faiz_azrai posted on 27-8-2008 03:47 PM

Sembang2 Pasal Jersi Bola (Original saja)

Salam semua..

First of all maafkan aku sebab selama ni aku menghilang lama jugak daripada Forum Cari ni.. Ada yang tertanya2 aku still ada lagi ke tak... sebenarnya ada lagi. Cuma aku sebelum ni dulu lebih sibuk kat Football Lounge di forum Lowyat. Kemudian daripada situ aku dan beberapa jersey collector dari forum Lowyat pun tubuhkan satu 'society' yang dikenali sebagai My Football Jersey Collectors (My-FJC) dan kami ada member2 daripada Malaysia, Indonesia dan juga sorang dua otai dari Hong Kong (nama dia Michael Yip, tengok jelah ke'otai'an koleksi dia di sini: http://www.liverpoolkits.com) dan dari UK (nama dia Simon @ Shakey, ni koleksi dia: http://www.matchworn.co.uk).

Anyway sapa2 yang berminat nak join 'society' kami yang benar2 berminat mengumpul jersi2 original (replica, player issue atau match worn) atau nak berjinak2 atau mula nak belajar, PM aku.

So itu sebab aku senyap sikit.. tapi aku rasa rindu lak kat forum cari ni.. So aku leh la share sikit info2 pasal jersey yang aku ada kat sini untuk pengetahuan korang semua. Tujuan dia satu, supaya leh bantu korang yang nak belajar pasal nak tau jersi bola ni ori ke tak, cara2 untuk buat DIY (jangan terkejut) dengan jersi-jersi korang, di mana tempat terbaik nak beli jersi original (leh dapat murah) dan lain-lain.. Semuanya atas satu matlamat, nak membantu korang beli jersi original.

Disebabkan dah ada thread 'Koleksi Jersi', aku rasa elok kalau kita tumpukan pasal perbincangan pasal jersi bola di thread ni..

One love.. football jerseys.

arjunadewa posted on 27-8-2008 04:03 PM

Bagus topik nih....kebetulan ko pun 'otai' jersi (aku pernah baca tulisan2 ko seblum ni) so aku nak tanya pasal jersi Malaysia terbaru...leaked picture dah ada...mana dorang dapat jersi tuh padahal Nike tak keluarkan pun lagi (secara rasmi la)....mmm confuse jugak....

faiz_azrai posted on 27-8-2008 04:05 PM

Reply #2 arjunadewa's post

Hahaha.. ada lah.. daripada sumber2 yang boleh dipercayai.

Sebenarnya baju tu Made in Indonesia. Salah sorang collector daripada geng kami ni kenai orang Nike Indonesia. So dia leh dapatkan la dan tunjuk kat kami.. hehehe...

faiz_azrai posted on 27-8-2008 04:47 PM

Apa itu 'replica size' dan 'player size' EPL nameset dan apa beza dia?

Untuk jersi2 EPL, tentu tak lengkap kalau jersi korang takder nameset atau EPL badges dipasang di atasnya...


Untuk pengetahuan korang, Chris Kay Limited telah memegang hakmilik untuk mengeluarkan nameset (nama, nombor dan badge) untuk EPL bermula musim 1996/1997. Sebelum ni, semua team2 EPL guna nameset rojak.. selalunya design dia based on jersey manufacturer dia.. misalnya kalau jersi2 umbro, nameset dia macam jersi2 dari koleksi aku/adik aku:






http://bp2.blogger.com/_ByZiD1fE4Eg/RiOxspVnODI/AAAAAAAAAPA/z6h80SdkANc/s200/100_0794.JPG http://bp1.blogger.com/_ByZiD1fE4Eg/RiOxTZVnN_I/AAAAAAAAAOg/p54r4zc4c38/s200/100_0789.JPG http://bp3.blogger.com/_ByZiD1fE4Eg/RiO135VnORI/AAAAAAAAAQw/9Leh_BkOHTE/s200/100_0811.JPG http://bp2.blogger.com/_ByZiD1fE4Eg/RiEOMJVnMvI/AAAAAAAAAEg/DCuJDKJzTvU/s200/05.+Man+Utd+Away+1993-1995+%28back%29.JPG



Kalau jersi adidas, lazimnya dia punya nameset semua standard design sama:

http://img213.imageshack.us/img213/3249/newcastle96972ndginolapt1.th.jpg http://img301.imageshack.us/img301/9522/newcastle96971stshearergr7.th.jpg http://img357.imageshack.us/img357/9774/lfc95ans4.th.jpg


Sama kes kalau jersi asics, lazimnya dia punya nameset semua standard design sama:

http://img258.imageshack.us/img258/8177/a19939410rc5.th.jpg http://img440.imageshack.us/img440/7200/b19949510ab5.th.jpg


Oleh itu, bermula musim 1996/1997 Chris Kay mendapat lesen untuk mengeluarkan standard designed EPL Namesets (lettering and numbering).

