ligor posted on 14-12-2005 06:03 PM

Sejarah Hidup Siti Nurhaliza (merged: satriamerah)

Biography

http://ambassador.bluehyppo.com/img/gallery/DB_im02.jpg

Siti Nurhaliza binti Taruddin, or better known to her thousands of fans as ‘Siti Nurhaliza

dak_ker posted on 14-12-2005 06:07 PM

heheheh, peminat no 1 siti ka?

chumpon posted on 15-12-2005 12:01 PM

Originally posted by dak_ker at 14-12-2005 06:07 PM
heheheh, peminat no 1 siti ka?




CT ni cantik orangnya. Manis & menawan.:)

KayPooh posted on 16-12-2005 11:38 AM

Mak siti nih dah taraf legend dah ke? terrer sungguh...

thamrong posted on 16-12-2005 12:18 PM

Originally posted by ligor at 14-12-2005 06:03 PM
Biography

http://ambassador.bluehyppo.com/img/gallery/DB_im02.jpg

Siti Nurhaliza binti Taruddin, or better known to her thousands of fans as ‘Siti Nurhaliza

chumpon posted on 16-12-2005 05:57 PM

http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=150494&page=1084&extra=page%3D1


http://img234.imageshack.us/img234/8031/10010mm.jpg
http://img234.imageshack.us/img234/1200/12eo.jpg

chumpon posted on 16-12-2005 05:57 PM

http://img218.imageshack.us/img218/6272/11pz2.jpg

chumpon posted on 16-12-2005 05:58 PM

http://img212.imageshack.us/img212/8909/18cd.jpg

MOONkerBULAN posted on 16-12-2005 09:47 PM

sampai 'ulama' indon pong puji..k ler tuh...kuikuikui

meh tambah sketr siti time tecit2...kuikuikui

http://i20.photobucket.com/albums/b201/saf188/Gambar20CT20Nurhaliza20separuh20nak.jpg

[ Last edited by MOONkerBULAN at 16-12-2005 09:54 PM ]

ligor posted on 19-12-2005 10:47 AM

How it all started

In addition to the sale of cakes, the family was also known to perform traditional shows and other musical performances for marriages and special events. This was to be Siti’s first exposure into the world of entertainment. Then at the tender age of 12, Siti began to sing traditional and folk tunes just like her dear mother. It was this exposure and training, honing her talent by performing in numerous in-house shows that makes her the consummate performer she is today.

The year 1991 also saw Siti beginning to enter many local competitions and her efforts resulted in winning the Merdeka Day Singing Contest that year and another contest during the Karnival Lipis.


The Beginning

http://ambassador.bluehyppo.com/img/gallery/im_bio.jpg

However, the biggest break for Siti came in 1995 when she entered the Juara Bintang HMI singing contest sponsored by Radio Television Malaysia (RTM). It was here that renowned composer Adnan Abu Hassan spotted Siti during the quarterfinals of the contest, who by this time exuded confidence and talent, blossoming into the graceful young woman of today. Not wanting great talent to go to waste, Adnan took Siti under his wing, and during the short period of time he tutored her and gave useful tips and tricks on vocal performances. Not surprisingly, Siti won the contest.

This then led to a contract with Suria Records, where Adnan was a director. At this time, Siti was still in secondary school (Sekolah Menengah Clifford, Kuala Lipis, Pahang) and had yet to sit for her final school examinations.

Nonetheless, having been instilled since young to be responsible and level headed, Siti managed her time well between her new career and her education. In 1996, while in the final year of secondary school, angelic Siti launched her debut album, titled ‘Siti Nurhaliza

ligor posted on 19-12-2005 10:48 AM

Hometown - Kuala Lipis

http://ambassador.bluehyppo.com/img/gallery/clocktower_kualalipis.jpg

Kuala what, you say? Kuala Lipis, the cozy little town where Siti spent most of her growing up years. It is a quaint town that time forgot and it still reflects the bygone days of new immigrants and colonial influences, architecturally.

Even with modern influences today, Kuala Lipis still retains elements of its once powerful stature as the capital and administrative center of the state of Pahang. Interestingly, this little town has a history that goes even further back, further than most people think!

