azmi_hisham Publish time 19-7-2006 09:21 AM

..:: KES MURTAD AZLINA JELANI (LINA JOY) & KELEMAHAN SISTEM PERUNDANGAN ::..

Fakta yang terkandung dalam tulisan ini diringkaskan berdasarkan daripada (1) kupasan kes Murtad Azlina Jelani (Lina Joy) yang dibincang dihadapan peguam-peguam Islam Malaysia & organisasi kerajaan dan bukan kerajaan (NGO) yang hadir pada taklimat pada 12-Julai-2006 di Bilik Mesyuarat Mahkamah Syariah Kuala Lumpur, serta, (2) berdasarkan kupasan kes yang telah dibentang & dibincangkan bersama Saudara Zulkifli Nordin pada 09-Julai-2006 di Surau As Sakinah Taman TTDi Jaya, Shah Alam.

Program selanjutnya untuk kupasan serta pelan tindakan akan diadakan pada;

1.        Jumaat 14-Julai-2006, 07.45pm di Masjid Ibtisam Taman TTDI Jaya, ulasan oleh Peguam Zulkifli Nordin, persediaan & Perancangan sedang dijalankan dengan rapi.
2.        Ahad 16-Julai-2006, 02.30pm di Anjung Rahmat, Ibu Pejabat ABIM Jalan Gombak untuk merangkan pelan strategi oleh seluruh NGO & organisasi Muslim & Malaysia.
3.        Kehadiran untuk kedua program diharapkan sepenuhnya & menjadi fardhu kifayah untuk bertindak.LATAR BELAKANG

1.        Bangsa Melayu khususnya di Malaysia, adalah satu-satunya bangsa di dunia yang mengguna pakai definisi yang jelas di dalam perlembagaan untuk mentakrifkan definisi perkataan Melayu serta skop yang terlibat.
2.        Tidak ada definisi yang sama dibuat untuk mana-mana bangsa lain, di Malaysia atau di dunia.
3.        3 faktor yang telah dipersetujui di dalam mengdefinisikan perkataan Melayu, iaitu;
?        Bercakap Melayu
?        Beramal dengan budaya Melayu
?       
4.        Istilah Melayu di Malaysia dijelaskan sebagai seorang yang penganut agama Islam, dan Islam & Melayu pada dasarnya mengikut definisi perlembagaan sama sekali tidak boleh dipisahkan.
5.        Perkara ini diletakkan dengan jelas di dalam perlembagaan dan menjadi suatu undang-undang di Malaysia untuk Melayu tidak dibenarkan meninggalkan Islam, dan Melayu dan bangsa lain yang menganut agama Islam adalah tertakluk di bawah syariat Islam & perundangan Mahkamah Syariah di Malaysia.


AZLINA JAILANI @ LINA JOY?

1.        Nama asal: Azlina Jelani, pernah ditukar kepada Azlina Lelani, dan sekarang berdaftar sebagai Lina Joy untuk menafikan nama Islam yang terdahulu.
2.        Berwajah typical Malay, berbangsa Melayu keturunan Jawa, berumur 42 tahun.
3.        Mengisytiharkan tidak pernah mempraktikkan Islam sejak lahir, beragama Kristian sepenuhnya sejak tahun 1990, mempunyai sijil Baptis yang dikeluarkan pada 11-May-1998, dan pada tahun 2000 menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan seorang India Kristian, dan meminta untuk didaftarkan perkahwinan tersebut untuk mengesahkan perkahwinan beliau.
4.        Bekerja di ProQuest di Taipan, Subang Jaya.