Ramai orang tak tahu ni.... sebenarnya EPL nameset ada 2 jenis saiz: Replica size dan Player Size.

Replica size ni pulak, ada dua jenis.. Satu yang jenis baldu, tebal macam dijual kat kedai Al-Ikhsan di BB Plaza. Dulu dipanggil 'lextra' sebab Chris Kay guna term 'lextra' sebagai teknologi untuk memasang nameset dia... Bahan dia pun berkualiti, tebal, di bawah lettering/numbering dia, digunakan gam jenis serbuk mcm pasir. Dia kesat, bila dipasang di atas jersi menggunakan seterika atau dipasang menggunakan mesin pemanas macam ni:

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/new%20hauls%202008/DSC00058.jpg


gam jenis serbuk tu akan merekah dan cair.. dia lebih cantik bond atau lekat kat jersey sebab permukaan dia akan 'ngam' dengan gam jenis serbuk di belakang nameset dia dan susah nak lari dari kedudukan dia...

Satu lagi jenis ialah PU (polyurethane). Nameset jenis PU ni nipis.. plastic nipis yang licin dan rata dengan permukaan jersi tu. Kenapa ada jenis PU ni? Sebab dia lebih murah daripada jenis 'lextra' dan selalunya dia datang as one set. So kalau kat kedai2 sukan yang jual jersi2 replika di UK ni, diaorang suka guna nameset jenis PU sebab dia terus pasang on the go... Dia ni nipis macam sponsor2 kat jersey (AIG, Samsung, Carlsberg etc.. semua tu dibuat dari printing jenis PU jugak la).

Sekarang ni hampir semua UEFA Champions League nameset dan liga2 lain seperti La Liga, Serie A dsb guna nameset jenis PU. So nameset dia dijual dalam satu set nama, bukan secara individu (harga bergantung berapa jumlah huruf atau nombor).

Kat Malaysia, Al-Ikhsan dan kedai Real One (di bawah kedai Al-Ikhsan di BB Plaza) jual nameset jenis 'lextra' sahaja...

Player size ni pulak, adalah nameset yang dipasang pada jersi yang dipakai oleh player masa diaorang main dalam EPL matches... Saiz dia lebih besar lagi daripada yang replica size. Dulu kat Al-Ikhsan dan Real One, diaorang jual nameset jenis replica size sahaja sebab untuk jersi2 kanak2, takleh pasang yang player size.. lagipun player size lebih mahal daripada replica size.. Dan satu fakta penting, semua player size EPL nameset dibuat daripada 'lextra'.

Nak tengok perbezaan antara nameset player size dan replica size?

Perbezaan untuk nameset dan badge EPL musing 1996/1997 hingga 2006/2007:

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/jersi%20baru%20man%20utd/baju5.jpg  http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/jersi%20baru%20man%20utd/baju3.jpg
Jelas huruf2 player size lebih besar daripada replica size.

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/jersi%20baru%20man%20utd/baju4.jpg
Jelas nombor player size lebih besar daripada replica size.


http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/jersi%20baru%20man%20utd/baju2.jpg
Jelas badge player size lebih besar daripada replica size.


http://img175.imageshack.us/img175/6697/eplpatchmeasurementspz7.jpg

Satu lagi perbandingan antara replica EPL badge dan player sized EPL badge


Sebab nameset player size ni tak dijual di Malaysia (kat Al-Ikhsan atau Real One), aku dulu selalu order daripada Singapore melalui ebay atau kirim kat kawan yang pergi ke sana. Malaysia ni dapat supply jersey daripada Singapore. Singapore dapat daripada Hong Kong. Hong Kong adalah main hub untuk jersey distribution di Asia Region.

Bermula musim 2007/2008, Chris Kay telah mengeluarkan design baru utk EPL nameset. Dan bermula 2008, hakmilik untuk mengeluarkan EPL nameset berpindah kepada Sporting ID:

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/100_1279.jpg


Untuk nameset musim 2007/2008 ke atas pun, kes sama gak. Ada dua saiz, replica size dan player size. Kalau tak caya baca la guide dia kat bawah ni:
http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/guide-1.jpg


Kalau tengok kat guide di atas:

Player Size: Letters (53mm), Numbers (258mm), Short Numbers (104mm)
Replica Size (adult): Letters (47mm), Numbers (230mm), Short Numbers (104mm)
Replica Size (kanak-kanak): Letters (34mm), Numbers (165mm), Short Numbers (104mm)

Dan sekarang, kalau replica size.. dia hanya dibuat daripada PU plastic. Kalau lextra, dia adalah player size. So nameset yang dijual kat Al-Ikhsan dan Real One di BB Plaza hanya ada satu saiz saja, player size sebab dia dibuat dari bahan lextra (diaorang tak nak jual yang jenis PU plastic type, sebab takut customer ingat nameset tu fake. Walhal nameset PU adalah nameset yang paling popular dipasang pada jersi-jersi replika di UK).

