dexa posted on 6-5-2007 12:09 PM

Masalah OKU - peluang mencari kerja dan kemudahan asas -

perkara ni sebenarnya lama dah saya perhatikan -
dan nampaknya masih tak ada apa2 perubahan di Malaysia ni
untuk support OKU  ---

yang ada dibesar besarkan ialah Sukan OKU  or Paralympic Games  etc etc

benda tu bukan kehidupan mereka sehari hari -

cadangan saya tentang perkara ni --
saya rasa gov't patut memberi ruang pada OKU untuk mendapat pekerjaan -
mana2 sector kerajaan yang mana OKU yang mana boleh menaip or can decipher
or doing some translation ( ada ramai OKU yang mempunyai degree or diploma or
SPM ) - get them a job --  biasanya depa susah mendapat kerja kerana
kekurangan depa -- tapi  kekurangan depa bukannya effect production  kalau
yang pekerjaan yang diperlukan  mereka boleh buat dengan lebih baik lagi
in fact better than orang yang normal tiada kecacatan apa2 --
bagi depa peluang --
kalau yang nak belajar -- tapi kerana kekurangan susah ke sini sana kat campus
subsidi kan wheel chair --  lots of things kerajaan boleh buat untuk meringankan
beban OKU yang NAK berusaha untuk berjaya -- ramai  saya percaya --

lagi satu --
kalau public buses pulak - apa salahnya adakan lift - untuk senang OKU yang
mempunyai  wheelchair naik bus tu --- boleh dibina --
kat victoria   kat mana2 boleh nampak OKU sini sana  buat groceries  pergi bank --
kat sini  takkan terkurung sahaja  padahal mereka juga hidup riang dan seperti
orang lain   day to day basis --

kita -- sebab anggota masyarakat juga - memang patut menolong sokmo OKU tu
jangan lah kerana kita sempurna - kita memandang rendah pada mereka --
kalau nampak orang buta nak melintas or naik tangga --  tak salah pimpinlah
tangan depa
* saya menulis ni  mostly untuk diri saya sendiri -- kerana saya mempunyai kawan
yang paralyzed and understand the anguish and sadness tapi berkat positive mind
dan pertolongan orang sekitar  kawan2 dan keluarga - success in life - good job
and happy walaupun hidup menggunakan wheel chair -

sama2 kita tolong OKU ni  dan maybe someday government realize that
OKU juga rakyat malaysia  dan mereka juga ada hak untuk menikmati kemakmuran malaysia -

[ Last edited by  dexa at 7-5-2007 10:43 PM ]

peace posted on 6-5-2007 12:20 PM

Kalau di Kementerian mcm di Putrajaya, setiap bahagian memang ada orang yg cacat sket yg dilantik... memang ada sedikit kekosongan diberi oleh SPA untuk orang - orang mcm nie... ada yg jadi operator telepon dsb.

Dari  PBT pula, benda nie baru nak diimplement dalam program LA21 oleh sesetengah PBT, 30 - 40 tahun nampaklah kesannya kot.. ;P

peace posted on 6-5-2007 12:23 PM

sesetanga OKU pula seperti tidak suka sgt dibantu... sebab mereka tak suka dipandang rendah dan nampak kekurangan...
aku pernah tolong orang buta melintas jalan di KL, tapi nampak mcm marah je....

tak tahulah dia buta betul ke tipu ke..

peace posted on 6-5-2007 12:24 PM

DI Bangi, dekat sebelah Maktab Perguruan Islam Sg. Merab, ada satu pusat Latihan utk org org OKU, dimana dipusat inilah mereka berjumpa copule masing - masing..... :loveliness:

benny_07 posted on 6-5-2007 03:18 PM

Reply #4 peace's post

kat tempat kawan student dibawah skim OKU  akan dapat pengurangan yuran...mereka ni harus diberi galakan dari semua pihak.

Tak ramai yang prihatin dengan insan2 yang kurang bernasib baik ni kan

dexa posted on 6-5-2007 07:36 PM

Sunday May 6, 2007
Better employment for disabled in private sector

KUCHING: The private sector has done a better job employing persons with disabilities (PWDs) than the government.

Dr Tiun Ling Ta, president of the Society of the Orthopediacally Handicapped Malaysia said the government had failed to achieve the 1% quota of PWDs in its workforce although the policy was set about a decade ago.