FAKTA KES

1.        Selepas berkahwin dengan seorang Kristian, beliau memohon untuk pendaftaran perkahwinan, tetapi tidak dibenarkan sebab di dalam Kad Pengenalan masih tertulis beragama Islam.
2.        Beliau berusaha untuk menghilangkan perkataan agama Islam tersebut dengn permohonan kepada Jabatan Pendaftaran Negara. (untuk rekod; sebanyaklebih daripada 250,000 kes yang sama menanti di JPN untuk menukar agama, kenyataan & kajian Muti Perak).
3.        Permohonan sejak tahun 2000 untuk buang perkatan Islam tetapi tidak dibenarkan oleh JPN disebabkan tidak ada kebenaran dari Mahkamah Syariah yang membenarkan beliau keluar Islam.
4.        Mahkamah Syariah mengguna pakai undang-undang Islam yang tidak mengbenarkan (MENGHARAMKAN) seseorang Muslim keluar dari Islam (Murtad), dan Sijil Tukar Agama (Murtad) seperti yang dikehendaki oleh JPN tidak dapat dikeluarkan.
5.        Permohonan bermula di Mahkamah Magistrate, dibawa ke Mahkamah Tinggi, seterusnya ke Mahkamah Rayuan pada 13-April-2006, dan semuanya mengiktiraf bahawa kes adalah dalam kuasa Mahkamah Syariah.
6.        Setelah semuanya tidak berjaya, kes dibawa kepada Mahkamah Persekutuan oleh barisan pembela kepada Lina Joy.
7.        Pada awalnya ketiga Hakim yang mendengar kes. Kes didengar oleh 3 Hakim (2 Muslim & 1 non-mullim) pada dasarnya berpendirian yang sama menyokong tindakan Mahkamah Rayuan, HINGGALAH Majlis Peguam yang hanya menjadi barisan peguam pemerhati beserta banyak lagi NGO yang menyokong Lina Joy meminta untuk memberi hujah & bersuara, dan DIBENARKAN oleh Hakim yang terlibat.
8.        Itu adalah permulaan isu ini dibesarkan yang mana tidak pernah dalam sejarah perundangan negara peguam pemerhati dibenarkan berhujah di dalam Mahkamah.
9.        Hujah yang dibawa oleh barisan peguam pemerhati yang diketuai oleh Majlis Peguam tersebut melarikan isu utama kes berkenaan daripada hak & kuasa Mahkamah Syariah TETAPI memberi hujah bahawa Lina Joy adalah berhak untuk mempraktikkan kepercayaannya dan dilindungi oleh perlembagaan sebagai hak individu seperti yang terkandung di dalam Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan.
10.        Isu Mahkamah Syariah sudah tidak releven pada hujah Majlis Peguam, dan isu yang diperjuangkan oleh Kumpulan Artikel 11 & IFC dijadikan isu utama kes ini di Mahkamah Persekutuan.
11.        Isu yang diperjuangkan oleh kesebelas NGO non-Mulsim atas nama kumpulan Artikel 11 & Inter-Faith Council (IFC) adalah untuk mendefinisikan perkataan "person" (individu) yang terkandung di dalam Artikel 11 tersebut untuk merujuk kepada individu as per say, bukan lagi kumpulan atau agama secara umumnya.
12.        Ini adalah kali pertama dalam sejarah Malaysia attempt yang sebegitu berani yang dilakukan untuk menghuraikan definisi tersebut untuk menguraikan ikatan Islam mengikut kepahaman peribadi seseorang penganut itu sendiri, dan menafikan hak Islam sebagai agama untuk mewajibkan umatnya mempraktikkan amalan & syariat Islam seperti yang terkandung dalam undang-undang Islam.


IMPLIKASI DARI DEFINISI "INDIVIDU"

1.        Orang Islam dibenarkan meninggalkan Islam pada bila-bila masa sahaja, walaupun mengakui mereka adalah Melayu pada bangsanya. Ini bermakna Melayu di Malaysia bukan lagi terikat dengan agama Islam seperti yang telah digazetkan dalam perlembagaan.
2.        Apabila definisi "person" didefinisikan sebagai hak individu, maka agama Islam boleh ditafsirkan mengikut kefahaman individu sendiri tanpa ada undang-undang Islam yang boleh mengongkongnya;
?        Orang Islam boleh keluar-masuk Islam pada bila-bila masa.
?        Islam boleh diamalkan mengikut kefahaman sendiri sepenuhnya.
?        Kesalahan syarie oleh seorang Muslim tidak boleh diambil tindakan disebabkan undang Syariah sudah tidak relevent.
a.        Sebagai contoh, solah boleh dilakukan mengikut sedap hati mengikut rakaat solah yang difahami sendiri, puasa dalam Ramadhan boleh ditinggalkan apabila membuat deklarasi ?ukan Islam? pada bulan itu tanpa boleh diambil tindakan.
b.        Semua badan-badan Islam tidak relebvent lagi dalam perundangan semasa, sebab hak mempraktikkan secara individu diperjuangkan.
?        Raja-raja Melayu hilang kuasa sebagai benteng & simbol agama.
?        Kanak-kanak apabila masuk umur 18 tahun, ibu bapa akan terus hilang kuasa untuk menetapkan agama dan fahaman mereka, dan tindakan boleh diambil ke atas ibu bapa yang memaksa anak mereka mengamalkan Islam.
?        Perukunan Islam pada dasar sudah tidak valid disebabkan tiada satu pun akta-akta berkaitan Islam contohnya Akta Solah, Akta Puasa, Akta Haji, Akta Zakat yang mengikat seseorang Muslim di dalam perlembagaan.


