XkostonX posted on 27-12-2006 03:06 AM

pinjaman MARA

aku dgr sesape yg amik loan MARA klu grad cgpa die atas 3.00 ke atas...hanya perlu bayar 25% je..
pastu kalau grad cgpa 2.00 pon tak yah bayar full...bayar 50% je. btol ke?
sape yang amik loan MARA...blh tak cite skit?

chuckiey posted on 27-12-2006 07:35 AM

study kat m'sia ke luar negara? mcm2 cite gak la aku dgr psl loan MARA ni.. dulu, pegawai MARA kate, utk student under SPC, kalo cgpa 3.5 ke atas, loan convert to scholarship, kalo cgpa 3.0 & above, bayar 1% je, kalo cgpa 2.5 -2.99, bayar 10%.. tapi thn lepas, dah tukar cerite lain lak.. student yg dpt cgpa 3.5 & above pun kene bayar sikit loan tu.. kalo cgpa 3.0-3.49, maybe kene bayar lebih dr rate dulu kot.. aku pun tak tau mane satu yg betul.. do your best je la..

singajantan posted on 27-12-2006 09:54 AM

yg penting jangan lupa bayar

at least better dari ptptn yg kene bayar 4%interest tuh

Reign posted on 27-12-2006 10:00 AM

Originally posted by chuckiey at 27-12-2006 07:35 AM
study kat m'sia ke luar negara? mcm2 cite gak la aku dgr psl loan MARA ni.. dulu, pegawai MARA kate, utk student under SPC, kalo cgpa 3.5 ke atas, loan convert to scholarship, kalo cgpa 3.0 & a ...


1st class 3.7 barulah tak payah bayar...

Reign posted on 27-12-2006 10:01 AM

Originally posted by singajantan at 27-12-2006 09:54 AM
yg penting jangan lupa bayar

at least better dari ptptn yg kene bayar 4%interest tuh



3% je...

CRK posted on 27-12-2006 05:35 PM

masa study dulu aku dpt loan mara. satu sen pun tak yah bayar. terima kasih mara!!

BaBy^GhoSt posted on 28-12-2006 12:40 AM

aku tgh amek loan mara skg..tau ble convert ape sume tp xtau rate die bape..tp tu la..ape2 pn mmg kene blaja rjn2 ble convert jd scholarship..

XkostonX posted on 28-12-2006 01:31 AM

Originally posted by chuckiey at 27-12-2006 07:35 AM
study kat m'sia ke luar negara? mcm2 cite gak la aku dgr psl loan MARA ni.. dulu, pegawai MARA kate, utk student under SPC, kalo cgpa 3.5 ke atas, loan convert to scholarship, kalo cgpa 3.0 & a ...

maksud aku study kt msia la. yg aku tau loan MARA ni dak2 ipts je yg dpt. yg aku nk tau skg nih btol ke klu cgpa 3.00 ke atas hanye kene byr dlm 25%? klu btol la kan...serius untung gile.

sukitena posted on 6-1-2007 03:09 PM

loan mara spc

kalau spc camne? betul ke kalo first class degree dapat convert loan sume jadik scholarship? sbb tadi chuckiey kata skarang polisi dah berubah tahun ni.. huhu..

ecomoda012 posted on 16-1-2007 03:05 AM

Originally posted by XkostonX at 28-12-2006 01:31 AM


maksud aku study kt msia la. yg aku tau loan MARA ni dak2 ipts je yg dpt. yg aku nk tau skg nih btol ke klu cgpa 3.00 ke atas hanye kene byr dlm 25%? klu btol la kan...serius untung gile.

yg kat msia pun still dpt pengurangan...tp tak ingat berape %...depend pada cgpa gak

ef/x posted on 18-1-2007 09:22 AM

Aku tak ler pandai sangat CGPA aku hanya 2.67, lepas grad aku dapat surat dari MARA mintak utang, so aku decide nak panjat bagunan MARA & mintak maklumat camna aku bleh dpt pengurangan... pasal aku duk tanam anggur lagi masa tuh

So aku disuruh buat surat pengurangan, kepilkan copy certs & submit to MARA, alhamdullilah aku tak payah bayar sesen pun.

Nasihat aku, rajin2 ler bertanya & panjat bangunan MARA tuh...

miss_kikilala posted on 19-1-2007 12:59 PM

Originally posted by ef/x at 18-1-2007 09:22 AM
Aku tak ler pandai sangat CGPA aku hanya 2.67, lepas grad aku dapat surat dari MARA mintak utang, so aku decide nak panjat bagunan MARA & mintak maklumat camna aku bleh dpt pengurangan... pas ...