Untuk EPL badge pulak, ada 2 saiz juga....

http://img502.imageshack.us/img502/5766/img1687fb6.jpg
Sebelah kiri adalah player size EPL badge, sebelah kanan adalah replica size EPL badge

Berita baiknya ialah kat Al-Ikhsan dan Real One, EPL badges dia (normal EPL badge atau yang 07/08 Champions untuk jersi Man United) adalah player size. Aku dah check dah..  

Tapi kalau korang beli secara online daripada kitbag.com dan juga United Direct, dia akan pasang replica size nameset dan badges. Sebab kat UK mmg normal pasang replica size nameset/badges.



Bersambung...

[ Last edited by  faiz_azrai at 27-8-2008 05:00 PM ]

faiz_azrai posted on 27-8-2008 09:39 PM

Apa itu replica issue jersey dan player issue jersey?


Sama seperti nameset, jersi bola ada dua jenis. Satu ialah replica issue dan satu lagi ialah player issue.

Nike, adidas, puma, lotto, diadora, kappa etc akan mengeluarkan dua jenis jersi untuk setiap pasukan atau persatuan bolasepak negara yang diaorang sponsor. Satu ialah untuk dipakai oleh pemain2 kelab/negara yang diaorang sponsor dan satu lagi adalah untuk dijual sebagai merchandise kepada penyokong2 kelab/negara tersebut atau untuk market jualan umum..

Player issue jersey ni lazimnya 'tak pernah dan tak akan' dijual oleh kedai2 sukan biasa.. seperti di Al-Ikhsan atau Real One.. Jarang sekalilah kalau nak beli jersi Player issue ni. Tapi kalau jersey collector macam aku, impossible is nothing. Heheheh.. Kalau nak beli jersi player issu, boleh dibeli di ebay atau daripada beberapa website sportsshop online seperti subsidesports.com

Player issue jersey ni pulak ada 2 jenis. Satu ialah yang brand new (match unworn) yang mungkin baki daripada stok kitman daripada kelab2 atau daripada pihak supplier Nike/Adidas dsb dan merupakan baki stok lama. Satu lagi ialah yang bekas dipakai oleh player tu (match worn). Yang ni memang paling payah sekali nak dapat. Kalau kenai orang yang boleh dapatkan jersi match worn ni, misalnya daripada sepupu player tu sendiri, senang nak dapat. Misalnya Michael Yip (www.liverpoolkits.com) kenal dengan anak sedara bekas pemain Liverpool, Mark Wark. Anak sedara dia akan menjual match worn jersi pakcik dia atau sesapa yang dia kenal daripada Liverpool FC. Simon daripada www.matchworn.co.uk pulak lagi best, pekerjaan sebenar dia ialah seorang kitman untuk salah satu kelab di England. Lagi senang nak dapat.. Rezeki depa la.

Kedua2 jenis jersi ni (player issue dan replica issue) ada perbezaan dia. So kalau mau belajar, ni information dia:


i. Jersi Player Issue Nike:

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/player%20version%20man%20utd/home_player_version.jpg
Ini adalah 2002-2004 single layer player issue Man United home long sleeve kit

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/player%20version%20man%20utd/player_version_tags.jpg
Kalau kita tengok kat price tag jersi ni, nampak nombor style code bermula dengan angka '7', menunjukkan yang jersi ni ialah jersi player issue. 666 ni pulak colour code (warna merah untuk jersi-jersi man united.. warna setan. haha).

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/player%20version%20man%20utd/inner_tags_replica.jpg http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/player%20version%20man%20utd/inner_tags_player_version.jpg
Perbandingan di antara jersi replica issue (atas) dan jersi player issue jersey (bawah) untuk jersi dari musim yang sama. Perhatikan bahawa tiada tag hitam nike di dalam jersi player issue.

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/player%20version%20man%20utd/comparison_jersey.jpg http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/player%20version%20man%20utd/player_version_ventilations.jpg
Jersi replica version menggunakan material tenunan biasa kat bahagian bawah jersi di tepi (bawah ketiak) dan di belakangnya, tapi player issue jersey punya material memiiki lubang2 yang besar untuk 'air ventilation'

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/player%20version%20man%20utd/comparison_collar.jpg
Kalau dibandingkan kat kain dekar collar pun berbeza

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/DSC00200.jpg http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/DSC00208.jpg
Di sebelah atas ialah 2002-2004 player version home goalkeeper shorts. Di sebelah bawah ialah 2004-2006 replica home shorts.

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/DSC00202.jpg
Untuk seluar home goalkeeper player issue ni, dia punya price tag menunjukkan 'style code' yang bermula dengan angka '7'.

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/DSC00204.jpg http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/DSC00209.jpg
Pada seluar home goalkeeper player issue di atas, dia ada kain di dalamnya yang berfungsi seperti seluar pendek dalam. Pada seluar home replica issue di bawah, dia ada kain di dalamnya yang berfungsi seperti seluar dalam (brief).