“The private sector has achieved more,

peace posted on 6-5-2007 08:12 PM

oh no...

well said dex.... :lol:

peace posted on 6-5-2007 08:21 PM

1 persen lebey kuren 10K - 13K

adakah Dr itu menyebut OKU yg berdaftar di bawah societenya sahaja? :loveliness:

peace posted on 6-5-2007 08:24 PM

Adakah semua OKU itu telah berdaftara dengan JTK, KSM? :$

assaffah posted on 6-5-2007 08:26 PM

Ada pusat latihan oku kat situ rupanya. Tak perasan pulak aku selama ni:D


Originally posted by peace at 6-5-2007 12:24 PM
DI Bangi, dekat sebelah Maktab Perguruan Islam Sg. Merab, ada satu pusat Latihan utk org org OKU, dimana dipusat inilah mereka berjumpa copule masing - masing..... :loveliness:

peace posted on 6-5-2007 08:26 PM

Untuk OKU..

SIlahlah cuba ke laman web ini utk mendaftar utk swasta ke gomen ka :-
http://jcs.mohr.gov.my/oku/


Kalau gagal usaha lagi sebab ramai org normal yg isi boran SPA pon gagal juger.... :L

peace posted on 6-5-2007 08:30 PM

Originally posted by assaffah at 6-5-2007 08:26 PM
Ada pusat latihan oku kat situ rupanya. Tak perasan pulak aku selama ni:D




Pusat latihan tu sunyi sepi jer....

Kat situ diorang belajar.. aku nengok ada banyak bangunan bengkel mcam sekolah vokasional..

tapi kat area tu dapat tengok jugalah... lelaki pakai wheelchair... awek kaki cacat tolak laki tu jenjalan pegi restoran... ada yg sampai pasar malam pon ader...
Sedih je aku nengok.....

Redz-XacK posted on 6-5-2007 08:52 PM

i'm very dissapointed wif federal govt especially Putrajaya coz they underestimated OKU's abilities... to prove the facts, i have hearing loss since birth but it's doesn't stop me to strive harder in order to change societies' perception towards OKU. to prove 1stly, i complete my degree at UiTM but face a lot difficulties to adapt normal environment with very2 limited abilities. Only hardwork and high commitment to get what hope in the future eventhough there is not chance given to me and also behalf of OKU toO.    :(    :(   what i hope is govt should take priorities of OKU's education and job coz OKU is human not just coz their's disabilities...

peace posted on 6-5-2007 10:48 PM

well said dex.....

Masa study kat UiTM, UiTM tak tolongkan cari kerja ke? :hmm:

peace posted on 6-5-2007 10:52 PM

Originally posted by Redz-XacK at 6-5-2007 08:52 PM
i'm very dissapointed wif federal govt especially Putrajaya coz they underestimated OKU's abilities... to prove the facts, i have hearing loss since birth but it's doesn't stop me to strive harde ...

Err... boleh tahu, masa dissapointed ngan fed gov. tu....
Minta jawatan apa? Minta guna degree ke?

Er... minta Pegawai Tadbir ke?

Kalau Pegawai Tadbir memanglah tak dapat... sebab mcm mana org tu nak pegi meeting kalau dia pekak....

tak semua jawatan sesuai utk org OKU.....

dexa posted on 6-5-2007 11:26 PM

OKU sakit hati

KUALA LUMPUR: “Sukarnya orang kurang upaya (OKU) mendapatkan kerja, hanya Allah yang tahu. Saya pernah kecewa, marah dan sakit hati mendengar kata-kata ‘kami tidak upah orang cacat bekerja

Redz-XacK posted on 7-5-2007 09:25 AM

Reply #15 peace's post

maafkan sy... anda cilap dan sebenarnya memandang rendah terhadap OKU.. that's why peoples alwiz underestimate OKU...  if peoples give positive contributes and understanding OKU, OKU can going forward to their's future..

sy pernah minta seme jawatan ... seme jenis jawatan Pengurusan & Profesional dan juga Sokongan 1. seme syarat2 masa interview dah dipenuhi... only when they just look my disabilities status at my resume and thus my chance to get job is denied...

well, why u should treat orang pekak as a problem in meeting? if good communication and feedback, there is not problem to give good output in work...  there is many way communication in meeting, just as presentation slide show, minute of meeting reports or personal face to face in not understand the point of communication / topic. that's why i alwiz use the approach.. just be berani bertanya dan prepare all data before meeting

dexa posted on 7-5-2007 06:47 PM

kalau the jobs advertised in newspaper
never stated -- for those who are blind
deaf or using wheelchair can't apply -
THEN by god - i think OKU should apply them
should the qualification and the job requirement
are suitable --

they might not stated those -- cuz it shows discrimination -
and yet they might just stated all the requirements  which
might mean the applicant must be on foot and not suitable
for some OKU -

no matter what - i feel that OKU should be given the same
chance as a normal applicant in any jobs that they applied
that didnt require special circumstances --