The history of Kuala Lipis goes as far back as 4,500 years ago! Evidence of this came through the unearthing of a Neolithic stone tool, the ‘Tembiling Knife

ligor posted on 19-12-2005 10:48 AM

Siti Nurhaliza is the new TM Net Ambassador!


http://www.bluehyppo.com/NASApp/cs/BlobServer?blobcol=urlpicture&blobheader=image%2Fjpeg&blobkey=id&blobtable=bhImage&blobwhere=1029900271343

TM Net announces that Malaysia's top artist is their inaugural Ambassador
27-08-2002/BlueHyppo - Marina Hussain

Kuala Lumpur, August 27, 2002 Amidst the newly revamped MATIC on Jalan Ampang, the impressive Saloma Theatre Restaurant, played host yesterday to an eagerly anticipated event.

It was there that TM Net Sdn. Bhd. officially unveiled to a captive audience who their inaugural TM Net Ambassador would be.

And who else to represent Malaysia's top Internet Service Provider (ISP) but Malaysia's top singer, the beautiful Siti Nurhaliza .

As the TM Net Ambassador, Siti Nurhaliza will use her immense popularity to help promote Internet usage within Malaysia, hopefully as she said herself, "I'll even be surfing more than I use to with tmnet".

First up for Siti, will be her face and more on the first-ever tmnet prepaid CD . The tmnet prepaid CD hits the stands come early September and will be equipped with 'powerSurf' , which will provide faster web browsing and content delivery of up to THREE times faster than the normal dial-up (56kbps) speed, making surfing the net a much more pleasurable experience. PowerSurf will also notch up faster speeds for your video browsing, email, mp3 downloads and audio and video streaming.

Other features of the tmnet prepaid CD is that is comes with a much-desired E-Mail Virus Shield software, that will provide e-mail virus detection, halting viruses at the mail server before it even reached your in-box. Your e-mails will therefore be protected and you be notified of any potential viruses as the software scans all relevant Internet traffic, such as SMTP, FTP, and HTTP.

Besides these technological goodies, the tmnet prepaid CD also comes packed with Siti Nurhaliza tidbits, perfect for all those Siti fans. Not only will Siti's brand new single, 'Nirmala' be included but her video of the hit 'Badarsila' is also on the CD.

The CD also comes complete with Siti Nurhaliza's biography, a collection of wallpapers and an image gallery showcasing the many looks of this highly popular singer.

Not only was the event, an unveiling the TM Net Ambassador, but also it was to promote tmnet's latest prepaid offer .

With the 40 percent increase in surfing time, surfers can now get online with the tmnet prepaid starter card for RM30 and immediately surf on for 60 hours. The reload cards which retail at RM20 will also give surfers an added 40 hours of surfing time. Previously, the cards gave 35 hours and 33 hours of Internet access time respectively.

In keeping with the "Click to the Beat theme", Siti Nurhaliza herself got connected as she settled in for an exclusive chat with fans, on Cakap Je... the online celebrity chat service for BlueHyppo, TM Net's immensely popular portal.

With hordes of fans already online and even watching Siti via webcam, she gallantly tried to answer as many of the questions as she could. With emcee, the cheeky 3R presenter Yuen, relaying the questions to the audience, Siti talked about her clothes, her career, her performance, and even joked that she was getting married tomorrow when asked about marriage by a fan.

While the event saluted Siti as TM Net Ambassador, it was also a time to award winners and tmnet subscribers. Prizes were given to winners of the tmnet prepaid World Soccer Stars 2002 Contest with the grand prize winner, Mohd Nazri taking back a hefty Apple I-Mac for his efforts while the 1.4 millionth tmnet subscriber , Zabariah Abidin received a stylish Compac iPaq Pocket PC for registering.

To end the event, Siti as the new TM Net Ambassador, graciously autographed endless posters for fans, displaying a connection with them that will now push TM Net to the forefront of any new surfer's minds.

ligor posted on 19-12-2005 10:49 AM

Siti Nurhaliza on Cakap Je

http://www.bluehyppo.com/NASApp/cs/BlobServer?blobcol=urlpicture&blobheader=image%2Fgif&blobkey=id&blobtable=bhImage&blobwhere=1029900270577:)


Malaysia's most popular music artiste is coming to BlueHyppo's Cakap Je for a special LIVE chat session on Monday, August 26th 2002! Log into the channel from 2:30 p.m. (Malaysian Time) and have a ball with the Princess of Malaysia's music industry, Siti Nurhaliza!
23-08-2002/BlueHyppo - Sheena Tan
Ever since Siti Nurhaliza first launched her self-titled debut album in 1996, she has gone on to achieve a lot more. Only 23 years old and already Siti has over 52 awards under her svelte belt

ligor posted on 19-12-2005 10:50 AM

.....her background.....

