nora_beads posted on 21-5-2007 12:32 PM

LAUNGAN MERDEKA OLEH TUNKU ABD RAHMAN DI STADIUM MERDEKA PADA 31 OGOS 1957

Korang tau tak berapa kali.  Surf kat internet tadi, tapi ada yang clearly stated 7 kali, ada yang kata 3 kali?  Tanya kat kengkawan2, pun ada yang kata 3 and 7 kali.

Hopefully, u all dapat membantu.  thanks.

Dimarmalam posted on 21-5-2007 01:05 PM

Yang aku tau Tunku laung 7 kali kat dataran merdeka
tapak tangan Tunku terbuka lurus ke langit menandakan negara sudah terlepas dari cengkaman penjajah.

Masa kat padang hilir Melaka pulak tak tau bape kali tapi masa laung merdeka tu tangan Tunku menggenggam erat tanda bertekad tak mau lepaskan kemerdekaan ini ke tangan penjajah lagi...

MERDEKA......

nora_beads posted on 21-5-2007 02:57 PM

Reply #2 Dimarmalam's post

thanks so much for the info.

homer_simpson posted on 21-6-2007 08:25 PM

dlm video kan 7??

dempol posted on 23-6-2007 12:26 PM

7 kali pada 31 ogos 1957..yg 3 kali tu pada 16 sept 196???...sewaktu penubuhan malaysia..menandakan sabah,sarawak dan singapura telah merdeka daripada british..

jkkkj posted on 30-6-2007 08:11 PM

Mengikut kata Datuk Mufti Bin Shuib,seorang veteran UMNO dari Ampang,Selangor,Almarhum Tunku Abdul Rahman
melaungkan perkataan MERDEKA tu sebanyak 11 kali pada pagi upacara pengisytiharan kemerdekaan Tanah Melayu pada
31 Ogos 1957 tu.

Wallahualam.

0077 posted on 20-8-2007 09:04 PM

tunku melaung sebanyak 7 kali kat dataran. and mcm apa someone dah cakap, tangan tunku dilepaskan sbg tanda kebebasan.

kay79 posted on 28-8-2007 06:08 AM

Reply #2 Dimarmalam's post

Very symbolic:)

ska_n_dal posted on 28-8-2007 08:01 AM

cikgu aku kata ada falsafah disebalik tunku mengangkat tangan dan membuka gengaman tangan sebab untuk merdeka orang melayu terpaksa melepaskan beberapa kepentingan mereka.

tak tahu itu dari segi pentafsiran dia....

dempol posted on 28-8-2007 05:52 PM

Originally posted by ska_n_dal at 28-8-2007 08:01 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
cikgu aku kata ada falsafah disebalik tunku mengangkat tangan dan membuka gengaman tangan sebab untuk merdeka orang melayu terpaksa melepaskan beberapa kepentingan mereka.

tak tahu itu dari se ...


mungkin juga simbolik tangan tunku begitu..sebab orang Melayu terpaksa korbankan sedikit kerakyatan mereka di Semenanjung Tanah Melayu kepada kaum pendatang(cina dan India)..ini supaya mereka juga diterima  menjadi penduduk di Tanah Melayu..ini kerana ianya sebahagian penjanjian Perlembagaan Persekutuan 1948 dan Syarat2 kemerdekaan oleh British...dalam perlembagaan ada tertulis.."Dengan hanya secoret pena sahaja..kaum pendatang cina dan India diterima menjadi rakyat di Malaya ini..ini kerana kaum Melayu mengorbankan sedikit kerakyatan mereka di Malaya bertujuan supaya mereka kaum pendatang di terima menjadi rakyat di Malaya ini..sehingga hari kiamat pun hutang budi ini tidak dapat dibalas oleh mereka pun dan mereka kene berterima kasih kepada Bangsa Melayu kerana kesanggupan mengorbankan sedikit kerakyatan mereka":D :D

manuskrip_lama posted on 23-6-2011 10:54 AM

Reply 10# dempol

sy stuju pandangan dempol ni.

owh.
pasal tunku abdul rahman laung ek?
yg sy tahu sebanyak 7 kali.
di melaka kan?mula2..kan?

yg sy tahu,
nape sebanyak 7 kali, sbb ia adalah nombor keramat bg org melayu.
lgpun, no2 ganjil kan, allah swt suke.
kan?
cth nye, hari2 di dunia ada tujuh hari,
rase2 nye, allah swt wat manusia pun ada kaitan ngn tujuh gak.

sbb tunku abdul rahman laung kat melaka?
kerana, melaka lah kerajaan melayu yg hebat dan terkenal, pertama di negeri2 melayu.
cth nye, pelabuhan entrepot yg boleh menyaingi pelabuhan terkenal dan hebat di dunia iaitu pelabuhan di venice.

yer. mmg ade keraajaan melayu lain slain melaka spt kerajaan kedah lama, baruas, tp,
kerajaan2 tersebut x dapat menandingi kerajaan melaka yg terkenal di seluruh dunia time tu.

cthnnye, kalu nak amik zaman skrg, kuala lumpur terkenal di seluruh dunia, di sebabkan menara klcc dan kl tower dan sejarah2 KL

7teen posted on 23-6-2011 12:12 PM

Setahu aku daripada pelajaran Sejarah yang aku belajar lah kan dalam buku teks..Dia ada state yang 7 kali laungan merdeka telah dilaungkan oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj..Memang selama nie,cikgu-cikgu sejarah aku cakap 7 kali laungan....Kalau pasal 3 kali laungan tue..Wallahualam..aku tak tahu plak..