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/DSC00206.jpg http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/DSC00207.jpg
Kalau dilihat kain dalam di dalam seluar pendek home goalkeeper player issue (di atas), material dia sama macam kat baju home 2002/2004 player issue (ada lubang2 besar untuk ventilation). Kalau tengok seluar pendek home replica issue (di bawah), material dia plain saja macam seluar dalam biasa.

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/Nike%20player%20issue%20jersey/Barce07A-PLYER1.jpg http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/Nike%20player%20issue%20jersey/PSG07A-PLYR.jpg
Di sebelah kiri ialah 2007-2008 Barcelona away player issue jersey. DI sebelah kanan ialah 2007-2008 Paris Saint German away player version jersey.
*Kalau dilihat di bawah jersi Barcelona away, tak ada tag kotak yang tulis 50 years anniversary Nou Camp seperti yang selalu ada kat jersi replica biasa.

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/Nike%20player%20issue%20jersey/Barce07A-PLYER-Close.jpg http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/Nike%20player%20issue%20jersey/Barce07A-PLYER-Tag.jpg
Di dalam jersi Barcelona player issue, tak ada washing tags dan black nike security tag. Sebaliknya ada printed washing instructions di dalam jersi tersebut.

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/Nike%20player%20issue%20jersey/PSG07A-PLYR-Tag.jpg http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/Nike%20player%20issue%20jersey/PSG07A-PLYR-Tag1.jpg
Sama seperti baju PSG away player issue.


ii. Jersi Player Issue Adidas:

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/adidas%20jersey%20info/64ec_1_sbl.jpg http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/adidas%20jersey%20info/7602_1.jpg
Di sebelah kiri ialah 2006-2007 Liverpool player issue away kit dan di sebelah kanan ialah 2006-2007 Chelsea player issue away kit.

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/adidas%20jersey%20info/3dbf_1_sbl.jpg http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/adidas%20jersey%20info/48b2_1_sbl.jpg
Kalau tengok kat price tag dia, barcode sticker dia terpapar tulisan 'PL'. Ini menandakan jersi ni jersi player issue. Kalau di bahagian bawah di hadapan jersi, replica issue jersi akan dicetak dengan logo 'ClimaCool' tapi untuk player issue dia cetak 'FORMOTION'.

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/adidas%20jersey%20info/c4cd_1.jpg
Sama jugak pada jersi player issue adidas Chelsea.

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/LFC06CLP-d.jpg http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/LFC06CLP-e.jpg
Pada player issue jersey, kalau diterbalikkan jersi tu dan dilihat di dalamnya, di kawasan embroidery logo adidas dan club, akan ditambah satu lapisan tambahan untuk mengelakkan rasa gatal player di dada akibat geseran dengan embroidery adidas/logo kelab.

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/LFC06CLP-c.jpg
Jersi player issue juga ada bahagian yang di'gam', tidak seperti di jersi replica issue yang lazimnya akan dijahit

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/LFC06HCLP-b.jpg
Di bahagian bawah jersi, kalau replica jersi akan ada logo berbentuk 'peanut' atau bola (untuk jersi baru bermula 2008), player issue jersey tak ada logo ni

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/adidas%20jersey%20info/gk1.jpg
Ini ialah contoh baju goalkeeper Liverpool player issue.

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/adidas%20jersey%20info/gk2.jpg
Di bahagian bawah ada dicetak logo 'FORMOTION'.

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/adidas%20jersey%20info/gk3.jpg
Di dalam jersi goalkeeper pun, kat kawasan ditenun logo adidas dan logo kelab, akan ada lapisan tambahan khas untuk mengelakkan rasa gatal di dada.
.. bersambung..


[ Last edited by  faiz_azrai at 27-8-2008 09:41 PM ]

arjunadewa posted on 27-8-2008 11:11 PM

Fuhhh cayalah!

Aku ada beberapa soalan untuk ko.

1. Berapa banyak dah ko keluar RM untuk jersi2 ko?

2. Aku selalu memikir, player2 kelab bola kat europe tu lepas abis game jersi yang dorang dah guna tu dibuat apa yer? Dijual? Dilupuskan? Disimpan?

faiz_azrai posted on 28-8-2008 01:41 PM

Originally posted by arjunadewa at 27-8-2008 11:11 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Fuhhh cayalah!

Aku ada beberapa soalan untuk ko.

1. Berapa banyak dah ko keluar RM untuk jersi2 ko?

2. Aku selalu memikir, player2 kelab bola kat europe tu lepas abis game jersi yang dor ...

1. Tak kira la bang.. bukan je jersi aku beli, tapi jersi goalkeeper, seluar, stokin dan jugak jersi training dan seluar training. Mungkin lebih daripada RM10k? Entahlah.. sebab kumpul sejak 1998 (first time beli jersi ori sendiri, nak mintak abah belikan dia tak mau belikan)

Tapi tak semuanya yang mahal2.. ada yang aku beli kat ebay, dalam RM100-RM190. Ada yang second hand orang jual. Ada sehelai tu wife kasi hadiah besday. Ada satu tu konon2 nak buat barang hantaran daripada wife masa nikah tahun 2006. Tapi kelakarnya aku yang beli sendiri + nameset dan badge. Lepas tu kasi kat dia dan dia letak kat bakul hantaran. Terkejut kawan2 aku tgk masa diaorang dtg tengok hantaran pengantin. Hehehe

2. Depends. Kalau EPL matches, diaorang lazimnya akan kasi kat kitman dan basuh dan pakai balik kalau still ok. Kalua dah rosak, terserah pada kitman. Semuanya atas budi bicara kitman. Selalunya end of season, kitman akan serahkan pada tujuan tertentu seperti auction, kasi kat player etc.

