koboi Publish time 27-11-2008 02:15 PM

Skim Pencen Diberi Semula Kepada Kakitangan Awam, Apa Kesannya?

Kawan-kawan, tolong huraikan implikasi keratan akhbar dibawah ini, aku kurang arif. Apa kesannya kepada penjawat awam yang sudah mengambil opsyen KWSP bila bertukar kepada opsyen PENCEN semula?

UTUSAN Online, 27 November 2008
Skim pencen diberi semula kepada kakitangan awam27/11/2008 12:18pm

PUTRAJAYA 27 Nov.

gigivilla Publish time 27-11-2008 02:19 PM

sebabbya kerajaan dah tak larat nak byr 11% tu lagi...

reenz013 Publish time 27-11-2008 02:22 PM

Reply #2 gigivilla's post

:lol: :lol: :lol: :lol:

koboi Publish time 27-11-2008 02:22 PM

Originally posted by gigivilla at 27-11-2008 02:19 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
sebabbya kerajaan dah tak larat nak byr 11% tu lagi...

logik lagi berasas statement kau ni..
x terfikir pulak aku

idajoe Publish time 27-11-2008 02:56 PM

sebenarnya pencarum rugi ja sbb bukan 100% kita dpt klu x silaP...

cluben Publish time 27-11-2008 02:58 PM

KWSP dgn pencen mana lagi untung?

awann72 Publish time 27-11-2008 02:58 PM

tentang pencen nih kan.. ada penama ke? selalunya klu suami meninggal pencen selalu dapat kat isteri. tapi bg isteri yg bekerja dan berpencen.. pastu dia meninggal.. duit pencen dpt kat sape? klu dapat kat anak.. anak tu pulak dapat duit pencen tu sampai umur berapa lak?

reenz013 Publish time 27-11-2008 03:02 PM

Originally posted by cluben at 27-11-2008 02:58 PM http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
KWSP dgn pencen mana lagi untung?

kala kau pandai bab2 urus kewangan ----> amiklah kwsp
kalau jenis taknak wang selepuk ----- > amiklah pencen....aku go 4 pencen :lol::lol::lol:

mamarilia Publish time 27-11-2008 03:14 PM

ada kelebihan dan kekurangan ambik KWSP atau pencen..
bila ambik pencen, kerajaan still kena bayar 11%-13% (tak pasti) ..untungnya pencarum sbb tak perlu dipotong 11% lagi.. kalau pilih kwsp.. mcm pekerja swasta la... pemotongan sampai tempoh khidmat atau berhenti kerja... dapat duit sekaligus semasa mencapai umor 55/56/58.. cumanya mungkin ramai yg tak perasan.. kekurangan ambik KWSP ni.selepas bersara, kita tidak diiktiraf sebagai 'pesara kerajaan', maka dgn itu kita tidak dapat keistimewaan yg diperolehi oleh pesara kerajaan yg lain seperti perubatan percuma di hospital kerajaan ...

cluben Publish time 27-11-2008 03:41 PM

Reply #8 reenz013's post

aku bukan keje gomen, tak de pencen

revolusi_30 Publish time 27-11-2008 03:42 PM

Pencen la..dah tua sok..goyang kaki pun dapat duit...EPF ni...lepas habis berjoli....tinggal slip je la......;P

cluben Publish time 27-11-2008 03:43 PM

Reply #9 mamarilia's post

kerajaan still kena bayar 11%-13% (tak pasti) - gomen bayo kat sape?

mawarbduri Publish time 27-11-2008 03:45 PM

Originally posted by awann72 at 27-11-2008 02:58 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
tentang pencen nih kan.. ada penama ke? selalunya klu suami meninggal pencen selalu dapat kat isteri. tapi bg isteri yg bekerja dan berpencen.. pastu dia meninggal.. duit pencen dpt kat sape? klu ...


dpt le kat somi dia

zehra2 Publish time 27-11-2008 03:46 PM

Reply #12 cluben's post

bayar kat EPF la.. pastu dilaburkan kat ntah mana-mana... tu ygdpt untung.. dpt laa dividen EPF lebey ... kalo rugi... dpt sikit jek

ensemboy Publish time 27-11-2008 03:48 PM

Originally posted by reenz013 at 27-11-2008 03:02 PM http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif


kala kau pandai bab2 urus kewangan ----> amiklah kwsp
kalau jenis taknak wang selepuk ----- > amiklah pencen....aku go 4 pencen :lol::lol::lol:

kalo kedua²nya ada sekali kan bagus(kwsp & pencen) :loveliness: ......

