haliem posted on 22-9-2008 11:21 AM

Polycarbonate guna frame kayu atau wrougt iron

Saya bercadang nak teduhkan sikit shape depan porch rumah saya dengan bumbung polycarbonate menggunakan frame (penyokong) samada pada tiang or dinding , dan perlu memilih antara kayu atau wrought iron!
mana lebih mudah nak maintain dan mana yang lebih cantik antara 2 jenis bahan ini?tengah dok pikiaq lagi yang mana satu nak pilih!:(
sapa2 ada pengalaman?

cubajuba posted on 22-9-2008 12:05 PM

Balas #1 haliem\ catat

dua dua pun cantik, dua dua pun tahan. tgk juga konsep rumah yang cuba di ketengahkan, yang penting,
pilih polycarbonate yang SOLID, bukan hollow.

anonymous posted on 23-9-2008 12:38 AM

Balas #1 haliem\ catat

hahah.. bg anon yerk.... nk maintain adalah bergantung pd... sudut codong n patern policarbonate tu sendri.... tp klo nk yg xder hollow tiu adalah arcylic......
mengenai end finish sama ada kayu or besi.. anon rasa lebih pada konsep... tp mahal adalah kayu.... cos nk kene guna kayu yg baik mcm cngal,meranti....resak pun ok.. selalu org guna resak.... dan supaya x cepat rosak.... dan kayu ni.. di hujung nyer leh wat patern2 yang menarik mcm konsep nusantara.. klo besi bleh tp x secantik dan agak sukar tuk dibentuk.....dan cuma leh di bend.....
klo nk guna besi gak.. tp maintain konsep leh guna cat/and finish..... so xder masalah....


bab maintaince.. kayu adalah kayu yg kamu guna... but price is more
besi lak begantung pd anti russ dan lapisan cat.......

yang pling pnting adlah cara kamu nk mengolah bahan tersebut supaya cantik.... mengikut kesesuaian.....dan menjaga bahan tersebut dgn mengunakan bahan yg berkualiti...dan finish yg baik dan btul.... . ok

mfawzisa posted on 26-1-2009 02:41 PM

dua22pn cantik tpi tgk pada budget camner

DARSITA posted on 27-1-2009 12:05 AM

Originally posted by haliem at 9/21/08 19:21 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
Saya bercadang nak teduhkan sikit shape depan porch rumah saya dengan bumbung polycarbonate menggunakan frame (penyokong) samada pada tiang or dinding , dan perlu memilih antara kayu atau wrought ...

Kayu -- lepastu cat warna kayu dgn warna dark choc (atau warna bersesuaian dgn warna rumah) --- kalau boleh tak perlu guna polycarbonate -- letak kayu silang silang sbg bumbungnya. Lain dari orang lain. Nanti saya tepek gambar.

maizana posted on 14-4-2009 04:49 PM

http://farm3.static.flickr.com/2362/2116921168_0d969a1ec0.jpg?v=0

Polycarbonate.. merupakan roofing material yang panas. So pengunaan bahan lain tu bergantung pada fungsi ruang yang nak diwujudkan.. kalau nak panas (misalnya nak buat jemuran).. gunakan simple structure. Kalau nak redup.. boleh gunakan kayu (batten) 50 x 25mm dan jarakkan antara satu pada jarak 50 atau 75mm distance, pas tu catkan warna hitam atau hitam manggis.

mama_rock posted on 18-6-2009 12:59 PM

ada sape2 tak yg ada info pasal polycarbonate nih?
bape erk harga per sqft skang ni?
so far mama dpt rm14 paling murah.. ada cth2 tak kawan? :D

breadbutter posted on 18-6-2009 02:50 PM

Reply #7 mama_rock's post

hi mama_rock, boleh dapat lebih banyak info dalam thread ni

http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=229325&extra=page%3D23

in fact dalam thread ni banyak jugak gambar poly guna kayu and steel (rasenye stainless steel lah ku)

ctredzuan posted on 18-6-2009 06:44 PM

polycarbonate ni dr bahan apa ya?dia bukan kayu ya?

honeybee1802 posted on 18-6-2009 11:52 PM

kalo antara ijau ngan biru..mana lagik cantik?haii..panas ek..tp mmg nak buat tmpt jemuran jek..

intanazlynna posted on 19-6-2009 11:43 AM

Kat courtyard saya pasang kaler biru... aiyoo bahanggg ya amatt.. nyesal rasa nyer saya pasang...
maybe nak teduh kan sket saya nak letak kain2 yg di gantung... tapi tak terbuat lagi hehehee

honeybee1802 posted on 19-6-2009 11:53 AM

Reply #11 intanazlynna's post

halamak...ini yg nak buat pk 2x nehh..takut udara panas tuh terkurung plak kat situu..tp takde la nak berehat2 situ..jus nak ltk washing machine n sidai bj jek...