Semuanya atas rule kitman. Kalau kitman kasi player swap jersi, takper. Tapi lazimnya during end of season player leh la wat apa dia suka dengan jersi tu. Ada yang baling kat supporter dalam stadium.

Tapi kalau masa UEFA Champions League, adalah adat untuk swap jersey dengan lawan.

arjunadewa posted on 28-8-2008 02:32 PM

Okeh. Next question.

1. Banyak2 jersi tu jersi mana satu paling banyak ko habiskan RM untuk dapatkannya dan berapa RM yang ko habiskan.

2. Banyak2 jersi tu jersi mana ko paling sayang / ada sentimental value pada ko.

Next....sambung la lagi artikel ko tuh...tgh syok baca ni...

ctaz posted on 28-8-2008 05:22 PM

woooo byk nyer jersi ko.....:funk:

beriban dah tentu abis ni......

HangPC2 posted on 28-8-2008 09:08 PM

faiz_azrai macam mana dengan Jersi Jenama yang kurang popular dari Malaysia dan Thailand contoh macam jersi FBT atau Cheetah


aku tengok tak der pun beza dengan Player Jersey atau Replica... ???

faiz_azrai posted on 29-8-2008 05:52 PM

Originally posted by arjunadewa at 28-8-2008 02:32 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Okeh. Next question.

1. Banyak2 jersi tu jersi mana satu paling banyak ko habiskan RM untuk dapatkannya dan berapa RM yang ko habiskan.

2. Banyak2 jersi tu jersi mana ko paling sayang / ad ...

1.Mesti ko tak caya jawapan aku ni.. baju ni:

http://bp3.blogger.com/_ByZiD1fE4Eg/RiEWKZVnNKI/AAAAAAAAAH4/DCiz8sUu2qc/s200/32.+Man+Utd+Away+2006-2006.JPGhttp://bp3.blogger.com/_ByZiD1fE4Eg/RiEWKZVnNLI/AAAAAAAAAIA/9qK51LF3xCo/s200/33.+Man+Utd+Away+2006-2006+%28back%29.JPG


Sebabnya aku beli kat Real One.. aku jarang beli baju brand new dari kedai. Most of the time beli dari ebay atau kitbag.com.

Harga baju tu je RM259. Selalunya leh diskaun tapi depa tak kasi sebab baju ni size dia special sikit (3XL). Memang labuh gila.. hehe..

Nameset aku order daripada kawan aku (ebay seller) dari Singapore melalui ebay:

EPL Player size letters (ROONEY) = 6 x USD2.50 = USD15.00
EPL Player size number (8) = 1 x USD10.00 = USD10.00
EPL Player size badge = 1 pair = USD14.90
Shipping vis Singapore registered airmail = USD3.00
Sub-total = USD42.90 atau RM145++

Total price: RM259 + RM145 = lebih kurang RM404

Selalunya beli rojak style la. Baju beli kat internet atau ebay pastu pasang nameset dan badge.. so harga tak menentu. Paling mahal kalau beli brand new dari kedai kat Malaysia ni sebab kat Singapore lebih murah daripada RM259 (RM200 lebih)

2. Semua aku sayang. Tapi paling aku sayang:

http://bp3.blogger.com/_ByZiD1fE4Eg/RiEMDZVnMsI/AAAAAAAAAEI/hmrCPOrv22E/s200/04.+Man+Utd+Away+1993-1995.JPGhttp://bp2.blogger.com/_ByZiD1fE4Eg/RiEOMJVnMvI/AAAAAAAAAEg/DCuJDKJzTvU/s200/05.+Man+Utd+Away+1993-1995+%28back%29.JPG


Sebab pada aku, inilah jersey Man United yang paling smart dan paling best design dia.. Warna hitam. Even Ryan Giggs and Andy Cole also said this is their favourite jersey.

Originally posted by HangPC2 at 28-8-2008 09:08 PM images/common/back.gif
faiz_azrai macam mana dengan Jersi Jenama yang kurang popular dari Malaysia dan Thailand contoh macam jersi FBT atau Cheetah


aku tengok tak der pun beza dengan Player Jersey atau Replica... ???

