pigeon posted on 19-9-2005 10:39 AM

Tukar Sekolah - Apa Prosedurnya?

Aku nak tanya forumers kat sini kut u all ada pengalaman anak2 tukar sekolah.
Anak aku sekarang Tahun 1 dan pertengahan tahun lepas aku pindah rumah, so sekolah yg sekarang ni jauh la gak dari rumah.  Untuk Tahun 2 nnt ingat nak tukar sekolah....so camana caranya?
Ada kena pegi Pejabat Pendidikan Daerah ke utk urusan ni?

Hamyhaireen posted on 19-9-2005 01:13 PM

Hari tu kakak tukarkan sekolah anak dia memula dia kena ke sekolah asal utk ambil surat2 lepastu tak sure sama ada di terus ke pejabat pendidikan atau ke sekolah baru.... cuba tanya masa kat sekolah asal tu. Good Luck!

zue_af posted on 19-9-2005 03:03 PM

emmm...zue cuba jwb kalu salah tolong btulkan. cam adik bongsu zue bertukar sekolah kat kelantan ke skolah putrajaya. mula2 rasanyer kena isi form pertukaran skolah kat skolah asal then borang tue + surat sokongan drpd parents kena hantar sendri atau skolah yg tolong hantarkan tak pasti plak ke pejabat pendidikan negeri. kalu ader kekosongan kat skolah yg hendak ditukar tue, pejabat pendidikan negeri akan kuarkan surat pertukaran dan kalu penuh pejabat pendidikan negeri akan kuarkan surat maklum bahawa pertukaran tue tak layak. pigeon, kalu nak kepastian baik pigeon tanya skolah tue camna prosedur nak bertukar skolah....

[ Last edited by zue_af at 19-9-2005 03:07 PM ]

magdalina posted on 19-9-2005 04:33 PM

1. kena isi borang di sek lama. bawa sekali photostate surat beranak murid dan sijil nikah ibu bapa.Minta kat guru kelas fail murid
2. bawa borang tersebut ke pejabat pendidikan Daerah (area sek baru)
3. bawa borang yg dah diluluskan dan fail murid ke sek baru

proses ni satu hari je..

pigeon posted on 19-9-2005 05:01 PM

tq..pada yg dah reply.
at least ade la some idea apa yg perlu dibuat.

afa_bubble posted on 16-12-2009 09:10 AM

betul ke kalau kita ada anak yg akan ambil pmr atau apa2 exam yg besar, prosedur pertukaran sekolah tu akan jadi lebih rumit? contohnya nak cari aliran yang sama la, then ada pengetua yang tak nak terima la? dan pelbagai masalah lain yg sy pun tak tahu apakah masalahnya itu ;)   ..... betul ke ek?
dan sekiranya betul, apakah masalah lain yang merumitkan tu?
Page: [1]
View full: Tukar Sekolah - Apa Prosedurnya?