Eastern posted on 3-2-2009 07:18 PM

Keguguran : Perlukah proses pencucian ( D&C) ??

East nk tanya sebagai persediaan...

Sekiranya kita keguguran, perlukah kita melakukan proses D&C? Apa kesannya sekiranya kita x cuci? Bahaya x?

dynaz_zhalia posted on 3-2-2009 07:27 PM

Balas #1 Eastern\ catat

persediaan utk keguguran????:o

Eastern posted on 3-2-2009 07:46 PM

Reply #2 dynaz_zhalia's post

East pregnant 5 weeks....tp mengalami pendarahan yg berterusan. Masa minggu ke 4 pernah keluar satu darah beku ( or daging?? ), mgkn janin kot...tp bila gi cek doktor, ms ada kantung...masalah skrg east x rs mcm pregnant langsung. Mcm dah x de apa2 isi dlm perut..2minggu lagi baru blh pastikan cmne...tapi mmg instinct east menyatakan keguguran..apalagi kalo janin dah kuar,kan?

So nak tanya la psl D&C ni...sbb bila east bgtau mak east, dia ckp x perlu wat D&C...sebab D&C tu dia akan bukak rahim kita utk masukkan alat tu...x sesuai utk east yg baru 1st preg...dia ckp org dulu2 keguguran x pernah wat D&C pon, ok jek....

Sebab tu nk dptkan kepastian perlu ke wat D&C ni? kekadang seram jugak memikirkannya..abis rabak rahimku nnti.... :funk:

Dayangku_Azie posted on 3-2-2009 07:52 PM

Balas #1 Eastern\ catat

memang bahaya klu tak cuci nanti darah kotor yg tinggal bleh mengakibatkan ketumbuhan ataupun penyakit lain... pas cuci, kenalah berpantang mcm org lepas bersalin tp penjagaan makanan paling perlu kerana pantang keguguran lebih bahaya klu tk dijaga drpd pas bersalin.

Dayangku_Azie posted on 3-2-2009 07:54 PM

Balas #3 Eastern\ catat

ada wat scan tak utk kepastian...

chiquititamichi posted on 3-2-2009 07:59 PM

for me...yg ade xperience 2 kali gugur sbb blighted ovum...dedua ne DnC...sbb yg tu di advise oleh dr..takut ade jangkitan kuman...memule yg 2nd miscarriage tu jarak dia 4 bulan je dgn 1st miscarriage...kira bulan 9 ..cuci n bulan 1 next year tu cuci...mcm takut gak...sbb takut rahim luka...tp pastu, me mkn pil perancang blek utk pulihkan rahim...so alhamdullilah skang tgh peknen  6 bulan...saspen gak nak lepas 1st trimester tu...

Dayangku_Azie posted on 3-2-2009 08:15 PM

Balas #6 chiquititamichi\ catat

kekadang takut gak bila cuci ni kan... yerlah lebih2 lg klu yg pertama kali prenen

Eastern posted on 3-2-2009 08:49 PM

Reply #5 Dayangku_Azie's post

lepas kuar daging beku tu, memang esoknya terus gi scan....doktor ckp kantung ada, baby x nmpk sebab masih terlalu kecil (baru 5week)...dia suruh gi hospital lepas 2 minggu kalo darah x berenti...

Sekarang dah 10 hari, masih ada lg stain sket2.....ntah la :(

Eastern posted on 3-2-2009 08:56 PM

Reply #6 chiquititamichi's post

memang kena D&C la? uhuuuu, takutnya...nanti msti dah x mcm biasa rahim tu :'(

Dayangku_Azie posted on 3-2-2009 09:03 PM

Balas #8 Eastern\ catat

tak bleh tangguh2 tu, nanti bahaya...

dyg pun pernah gak pendarahan, prenen 4 bulan setengah, pi klinik doktor scan tak der denyutan jantung baby... terus dyg dihantar ker hospital.. kat hospital, 5X doktr scan utk kepastian, sama gak jwpan. satu mlm kt wad dyg rasa nk demam sbb takut sngt bila nak cuci ni.. yerlah 1st time kan.. kandungan pertama lak tu.. menangis tak berhenti jer sbb sedih sngt... esoknya tiba masa nk cuci, doktr masukkan ubat trus sakit sangt biila darah kuar banyak... rasa nk cepat2 suh doktr p cuci... mcm 2 ayat dyg baca utk tenangkan hati n syukur alhamdulillah tk sampai 5 minit dah siap cuci.... sempat lg tgk jam dalam bilik pembedahan tu... sempat lg dyg pegang janin tu, menangis jer dayg... n sekarang dyg prenen lagi... alhamdulillah... semoga selamat hingga melahirkan nanti...

Dayangku_Azie posted on 3-2-2009 09:11 PM

tak der masalah ngan rahim... insyaAllah... yg penting pas dah cuci tu nanti, kena berpantang tau klu bleh 60 hari.. berpantang org keguguran ni bahaya daripada pas bersalin. tu mama dg ckp ler... makan kena jaga... jgn kena angin... pas 2 minggu cuci, klu bleh pi berurut selama 3 hari utk kesegaran badan dan naikkan rahim tu sbb keguguran kan rahim kita jatuh... jgn bertungku tau..

some1in posted on 3-2-2009 09:39 PM

Originally posted by Eastern at 3-2-2009 08:49 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
lepas kuar daging beku tu, memang esoknya terus gi scan....doktor ckp kantung ada, baby x nmpk sebab masih terlalu kecil (baru 5week)...dia suruh gi hospital lepas 2 minggu kalo darah x berenti.. ...


wat la urine test...
aku rabu bleeding...sabtu wat urine terus negative balik...
sabtu tu gak wat d&c...3.35pm masuk ubat bius...kol 4.12pm dh sedar balik...n dh siap!

