parilala posted on 13-10-2005 07:08 PM

Mintak tolong: Baby kembung

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Salam perkenalan buat semua.
Saya baru sebulan melahirkan baby sulung. Baby boy. Selama tempoh pregnancy, hari2 masuk forum ni baca info yang patut, tapi baru sekarang register. Baby saya ni fully breastfeed, alhamdulillah takde masalah. Cuma, dalam seminggu ni baby saya ada problem nak buang angin & buang air besar. Saya suspect masalah angin ni sebab apa yang saya makan. Lately, makanan yg saya selalu telan adalah nasi, ikan tenggiri, ayam, kentang, epal, serunding daging, spaghetti bologneise, roti slice & marjerin, kit kat (sikit-sikit je), biskut lemak, dan minuman pulak milo, horlicks dan ribena selain air suam. Saya tak berapa pasti mana satu yg sbbkan masalah angin pada baby. Harap forumners boleh bantu. Lagi satu, saya dah letak minyak yuyee, vicks, kasik minum gripe water, urut perut dia tapi tak berapa berkesan. Kesian sangat tengok dia meneran, sampai merah padam muka, kadang2 menjerit. Luckily baby tak nangis tapi dia jadi sensitif sikitlah dan tidur pun tak lena. Pada saudara/i yg pernah mengalami masalah sama, harap boleh bantu segera. Terima Kasih.

mummy_aifan posted on 14-10-2005 10:29 AM

tgk makanan mcm ok aje. tp x tau la..mummy ni x brape expert sgt psl makanan, apa yg boleh apa yg x leh.

try bawak jumpa pakar kanak2. mesti dia kasi ubat yg sesuai dan nasihat yg ok.

kalo susah buang air besar kasi makan buah prune tapi kalau baby sebulan umurnya boleh ke nak kasi.hishhh jgn dulu kot. takut jugak apa2 jadi. tanya doc.

p/s: ada tuam perut baby x?

phoenix posted on 14-10-2005 10:38 AM

cuba lepas mandi tuam perut..amik kain, pastu tekap kat cereknye luar tu..pastu rase kat tgn kite..baru letak..lagi bagus kalau tuam guna daun sirih..sbb daun sirih ni byk gak kebaikannye..instead of guna kain putih amik daun sirih..ok

lg satu, cuba try tak minum horlicks and milo..sbb minuman tu kan ade susu pekat..maybe your baby tak tahan ke..tu yg susah nak yak..

saayang79 posted on 14-10-2005 10:45 AM

emmmmmmmmmm....anak saya skrg baru masuk 4 bulan...mase dalam pantang anak sy pon ade masalah nak buang angin.sampai buncit dah perot dia .kembung penoh ngan angin.naik risau saya......last2 mak sy ajak bawak gi urut...makcik sy memang pakar urut.......sbb kami adik beradik dulu memang makcik yg jaga.......urut sume dia wat.....

sy tengok time dia urut...pastu makcik saya masukkan/tekan lada hitam biji tu sebijik masuk kat pusat dia untuk elak kembung perot......pastu pakai kan barut cam biase.....

lepas buat sume tu...perot anak sy tak kembung lagi.....kentut pun senang:love:

mia_qistina posted on 14-10-2005 10:50 AM

pernah juga baca yg kentang (atau ubi yg lain) boleh sebabkan angin. dan utk sementara waktu cuba elakkan makan/minum dairy food (susu, planta, cheese etc.).

mia_qistina posted on 14-10-2005 10:55 AM

mia still fully breastfeed (baby dah dekat 5 bulan). mia minum ribena dan ok tp pernah juga dengar sesetengah orang kata air cam ribena ni boley buat baby sakit perut. try skip that.

satu cara lagi, parilala boley try makan sunkist/oranges. jangan bagi kat baby plak sebab dia kecik lagi. at least baby boley dpt benefit oranges tu dlm kita nyer susu badan dan insyaallah senang berak.

