MAKLANG posted on 8-2-2006 09:59 AM

ANEKA MASAKAN SOTONG

I'm going to share this recipe with u all sumer...memang best:cak: mana taknya pedas berdengung:onf:
Maklang buat berkuah skit sbb anak2 tak suka kering kontang..diarang suka makan benda berkuah.:P

http://i23.photobucket.com/albums/b353/fakhrullah/DSCN9452.jpg

Sotong Berserai  
Sumber: Koleksi Mingguan Wanita                 

Bahan-Bahan:

Bahan A:
500 gm sotong
2 mangkuk santan

10 biji cili api]
5 biji cili merah]
5 ulas bawang merah ] dikisar
3 ulas bawang putih ]
2 sm halia]        

Bahan B:
1 batang serai (dititik)
1 sudu kecil serbuk kunyit
? sudu kecil lada hitam
? biji jus limau nipis
Garam secukup rasa

Cara:
Sotong dibersihkan dan ditoskan airnya. Masukkan sotong dan bahan A yang lain ke dalam periuk. Masak hingga sotong kecut.

Kemudian masukkan santan dan masak lagi hingga mendidih.

Apabila kuahnya hampir kering, masukkan bahan B dan masak lagi hingga mendidih.



[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 10-2-2009 09:28 AM ]

Yume posted on 8-2-2006 01:44 PM

Yume ambik resepi ni dah ..:):):)

Terima kasih .. :)

puansri posted on 8-2-2006 01:46 PM

Originally posted by MAKLANG at 8-2-2006 09:59 AM
I'm going to share this recipe with u all sumer...memang best:cak: mana taknya pedas berdengung:onf:
Maklang buat berkuah skit sbb anak2 tak suka kering kontang..diarang suka makan benda berkuah.: ...

saya baru masak sotong kicap nanti saya cuba resepi Mak Lang ok.:)

ehem_ehem79 posted on 9-2-2006 05:08 PM

wahhhh .. my peberet ni ... nak2 letak serai ....mablesss :mll::mll::mll::mll:

MAKLANG posted on 10-2-2006 08:54 AM

asik kata my peberet jer...kat thread sana pun gitu gak...bila lagi nak try ehem..ehem...asiklah ehem..ehem...hihi...

DARSITA posted on 10-2-2006 11:56 PM

Mak Lang,

Rasa dia mcm mana? ada tak mcm asam pedas sikit sikit? ke mcm rasa kuah lemak?


Thanks

MAKLANG posted on 13-2-2006 11:17 AM

macam mana nak cakap ekkk....sekali tengok resepi memang macam masak lemak tapi bila dah letak lada hitam tu rasanya dah jadi lain...cubalah try,test, tengok...baru tau rasanya camner...

shidaaziz posted on 13-2-2006 11:21 AM

Originally posted by MAKLANG at 13-2-2006 11:17 AM
macam mana nak cakap ekkk....sekali tengok resepi memang macam masak lemak tapi bila dah letak lada hitam tu rasanya dah jadi lain...cubalah try,test, tengok...baru tau rasanya camner...

maklang, tempek le resepi sotong pasemol tu.

MAKLANG posted on 13-2-2006 12:07 PM

shida, ni dia resepinya..


http://i23.photobucket.com/albums/b353/fakhrullah/DSCN9506.jpg

SOTONG PESEMOL
sumber:Rest.Pak Amir

Bahan-bahan :
1kg sotong di potong empat segi dan dikelar-kelar
Sedikit minyak untuk menumis
1 batang cili merah dibelah dua
1 batang cili hijau dibelah dua
2 biji buah tomato dibelah dua

Bahan-bahan yang dimesin :
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
7 biji cilimerah
5 biji cili padi
6 biji buah keras
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 batang serai dititik
1 cm lengkuas
1 helai daun kunyit dihiris nipis
2 camca kecil Gula Jawa
Garam secukupnya
3 keping Asam keping
2 cawan santan pekat

Cara-cara membuatnya :
Panaskan minyak dan tumiskan serai bersama lengkuas dan bahan-bahan yang dimesin sampai wangi
Masukkan santan dan asam keping, didihkan perlahan-lahan sampai pekat
Masukkan sotong, gula jawa, garam dan cili, tomato serta hirisan daun kunyit. Sajikan



[ Last edited by  NoorMasri at 1-11-2006 06:32 AM ]

shidaaziz posted on 13-2-2006 12:17 PM

wah.... best ada respei sotong. busan dok masak sotong sambal, sotong asam je. tapi........ ada guna santan le pulak.

eonis_balqis posted on 13-2-2006 12:25 PM

Originally posted by MAKLANG at 13-2-2006 12:07 PM
shida, ni dia resepinya..


http://i23.photobucket.com/albums/b353/fakhrullah/DSCN9506.jpg

SOTONG PESEMOL
sumber:Rest.Pak Amir

Bahan-bahan :
1kg sotong di potong empat ...

lazatnyeee maklang.. leh cuba ni..