nikmatnye :lol:+:lol:=;P

sRbA Publish time 27-11-2008 03:48 PM

Balas #1 koboi\ catat

okay,

kalo ambik skim kwsp, gaji kita tolak 10%, gomen 11% masuk akaun kwsp kita.
bila pencen, baru duit tuh kita boleh ambik secara berjadual or sekaligus.

kalo pilioh skim pencen, potong 10% gaji dan gomen 11% tuh sehingga kita dah disahkan jawatan, antara 3 - 5 tahun sahaja dicarumkan ke kwsp.
pastu, dah dapat surat pengesahan pencen, kakitangan itu boleh keluarkan semua duit kwsp nya, katanya hanya 45 sahaja diberi ( ni i kurang pasti),
lepas pencen dapat gaji setiap bulan sekurang2 separuh dari gaji akhir time pencen tu lah.

adeh, fenin gak nak cerito nih ;P

sekian, setakat den paham

ensemboy Publish time 27-11-2008 03:50 PM

Originally posted by sRbA at 27-11-2008 03:48 PM http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
okay,

kalo ambik skim kwsp, gaji kita tolak 10%, gomen 11% masuk akaun kwsp kita.
bila pencen, baru duit tuh kita boleh ambik secara berjadual or sekaligus.

kalo pilioh skim pencen, potong ...

betul la ko cerita tue :lol:+:lol:=;P

tapi kalo dapat 2² kan bagus :loveliness:

sRbA Publish time 27-11-2008 03:51 PM

info tambahan:

kalo ko ada pangkat, gaji beso, untung ambik kwsp.

kalo pekerja biasa2 sahaja, bawahan, baik ambik pencen.

itu apa yg den di fahamkan lah :lol:

mawarbduri Publish time 27-11-2008 03:53 PM

mana2 sume ada kelebihan dan kekurangan
bg me klu nak selamat untuk jangka masa panjang amik le pencen
sb ape, bila dah pencen dah tentu tua, masa ni lah segala penyakit ada
klu amik pencen lepas pencen dpt graduity
tiap bulan dpt pencen selagi ada hayat
sekurang2nye klu sakit pun kad pesara bleh membantu
klu amik kwsp silap2 duit kwsp abih buat berubat
sb gomen x cover untuk yg amik kwsp selepas dia tamat perkhidmatan

reenz013 Publish time 27-11-2008 03:57 PM

Originally posted by ensemboy at 27-11-2008 03:48 PM http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif


kalo kedua²nya ada sekali kan bagus(kwsp & pencen) :loveliness: ......

nikmatnye :lol:+:lol:=;P

hahaha...mana leh mcm tu
tulah..kalau kau jenis berjawatan tinggi mcm kumpulan P & P ke...gred JUSA KE
bagusla amik KWSP
kalau level sokongan amikjelah PENCEN

Bell Publish time 27-11-2008 04:01 PM

Pencen lebih elok dari KWSP sebab fitrah manusia - nak joli dan mengabihkan duit ajer...

gilagila2 Publish time 27-11-2008 04:01 PM

ambil skim pencen.bila dah pencen ada kemudahan perubatan.

revolusi_30 Publish time 27-11-2008 04:02 PM

Jangan amik EPF.......nanti kerajaan songlap duit.........prfghhhhhhhhhh;P

reenz013 Publish time 27-11-2008 04:03 PM

Originally posted by revolusi_30 at 27-11-2008 03:42 PM http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
Pencen la..dah tua sok..goyang kaki pun dapat duit...EPF ni...lepas habis berjoli....tinggal slip je la......;P

itupun kalau kau simpan slip lah :lol::lol::lol:

musang_pulut Publish time 27-11-2008 04:12 PM

dulu gataiii sgt nak amik epf
pastu tukar pencen plak

.....

[ Last edited bymusang_pulut at 27-11-2008 04:17 PM ]
Pages: [1] 2 3 4 5 6
View full version: Skim Pencen Diberi Semula Kepada Kakitangan Awam, Apa Kesannya?