MENGAPA KES LINA JOY?

1.        Kes Lina Joy mengambil kesempatan dalam kekalutan semasa umat Islam di dunia dan di Malaysia khususnya yang amat lemah dan tidak ada keupayaan untuk digembleng untuk mempertahankan Islam di mana-mana sahaja.
2.        Kes ini pada dasarnya adalah rentetan daripada tuntutan kumpulan ?rtikel 11? yang pernah cuba berkumpul di Pulau Pinang pada 14-Mei-2006 yang menuntut kepada pemerintah untuk membenarkan sepenuhnya kebebasan Murtad di bawah Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan, setelah kekalahan mereka untuk kes Mohamed Abdullah @ Moorthy, S. Sharmala dan Nyonya Tahir.
3.        Amat mendukacitakan sekali apabila kumpulan Artikel 11 yang juga dikenali Inter-Faith Council (IFC) disertai oleh beberapa individu Melayu & Islam termasuklah Sister-in-Islam, yang digerakkan oleh pemimpin-pemimpin & sekutu pemimpin-pemimpin negara yang bergama Islam.
4.        Kes Lina Joy adalah attempt yang akan memberikan impact yang amat besar yang mana ia mencabar undang-undang Syariah oleh Mahkamah Syariah di bawah Perkara 121(A) Perlembagaan Persekutuan, samaada ianya akan dipinda atau dihapuskan sepenuhnya.
5.        Berikutan kes Lina Joy, maka terlalu banyak kes-kes permohonan Murtad dan sebagainya yang telah lama menunggu & sedang menunggu, dan kejayaan dari kes ini akan membenarkan permohonan lebih 250,000 untuk keluar Islam akan dibenarkan oleh perlembagaan.
6.        Kes ini menjadi PERHATIAN PENUH organisasi & individu bukan Islam seluruh dunia, dan seluruh negara-negara besar didunia menghantar wakil untuk memberikan pressure yang besar ke atas hakim & sistem perundangan negara yang AMAT LEMAH untuk membela aqidah seorang rakyat Islam.
7.        www.becketfund.com menyenaraikan dengan jelas fakta kes dan bagaimana organisasi besar satu dunia ini menjadi tembok & dalang yang begitu kuat yang membela Lina Joy. Ianya dianggotao oleh pelbagai pertubuhan hak asasi manusia sedunia.
8.        Di Malaysia pula 11 NGO dan organisasi menghantar wakil ke Mahkamah Persekutuun untuk memberi pressure kepada Hakim yang terlibat setelah mereka dibenarkan bersuara untuk membela Lina Joy, antaranya;
?        Majlis Peguam (Bar Council)
?        Majlis Perunding Agama Hindu, Kristian, Budha & Sikh.
?        Malaysian Women Power Organization
?        National Council of Women Organization
?        All Women Action Society
?        Sister in Islam
?        Women Health Organization
?        Women Council of Change
?        Women Developmen for Change
?        Pergerakan Hak Asasi Rakyat Malaysia (Suaram)
?       

9.        Suatu fakta yang dinyatakan oleh Peguambela pihak Lina Joy di dalam mengakhiri kes itu menyebut;

?it is time that we must knock into the heads of Malay that our country Malaysia is never been an Islamic country. Strong message must be thrown to Muslim to tell them that in Malaysia Islam is just a sub-sivilience to constitution?

azmi_hisham Publish time 19-7-2006 09:22 AM

TINDAKAN SEGERA

Memandangkan kes ini hanya mempunyai tempoh 6 minggu sebelum diputuskan di Mahkamah Persekutuan Putrajaya dari tarikh 04-Julai-2006, maka tindakan segera telah diputuskan untuk diambil oleh segenap lapisan masyarakat Islam, antara keputusan jangka masa pendek yang telah dicadang dan dipersetujui akan diusahakan secepat mungkin adalah;