Never one to sit back and wait for a good thing, independent label Suria Records wasted no time signing up youngster Siti Nurhaliza following her victory in the Pertandingan Bintang HMI 1995 late last December. Within two weeks of winning the title, she was in their studios, recording vocals for her self-titled debut album, and now she's ready to hit us with her brand new offering. This emerging voice in the local recording scene released her first album on May 7, and is expected to create waves on the often stagnant pond of the local music scene.

Born on Jan 11, 1979, Siti's tiny figure could hardly be reconciled with the image of the power-packed vocalist on the cassette. In her bright smile, however, I detected traces of the sassy young woman whose face I had seen in promo photographs. The interview began on an embarrassing note when, in my deplorable Bahasa (forgive me for being one of those fakes), I accidentally asked Siti about her "children", having actually intended to ask about her family. Fortunately, this faux pas served as an ice-breaker as Siti broke into endearing laughter.

She then ran through a variety of topics ranging from her favourite singers, Celine Dion, Mariah Carey and Aishah, to the recording career of her elder brother, Ayie. Siti is the fourth of seven siblings and Ayie, the second, released an album in 1992 with Sempurna Records.

Siti credits her mother, who has performed quite regularly at local weddings, as having provided the spark for her singing talent. This likeable young lady has no qualms about entering the sometimes treacherous world of music. She is very happy with Suria, despite the fact that she was not involved in the creative process of the album, because leading lights in the local music industry, including Adnan Abu Hassan and Fauzi Marzuki, have contributed songs for her album.

Siti, who is a Commerce student sitting for her SPM at the end of this year, hails from Kuala Lipis, Pahang. She says she will take a break from June until the end of this year in order to concentrate on her studies. However, she stressed the fact that music is her chosen vocation. Siti has just made a series of television appearances on Malaysia Hari Ini, Hiburan Minggu Ini and Muzik-Muzik, so watch out for her soon-to-be-familiar face. hotman

ligor posted on 19-12-2005 10:50 AM

.....latar belakang beliau.....

Apabila nama Siti Nurhaliza Taruddin diumumkan sebagai juara Bintang HMI 1995, banyak yang menjangkakan nama itu akan bersinar sebagai bintang pujaan suatu hari nanti. Ternyata pandangan tersebut tepat dan pemenang yang pada masa itu masih menuntut di tingkatan empat di Sekolah Menengah Clifford, Kuala Lipis, Pahang itu kini telah mencipta nama dan menjadi sebutan ramai.

Semasa di peringkat separuh akhir, bakat besar yang ada dalam diri penyanyi muda itu telah dikesan oleh komposer terkenal Adnan Abu Hassan. Untuk persediaan ke peringkat akhir, dia telah diasuh oleh Adnan. Apabila Siti memilih untuk mengikat kontrak dengan syarikat rakaman Suria Records, banyak yang merasakan dia telah membuat pilihan yang tidak tepat kerana banyak lagi syarikat yang lebih besar ingin mengambilnya sebagai artis mereka. Namun Siti mempunyai alasan tersendiri mengenai pilihannya untuk menyertai syarikat itu, antaranya kerana yakin dengan lagu-lagu ciptaan Adnan yang dianggap bersesuaian dengan suara dan cara penyampaiannya. Ternyata apa yang dihajati oleh Siti mencapai matlamatnya apabila album pertama yang memuatkan lagu-lagu seperti Jerat Percintaan, Mahligai Asmara, Jalanan Berduri dan banyak lagi itu telah mengangkat namanya sebagai penyanyi yang popular. Bukan setakat itu sahaja, malah Siti juga turut dipilih menerima anugerah Penyanyi Baru Wanita Terbaik di Anugerah Muzik Popular `96 yang diadakan di Singapura akhir tahun 1996 lalu. Siti juga muncul sebagai Penyanyi Terbaik di Juara Lagu `96 anjuran TV3 juga telah menaikkan namanya. Apatah lagi dia berjaya menewaskan penyanyi Ziana Zain, Fauziah Latiff dan banyak lagi penyanyi popular. Malah ketika masih bersekolah juga Siti pernah menjuarai beberapa pertandingan yang dianjurkan di sekitar Kuala Lipis antaranya sempena Karnival Lipis dan juga sempena sambutan Hari Merdeka pada tahun 1991.

Kini penyanyi yang telah mencecah usia 18 tahun pada 11 Januari lalu itu baru muncul dengan album kedua yang memuatkan lagu-lagu Wajah Kekasih, Kesilapanku Keegoanmu, Aku Cinta Padamu dan banyak lagi.