:off: apsal sotong ni suka sgt mengecil.. sblm msk badan dia leh thn... tp lps msk slim lak jdnyee.. xde cr ke nak maintain body dia maklang.. hihi!

just nak tanya..:2lol:

MAKLANG posted on 13-2-2006 12:28 PM

eon - kalau sotong mengecut tu sbb terlampau lama sangat dok berendam....nak nampak kembang, masak kejap jer sotong tu..ala2 mandi kerbau gitu...

eonis_balqis posted on 13-2-2006 12:32 PM

Originally posted by MAKLANG at 13-2-2006 12:28 PM
eon - kalau sotong mengecut tu sbb terlampau lama sangat dok berendam....nak nampak kembang, masak kejap jer sotong tu..ala2 mandi kerbau gitu...

ok..

nanti ler t'jupo sotong eon try sotong versi maklang ni..:mll:

:)

nurul_anati posted on 13-2-2006 12:38 PM

Originally posted by MAKLANG at 13-2-2006 12:28 PM
eon - kalau sotong mengecut tu sbb terlampau lama sangat dok berendam....nak nampak kembang, masak kejap jer sotong tu..ala2 mandi kerbau gitu...

maklang.. MIL x suka makan benda2 mandi kerbau ni.. nampaknya kenalah mkn sotong kecut.. :kant:

shidaaziz posted on 13-2-2006 01:14 PM

Originally posted by nurul_anati at 13-2-2006 12:38 PM


maklang.. MIL x suka makan benda2 mandi kerbau ni.. nampaknya kenalah mkn sotong kecut.. :kant:

sotong kecut tak sedap. liat. sotong tak boleh overcooked.

zoe_bear posted on 13-2-2006 02:51 PM

sedapnyer....pedas tak resepi tu??

kumang posted on 13-2-2006 03:04 PM

Sedapnyee resepi sotong Maklang ni...balik nanti nak cubalah hehehe..

MAKLANG posted on 13-2-2006 03:20 PM

zoe - takmo pedas,kurangkanlah penggunaan cili
kumang - memang sedap kalu kena gayanya...

nurul_anati posted on 13-2-2006 03:30 PM

Originally posted by shidaaziz at 13-2-2006 01:14 PM


sotong kecut tak sedap. liat. sotong tak boleh overcooked.

apo nak buat shida.. dah gitu cara makannya...

shidaaziz posted on 13-2-2006 03:34 PM

Originally posted by nurul_anati at 13-2-2006 03:30 PM


apo nak buat shida.. dah gitu cara makannya...

:2lol::2lol::2lol: biasa le orang lama. depa kalau masak memang nak lama. macam masak sayur jugak.

cik_hazz posted on 13-2-2006 03:51 PM

ade sotong lam fridge,,nmpk menarik tp ade sntan plaks

MAKLANG posted on 13-2-2006 04:19 PM

tepi..tepi....panas ni weiiii...:P

sambal sotong
http://i23.photobucket.com/albums/b353/fakhrullah/DSCN8582.jpg

[ Last edited by MAKLANG at 13-2-2006 04:24 PM ]

Kacip_Fatimah posted on 13-2-2006 04:29 PM

alamak..
stok sotong dah abih arr..kasik bikin paprik campur!
nak kena beli lagik wat stok..!
ari2 menu sotong..bior padan skett..
ari2 kari je..naik meluat aku!

MAKLANG posted on 13-2-2006 04:32 PM

jom kita shopping beli sotong banyak2...:cak:.jangan jadi sotong udah ler ...hihi:P.. auwwwwwww....:2lol:

nurul_anati posted on 13-2-2006 04:37 PM

ada lori sotong terbalik depan umah maklang ke.. asyik masak sotong je.. :hmm:
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: ANEKA MASAKAN SOTONG