1.        Penubuhan segera kumpulan Peguam Pembela Islam (PPI) yang diketuai oleh Peguam Zainur Zakaria, untuk melakukan protes kepada Majlis Peguam di atas keputusan beberapa Eksekutif Committee untuk menyokong kes Lina Joy;
?        Isu secara langsung seolahnya menunjukkan seolahnya Majlis Peguam lah yang menjadi dalang utama kes ini setelah mereka menyatakan sokongan penuh kepada kes Lina Joy di Mahkamah Persekutuan baru-baru ini, sedangkan tidak pernah mendapat mandate tersebut daripada badan dan ahli Majlis Peguam yang dilantik.
?        Majlis Peguam juga telah menjadi pemangkin kepada tindakan berani & kurang ajar pelbagai pertubuhan NGO bukan Islam untuk mengajar orang-orang Islam untuk bagaimana mengamalkan Islam di Malaysia.
?        Suatu EGM akan diadakan segera untuk membantah dengan mendapat tandatangan lebih 200 peguam Islam yang hadir dalam perjumapaan 12-Julai-2006 untuk menghalang Majlis Peguam daripada menyebelahi Lina Joy dalam kes beliau.
?        Antara ahli jawatankuasa yang dilantik adalah;
?        Haji Mat Buruk
?        Dato Dr Zaiton Osman
?        Dato Abu Zahar
?        Dato Ainuddin
?        Zulkifli Nordin
?        Tuan Haji Mohd Buruk
?        Pak Wan Chik Marican, Peguambela bagi Pihak Negara
?        Baharuddin
?        Subki Yusuf
?        Radhi, Setiausaha NGO Melayu
?        Zainddin Ismail
?        Kamar Aniah
?        Zainur Ridaun
?        Shamsuriya
?        Azril Abim
?        Raja Mustafa
?       
2.        Suatu website diwujudkan segera untuk menjadi rujukan kepada fakta kepada kes ini. www.peguampembelaislam.com atau www.peguampembelaislam.org, yang akan diputuskan segera mengikut kesesuaian.
3.        Suatu Press Statement akan dikeluarkan oleh Peguam Pembela Islam untuk mendesak semua pihak yang terlibat untuk menghormati undang-undang dan menafikan penglibatan Majlis Peguam di dalam membela kes Lina Joy.
4.        Perjumpaan oleh semua gabungan NGO Islam & Melayu untuk menyatakan sokongan terhadap tindakan Peguam Pembela Islam serta menyebarkan kesedaran kepada seluruh masyarakat tentang isu ini.
?        Kes ini ada kes yang menjadi perhatian dunia, sedangkan di Malaysia kes ini disorokkan oleh pihak media tempatan atas alasan faktor keselamatan dan sebagainya.
?        Umat Islam di Malaysia dari apa jua kefahaman politik dan bangsa langsung tidak sedar tentang apa yang berlaku.
?        Majlis tersebut akan diselia oleh ABIM yang akan diadakan di Ibu Pejabat ABIM, Anjung Rahmat, Jalan Gombak pada 16-July-2006, Jam 2.30pm. Semua dijemput hadir
5.        Press Statement yang dikeluarkan oleh Persatuan Peguam Syarie, Dato Zaiton Osman pada Jumaat 07-July-2006 langusng tidak dikeluarkan oleh mana-mana media di Malaysia.
6.        Mesej akan disampaikan melalui mimbar khutbah Jumaat pada minggu hadapan atas kebenaran daripada pihak yang terlibat.
7.        Paling kurang 100,000 artikel akan dicetak dan diedarkan dengan tujuan untuk menyedarkan umat Islam tentang perkara ini dalam bentuk bertulis.
8.        Solah Hajat diminta dilaksanakan di segenap peringkat untuk memberi kesedaran dan memohon pertolongan Allah untuk menyelamatkan aqidah Umat Islam di Malaysia, khususnya.
9.        Usaha juga akan diteruskan untuk menyedarkan pemimpin-pemimpin negara serta Majlis Raja-Raja tentang implikasi dari sikap tak ambil endah dari kes ini, serta meminta dengan kuasa yang ada pada tangan mereka untuk berusaha menyelamatkan aqidah umat Islam dari terus dimusnahkan.

