biskut_milo posted on 23-12-2008 03:03 PM

Susu formula yang diguna

hi semua, sy buka thread nie cos nak tahu susu formula yang forumers kat sini guna.
my baby started with NAN then tukar to Enfalac but he kept muntah2 and diarhea pastu tukar to similac but still muntah..dr suruh bagi Novalac AR but my  baby still ada masalah wind finaly tukar to NAN ha1... so far ok but he is not drinking much..

so lets discuss bout baby formula....

nagaijau posted on 23-12-2008 03:12 PM

Reply #1 biskut_milo's post

biskut bby umo brapa?
mayb bby biskut nak susu soya je kot...
xpon dia hanya sesuai dgn susu badan jek...

ummi_ina posted on 23-12-2008 03:13 PM

Reply #1 biskut_milo's post

ada tak kemungkinan ur baby nih lactose intolerance???:o

Arianna_Muchtar posted on 23-12-2008 03:17 PM

baby biskut_milo umur berapa?

honeybee1802 posted on 23-12-2008 03:17 PM

other symptoms?rashes, whizzing, batuk2?sbb certain bbies are allergic to cow's milk based formula...biler pakai nan h.a ok..mcm gitu jek..but better juper pedi to make sure...

otro posted on 23-12-2008 03:57 PM

mine yg tua.. minum mamex gold.. ok, berak sume takde masalah.. aritu masuk 1 year tukar pada anmum essential 1+ tu.. tapi dia berak keras.. melalak2 masa berak.. terus i beli mamex gold tu selang2 kan dgn anmum tu.. sbb sayang pulang dah beli tin besa.. nasib baik dah ok.. kalau tak asik nak nangehh je masa berak

nagaijau posted on 23-12-2008 04:02 PM

biskut... anakku yg sulung pon mslh xseswai susu lembu...
tapi dia just bermasalah ngan kulit jek...
tapi ku xde la bg susu soya pon... mahai...
masa kecik bg enfalac... poopoo dia keras...
bg dutch bby ok... tapi tu kat semenanjung je leh dapat...
than guna mamex ok.... tapi still mslh kulit...
pastu tukar dutch lady... bila minum lama² pon poopoo jadik keras....
bila dah setaun lebih ku bg sustagen... dia ok....
dumek dia xleh jugak... poopoo cair...

ashlyz83 posted on 23-12-2008 04:22 PM

my bb minom susu snow dr bb smpai skang ...
tp x byk minum pun sbb lebih kpd bf ..
dlm sehari max pun minum snow ni dlm 6oz jek ;-)
tu pun time opis hour...
klu lain2 time, mmg cap gantung je la jwbnye ;-)

biskut_milo posted on 24-12-2008 01:15 AM

hi semua, baby biskut baru 7 weeks but dah merasa all type of milk..dah 4 pediatrician sy bwk my baby..ist pedi suruh tukar ke similac LF dari enfalac cos baby asyik muntah and cirit birit..but no difference so tak mungkin lactose intolerance..

skang nie biskut baby minum NAN ha 1...aduh poopoo dia hijau and cair sememangnya stinky tahap gaban...panick jugak bila tengok first time but pedi kate its normal for baby yg minum NAN...

sebenornya biskut memang nak breastfeed but circumstances didnt allow...esok ada appointment nak jumpa lactation consultant nak minta advice kalau boleh start bf after 7 weeks...kesian lar my baby

biskut_milo posted on 24-12-2008 01:19 AM

one of my pedi kata susu Snow is good.. and boleh tahan harga dia. cos its japan nye produk..susau yg mahal is europe nye produk contohnye Enfalac.