OKU can be a secretary, an architect, a sales manager
a programmer  and lot others --
there might be some limits for them  but i figger it ain't
that much and they can still venture and give a great contribution
to the malaysian economics --

padlie posted on 7-5-2007 07:12 PM

Kuarters pertama di Malaysia untuk pegawai kerajaan OKU gred P&P sedang dibina di Banting. Rumah dua tingkat, dilengkapi stair lift..

dexa posted on 7-5-2007 07:21 PM

Reply #19 padlie's post

awesome!! -
baguslah kalau macam tu --
bagi kemudahan pada mereka -

pad --  depa dapat extra allowance tak??

ocimaru posted on 7-5-2007 07:51 PM

Its ok untuk menjadi cacat:)

padlie posted on 7-5-2007 08:00 PM

Reply #20 dexa's post

Takde elaun...

Masa belajar ada la.. 300 sebulan... Tu pun dia bayar 6 bulan sekali... ini kat UM la.. kat U lain ada yang tak pernah dapat...

Nampak yang senang dapat kerja, selalunya OKU dari jurusan sains dan perakaunan.. Yang lain2 susah.. Terpaksa harapkan KPLI..

dexa posted on 7-5-2007 08:17 PM

Reply #22 padlie's post

ohh rm300 in 6 month??
not that good though -
just nak mention la sikit kat sini -
kalau OKU kat canada sana -
monthly dapat at least pun C$400
tu belum tution fee and books get subsidy juga -
and they have lots of opportunity there --

saya pernah volunteer tolong this guy -
he has a MS - (multiple sclerosis)  brilliant guy
a student juga - tapi ye la -- dia tak boleh jalan lama -
saya kena bawa dia ke U  daily - walking distance
aje ke U - dia atas wheelchair -- class dia pun
ada untuk OKU - and he is great in computer -

Allah tu adil - orang yang kurang macam tu --
dia beri kelebihan --- ilmu, rendah diri, kindness -
dia mungkin kurang dari segi - tak boleh jalan sendiri -
makan pun kena suap sebab tangan dia tak strong -
so dia selalu bawa tape aje --
and kalau buat assignment - essays -- dia akan baca kat
tape - saya akan typekan essay dia --

interesting - sebab orang yang nak cari ilmu ni --
there's no limit for them ---


anyway --
jarang ada guru yang OKU
unless yang tak obvious sangat -
tapi still ada and lots of them a great
teacher i reckon...

talking about OKU -
ha!!   tengok aje  stephen hawkings eh
(i love this guy -)
brilliant man - a great professor -
rely on voice synthetizer to talk
but --- very very respectable
with his wide knowledge and humility --

(hari tu dia pergi space -- ada cerita pasal dia
kat world events  board -- regarding that)

*his best seller book --  a brief history of time -
awesome! -

padlie posted on 7-5-2007 08:35 PM

Originally posted by peace at 6-5-2007 08:26 PM
Untuk OKU..

SIlahlah cuba ke laman web ini utk mendaftar utk swasta ke gomen ka :-
http://jcs.mohr.gov.my/oku/


Kalau gagal usaha lagi sebab ramai org normal yg isi boran SPA pon gagal ju ...

ada satu cerita pasal Jabatan Tenaga Kerja ni..
Dulu masa kat UM, diorang buat Karnival Sure Kerja..
Ada la booth JTK untuk OKU ni...
Bawak kawan pergi kat situ.. Dia blind..
Dia pun nak register...
Masa nak register, akak tu tanya la, "adik kelulusan apa?"
Kawan pun jawab la, " Saya ada master kak."
Akak tu punya la terkejut, pastu dia bagitau saya, jawatan yang dicari selalunya untuk taraf PMR dan SPM je..
Degree pun susah nak ada, inikan master...
Berlalu la kami dari booth tu dengan hampa...


Kawan sy tu dah ada PhD dan masih belum mendapat kerja...

dexa posted on 7-5-2007 08:38 PM

Reply #24 padlie's post

what a sad case --

pad -- bidang apa kawan pad tu? -
boleh tutor or lecture kat private university saya rasa -

or he isn't interested in teaching? -

whoaa ye -  blind and all -
tapi bijak segala --
saya harap dia dapat kerja  pad! --
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Masalah OKU - peluang mencari kerja dan kemudahan asas -