azmi_hisham Publish time 19-7-2006 09:23 AM

PUTRAJAYA 29 Jun - Peguam Kanan Persekutuan, Datuk Umi Kalthum Abdul Majid hari ini berkata, orang Malaysia suka menolong untuk menyelesaikan masalah sebagaimana dilakukan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang membantu seorang wanita yang ingin menukar namanya sebagai Lina Joy.
''Mereka (JPN) cuba menolong untuk menukar nama, Lina Joy dan mendapatkan pengenalan diri yang baru, MyKad," kata beliau.
Namun, kata Umi Kalthum, apabila Lina Joy memperoleh kad pengenalan atas nama barunya, beliau pula mendakwa JPN telah membuat helah dengan memasukkan perkataan Islam pada MyKadnya.
Umi Kalthum menyatakan demikian ketika berhujah di Mahkamah Persekutuan di sini, membantah rayuan Lina Joy atau nama asalnya Azalina Jalani yang mengaku murtad untuk memohon memadamkan perkataan Islam daripada kad pengenalan, MyKad.
Rayuan itu didengar di hadapan Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim bersama dua Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Alauddin Mohd. Sheriff dan Datuk Richard Malanjum.
Hakim Richard mencelah hujah Umi Kalthum yang menyebut orang Malaysia suka menolong sambil berkata: ''Reader's Digest tidak akan bersetuju dengan Datuk (Umi Kalthum)." Galeri awam kedengaran tergelak.
(Merujuk kajian Reader's Digest, Kuala Lumpur sebagai bandar raya ketiga daripada 35 bandar raya di dunia yang diselidik mempunyai penduduk paling biadap).
Umi Kalthum yang mewakili Kerajaan Malaysia serta Ketua Pengarah Pendaftaran Negara sebagai pihak responden kedua dan ketiga menjelaskan mengenai peruntukan-peruntukan yang diguna pakai oleh JPN bagi permohonan membuat kad pengenalan.
Dalam hujah awalnya, Umi Kalthum berkata, kes murtad di bawah undang-undang Islam hendaklah dikendalikan oleh Mahkamah Syariah.
Beliau menyatakan bahawa Mahkamah Sivil tidak ada kuasa untuk mendengar kes murtad yang berkaitan Islam kerana ia di bawah Mahkamah Syariah.
Umi Kalthum juga berpendapat bahawa Lina Joy tidak pernah membawa kes tersebut ke Mahkamah Syariah.
Tambahnya, hanya Mahkamah Syariah mengetahui dan boleh membuat keputusan perkara murtad.
Oleh itu beliau memohon agar rayuan tersebut ditolak dengan kos.
Pada rayuan itu, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dinamakan pihak responden pertama diwakili oleh peguam Sulaiman Abdullah yang dibantu bersama peguam Halimatun Sa'diah Abu Ahmad dan Norhusniah Husin.
Sulaiman yang cuti sakit dijangka membuat hujah bantahan pada Isnin ini.
Lina Joy, 42, diwakili peguam Datuk Dr. Cyrus Das merayu terhadap penghakiman majoriti 2-1 Mahkamah Rayuan pada 19 September 2005 yang mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonannya untuk memadamkan perkataan Islam daripada kad pengenalan.
Beliau mendakwa bahawa pihak responden enggan membuat deklarasi mengenai haknya untuk mengamalkan agama pilihan iaitu Kristian.
Sementara itu Majlis Peguam Malaysia turut diwakili dua peguam pemerhati, Malik Imtiaz Sarwar dan Ang Hean Leng.
Rayuan tersebut turut mendapat perhatian beberapa badan bukan kerajaan (NGO) yang diwakili oleh peguam pemerhati.
Meera Samanther mewakili Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO), Pusat Kesedaran Wanita (WCC), Pusat Pembangunan Wanita (WDC), Persatuan Tindakan Wanita Malaysia (AWAM) dan Sisters In Islam (SIS).
Persatuan Hak Asasi Kebangsaan (HAKAM) diwakili peguam pemerhati, Ramdas Tikamdas.
Persatuan Majlis Peguam Wanita dan Majlis Kebangsaan Pertubuhan-Pertubuhan Wanita (NCWO) diwakili peguam pemerhati, Rasamani Kandiah.
Peguam pemerhati, Leonard Teoh Hooi Leong pula mewakili Majlis Perundingan bagi agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh Malaysia (MCCBCHS).
Kesemua peguam pemerhati itu yang dibenarkan menyampaikan hujah masing-masing menyokong penuh rayuan Lina Joy.
Dipetik dari Utusan Malaysia, 30 June 2006