nilam_puri82 posted on 24-12-2008 01:40 AM

baby nilam masih BF...:)
tapi dah campur FM jugak.....
masa 2 bulan sampai 7 bulan  minum Lactogen......pastuh tetiba dia muntah2+xnak makan/menyusu
jadik tukar ke dumex (dulac+dupro+dugro) sampai skrg...umur iqbal dah 11 bulan...:D
dia sesuai jer minum susu nih.....biarlah org kata bagi anak minum susu 'murah' asalkan anak nilam sesuai dan perkembangan seimbang dgn umur mcm anak org lain.:P :P
tapi ingat mcm nak try susu lain menjelang umur dia setahun nanti...:D

nagaijau posted on 24-12-2008 08:05 AM

Reply #11 nilam_puri82's post

nilam.... kalo anak xde mslh senang nak bg susu apa pon...
dapat save jugak.... anak sulung ku minum enfalac pon poopoo keras...
memula mmg nak bg all bran yg dumek jek...
sbb sng nak dpt

nagaijau posted on 24-12-2008 08:07 AM

Reply #9 biskut_milo's post

biskut nape xleh bfeed...???
kalo boleh share ler....
memula dlu ada tak dia bfeed...
dapat tak dia kolostrum...

limau_nipis posted on 24-12-2008 08:26 AM

Originally posted by biskut_milo at 24/12/08 01:19 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
one of my pedi kata susu Snow is good.. and boleh tahan harga dia. cos its japan nye produk..susau yg mahal is europe nye produk contohnye Enfalac.

i use snow for my 2 older kids..
kesnya, sebab kalau pakai susu lembu, anak-anak saya akan kembung perut
i have to switch to lots of FM baru jumpa snow

snow bukan 100% soy milk, i think it's around 95% soy milk, selebihnya 5 % cow milk lagi

lepas 1 tahun, tukar ke dugro..

one of my friend, who works as a nutritionist in nestle said..
the first 6 months tu bagi la susu mahal.. for the baby's development.
lepas 6 months, tukar la ke susu yang biasa

he did say, susu ibu is still the best..
ada banyak benda dalam susu ibu tak exist inside FM

tapi no worries, saya ank no 3 baru dpt bagi susu ibu :victory:

nagaijau posted on 24-12-2008 08:38 AM

Reply #14 limau_nipis's post

:D :D :D :D :D :D :D :D
good info ko tu limo...
amil dah la xpat susu badan...
pam xsampe sebulan ...
tu pon mmg byk formula dari umo 2ari agik...
sekali dua jek sehari dpt susu pam...
naive nyer haku time tu...

otro posted on 24-12-2008 09:20 AM

hurmm..  tu la.. mamex gold tu boleh tahan jugak regenye.. setin besa RM100.. for me tak kesah pon pakai susu ape.. murah ke mahal ke.. but my husband yg insist sgt nak pakai susu mahal.. lagipun dia yg baya.. so i don't mind at all.. then, i dapat detect masa i baru2 htr my eldest pegi rumah bbsitter dia, i cakap buat dlam 3 1/2 oz je.. tp bila balk i perasan susu dlm btl ade dlm 5oz.. ni kes malas nak buat byk kali.. dah tu membazr je yg byk.. so i tukarkan lactogen kat rumah bbsitter.. tp i dah try kat baby i dulu seminggu.. takut jugak tak sesuai.. nasib baik ok.. so.. bila dah camtu cuma 2-3 tin je la mamex sebulan.. skarang ni dah sethn 3 minggu anak i yg eldest tu.. i nak tuka susu dugro je kat dia.. tp husband cakap kesian bg susu murah.. ish.. pada i sama je.. dulu kita kecik2 pon bukan susu mahal pon.. skolah jugak.. tak la bodoh pon.. ish.. tp dah dia yg nak..skarang ni bagi dia anmum essential tp poo poo keras.. menangis2 masa nak berak.. skarang i selangkan balik ngan mamex sbb sayang pulak dah beli tin besa anmum tu.. maybe nak try mamil.. then rumah bbsitte pakai nespray ke.. dugro ke.. tp tak kesah le.. janji baby sehatt

anak 2nd plak.. next week htr bbsitter.. hopefully full BF.. alhamdulillah rezeki baby no.2 ni susu badan ok plak..:loveliness:

ms_oji posted on 24-12-2008 09:35 AM

My baby lak ujung bulan ni akan masuk 3 months. Since nb up to 3wks umo dia, i bg breast milk + fm. Tu pun breast milk kena pam dulu then bg melalui botol. Kalo terus sua breast kat dia, sure dia mengamuk sbb jenis tak sabar. Maybe masa kat spital, my baby ni dh terbiasa ngan susu botol yg flow nye agak laju compare than breastfeed yg kena suck slow2..