Siti sebenarnya mewarisi bakat nyanyian daripada keluarganya. Ibunya adalah penyanyi lagu-lagu asli yang kerap mengadakan persembahan sekitar Pahang pada masa mudanya. Malah pada usia 12 tahun Siti yang dilahirkan di Kampung Awah, Temerloh, Pahang ini pernah muncul menyanyi mengikuti band `Family Group' yang dipimpin oleh bapa saudaranya. Siti dilahirkan di Temerloh ketika bapanya, seorang anggota polis bertugas di di sana. Alam persekolahanSiti bermula di peringkat tadika di Temerloh. Sebagai anak anggota polis, Siti dan keluarga tinggal di berek polis. Sebagaimana budak-budak lain Siti mempunyai banyak kawan di kalangan anak-anak polis. Semasa kecil Siti adalah seorang kanak-kanak yang nakal dan lasak. Antara aktiviti kegemarannya ialah bermain basikal dan lompat getah bersama kawan-kawan. Kegemaran kepada aktiviti lasak berterusan sehingga dia ke sekolah rendah dan sekolah menegah. Kegemarannya itu membawa dia bergiat aktif di dalam aktiviti sukan sekolah. Antara sukan yang disertainya ialah hoki, bola baling, bola jaring, bola tampar dan beberapa lagi. Dia adalah antara pemain yang mengharumkan nama Sekolah Menengah Clifford.

Bagaimanapun sikapnya yang periang dan lasak berubah menjadi seorang yang pendiam dan pemalu apabila meningkat remaja. Namun di kalangan rakan rapat, sifat pemalu Siti hilang. Siti juga masih menampilkan sikap seorang anak dara desa di dalam segi berpakaian. Dia tidak senang memakai pakaian yang mendedahkan bahagian tubuhnya kerana tidak biasa dengan keadaan itu. Kehidupannya yang terdedah kepada cara hidup di kampung membuatkan dia sentiasa sedar untuk mengelak daripada menampilkan imej seksi. Dia telah buktikan yang imej seksi bukanlah satu eset bagi seseorang penyanyi. Sikap tersebut membuatkan dia disenangi dan mempunyai ramai kawan semasa di sekolah. Sehingga kini dia masih berhubungan dengan rakan-rakan sekolahnya apabila pulang ke kampung sekiranya tiada aktiviti nyanyian. Malah gurunya juga memberi galakan dan berharap dia dapat mengekalkan imej yang dibawanya selama ini.

http://www.geocities.com/CollegePark/4482/articles.html

ligor posted on 19-12-2005 10:53 AM

Biography



Nama: Siti Nurhaliza
Nama Sebenar: Siti Nurhaliza Binti Taruddin
Nama Timangan: Siti
Tarikh Lahir: 11 Januari 1979
Tempat lahir: Kampung Awah, Temerloh, Pahang
Pendidikan: SPM (Grade 2)
Bintang: Capricorn
Warna Pilihan:Hijau dan lembut
Kenangan yang sukar dilupakan: Muncul Juara Bintang HMI 1995
Tempat selalu dilawati: Singapura
Makanan Kegemaran: Masakan Thailand
Minuman Kegemaran: Yang tidak berais
Pakaian: Simple/jeans


5 Impian yang belum dicapai

1. Mencipta lagu sendiri
2. Membawa ibu bapa menunaikan haji
3. Mempunyai video klip yang benar-benar canggih, berkualiti
4. Membina empayar perniagaan sendiri
5. Berduet dengan Celine Dion

5 Perkara yang tidak disukai

1. Dipaksa membuat sesuatu yang tidak disukai
2. Bau asap rokok yang terlalu banyak
3. Orang yang mungkir pada janji
4. Orang yang tidak mahu mengaku kesalahan sendiri
5. Talam dua muka

5 Tabiat buruk yang sukar dikikis

1. Mengambil masa yang lama untuk membeli sesuatu barang (fikir masak-masak nie..!)
2. Tidak ambil berat bila orang marah (bila rasa diri tak bersalah)
3. Suka mejerkah orang tidak mengira tempat dan masa (yang kenal sajalah)
4. Boros membeli lipstik, kadang-kadang sampai tidak diguna langsung
5. Suka 'meletupkan' jari-jemari

Saya cerewet tentang

1. Penampilan diri (mungkin nak puaskan hati semua orang)
2. Membeli-belah
3. Pengurusan kerja
4. Solekan dan dandanan
5. Membeli dan memilih pakaian untuk dipakai

info from www.myartis.com

ligor posted on 19-12-2005 10:54 AM

SEJARAH SENI SITI NURHALIZA

http://www.geocities.com/sitinurhaliza_2000/pic/a-pix1small.gif

Siti Nurhaliza dibesarkan dalam keluarga berdarah seni kerana boleh dikatakan ahli keluarga dan saudara mara Siti merupakan penggiat seni yang aktif di kampungnya, Kuala Lipis, Pahang.