Jersi2 jenama yang kurang popular, so far aku tak nampak sgt ada beza. Aku tak berapa expert sangat pasal jersi local, tapi aku pernah tengok jersi player worn dari kawan aku masa dok kat Ipoh dulu. Dia dapat jersi tu yang dicampak daripada player ke penonton stadium.. hehe.. Untung dia. Baju tu sama je.. Masa tu Perak pakai diadora. Lama dah dulu.. time Azizol Abu Haniffah ada lagi.

Kalau FBT dan Cheetah, aku rasa takder beza antara jersi yang dijual dengan apa yang player tu pakai.

Tapi kalau brand2 macam adidas dan umbro, even sejak 80an lagi ada beza. Misalnya kalau baju replica utk merchandise, umbro dan adidas punya logo (umbro diamond dan adidas trefoil logo) akan cop foam embossed kat baju replica tapi kat baju players, dia embroided. Sama macam logo kelab jugak, baju replica logo dia cop foam (foam kembung macam span) tapi baju players dia embroided.

arjunadewa posted on 29-8-2008 08:15 PM

Lagi nak tanya....kalau aku nak beli jersi dari ebay, macamana aku nak pastikan jersi tu ori atau pun tak?

faiz_azrai posted on 30-8-2008 12:58 AM

Originally posted by arjunadewa at 29-8-2008 08:15 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Lagi nak tanya....kalau aku nak beli jersi dari ebay, macamana aku nak pastikan jersi tu ori atau pun tak?

1. Check feedback seller tu. Kalau banyak feedback dan % positive dia high atau 100%, ada good chance dia menjual barang original.

2. Tengok kat sales page dia, ada tak sebut nama 'nike' atau 'adidas'. It is illegal to sell fake stuff if it's manufacturer's name is mentioned kat ebay sales page.

3. Dulu fake jersey cuma ada XL size je. Sekarang dah ada fake M size jersey. So kebarangkalian jersi fake size XXL atau S, L adalah sangat tipis. Especially XXL hahaha..

4. Kalau jersi tu pelik sikit jangan beli. Contoh bagus:

http://cgi.ebay.co.uk/Barcelona-Anti-Racism-14-Henry-Gold-Size-XL_W0QQitemZ190247551604QQihZ009QQcategoryZ123614QQcmdZViewItem

http://i200.photobucket.com/albums/aa272/tangkwa208/Anti%20Gold/AntiHenryGold.jpg


Tak pelik ke jersi ni. Stand up speak up punya kempen masa tahun 2004. Masa tu Henry masih lagi kat Arsenal. Tengok design nameset pun nampak sangat tiru Barcelona punya nameset last season.

5. Tanya seller tu, boleh tak ambil gambar inside tag (washing tag) dia.. jersey original mesti ada washing tag yang betul dengan instructions yang betul macam ni:

http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/DSC00078.jpg
Ini utk washing tag jersey nike Asian market. Kalau European market lain, nanti aku citer lagi..

http://i50.servimg.com/u/f50/12/50/58/79/dsc00811.jpg
Ini washing tag untuk adidas jersey yang latest


Kalau dia punya washing tag (inside tag) macam cap ayam je (kat sebelah kanan) camni:

http://bp2.blogger.com/_ByZiD1fE4Eg/RZE9_ENfYcI/AAAAAAAAACU/csFnJkdeVmc/s400/untitled9.jpg
Ada tag 'M' lagi. Nampak sangat fake.


6. Kalau harga tu terlalu murah untuk baju baru, jangan percaya sangat.

Contoh 2 kedai ebay yang menjual semua baju fake:

http://stores.ebay.co.uk/Gena-Shop-20830

http://shop.ebay.co.uk/merchant/mrbest08 (yang bestnya seller ni orang Terengganu.. dekat dgn Siam tuu.. hehe)

Tengok sendiri, baju saiz XL dan M. Ada baju pelik2 lagi.

Apapun, kalau nak baca kisah sedih aku dulu kene tipu dengan ebay seller, baca kat sini: http://christopherd4965-scam.blogspot.com/2006/12/hello.html

HangPC2 posted on 30-8-2008 11:42 AM

Originally posted by faiz_azrai at 29-8-2008 05:52 PM http://eforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

Jersi2 jenama yang kurang popular, so far aku tak nampak sgt ada beza. Aku tak berapa expert sangat pasal jersi local, tapi aku pernah tengok jersi player worn dari kawan aku masa dok kat Ipoh dulu. Dia dapat jersi tu yang dicampak daripada player ke penonton stadium.. hehe.. Untung dia. Baju tu sama je.. Masa tu Perak pakai diadora. Lama dah dulu.. time Azizol Abu Haniffah ada lagi.

Kalau FBT dan Cheetah, aku rasa takder beza antara jersi yang dijual dengan apa yang player tu pakai.

Tapi kalau brand2 macam adidas dan umbro, even sejak 80an lagi ada beza. Misalnya kalau baju replica utk merchandise, umbro dan adidas punya logo (umbro diamond dan adidas trefoil logo) akan cop foam embossed kat baju replica tapi kat baju players, dia embroided. Sama macam logo kelab jugak, baju replica logo dia cop foam (foam kembung macam span) tapi baju players dia embroided.
...