Dlm masa almost 3 months ni, i tak penah tukar kan susu dia. Just continue ape yg dia dh start rasa since kat spital dulu - Anmum infacare.

Nk tanye ade sesapa kat sini yg bg baby minum anmum infacare tu tak? Now dh tukar new formula. Inoticed tt formula baru ni more pekat n berketul2 tak sama mcm dulu. Harga pun dh naik...

honeybee1802 posted on 24-12-2008 10:23 AM

lagik satu milo..in your family ada tak yg ada asthma, eczema, lactose intolarance or other allergic2 neh?sbb bb u too young ek..igt dah bulan2..rupenyer br 7 weeks...sbb ada anak kwn neh,...mmg tak leh cow's milk based...even skang dah 1+year, maknyer tukar dr isomil to pediasure yg FL tu pun dia leh uwek2 n whizzing2..but bukan ler kata soy based is the best, sbb ada jugak yg alergik n tak rasi ngan soy plak...
rsnyer kalo 7 weeks nih..BM is the best la..tak de ler risau poo keras, lembik...cuma mummy kene jaga makan skit kan?

mulan1809 posted on 24-12-2008 10:31 AM

baby sy dah masuk 9 bulan (dh stop dh BF mase bulan puase aritu, sbb kering terus)...sebelum ni minum mamex gold ..tp bygkan ler dr dlm pntang smpai skrg die minum cume 2 oz jerk...lps 8 bulan baru naik 3 oz tu pun kalau die dahaga atau lapar sgt baru abes...kalau tak 2 oz jerk la die isap, 1 oz tuh terbuang cm tuh jerk..kenkadang bg 2 oz pun die minum 1 oz jerk....ingat nak tuko susu lain..smlm dh belikan die dutch lady step 2 tuh..tp tak bg die minum lg sebab nak abeskan stok mamex tuh..syg ler dah ler susu tuh leh thn rega dier..buang2 cm tuh rase syg jerkk...
pd pendapatan kwn2 semua...perlu ker sy tukar ke susu baru tuh (ducth lady) atau still gune susu yg lame tuh (mamex gold)...mase die umo 3 bulan penah bg NAN ngan lactogen..masyallah poopoo die hitam..dokter kate kalau hitam...maksudnyer susu tuh byk zat besi....sy riso jerk nak tuko susu lain sbb takut die berak kluo popoo keras..sian le plakk kan

ummimon posted on 24-12-2008 12:31 PM

Reply #16 otro's post

RM99.90 to be exact. selalu bli hak pek kotak tu je.
correct me kalau salah, bukan ke mamil tu abang mamex? meaning masa infant susunya range mamex then besar sikit baru mamil?

dulu bb full bf tak rasa kos bli susu nih. la ni dia totally reject, kena masuk some provision tuk susu pulak.

amoy257 posted on 24-12-2008 12:32 PM

my bb minum enfalac + bf..so far ok je..

ehem_ehem79 posted on 24-12-2008 12:45 PM

suffiya masa habis jerk stok ebm 1tahun 4bulan & berenti bf ... terus pakai isomil sbb dia eczema yang teruk. Now dah 1tahun 11bulan .. gilir2 dgn pedisure. harga pun lebih kurang sama. So hantar nursery pedisure utk perkembangan otak dia.. malam kat umah baru bagi isomil.

otro posted on 24-12-2008 12:58 PM

Reply #20 ummimon's post

kalau nak exact harga.. kat carrefour lain rege.. kat tesco lain gak.. jj lain gak.. tp purata RM100 jugak le.. lupa, giant aritu ade skali 103 inggit camtu.. mamil tu abg mamex for 1yr+.. but otro saje nak test lain.. so, lps ni nak test mamil plak sbb dah test anmum essential

specialmom posted on 25-12-2008 12:56 AM

dah tepek kat thread sebelah. ni copy balik.