Bermula dengan arwah datuknya, sebagai pemain biola, diikuti oleh bapa saudara dan sepupu-sepupunya yang aktif bermain muzik, begitu juga ibunya yang turut aktif menyanyi di kampung , barangkali darah seni itu mengalir dalam diri Siti secara tidak langsung.

Memandangkan Siti seorang yang pemalu, dia tidak pernah mahu muncul di pentas kecuali acara kebudayaan di sekolahnya sahaja.

Sewaktu usianya 12 tahun, Siti telah dipujuk dan ditarik oleh sebilangan kanak-kanak iaitu anak-anak polis ke pentas untuk menyanyi dalam satu acara di Balai Polis, Kuala Lipis. Bermula dari situlah Siti memberanikan dirinya untuk muncul menyanyi di pentas.

Lebih menarik, menerusi percubaan pertamanya menyanyi itu, dia telah diundang menyanyi di Hotel Melia, Kuala Lumpur selang beberapa hari selepas acara di balai polis tersebut. Siti menyanyi di hotel tersebut bersama pemuzik yang diiringi bapa saudaranya dan turut berduet dengan abangnya, Ayie, dalam persembahan tersebut.

Kemudian, dia mencuba nasib dalam pertandingan nyanyian Hari Merdeka di Kuala Lipis dan muncul sebagai juara. Sewaktu pertandingan itu, beliau menyampaikan lagu Bahtera Merdeka.

Seterusnya untuk dua berturut-turut Siti merangkul gelaran juara dalam pertandingan nyanyian Karnival Lipis sehinggalah pihak penganjur tidak lagi membenarkan Siti menyertainya. Dalam pertandingan tersebut, Siti menyampaikan lagu Janji Manismu dan Madah Berhelah.

Pada tahun 1995, Siti mencuba bakatnya ke tahap yang lebih tinggi apabila menyertai pertandingan Bintang Hiburan Minggu Ini anjuran RTM. Nasib menyebelahi Siti apabila dia muncul sebagai juara dan bermula dari situlah ramai pihak yang berminat untuk melamar Siti menjadi artis rakaman.


http://www.geocities.com/sitinurhaliza_2000/sejarah2.html

ligor posted on 19-12-2005 10:55 AM

Profile



Siti Nurhaliza binti Taruddin was born  on the 11th January 1979 at Kampung Awah, Temerloh, Pahang. As a kid, she was labeled a "tomboy" because of her active attitude and her preference to boyish looks. When singing was wanted to be a policeman like her father. Her family was tight on finance and she helped her mother selling "kuih" all around the village. During these days, her will to help her family grew day by day.

Her mother was her mentor into bringing her up to the image of the well-behaved Malay girl. She started to sport a more feminine look when she started school. Siti's family performed traditional shows and other performances for marriages and other special events. Siti was given a chance at 12 to sing traditional and folk songs like her mother did. She performed numerous in-house performances and her talent built up day by day.

She went to Sekolah Menengah Clifford, Kuala Lipis, Pahang for her secondary education. Siti was an active sportsgirl during her schooldays. She represented the school in netball and other sports such as field hockey, handball and volleyball. She was well loved by her colleagues and teachers for her fine behaviour.

Siti got herself into singing seriously when she actively participated in many local competitons. She won the Merdeka Day Singing Contest in 1991 and the another contest during the Karnival Lipis. In Form Four, Siti contested in the Juara Bintang HMI 1995 singing contest sponsored by RTM. She captured the sight of the famous composer, Adnan Abu Hassan during the quarter finals. He tutored Siti during the short period of time and gave tips and tricks of vocal performance. She won the contest.

She then got her contract drawn with Suria Records, where Adnan was a director. She had a tough time on her first album because she got to manage her time between her career and her education, since she was bound to sit for the SPM exams in 1996. Her first album was self-titled - Siti Nurhaliza. Siti have a soul-capturing unique voice and also a unique style of vocalization. She got a rep of being an ethical and punctual celebrity. She refuses to be photographed with any male without any reasonable purpose due to fear of controversy, "fitnah" and bad rep. With this personality plus her special vocal plus a fine, cute looks, she was bound to be the singer of the millenium.

