^v^ posted on 5-4-2008 09:03 PM

Masalah anak yang meningkat remaja

Nak minta tolong,
ada sesapa x leh share tips ke, pendapat ke,
apa2 jerla berkenaan cmne nak menangani masalah anak yg sedang meningkat remaja nie :)
anak2 remaja skg kan mudah sgt terpengaruh :L
V takut anak2 V terpesong plak nti :L
Maklum la V sibuk keja, hubby pun slalu outstation :L

prop posted on 6-4-2008 03:46 PM

ambik tau dia berkawan dgn sape...

kalau kawan2 yg "baik", insyaAllah baiklah jadinya

kalau kawan2 yg "buruk" perangai, besar kemungkinan dia akan ikut sama....

apa yg lebih penting, foundation agama mesti kuat, kalau kuat iman, insyaAllah kuat "self-control", nak buat apa2 yg salah, dia takut dosa & balasan Allah....

eastrun posted on 6-4-2008 03:50 PM

Reply #1 ^v^'s post

Kalau aku, aku rasa, 1st, ko mesti halang anak ko dari selalu sangat keluar...ko ajar dari kecil bahawa dok kat umah ni lah best.Kat luar banyak anasir buruk...

casper_cute1 posted on 7-4-2008 11:44 AM

sedang berhadapan dgn masalah ni. tapi bukan anak sendiri tapi anak buah hubby.lelaki umo dah 19 ton. habis spm mai dok ngan kita org pas tu last week dia dah kuar rumah. kononnya nak berdikari tapi masalahnya dia pergi duduk dgn family awek dia including awek dia lah. dah pueh bg nasihat tapi masih dok tunjuk keras kepala. so hubby decide biar pi kat dia lah apa nak jadik pun..hubby dah malas nak amik pot...

macademia posted on 8-4-2008 09:20 AM

kita sebagai ibu bapa kena close dgn anak2 dari kecik. Kalau anak dah remaja baru nak kenal isi hati.... jangan harapla....

macademia posted on 8-4-2008 09:20 AM

kita sebagai ibu bapa kena close dgn anak2 dari kecik. Kalau anak dah remaja baru nak kenal isi hati.... jangan harapla....

emak22 posted on 18-4-2008 10:45 AM

saya sekarang tengah tensen + sedih + takut dan macam2 perasaan lagi dlm menghadapi dan melayan kerenah anak2. utk makluman sy ada 3 anak yg dah sekolah. yg dlm dilema sekarang anak no 2 sy..lelaki, 9 tahun. perangai dia memang sensitif sangat2...tegur sikit merajuk, tanya sikit merajuk. kadang tu bila tanya aje dia rasa sy salahkan dia...so mula la dia merajuk. salah gurau pun dia boleh merajuk. sy sebenarnya serba salah...sy takut cara sy layan dia nanti akan efek pada perangai dia bila meningkat remaja nanti. bila suruh belajar..buat tak tau aje...(biasa la budak2 kan...malas baca buku..)  tapi bila sy dah suruh beberapa kali, dia buat tak tau...mula la saya naik geram. sy sebenarnya risau dengan masa depan dia...sy takut dia ketinggalan..dan cara sy menangani dia nanti akan buat dia lagi teruk dsb. tolong la sy...camana nak buat. sy cuba juga cara lembut, pujuk baik2..suruh belajar dan sebagainya...tapi nampak nya cam sama je. terima kasih ye kawan2.

mulberi posted on 19-4-2008 11:50 AM

Reply #7 emak22's post

Anak emak 1 lelaki, 2 pompuan ke? Maybe ade benda yg dia tak puas hati. Layanan pd anak lelaki tak buleh sama dgn anak pompuan.. Kalau dia takmo dgr ckp emak, cuba gunakan org  tgh.. somebody yg dia rapat, of course la yg boleh diharap... Kdg2 anak lelaki ni dia nak ayah dia bersama2 dgn dia.. to share something or everything..

zba_planet posted on 21-4-2008 10:22 AM

jadikan anak u tuh kawan u.. be open.. so dia blh cerita masalah dia... tak kira la pasal apao pun ,,...biar dia pk yg mak dia ambil berat pasal dia.. u pun kena positive... jgan kritik sgt.. tegur cara baik bile u rasa dia buat tak betul...
bile agak2 u free bawak dia kuar... u pun kena la jd remaja jugak.. ikut ... kalau dia nak pg tgk wayangkan teman kan...bedoa moga2 dia selalu lembut hati .... mcm yg ayah ku selalu buat kat aku.. so aku rasa mak n ayah aku kawan baik aku.. n aku rasa akan borng bile kuar..