:setuju: ..pe2hal..kena isi borang pengurangan bayaran..
aku kena byr 25% je drp loan aku..

ctsueraya posted on 27-1-2007 09:30 AM

camner lak kalau sambung master

aku baru jer balik dr pejabat mara
nak wat pinjaman for master
diorang ckp utk master oversea jerk
yang peliknyer kwn aku dpt lak (aku nie sambung master kat ipta tempatan)
setahu aku senior aku dpt jer pinjaman nie even wat master dlm negeri sekalipun
please somebody help me!

ecomoda012 posted on 30-1-2007 12:18 AM

Reply #13 ctsueraya's post

drpd mara:

E. PROGRAM IJAZAH SARJANA/TERTINGGI
Tajaan bagi program ini adalah tertakluk kepada bidang/kursus yang diutamakan serta memenuhi syarat dan kriteria yang telah ditetapkan oleh MARA, serta mendapat tawaran masuk ke Universiti berkaitan. Walaubagaimanapun, pertimbangan tajaan adalah tertakluk kepada peruntukan semasa dan dasar terkini MARA.

mungkin dia dah tak bagi sebab dasar baru dia memang mcm tu

zalliza1717 posted on 6-2-2007 11:59 AM

baru semalam kwn ada bg tau pasal loan MARA ni

dia ckp..
utk second class upper byr cuma 10% dari jumlah loan
utk second class lower byr cuma 25 % dari jumlah loan

aduh..jelesnya..apsal dulu time buat degree aku tak amik loan MARA.. :'(

zalliza1717 posted on 6-2-2007 12:02 PM

tapi yg sedihnya..masih ramai kat luar sana yg 'liat' nak byr loan MARA..berapa ramai nama yg kene masuk paper semata2 nak minta diorang byr hutang...

memang diorang yg tak nak byr loan ni boleh dikata sebagai 'manusia tak tahu kenang budi' :tembak:

chuckiey posted on 7-2-2007 10:20 AM

Originally posted by zalliza1717 at 6-2-2007 11:59 AM
baru semalam kwn ada bg tau pasal loan MARA ni

dia ckp..
utk second class upper byr cuma 10% dari jumlah loan
utk second class lower byr cuma 25 % dari jumlah loan

aduh..jelesnya..apsal ...

rate ni apply utk student yg study overseas ke?
coz kwn ckp, bayar 1% je  kalo cgpa 3.0 ke atas..

ecomoda012 posted on 7-2-2007 09:26 PM

Reply #17 chuckiey's post

rate utk dlm negara pun ade....tapi tak tau la beza ke tidak rate nya

zalliza1717 posted on 7-2-2007 10:42 PM

Reply #17 chuckiey's post

tak sure ler chuckieyrate local ker internasional..kalau kene byr 1% jer..memang HAMPEH ler kalau sapa yg tak bayar..siap nama masuk surat khabar lagi..memang memalukan  :L

ctsueraya posted on 11-2-2007 10:09 PM

dah dapat

i dah bleh apply loan MARA dah
thanks for the info

ummidhani posted on 12-2-2007 06:17 PM

Reply #20 ctsueraya's post

saya pun loan mara masa study.... Terlambat buat application untuk tak yah bayar sesen pun... so kena la bayar 25%... tapi ok la... banding ngan hubby g UK ngan Petronas, da beranak 2 baru petronas minta (takhal dulu masa thn 96 hubby menganggur stahun tunggu diaorang panggil keje-patutnya kalao dah lebih stahun tak panggil keje dah takyah bayar)...

Makasih bebanyak MARA...jadikan saya org berilmu....

lin_okinawa posted on 10-5-2007 10:00 PM

UP!!!!!

pinkyzgalz posted on 26-5-2007 06:35 PM

spe dpt tajaan mara???

ade sespe x dpt mara???nak tau cmne korg rse..bes x mara ni???ckp ke duit yg dorg bg tu???

badz525 posted on 26-5-2007 08:14 PM

aku dapat mara...
total 59000..
under software enginering course..
aku cukup ajew duit bulan.
diowam bagi 350 sbulan...
aku sng ciket sbb tak merokok..
so save banyak gilew aku save..
kadang2 sbulan tuh kalo aku terget nak save byak. dua ratus lam tangan pun bole..
huhuhu..

lost_angel posted on 26-5-2007 08:35 PM

MARA ke JPA ker sama jer...
duet tu tak ler tak cukup dan tak juga berlebih2
Page: [1] 2 3 4 5
View full: pinjaman MARA