Siti went on further expanding her wings internationally and improving herself greatly by the years. Maybelline was convinced enough with Siti's credibility and style to grant her a position as a spokesperson for the internationally renowned cosmetics company. Maybelline TV advertisements instantly was done by Siti Nurhaliza and Siti paced up to their marketing and promotions. Lately, Siti had also accepted the Red Crescent Society of Malaysia to be their patron.

Siti Nurhaliza can not be only called a singer. She is a social icon of the Malaysian society. She is Siti Nurhaliza by name and nobody is Siti Nurhaliza other than she.

from http://sitinurhaliza.20m.com

Kopi-Topi posted on 19-12-2005 12:46 PM

Sejarah Hidup Siti Nurhaliza...?

:hmm:hmm, biasanya istilah "sejarah" ni dirujuk kpd yg telah tiada...

maeya_78 posted on 19-12-2005 01:18 PM

aku pun confuse...biasanya sejarah..lagenda ni refer kat benda/individu yg dah tak ada/wujud/meninggal duni...

Qamarun posted on 19-12-2005 02:10 PM

good info, tak dok gambo ct masa kecik lagi ke?

chumpon posted on 21-12-2005 06:54 PM

tgk la

http://www.youtube.com/watch.php?v=3CAWuJ-bBlU&search=Siti%20Nurhaliza%20

mysara posted on 21-12-2005 09:28 PM

sara pon nak contribute something gaks....

gambar2 CT dlm pelbagai gaya :

1.  koboi

http://img.photobucket.com/albums/v306/salmy/cowgirlpeace.jpg

2.  gypsy girl

http://img.photobucket.com/albums/v306/salmy/3a.jpg

3.  gaya remaja

http://img.photobucket.com/albums/v306/salmy/c8.jpg

4.  gadis nakal

http://img.photobucket.com/albums/v306/salmy/kenyitikons.jpg

5.  keanak-anakan

http://img.photobucket.com/albums/v306/salmy/wow.jpg

6.   manja

http://img.photobucket.com/albums/v306/salmy/sitiubat.jpg

fleurzsa posted on 21-12-2005 11:18 PM

salam,

Sejarah:

1. Asal usul (keturunan)
2. Peristiwa yg berlaku pd waktu lampau
3. Ilmu mengenai peristiwa yg tlh lalu.

I berpendapat thread ini boleh diterima pakai.  Mungkin boleh dijadikan rujukan utk forumners pd tahun2 akan dtg. InsyaAllah.

mysara posted on 21-12-2005 11:49 PM

ANUGERAH YANG DITERIMA OLEH SITI NURHALIZA

2005
THE MALAYSIA BOOK OF RECORDS
- "Artis Malaysia Pertama (membuat persembahan secara solo di Royal Albert Hall London)"

ANUGERAH ERA 2005
- Vokal Wanita Pilihan

ANUGERAH INDUSTRI MUZIK 2005
- Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Wanita) - Prasasti Seni
- Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu - Seindah Biasa
- Anugerah Kembara

HITZ1
- Persembahan Terbaik
- Lagu Paling Popular - Lagu Rindu
- Tempat Kedua Lagu Terbaik - Lagu Rindu

ANUGERAH BINTANG POPULAR BERITA HARIAN 2004
- Bintang Paling Popular
- Penyanyi Wanita Popular

ANUGERAH PLANET MUZIK 2005
- Artis Wanita Popular
- Lagu Paling Popular - Lagu Rindu

MTV ASIA AWARDS 2005
- Favourite Artist Malaysia

2004
SCTV MUSIC AWARDS
- Artis Asing Paling Ngetop

ANUGERAH INDUSTRI MUZIK 2004
- Album Terbaik - E.M.A.S
- Album Pop Terbaik - E.M.A.S
- Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu - Bukan Cinta Biasa
- Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Wanita) - E.M.A.S
- Anugerah Kembara

ANUGERAH PERSONALITI HIBURAN 2003
- Artis Wanita Paling Bergaya
- Penyanyi Wanita

PILIHAN PEMBACA MAJALAH MANJA
- Wajah Manja 2003
- Artis Pilihan (Wanita) 2003
- Artis Global 2003

ANUGERAH BINTANG POPULAR BERITA HARIAN 2003
- Penyanyi Wanita Popular

THE MALAYSIA BOOK OF RECORDS (Gold Edition)
- "Most Awards Won Artiste" - 112 anugerah

ANUGERAH PLANET MUZIK 2004
- Artis Wanita Terbaik
- Artis Wanita Popular
- Lagu Paling Popular - Bukan Cinta Biasa