Nampak nyer kene tanya aizuzan ...... aizuzan erghh lama tak masuk kat sini ?

arjunadewa posted on 30-8-2008 07:40 PM

Apa kesudahan kisah fake jersey tu? Dia pulang balik tak duit ko?

Next question. Aku tau ko pengumpul jersi kategori tegar...he he he...dalam banyak2 jersi yg ko ada, ada tak yang ko jual balik ke orang lain. Kalau ada kenapa? Ko tak sayang ke jersi tu?

faiz_azrai posted on 30-8-2008 11:42 PM

Originally posted by arjunadewa at 30-8-2008 07:40 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Apa kesudahan kisah fake jersey tu? Dia pulang balik tak duit ko?

Next question. Aku tau ko pengumpul jersi kategori tegar...he he he...dalam banyak2 jersi yg ko ada, ada tak yang ko jual bali ...

Kesudahannya, tak jadi apapun. Aku dah raise dispute dengan ebay. Ebay ni bangang betul, dia mintak aku dapatkan pengesahan daripada pihak pengeluar (nike) untuk confirmkan yang baju tu fake. Korang sendiri tengok pun tau benda tu fake kan? Mata kasar pun tau, tapi ebay memang bangang.

Aku pun pergi la ke pejabat Nike Sales Malaysia kat The Curve, Damansara. Sembanglah dengan Marketing Manager dia, siap dapat info lagi macam2 pasal Nike punya marketing strategy.. Anyway diaorang amik baju fake tu sat, kirim ke Nike Hong Kong tapi Nike Hong Kong tak mau tolong sebab baju tu aku beli dari internet. Hampeh betul.

Last2 dispute tu aku tak menang lah.. so aku balas dendam la tulis blog tu. Mat salleh tu tak puas hati gak, ada beberapa kali dia try nak ym dengan aku, tapi aku tak layan dah.. nampak sangat dia nak try kelentong aku.

Pasal baju aku jual balik, ada gak. Kalau ko tengok blok aku (faizazrai.blogspot.com) kan ada aku listkan jersi2 yang aku dah jual kat orang lain. Tapi aku menyesal jugak especially baju2 goalkeeper tu. Takperlah, lain kali aku fikir 2-3 kali la.. Aku ada baju2 yang nak aku jual kalau sesiapa berminat.. Tapi baju aku ni European size, so permintaan tak memberangsangkan.. hehehe..

aizusan posted on 31-8-2008 03:20 AM

Originally posted by HangPC2 at 29-8-2008 06:42 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif




Nampak nyer kene tanya aizuzan ...... aizuzan erghh lama tak masuk kat sini ?

:L uhuk! terbatuk aku....ada org sebut nama aku ka? hahaha....sorry la geng dah lama tak  lepak sini.....sebab dah bnyk main jersi fake....aku kureng jersi fake.....dun worry, hang  pc2, aku slalu usha gambar2 jersi dan gambar2 bola yg kau antar kat cari.com.....baguih!:D.......sebenarnya aku takla expert sgt jersi local ni....sikit ja jersi local yg aku ada......mostly match prepared or matchworn.....ada yg azman adnan nya......ada yg mokhtar daharinya........tapi kalau nak ckp jersi player untuk adidas zaman 80an, untuk kelab2 kat malaysia ni memang adidas trefoil dia printed on the dress.....tak mcm Europe, replikanya embossed dan player nya dijahit logo adidas trefoil.....kat bwh ni contoh jersi adidas matchworn  KL, Malaysia dan Selangor era 80an:-

Jersi Keeper KL
http://img178.imageshack.us/img178/1307/p1240205ec3.jpg

Jersi Keeper Malaysia
http://img401.imageshack.us/img401/4757/p1240206kg7.jpg

Jersi Selangor
http://img84.imageshack.us/img84/7946/sel4wm0.jpg

http://img374.imageshack.us/img374/1680/p8110130pe3.jpg

[ Last edited by  aizusan at 30-8-2008 10:22 AM ]

faiz_azrai posted on 31-8-2008 02:50 PM

WASHING TAG DI DALAM JERSEY

Salah satu cara berkesan untuk memeriksa ke'original'an jersey anda ialah dengan menyemak washing tag di dalamnya. Jersey original akan ada washing tag yang berkualiti dan jugak diselitkan dengan tag-tag lain yang menunjukkan ianya original. Washing tag ni lazimnya terselit di dalam jersey tu dan merupakan information yang sangat berguna untuk membimbing pembelinya cara-cara nak membasuh jersi anda yang mahal tu.. heheh

Untuk jersi Nike, diaorang ni unik sikit sebab setiap market ada washing tag yang berbeza.