BabeYSHa Publish time 19-7-2006 09:26 AM

ERMMM....HAKU ADA BELI MAJALAH VARIASI KE BICARA NTAH...ERMMM...PELAJAR CEMERLANG DARI LUAR NEGARA LAGIK....SIAP BAGITAU MCM2 LAA TTG KEINGINAN MURTAD DIA TUE...SIAN MAK BAPAK DIA...YG HERAN....MASA KAT LUAQ NEGARA LEH PLAK PAKAI PURDAH..LIK MALAYSIA GHEJA...KENAI SOWANG LELAKI CINA KRISTIAN, TERUS ADA NIAT TUKAQ AGAMA...:o

the_trooper Publish time 19-7-2006 10:16 AM

ni dah terkena ayaq holy water la nih sampai dah tak ingat diri nih :onf:

laknattttttttttttttttt sama ini orangggg

kubus Publish time 19-7-2006 10:22 AM

Jimmy, tak dak ka gambaq minah ni? dari dulu teringin nak tengok muka dia..

alahai Publish time 19-7-2006 10:51 AM

Originally posted by BabeYSHa at 19-7-2006 09:26 AM
ERMMM....HAKU ADA BELI MAJALAH VARIASI KE BICARA NTAH...ERMMM...PELAJAR CEMERLANG DARI LUAR NEGARA LAGIK....SIAP BAGITAU MCM2 LAA TTG KEINGINAN MURTAD DIA TUE...SIAN MAK BAPAK DIA...YG HERAN....MAS ...


sapa B?..hang scan la mai gambaq nak tgk.

BabeYSHa Publish time 19-7-2006 10:55 AM

Reply #7 alahai's post

dia buat2 pakai tudung....sebab depa tamau owang ramai kenai dia...malu mak pak dia....tapi..kuku itam laa...pakai pengilat kuku tue..:agr:

BabeYSHa Publish time 19-7-2006 10:56 AM

petang sat gi haku cuba taruh naa...:)

alahai Publish time 19-7-2006 10:58 AM

Anak Pak Lah salah sorang AJK SISni kan???

alahai Publish time 19-7-2006 11:03 AM

Originally posted by kubus at 19-7-2006 10:22 AM
Jimmy, tak dak ka gambaq minah ni? dari dulu teringin nak tengok muka dia..

tu la berkurun dah dgr. kes ni..lagi satu Hartini apa tah hat masuk Hindu tu..
lagi sorang hat orang johor tu apa cerita la ni..

Aisyah Bukhari tu..

gambiaq Publish time 19-7-2006 11:08 AM

Originally posted by alahai at 19-7-2006 10:58 AM
Anak Pak Lah salah sorang AJK SISni kan???

anak pak lah..... anak tun det.....

SIS ni mmg mengarut......:geram:

gambiaq Publish time 19-7-2006 11:10 AM

Originally posted by kubus at 19-7-2006 10:22 AM
Jimmy, tak dak ka gambaq minah ni? dari dulu teringin nak tengok muka dia..

haku pon tingin gak nak tgk .... tapi berani ka lepa boh gambaq.....
sat g tak pasai ja kena sembelih......

kubus Publish time 19-7-2006 11:11 AM

Originally posted by alahai at 19-7-2006 10:58 AM
Anak Pak Lah salah sorang AJK SISni kan???

Depa orang kuat SIS..
ader penah tengok gambaq depa dulu..glemer..penaung/orang kuat SIS, tapi rambut pesyen bukan main..

BabeYSHa Publish time 19-7-2006 11:13 AM

ada kaa gambaq kina neh?:hmm:

kubus Publish time 19-7-2006 11:14 AM

BB, kina tu sapa/apa?

BabeYSHa Publish time 19-7-2006 11:21 AM

Reply #16 kubus's post

typo laa kubuih...:nana: LINA haku nak taip tadik..:lol

kubus Publish time 19-7-2006 11:23 AM

kuang..kuang..kuang..
haku sampai ke la ni, tak tau rupa minah lina ni camner..
dia dah lama murtad..
isu tukaq nama tak setel2 lagi..