ANUGERAH URS
- Bintang Remaja Paling Glamour
- Bintang Wanita Paling Glamour
- Artis Paling Glamor & Popular

MTV ASIA AWARDS 2004
- Favourite Artist Malaysia

ANUGERAH SENIMAN
- Pingat Bintang Seniman
MACP (Music Author’s Copyright Protection Berhad)
- Pencipta Muda Berpotensi

2003

ANUGERAH JUARA LAGU KE-18
- Persembahan Terbaik - Ku Milikmu

ANUGERAH ERA 2003
- Lagu Etnik Pilihan - Badarsila
- Video Muzik Pilihan - Bukan Cinta Biasa

ANUGERAH MUSIK INDONESIA
- Album Malaysia Terbaik - E.M.A.S

ANUGERAH INDUSTRI MUZIK 2003
- Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Wanita) - Sanggar Mustika
- Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu - Merisik Khabar
(Konsert Salam Terakhir Siti Nurhaliza Untukmu Sudir)

ANUGERAH PLANET MUZIK 2003
- Artis Wanita Terbaik
- Artis Wanita Paling Popular
- Anugerah Khas

ANUGERAH PERSONALITI HIBURAN 2002
- Anugerah Khas Personaliti Hiburan Wanita
- Personaliti Penyanyi Wanita
MTV ASIA AWARD 2003
- Favourite Music Artist - Malaysia

ANUGERAH JUARA LAGU KE-17
- Persembahan Terbaik - Nirmala
- Juara Kategori Irama Malaysia - Nirmala

2002
ANUGERAH PARTI CIT CAT
- Artis Paling Popular
- Ratu Diva No. 1

ANUGERAH BINTANG POPULAR 2002
- Penyanyi Wanita Popular

ANUGERAH ERA 2002
- Lagu Etnik Pilihan - Nirmala
- Video Muzik Pilihan - Nirmala
- Vokal Wanita Pilihan

VOICE OF ASIA 2002
- Juara Grand Prix

KONSERT HITS PILIHAN PENDENGAR RMKL
- Persembahan Terbaik - Bicara Manis Menghiris Kalbu

ANUGERAH INDUSTRI MUZIK 2002
- Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Wanita) - Konsert Mega Siti Nurhaliza

MTV ASIA AWARD 2002
- Favourite Music Artist - Malaysia

ANUGERAH PLANET MUZIK SINGAPURA 2002
- Artis Wanita Terbaik
- Artis Wanita Paling Popular

ANUGERAH CERIA MEDIA HIBURAN
- Artis Jelita

2001

JUARA LAGU 2001
- Persembahan Terbaik - Ya Maulai
- Juara Kategori Pop Rock - Engkau Bagaikan Permata

ANUGERAH BINTANG POPULAR 2001
- Bintang Paling Popular
- Penyanyi Wanita Popular

ANUGERAH ERA
- Vokal Wanita Terbaik Pilihan
- Lagu Pop Terbaik Pilihan - Percayalah
- Video Klip Terbaik Pilihan - Percayalah
- Lagu Etnik Terbaik Pilihan - Pandang Pandang Jeling-Jeling
- Kumpulan/Duet Terbaik Pilihan - Bersama Tan Sri S.M Salim

ANUGERAH URS
- Artis Remaja Paling Glamour
- Model Paling Glamour
- Lagu Cinta Paling Glamour - Kau Kekasihku

THE MALAYSIA BOOK OF RECORDS
- "Most Awards Won Artiste" - 52 anugerah

ANUGERAH INDUSTRI MUZIK 2001
- Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Wanita) - Sahmura
- Album Pop Etnik Terbaik - Sahmura

ANUGERAH MUZIK INDONESIA 2000
- Artis Luar Negara Paling Berhasil Di Indonesia

PILIHAN PEMBACA MEDIA HIBURAN
- Artis Balada Sensasi PPMH 2001

ANUGERAH PLANET MUZIK SINGAPURA 2001
- Penyanyi Wanita Terbaik
- Penyanyi Wanita Popular
- Lagu Paling Popular - Balqis

2000

JUARA LAGU 2000
- Juara Kategori Balada - Kau Kekasihku
- Juara Kategori Etnik Kreatif - Balqis
- Juara Lagu 2000 - Balqis

ERA CORNER 2000
- Penerima Anugerah Tempat Ke-2

ANUGERAH BINTANG POPULAR 2000
- Penyanyi Wanita Paling popular
- Artis Paling Popular