Kalau jersi Nike untuk market Asia, begini rupa washing tag dia:

http://i209.photobucket.com/albums/bb43/oscarandi7/CIMG8077.jpg http://i20.photobucket.com/albums/b236/faiz_azrai/DSC00115.jpg


- Nampak kat washing tag tu ada tulis 'C', 'E', 'T', 'J' dan 'K'. C is for China, K is for Korea, E for English, T for Taiwan and J for Japan.
- Untuk C (China), China ada cara sendiri untuk define shirt measurement. Contohnya 170/88A di atas bermaksud 170cm utk height dan 88cm untuk ukuran dada. A untuk figure type A. Kalau 185/100 pulak utk height 185cm dan 100cm ukuran dada with figure type A. Memang complicated sikit chinese sizing ni. K (Korea) pulak simple je, 100 = M, 105 = L, 110 = XL, 115 = XXL.

* Asian tag ni first time diperkenalkan pada pertengahan tahun 2006. First jersey yang pakai tag ini utk Asian market ialah jersi2 Nike musim 2006/2007. Sebelum ni jersi asian market pakai washing tag jenis US market.

Kalau jersi Nike untuk market Europe, begini rupa washing tag dia:

http://i209.photobucket.com/albums/bb43/oscarandi7/CIMG8075.jpg http://img528.imageshack.us/img528/1213/01bz5.jpg

Kalau jersi Nike untuk market US, begini rupa washing tag dia:

http://i209.photobucket.com/albums/bb43/oscarandi7/CIMG8079.jpg

Kalau jersi Nike untuk market South America, begini rupa washing tag dia:

http://i209.photobucket.com/albums/bb43/oscarandi7/CIMG8052.jpg

Untuk jersi adidas, tak ada perbezaan antara market untuk washing tag dia.

Washing tag dia mostly macam ni:

http://img257.imageshack.us/img257/8639/dsc00628xo9.jpg http://img524.imageshack.us/img524/4061/dsc00632sy4.jpg

http://img184.imageshack.us/img184/2926/dsc00634kf6.jpg

bersambung..

HangPC2 posted on 13-9-2008 01:53 PM

faiz_azrai  jersi size XL yang paling besar lah  untuk Jersi '' Player '' dengan Jersi '' Replica ''


Size Euro ?  dengan Size Asia ?

faiz_azrai posted on 15-9-2008 09:27 PM

Reply #19 HangPC2's post

Aku tak faham soalan ko..

Size paling besar ialah XXXL dijual di market. ada lagi besar, XXXXXL pun ada tapi untuk maskot atau dihamparkan di padang atau stadium.

Apa soalan ko sebenarnya?

HangPC2 posted on 15-9-2008 10:03 PM

Reply #20 faiz_azrai's post

Sori faiz_azrai buat kau pening sikit


Jersi Size kat Asia Paling Besar ?


Jersi Size Kat Europe Paling Besar ?



Sebab Kawan Aku Peminat Jersi Jugak Tapi Masalah Badan dia Agak gempal , tapi kebanyakan Jersi banyak fit dan ketat ?

[ Last edited by  HangPC2 at 15-9-2008 10:11 PM ]

faiz_azrai posted on 16-9-2008 06:56 AM

Reply #21 HangPC2's post

Kat asia depends pada negara. Di Malaysia, XXL. Indonesia, XL.

Kat europe paling besar XXXL.

Kekadang ada gak kedai di Malaysia yang jual XXXL, tapi kene special order lah. Macam Real One boleh mintak orderkan tapi jarang ada. Al-Ikhsan paling besar XXL.

XXL = 46-48 inches ukuran dada. Suruh la kawan ko tu try gi kedai al-ikhsan pastu test pakai.

HangPC2 posted on 16-9-2008 09:24 AM

aku rasa macam tak ada harapan lah badan dier besar sikit dengan badan  faiz_azrai  nampak kene ushar kat Kompleks Campbell sebab sebelum puasa aku ada round dengan kawan aku nih... ada terperasan ada jual size jersi dalam size 4XL

HangPC2 posted on 10-11-2008 02:49 PM

Local Brand Yang Pakai Material dari Nike atau Adidas


http://img266.imageshack.us/img266/6259/cheetahevokoolfit01gk8.jpg

http://img518.imageshack.us/img518/3958/cheetahevokoolfit02wk5.jpg

http://img148.imageshack.us/img148/2204/cheetahkoolfittechnolognw7.jpg

http://img146.imageshack.us/img146/4994/cheetahkoolfittechnologmu6.jpg



http://img518.imageshack.us/img518/142/kubbafashionlogoac2.jpg


KUBBA

http://www.kubbafashion.net/

matabelalang posted on 17-11-2008 08:46 AM

Saiz kebanyakkan baju yang original nie tak konsisten lah...
Kekadang XL, 2XL, XXL,...
Yang mana satu nie...

Aku ade
2 helai MU, home & away jersey...
1 helai Liverpool, away jersey...
1 helai England, home jersey...
1 helai France, home jersey...
1 helai MU, home jerseym session 2004/2005...

kalau baju yang lain seperti training jersey ade banyak jugak...:lol: :lol: :lol:
Page: [1] 2
View full: Sembang2 Pasal Jersi Bola (Original saja)