parilala posted on 14-10-2005 11:35 AM

Hmm..thanks to mummy_aifan, phoenix, saayang79, mia_qistina for tips..
saya akan cuba tuam dululah perut baby..sebab tak pernah buat tu..then kalau tak ok..better saya bawak jumpa doctor..
saayang79 untunglah ada makcik terer urut..saya nak kasik urut rasa ngeri sikit..hari tu masa panggil makcik tu urut lepas bersalin..dia mandikan baby ya Allah...kasar giler sampai baby nangis melalak..saya & hubby mandikan tak pernah pun dia nangis..basuh berak ngan air paip kul 2-3 pagi pun diam je...so nampaknya..Milo & horlicks, ngan dairy food  kena stop dululah..saya ingat nak gak makan oren, tapi ada website kata citrus fruits kira gassy jugak..and they said makanan2 ni amik masa 2 minggu utk keluar dari sistem badan kita..lambatlah..
BTW, saya pelik juga sebab for the first 3 weeks ok je baby..kenapa baru sekarang dia nak kembung ek..lagi satu nak tanya, sampai bila kita kena elak makanan2 yg 'berangin' ni..kalau saya plan nak breastfeed sampai 2 tahun (insya Allah)..maknanya 2 tahun lah kena elak makanan2 tu ke? Thanks again..

storm posted on 14-10-2005 12:05 PM

Originally posted by parilala at 14-10-2005 11:35 AM
Hmm..thanks to mummy_aifan, phoenix, saayang79, mia_qistina for tips..
saya akan cuba tuam dululah perut baby..sebab tak pernah buat tu..then kalau tak ok..better saya bawak jumpa doctor..
saayan ...
Yes, true oranges, guava gassy..My gynae told me...Dia pun tak suggest Storm amik oranges masa early pregnancy dulu...one of the cause for nausea...
My mum after mandikan my nice dia akan tuam my niece dengan daun sirih. Sebab malas nak tunggu air masak, so she just heat the iron 1-2 minutes, then she off. Amik sehelai daun sirih, tekap kat iron tuh, rasa dulu ngan tangan kita so  that it's not too hot, then tekap kat kawasan ari2 baby, bawah tapak kaki, kat belakang bahagian pinggang towards punggung, tekap kat betis..total time buat menda nih lam 5 minutes gitu...
Then sebelum pakaikan baby barut n baju....letak minyak telon kat peyut dia...tapak kaki, betis, belakang...part2 yang tuam ngan daun sirih tuh...

MaMaWahiDAH posted on 14-10-2005 02:39 PM

anak i waktu dalam hari mmg selalu kembung, tapi mmg tiap hari dia buang air besar...moyang dia (nenek sedara i) ader ler tolong tengok2 kan...lepas mandi dia ader layukan daun kecubung (yg buah dia bulah berduri2) then letak kat perut then balut ngan dia punya baby barut...
selain tu ader gak dia tepuk2 kan belakang, punggung my daughter, tapi tak ingat macam mana....

MaMaWahiDAH posted on 14-10-2005 02:40 PM

opppss..bukan bulah tapi bulat....

rebas posted on 14-10-2005 02:49 PM

Take note: Gripe water

Akum..

Gripe water ada alcohol.. ethanol tu.. fungsinya bukan nak legakan angin kat perut tapi nak bagi baby khayal and ngantuk so dia tak nangis lagi... so pls b careful kalau boleh elakkan guna gripe water.. it doesnt cure sakit perut..

apa maksud puan baby ada masalah buang air and angin? dia straining kah? how often dia buang air?
.. biasanya baby yg 100% breast fed masa umur sebulan dua mmg akan kerap buang air
...up to 5 - 8 times a day.. bila dia semakin besar freq akan slowly kurang..  
baby selalunya meragam kalau dia lapar, basah, nappy rash ... if itu semua tak de dan dia jadi sesangat restless.. barulah kita suspect kembung.. ubatnya.. keep him as comfortable as possible.. itu  je..

:)... kalau baby tak buang air besar >48 jam.. jumpalah doktor..

momimasrie posted on 14-10-2005 03:47 PM

parilala..

momi dah biase mengalami anak kembung n sembelit ni..momi cdgkan pari guna pad pantiliner beherba susen then tampalkan kat perut baby..insyaallah hilang kembungnya..dah byk customer momi yg suke dgn pad ni..kalau bminat pm momi ye

parilala posted on 14-10-2005 04:54 PM

Wah..bertambah lagi tips..terima kasih semua..hmm..lepas ni nak mintak hubby carikan daun sirih..daun kecubung tu we all tak tau..
Rebas, pasal gripe water tu saya ada dengar jugak org bising2..so kalau ada alkohol kira tak halal ke..sebab dia dpt pengesahan halal Jakim lagi..yang saya maksudkan masalah buang air ngan angin tu ialah dia meneran hebat..mcm susah nak kentut..tapi buang air besar still macam biasa..average per day 8 kali gak i tukar diapers dia..baby i ni pun kembung selalunya around subuh..then kul 10 pagi onwards..