ANJURAN PAPITA 2000
- Anugerah Personaliti Terbaik

ANUGERAH INDUSTRI MUZIK 2000
- Persembahan Vokal Wanita Terbaik - Pancawarna
- Anugerah Kembara
- Album Pop Etnik Terbaik - Seri Balas
- Album Terbaik - Seri Balas

1999

COVER TERCANTIK MAJALAH WANITA
- Cover Majalah Wanita Terbaik 1999

PERTANDINGAN POSKAD SENSASI MANGGA
- Pemenang Pertama (pilihan peminat)

PILIHAN PEMBACA MEDIA HIBURAN
- Artis Jelita Sensasi PPMH '99
- Artis Paling Sensasi PPMH '99

ANUGERAH BINTANG POPULAR 1999
- Penyanyi Wanita Paling Popular
- Artis Paling Popular

PERTANDINGAN NYANYIAN ANTARABANGSA PASIFIK SELATAN '99 AUSTRALIA
- Pemenang Pop/Top 40 Kategori Lagu Antarabangsa - We'll Be As One
- Persembahan Vokal Terbaik Wanita - We'll Be As One

JUARA LAGU 1999
- Juara Kategori Balada - Purnama Merindu
- Juara Kategori Irama Malaysia - Hati Kama

FESTIVAL MUZIK SHANGHAI 1999
- Piala Emas Pertandingan Nyanyian

ANUGERAH INDUSTRI MUZIK 1999
- Persembahan Vokal Terbaik - Adiwarna
- Album Pop Terbaik - Adiwarna
- Album Terbaik AIM 1999 - Adiwarna

1998

ANUGERAH CARTA RIM 1998
- Pencapaian Album Melayu Terbaik - Adiwarna

JUARA LAGU 1998
- Juara Kategori Irama Malaysia - Cindai
- Juara Lagu - Cindai

ANUGERAH BINTANG POPULAR 1998
- Penyanyi Wanita Paling Popular
- Artis Paling Popular

1997

CARTA RADIO 3 SHAH ALAM 1997
- Persembahan Terbaik - Aku Cinta Padamu

JUARA LAGU 1997
- Persembahan Terbaik - Aku Cinta Padamu
- Juara Kategori Balada - Aku Cinta Padamu

PILIHAN PEMBACA MEDIA HIBURAN - PPMH 1997
- Artis Wanita Jelita 1997

ANUGERAH BINTANG POPULAR 1997
- Artis Remaja Paling Popular
- Penyanyi Wanita Paling Popular
- Penghibur TV Paling Popular
- Artis Paling Popular

ANUGERAH INDUSTRI MUZIK 1997
- Lagu Terbaik AIM 1997 - Jerat Percintaan
- Artis Baru Wanita Terbaik

ANUGERAH MUZIK SINGAPURA 1997
- Artis Baru Wanita popular
- Lagu Paling Popular - Mawarku

1996

JUARA LAGU 1996
- Persembahan terbaik - Jerat Percintaan
- Juara Kategori Balada - Jerat Percintaan
- Juara Lagu 1996 - Jerat Percintaan

1995
BINTANG HMI 1995
- Juara Bintang HMI 1995 - Camar Yang Pulang

LAIN-LAIN
Anugerah Srikandi Seni
- UMNO Bahagian Maran, Pahang (2005)

Setia Ahmad Shah (SAP) (2005)

Tokoh Karyawan Usahawan Muda (2005)
- Universiti Sains Malaysia

"Wannabe" Award (2005)
- Nickoledeon Kid's Choice Awards 2005

BestBrands Malaysian Personality of the Year Award (2005)
- BestBrands Council

Duta Maxis-Hotlink (2004)

"Wannabe" Award (2004)
- Nickoledeon Kid's Choice Awards 2004

Duta Produk IT Samsung Malaysia (2004)

The Outstanding Young Malaysian Award 2003 (TOYM) - Cultural Achievement
- Junior Chamber of Kuala Lumpur Mandarin

Johan Setia Mahkota (JSM) (2003)
- SPB Yang DiPertuan Agong

Duta Minolta DiMAGE Malaysia (2003)

Anugerah Jasamu Dikenang MAYC (2003)

Anugerah Puteri Remaja (2002)
- Puteri UMNO

Bintang Universe of Corum (2002)
- The Most Success Talent In Malaysia Music Industry

Duta "With All Our Hearts
Page: [1] 2 3 4 5 6
View full: Sejarah Hidup Siti Nurhaliza (merged: satriamerah)