my 1st experience jadi mummy ni kan... my daughter premature, lepas checkout dr hospital terus balik rumah (masa tu malam raya plak tuh). tgh2 mlm dia menangis nak susu, I try bagi bf but susu tak berapa nak ada. baby dah start mengaruk sampai ilang suara dia. I plak tak tau nak kena standby susu formula. dah tu, kitorang tak tau nak buat apa cos kedai suma dah tutup. lastly cari dkt klinik 24jam... pon tutup jugak. aduhhh...... baby nangis sampai tetido. bangun jer nangis balik.... kita pon nangis sama sbb helpless... esok pagi raya tu, kol 9 pagi tepon alamanda tanya carrefour buka tak. dia kata buka. then suruh hubby pi beli susu, hubby tanya susu apa? kita tau S26 jer... so beli la S26 hehehe ....

lepas tu dia minum dlm kol 11pagi, abis.... terus tido sampai 6 ptg. cover yg semalam agaknya. then we all suspense pasal dia tak berak 5 hari after that. I sms my doctor tanya ok ke. doktor jawab as long as baby not crying & not straining it is ok. otherwise kena glycerin enema. so kita tgk baby kita ok jer, minum ok, tido ok... not to worries la kan. hari ke 6 dia start berak. cantik jerrr .... kuning plak tuh & daily. tapi ada problem lain. kembong la plak. nangis nak kentut (my mum kata dia tak jumpa urat kentut tu lagi hehehe).... masalah besar nak kentut.

Then dpt call dari hospital, tanya baby camana? berak ke tak? minum susu apa? (dlm hati bagus betul hospital ni). I pun cakap la 5 hari tak berak since kuar spital. then dia cakap actually, my baby kena minum susu khas yg hospital bagi tu Enfalac Premature. Kena minum sampai sebulan. aduhhh I kata pasal apa korang tak bagi... nurse terlupa kekdahnya. Lepas gi ambil tu... try bagi baby susu Enfalac Premature tu tapi baby refused. so we continue S26 balik.

Lepas abis 1 tin tu, then saja tukar S26Gold (ingat gold2 ni premium & better). tapi sembelit la plak.... gi GP biasa jer masa tu, doktor tu suggest Enfalac A+ (yg baru ni dwi-serat). kitorang pon try la... tapi baby reject. kesian tgk dia masa tu... meneran2 & muntah2 ... merah jer muka for 3 days. mula2 tak tau naper tapi kita suspect susu ni la. I baca review online mmg ada baby tak ngam dgn susu ni. tanya paed, dia suggest pakai Enfalac AR (utk mual). tak tau nak cari kat mana AR ni, then kita tukar balik ke S26 biasa .... baru teran2 tu ilang. but still problem kembung tu ada lagi.

then buat research sket naper baby kembong etc. lastly i tukar botol pakai MAM anti-colic bottle & try susu Bebelac EC (main redah jer .... pasal susu ni specific tulis utk kembung perut). alhamdulillah, sesuai sgt susu ni. lepas 1st minum tu, dia tido 5 hours. everytime mcm tu. lega kitorang cos mlm dia jaga sekali jer around 4am/5am. so masalah kembong terus ilang & tak perlu bagi grip water dah. tak nangis langsung sampai kitorang pun pelik. berak pon ok, paste jer. cuma 2/3 hari skali jer la. tu pon dr kata ok. susu ni masalahnya satu jer susah nak dpt. dkt putrajaya carrefour, mydin, cold storage, guardian semua abis. kalau ada pun dpt 1 tin jer... yg byk ada Bebelac FL.

then kita call dumex (danone) tanya naper tak der stock, dia kata shud be no problem. tapi dia akan bagitau sales team abt the shortage in my area. pastu dia call balik ckp try tgk dkt midvalley. ari tu pergi midvalley jusco, dpt 10 tin 800g. pas tu gi carrefour, tak der gak. then pergi jusco sri kembangan, dpt 5 tin 400g. susu ni pun murah dr Enfalac

adekjeli posted on 25-12-2008 12:02 PM

aqiel dr kecik smpai skrg 1thn 10bulan minum abbot punye range...susu len die xna..skrg campur gain ngan pediasure coklat... :) tp ingat bile da 2 thn na try susu yg biase2 jek...ferleaf ok x
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Susu formula yang diguna