Setahu aku kenapa dipilih melaka sebagai tempat perisytiharan tarikh kemerdekaan adalah kerana Melaka adalah negeri Melayu yang mula-mula jatuh ke tangan penjajah..Jadi,sebagai simboliknyua perlulah kita mengisytiharkan kemerdekaan itu di tanah negeri Melaka..Sebagai pemberitahuan bahawa kita akan merdeka..Dan kita akan menjadi sebuah bangsa yang merdeka..

Kalau ada yang lebih arif..mohon perbetulkan saya kalau aku tersilap yerk?Terima kasih...:loveliness:

manuskrip_lama posted on 23-6-2011 12:20 PM

Reply 12# 7teen


hehee..yg mule2 jatuh?
ikot ali rustam ek?
hehehehe...

bole je pun pakai, tp kalu leh, pakai la yg positif,
iaitu kerajaan melayyu yg pertama yg dikenali di barat sehingga membuatkan mereka dtg ke sini utk menakluk melaka.
yg mana, kite rata2 tahu, pelabuhan melaka menguasai perdagangan timur dan barat time tu.

nasib time tu x pakai kapal terbang, kalu pakai kapal terbang, xde la pelabuhan melaka..sbb masing2 naik kapal terbang nak g hantar barang ekspt n impot.
hihihihihihi..


ni pandangan sy je,

7teen posted on 23-6-2011 12:25 PM

Reply 13# manuskrip_lama

Maaflah kalau apa yang aku statekan tue salah..Tue lah apa yang aku dengar dari cikgu sejarah aku..

Pernahlah jugak aku betah(melawan cakap) cikgu..tapi cara berdiplomasi lah..hu3
Aku jumpa dan tanya cikgu..betul kerk?
Dan tue lah statement dia..Melaka adalah negeri pertama yang jatuh ke tangan penjajah oleh itu amat sesuailah sekiranya Tunku Abdul Rahman isytiharkan tarikh kemerdekaan itu di Melaka.

Btw,boleh tak kalau saudara terangkan mengapa statement yang diberikan oleh guru saya itu salah??(Please?) :loveliness:

manuskrip_lama posted on 23-6-2011 12:29 PM

lorh.
sy xkata pun statement 7teen ni salah.
ayayaya..

tp, yg sy nak katakan, baik kite gune yg positif je.

mcm baru2 ni ada seminar pasal kejatuhan melaka, ramai pengkaji x stuju, sbb x kene, tp nak wat mcm ne, kerajaan nak maacam tu, kene akur je le.
kekekekee..


so, terpulg pd 7teen nak gune yg mane k?
ehehehe..

abangkasim posted on 23-6-2011 03:16 PM

. Cuba halusi pendengaran anda.

Post Last Edit by abangkasim at 23-6-2011 16:18

yang pasti dia bukan sebut MERDEKA .... dia sebut MARDEKA. Cuba halusi pendengaran anda.

zaharul_asriq94 posted on 23-6-2011 03:41 PM

mardeka? dah macam indon

manuskrip_lama posted on 23-6-2011 04:35 PM

Reply 16# abangkasim

owh.
yeke?
dh Tunku kan org kedah.
mesti ckp style kedah.
hihihihi..


kot le..

abangkasim posted on 23-6-2011 04:52 PM

zaman dulu mana orang sebut ikut bahasa baku ... kecewa orang sebut kacewa ... so logik la kalau merdeka jadi mardeka.

bibir posted on 23-6-2011 05:54 PM

sehingga hari kiamat pun hutang budi ini tidak dapat dibalas oleh mereka pun dan mereka kene berterima kasih kepada Bangsa Melayu kerana kesanggupan mengorbankan sedikit kerakyatan mereka
dempol Post at 28-8-2007 17:52 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

kena tukar camni, bangsa melayu kena berterima kasih kepada cina dan india, kalau dorang tak ada, persekutuan tanah melayu tidak mungkin diwujudkan oleh ehsan british

7teen posted on 23-6-2011 06:55 PM

Reply 15# manuskrip_lama

Owh..macam tue erk?Maaflah sebab saya salah faham..;P

manuskrip_lama posted on 23-6-2011 07:58 PM

Reply 21# 7teen


uiks,
tp baik 7teen amik yg positif k.

kite pun, rata2 cikgu pun bukannye btol sgt pun.
kadang2 cikgu yg ajar kite, dulu time die balaja lain, bile jd cikgu pun ajar lain?
tp xsemua cikgu macam ni..
yg penting, kite yg menilai..
ok?

goodluk!
dak spm ke?

hikhikhikhik..

7teen posted on 23-6-2011 10:19 PM

Yupp,aku budak spm laie budak kelas sains tulen..
Tapi suka sangat sejarah..Ha3
Selalu lah jugak betah(lawan cakap) cikgu sebab tak sure ngan fakta tue..
Terima kasih yerk??Macam mana taw ney?Malulah..:lol:

manuskrip_lama posted on 24-6-2011 07:49 AM

Reply 23# 7teen

owh.
agak2 je.
kekeke..

goodluck.

manuskrip_lama posted on 24-6-2011 07:50 AM

Reply 19# abangkasim


owh.
mmg le.
ehhehehee..

kalu bacee surat khabar lama.

mmg tulisan n sebutan die mcm tu.

siap ade sempang2 lg.
hehehe..
Page: [1] 2
View full: LAUNGAN MERDEKA OLEH TUNKU ABD RAHMAN DI STADIUM MERDEKA PADA 31 OGOS 1957