MillionIdeazKid Publish time 19-7-2006 11:24 AM

lemah undang2..atau lemah agama?

kubus Publish time 19-7-2006 11:30 AM

lemah agama..

gebang Publish time 19-7-2006 02:59 PM

tak lama lagi bala turun punah mesia...mcm2 dah jadi tunggu mesia kita ni hancur lebur je kena laknat

azmi_hisham Publish time 19-7-2006 07:39 PM

Lina ni dah tua.. umoq pun dah 41 thn.. (ikut artikel kat atas la).. dan aku dapat dari email.. depa suruh panjangkan.. aku panjangkan kat sini.. gambaq dia tak ada la..

Satu yang agak menarik kat sini ialah..

9.      Suatu fakta yang dinyatakan oleh Peguambela pihak Lina Joy di dalam mengakhiri kes itu menyebut;

?it is time that we must knock into the heads of Malay that our country Malaysia is never been an Islamic country. Strong message must be thrown to Muslim to tell them that in Malaysia Islam is just a sub-sivilience to constitution?

Slama ni bila parti pembangkang kata Malaysia bukanlah sebuah negara Islam.. kerajaan marah.. la ni peguam kafir kata.. depa cuba tutup dgn media tak bagi perbesarkan.. Ni kira kes besaq dah berat ni..

Kalau korang perasan.. sensitif rakyat Malaysia beragama Islam dalam kes murtad dan bila orang kafir mempertikaikan keIslaman sesorang individu??

Tapi rakyat Malaysia cukup sensitif bila Mawi putus tunang.. sampai semua media cerita pasal dia berhari-hari.. kat BOD Gossip sampai beratus-ratus page. Kes Lina Joy ni hanya ada kat BOD CI.. tu pun dah lepas kebelakang dah sebab pembuka thread tu mamak Maideen yang aku dah tak berapa pasti dia tu agama apa bila baca posting dia.

Sesungguhnya kita umat Islam dah tak sensitif seperti dahulu lagi.. maruah agama boleh dipermainkan.. oleh orang kafir.. Kalu ikut hukum murtad.. boleh bunuh orang tu. Tapi kita ada undang2 negara.. undang2 yang melindungi 'orang yang tak bersalah'.

8.      Di Malaysia pula 11 NGO dan organisasi menghantar wakil ke Mahkamah Persekutuun untuk memberi pressure kepada Hakim yang terlibat setelah mereka dibenarkan bersuara untuk membela Lina Joy, antaranya;
?      Majlis Peguam (Bar Council)
?      Majlis Perunding Agama Hindu, Kristian, Budha & Sikh.
?      Malaysian Women Power Organization
?      National Council of Women Organization
?      All Women Action Society
?      Sister in Islam
?      Women Health Organization
?      Women Council of Change
?      Women Developmen for Change
?      Pergerakan Hak Asasi Rakyat Malaysia (Suaram)

Kalau korang ada menjadi ahli dalam group ni.. korang pikir lah kembali...

3.      Amat mendukacitakan sekali apabila kumpulan Artikel 11 yang juga dikenali Inter-Faith Council (IFC) disertai oleh beberapa individu Melayu & Islam termasuklah Sister-in-Islam, yang digerakkan oleh pemimpin-pemimpin & sekutu pemimpin-pemimpin negara yang bergama Islam.

Kalau korang ada saham dalam memilih mereka yg aku merahkan 4 tahun sekali.. korang pun fikir la juga...

Ini bukan menghasut atau provokasi.. tapi ini adalah kebenaran.. kalau korang rasa aku salah.. maafkan aku...

alahai Publish time 19-7-2006 09:27 PM

topic ni ada kat bod CI tapi bila tgk. pembuka thread nick mamak sekoq tu, terus malas aku nak bukak....

kubus Publish time 19-7-2006 09:57 PM

aku pun naik cemuih baca posting dia..awat mamak tu jadi lagu tuh? pening aku pikiaq posting dia..

alahai Publish time 19-7-2006 10:43 PM

Originally posted by kubus at 19-7-2006 11:11 AM


Depa orang kuat SIS..
ader penah tengok gambaq depa dulu..glemer..penaung/orang kuat SIS, tapi rambut pesyen bukan main..

aha..aku pun ada tengok jugak...nanti kalau jumpa aku tempek sini..
Pages: [1] 2 3 4 5 6 7
View full version: ..:: KES MURTAD AZLINA JELANI (LINA JOY) & KELEMAHAN SISTEM PERUNDANGAN ::..