parilala posted on 14-10-2005 04:56 PM

Pantyliner berherba susen

To momimasrie...kalau selalu sangat baby i kena kembung ni...insya Allahlah..kenalah i cuba cara u..

acik311 posted on 14-10-2005 10:12 PM

salam semua...

ikut kata orang tua2, baby boy  lebih tinggi risiko mengalami kembung perut compare dgn baby girl. petua yang opah saya bagi, baby masa dalam pantang kena tuam setiap kali selepas mandi. alat tuam dia tu biasanya boleh gunakan lada hitam atau ada sejenis rempah lagi yang saya lupa(kalau tak silap jintan hitam) yang dibungkus dalam perca kain. everytime nak tuam tu, boleh lekapkan dulu pada sterika yang dipanaskan tapi kena test dulu kat tangan sendiri untuk pastikan ia tak terlalu panas, kang terkezut pula baby tu. selamat mencuba....

momimasrie posted on 15-10-2005 08:35 AM

Originally posted by parilala at 14-10-2005 04:54 PM
Wah..bertambah lagi tips..terima kasih semua..hmm..lepas ni nak mintak hubby carikan daun sirih..daun kecubung tu we all tak tau..
Rebas, pasal gripe water tu saya ada dengar jugak org bising2..so ...

dulu momi pernah kasi baby minum gripe water ni..tertarik tgk iklan dlm tv lah ni..pastu anak momi asyik berak2 ye..sampaikan najisnye tu mcm blendir dan kdg2 ada darah cikit..then momi stop terus..takut nanti lain pulak penyakit yg datang

MaMaWahiDAH posted on 15-10-2005 09:19 AM

tanya ler org tua2...dia tahu daun kecubung tu (as for me my nenek sedara -kat kg bahru) mmg ader tanam...kalau tak silap dia ader gak kata daun mengkudu kot (yg nie tak sure)....

rebas posted on 18-10-2005 12:23 AM

teran..

Originally posted by parilala at 14-10-2005 04:54 PM
Wah..bertambah lagi tips..terima kasih semua..hmm..lepas ni nak mintak hubby carikan daun sirih..daun kecubung tu we all tak tau..
Rebas, pasal gripe water tu saya ada dengar jugak org bising2..so ...


Saya rasa kalau dia teran kentut tapi bowel dia open 8 times dan dia tak resah gelisah dan nangis spj masa kira ok..la .. Not to worry too much.. unless kalau dia meneran untuk kencing dan flow kencingnya tak smooth.. tersekat2 ..then u should bring him to a doc..
:hmm:sakit ke tak sakit?Sample Text

achu posted on 18-10-2005 08:08 AM

setuju dgn acik311..
anak lelaki lebih berrisiko dgn kembung/angin..
caranya tiap kali lepas mandi (pagi & petang) hendaklah tuam dgn daun sirih atau daun mengkudu..
biasanya achu bakar tungku.. dan layurkan daun tu atas batu tu..
pas tu tuam kat perut, betis, kaki dan kat kemaluan dia..
then bungkus kemaluan tu dgn daun tu gak..
barutkan baby.. sblm tu sapu minyak gamat/yuyi/telon kat perut baby..

org tua mmg amalkan cara ni utk elak angin.. especially angin pasang pd baby lelaki

AjuZ7675 posted on 18-10-2005 09:52 AM

cara acik311 & achu lebih krg sama...
tuam/tungku tu biasanya letak  lada hitam,jintan & halba..pastu tali pusat baby yg dah jatuh masukkan sekali dlm bunjut..buat mcm sup bunjut...
pastu tuamkan perut.pelipat kaki/tangan,tapak tangan & kemaluan baby tu..
tuam tu jgn dibuang..nanti  kalau ada baby/anak seterusnya tali pusat tu digabungkan..dan gantikan dgn rempah ratus yg baru...