kamar22 posted on 19-6-2009 01:22 PM

kaler perang, kelabu ok skit rasanya..xsilau n xterlalu panas..

breadbutter posted on 19-6-2009 03:04 PM

Reply #13 kamar22's post

yep betul, my neighbour punye warna hijau memang panas esp time weather sekarang ni.

bread pun baru pasang poly warna bronze/perang semalam. belum siap lagi so nanti tepek gambar ye. so panas macam yang warne hijau atau tidak, nanti saje lah tau ;P

btw, nak tanya forumer kat sini,  bahagian hujung poly mesti letak aluminium edging tak? atau terus biar macam tu je? yang mana lagi baik?

honeybee1802 posted on 19-6-2009 04:49 PM

Originally posted by breadbutter at 19-6-2009 15:04 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
yep betul, my neighbour punye warna hijau memang panas esp time weather sekarang ni.

bread pun baru pasang poly warna bronze/perang semalam. belum siap lagi so nanti tepek gambar ye. so panas ...
cuba try rs wiken nih...kalo ok saya tukar kaler la..ppasan kalo ked tinggi tak le rs panas..tp kalo kat umah..renddah je kan...

darly posted on 30-6-2009 10:13 AM

7# mama_rock
cuba masuk website ni
www.mydelux.com.my

Hana posted on 13-7-2009 01:50 AM

UP KAN TOPIC NIE.

harga polycarbonate nie mmg RM14 per sq feet ke? takder lagi yg murah ke?

darly posted on 13-7-2009 12:10 PM

kalau tak nak panas cuba polycarbonate solit sheet sukaiyo.....
contoh...rustic brown/metalic brown
harga mgkin mahal sikit la....

krissx posted on 14-7-2009 08:54 AM

ade sesape yg dah buat ke??? :)

Shamkul posted on 5-7-2010 09:51 PM

Nak upkan balik topik ni...saya merancang nak pasang pergola polycarbonate di balkoni rumah..ukuran 15'x17'...rasa rasa berapa kosnya tu....:dizzy:

actza posted on 6-7-2010 08:47 AM

Nak upkan balik topik ni...saya merancang nak pasang pergola polycarbonate di balkoni rumah..ukuran  ...
Shamkul Post at 5-7-2010 21:51 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


Saya dapat quote untuk saiz 22' x 16' = rm12500...
tiang kayu pakai 6" x 6". kayu sokong atas 3' x 8"
kayu yang setiap 4 kaki tue pakai saiz 2" x 6"

Pakai kayu resak... poly hollow lah tapinya...

kirawang posted on 6-7-2010 09:06 AM

UP KAN TOPIC NIE.

harga polycarbonate nie mmg RM14 per sq feet ke? takder lagi yg murah ke?
Hana Post at 13-7-2009 01:50 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif


    14 ringgit..? mahal jugak..
kalau saya, instead of polycorbanete ni, better pakai lamainated glass...
mahal sikit je ..

nampak lagi cantik dan eksklusif macam hotel hotel dan cafe untuk area patio mereka..

actza posted on 7-7-2010 09:13 AM

kalau laminated glass berapa rm sekaki persegi?
berapa mm ketebalan dia? ok ke?
ada cotoh gambar tak ?

kirawang posted on 8-7-2010 07:33 AM

kalau laminated glass berapa rm sekaki persegi?
berapa mm ketebalan dia? ok ke?
ada cotoh gambar  ...
actza Post at 7-7-2010 09:13 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif


    laminated glass kalau u pandai cari boleh dapat average 12 - 15 per square feet.
kedai cermin biasa 20 ringgit dah dapat kot..
laminated ni, gabungan 2 cemin yang ditampal ..
ditengah tengah mereka taruk film ( sorry kalu salah spelling)
untuk mengelakkan dari pecah terburai..
Dan ianya dapat mengurangkan kepanasan matahari..

Nak tengok contoh, tengok je tempat makan di area luar untuk cafe2 dan hotel..
Tak nampak apa2 bedza, psl kita nampak hanya glass...

kalu polycorbante, dari jauh nampak ianya plastik..
walopon mahal, tapi nampak macam barang murah...

actza posted on 8-7-2010 09:39 AM

ada info tak dimana boleh dapat laminated glass tue?
yang di rekemenkan lah.... thanks
Page: [1] 2
View full: Polycarbonate guna frame kayu atau wrougt iron