macademia posted on 23-4-2008 01:47 PM

selalula spend time dgn dia. Make sure berdua ajer. Mula2 talk about him. what he thinks about general issues. His fav songs......  pastu lama2 boleh la gi tempat2 yang sensitive.... apa yg menggangu perasaan dia, how does he feel his life is going rite now..... etc

mulberi posted on 23-4-2008 03:28 PM

Originally posted by zba_planet at 21-4-2008 10:22 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
jadikan anak u tuh kawan u.. be open.. so dia blh cerita masalah dia... tak kira la pasal apao pun ,,...biar dia pk yg mak dia ambil berat pasal dia.. u pun kena positive... jgan kritik sgt.. teg ...
Best la parent zba..:victory:.. Parent Mul dulu, lantak korang la nk wat pe, asalkan jgn buat mende2 yg salah.. So yg Mul igt Mul citer heart 2 heart dgn emak, mase 1st time Mul dtg period & masa Mul bgtau Mul nak kawin.. Dgn abah mase tu mmg tak pernah citer ape2 (sbb mak yg jadik org tgh). Takut dgn abah sbb grg sgt.. Tu sbb anak takut dgn parent vs anak respect dgn parent akan melahirkan 2 hasil yg jauh berbeza..
Mul sokong kita kena try berjiwa remaja sama mcm anak tu.. Ye la.. kalau dulu kita main teng-teng @ galah pjg, skang kena la bljr main PS3.. so sesekali buleh join main game dgn anak.. takla anak tu boring dgn kita.. then sesekali kita ajar lak dia main permainan zmn kita knk2 dulu.. mesti seronok.. Ade give & take..:loveliness:

kabintang posted on 24-4-2008 10:08 AM

aku pun ade masalah ngan anak pompuan yg no. 2, dia keras hati, masa dorang kecik2 aku dah janji dlm hati bila dorang meningkat remaja aku tak bagi dorang jenjalan lepak2 ngan kawan, kalo nak kemana aku akan hantar ato pegi dgn keluarga, tp bile dia naik aje Form 3, dah start buat pangai dah, nak jalan dgn kawan, dressing dah mula berubah, aku selalu bagi nasihat, kalo aku ajak pegi memane tak nak ikut, dah pandai keluar sendiri ... balik malam, dah berapa kali kene dgn ayah dia tak serik2, tpt selalu lepak kat B. Bintang, ape ade kat sane, budak punk jek yg selalu lepak kat situ, tp tahun lepas teruk gak stail gothic dia, tp sekarang dah kurang sikit, Alhamdullilah ... tahun ni nak SPM aku selalu ingat kan dia, ko kene tunjuk kan ko buleh dpt A dgn style ko cam nih, baru mama ngan ayah percaya ... satu jek anak aku nih, kat umah dia tak ade geng, geng2 dia kat sekolah, tp aku tak nampak dia ni ade BF, tp ramai kawan lelaki ler .. dan dia jugak selalu bagitau aku yg dia tahu jaga diri dan tau menilai yg mana buruk & baik ... harap2 cam tu lar, tak terjerumus ke lembah ....

[ Last edited by  kabintang at 24-4-2008 10:11 AM ]

mamazets posted on 3-5-2008 01:40 AM

Masaalah anak yang meningkat remaja

Menjaga anak remaja adalah masa  yg paling sukar untuk ibu bapa. Dari pengalaman masa ni, kita kena byk mengawasi mereka dlm senyap. Jangan terang2an nampak kan yg kita sedang mengawasi atau kawal mereka. Kenali kawan2 mereka dan buat baik dgn mereka jadi senang kita tau pergerakkan anak kita.Ada masanya kita kena guna kuasa kita sebagai ibubapa - BERKERAS  ! Bila keadaan dah bertenang kita buat biasa dan layan baik mcm selalu. Sentiasa dampingi anak2 dan cerita2 yg baik2 tentang  keluarga yg boleh dijadikan contoh . Biasakan dia rapat dgn keluarga -spt nenek, datuk, makcik , pakcik dan sepupu.Ini amat membantu.
Page: [1]
View full: Masalah anak yang meningkat remaja