kalau sume cara tu...dah buat baby still kembung....
baik bawa gi jumpa doc. takut ada penyakit lain lak,,,:)

errr..baby boy berisiko  kena angin pasang....baby girrl pon ada angin pasang tapi apa entah panggilnya..dah lupa,,,,,,

mummy_aifan posted on 18-10-2005 10:48 AM

kalau dah tuam pun still nangis aje. baik bawak pi jumpa doc. macam mummy dulu la. masa lahir bb ok aje. tapi bila masuk 2 minggu asyik nangis ajer. x henti2. tuam pun x mau.bb tu leh nangis 5 jam x berhenti. bila dia tido pun mungkin dia penat sbb nangis agaknya. pastu bawak pi children specialist. rupanya dia kena hernia (adik beradik angin psg  la ni). patut la dia asyik nangis ajer pastu ada bengkak kat ari2 dia tu. MIL pulak kata budak lelaki mmg camtu. manalah kita tau, 1st bb kan....so nasihat mummy mmg kita leh dgr cakap org tua, tp x semestinya kena terima bulat2. yg susahnya kita jugak. doc kata kena buat operation secepat mungkin sblm jadik benda x baik..mummy ni kesian kt bb yg masih merah tu. dgn badan mummy yg x berapa sihat (c-sect plak), terpaksalah tabah hati demi anak. lepas operate tu mmg bb ok. x nangis dah. mmg betul! kalau bb nangis mesti ada sebabnya..kalau x dia mmg x kan meragam nangis sesuka ati dia.

mummy_aifan posted on 18-10-2005 10:52 AM

kalau dah tuam pun still nangis aje. baik bawak pi jumpa doc. macam mummy dulu la. masa lahir bb ok aje. tapi bila masuk 2 minggu asyik nangis ajer. x henti2. tuam pun x mau.bb tu leh nangis 5 jam x berhenti. bila dia tido pun mungkin dia penat sbb nangis agaknya. pastu bawak pi children specialist. rupanya dia kena hernia (adik beradik angin psg  la ni). patut la dia asyik nangis ajer pastu ada bengkak kat ari2 dia tu. MIL pulak kata budak lelaki mmg camtu. manalah kita tau, 1st bb kan....so nasihat mummy mmg kita leh dgr cakap org tua, tp x semestinya kena terima bulat2. yg susahnya kita jugak. doc kata kena buat operation secepat mungkin sblm jadik benda x baik..mummy ni kesian kt bb yg masih merah tu. dgn badan mummy yg x berapa sihat (c-sect plak), terpaksalah tabah hati demi anak. lepas operate tu mmg bb ok. x nangis dah. mmg betul! kalau bb nangis mesti ada sebabnya..kalau x dia mmg x kan meragam nangis sesuka ati dia.

BellaDeLaRossa posted on 26-10-2005 10:36 PM

Originally posted by parilala at 13-10-2005 07:08 PM
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Salam perkenalan buat semua.
Saya baru sebulan melahirkan baby sulung. Baby boy. Selama tempoh pregnancy, hari2 masuk forum ni baca info yang patut, tapi ...

if baby kembung rajin2 ler tuam dgn pasir suam.....pnskan pasir dlm kuali..jgn terlalu pns sgt....then balut dgn kertas then lapiskan bhg luar kertas dgn kain then tuam dkt perut baby.....dlm 10-min 3 kali sehari....

blackmore posted on 26-10-2005 10:47 PM

Originally posted by rebas at 14-10-2005 02:49 PM
Akum..

Gripe water ada alcohol.. ethanol tu.. fungsinya bukan nak legakan angin kat perut tapi nak bagi baby khayal and ngantuk so dia tak nangis lagi... so pl ...

...havent u heard???...the new generation of gripe water is alcohol free...dan...ada tanda halal lagik...:cak:

BellaDeLaRossa posted on 27-10-2005 06:49 AM

Originally posted by blackmore at 26-10-2005 10:47 PM


...havent u heard???...the new generation of gripe water is alcohol free...dan...ada tanda halal lagik...:cak:


aha mmg ada tanda halal dkt botol grip water tu..me pernah guna utk ank jgk...tp konpius bila ader forumer ckp beralkohol tuh...cemana???:hmm:
Page: [1] 2
View full: Mintak tolong: Baby kembung