Eastern posted on 3-2-2009 09:39 PM

Reply #11 Dayangku_Azie's post

berpantang 60 hari? pastu mcm mn ngan keje? bukannya blh cuti mcm cuti bersalin 60 hr tu....

some1in posted on 3-2-2009 09:40 PM

Originally posted by Dayangku_Azie at 3-2-2009 09:11 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
tak der masalah ngan rahim... insyaAllah... yg penting pas dah cuci tu nanti, kena berpantang tau klu bleh 60 hari.. berpantang org keguguran ni bahaya daripada pas bersalin. tu mama dg ckp ler.. ...

nape x leh bertungku..?

some1in posted on 3-2-2009 09:41 PM

Originally posted by Eastern at 3-2-2009 09:39 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
berpantang 60 hari? pastu mcm mn ngan keje? bukannya blh cuti mcm cuti bersalin 60 hr tu....


east..hang dok area mana..?

Eastern posted on 3-2-2009 09:56 PM

Reply #15 some1in's post

family east kat kelantan, husband kat kuching, east sorang2 kat semporna... tu yg xtau nk wat apa.... dah la 1st preg.

some1in posted on 3-2-2009 11:03 PM

Originally posted by Eastern at 3-2-2009 09:56 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
family east kat kelantan, husband kat kuching, east sorang2 kat semporna... tu yg xtau nk wat apa.... dah la 1st preg.

ala...sedih pulak dgr...
kwn2 kt semporna x tau ke mana doc pakar yg terbaik...
camne nk detect kot2 btl keguguran?
sbb selagi x clear..x tau btl ke x..selagi tu x tenteram pikiran...

Eastern posted on 3-2-2009 11:18 PM

Reply #17 some1in's post

kwn2 east kat semporna semua blom prnah ngandung lagi...ada yg msih belum kawen..east pon baru 25tahun..so diorg xtau sgt bab2 maternity ni...

ari tu east gi klinik swasta, tp dia cuma scan je..x dek ambik darah dsb....kali ni nk try gi klinik krjaan plak..

memang selagi x clear, slagi tu asyik duk pikir & x tenteram je...nk wat keje pon x dek mood

ikan^goreng posted on 3-2-2009 11:22 PM

to eastern,
better u pergi confirm dgn doktor. nnt dia akn scan tgk pregnancy u ada development atau tak. kalau dah lps 2-3 minggu pun scan tgk kantung/baby masih kat ukuran yg sama spt sebelum ni maknanya baby tu tak develop la. normally doktor akn advice utk buat dnc. sbb kalau kita biar kt dalam takut nnt bawak masalah lain pulak kalau rahim tu tak betul2 bersih. boleh jd infection or etc. lg bahaya. lg satu walaupun janin tu dh kluar tp karung n uri tu masih ada kt dalam, dua2 tu boleh keep on membesar eventho baby dh takder. kalau uri makin besar takut boleh jd tumpah darah yg teruk. sgt bahaya utk kita.

u pegi je check dgn doktor.kalau dia scan tgk rahim u dah bersih maybe u tak perlu buat dnc pun sbb semua dah keluar dgn sendirinya. tp kalau ada sisa2 lg tinggal kt dlm normally doktor akn buat dnc.

dnc skrg pun dh ada option. kalau u taknak doktor paksa2 bukak pintu rahim mcm u cakap tu ada cara utk dia dilate naturally. maknanya doktor akan induce kita utk buat pintu rahim tu bukak naturally. bila dah betul2 dilate baru doktor akan buat proses cuci tu. normally kalau procedure camni dia akn guna vacuum utk kuarkan sisa2 kt dlm tu.so,dia takder la guna besi utk korek2 dlm rahim kita. option ni akn minimize risk kecederaan dipintu rahim atau dipermukaan dinding rahim compared to normal dnc. for better explaination u boleh refer kat link ni

http://en.wikipedia.org/wiki/Vacuum_aspiration

hope dgn info ni dpt bantu u walaupun sikit :)

kunnut posted on 4-2-2009 09:39 AM

Aku ada pengalaman gugur....:'(
Anak second...umur dlm 6-7 minggu....
simptom sama mcm tuan umah.....
Tapi situasi aku tu semua darah dh turun...
so tak perlu dnc,cuma aku pi scan n pastikan tiada yg tertinggal.
procedurenya kena cek jgk bahagian bwh 'tuut' n doc masukkan jari cek klu ada benda tertinggal.

Aku berpantang gak wlu doc ckp pantang 2minggu jer sbb gugur sendiri n takde buat dnc.

norizzah86 posted on 4-2-2009 09:51 AM

masa sy dulu buat D&C doctor bagi cuti 2 minggu..
masa tu mmg berpantang la..
makan semua kena jaga..
mmm dia kuar darah mcm daging kan..
darah pun dah mcm period..
mcm sy dulu dlm 5 minggu masih ada kantung lagi..
7 minggu g scan kantung dah kendur..
darah pun mcm dah berbau..
terus buat D&C sbb dah lama sgt tahan kandungan tu..

Dayangku_Azie posted on 4-2-2009 10:33 AM

Balas #13 Eastern\ catat

maksudnya dalam 60 hari tu kena jaga pemakanan... klu badan dah aktif, blehlah wat keje cuma jgn wat keje berat2 sbb kandungan gugur ni kan rahim kita kat bawah...

Dayangku_Azie posted on 4-2-2009 10:33 AM

Balas #14 some1in\ catat

sbb bukannya pas bersalin

Eastern posted on 4-2-2009 11:17 AM

Reply #19 ikan^goreng's post

doktor suruh gi jumpa dia lagi lepas 2 minggu, mksudnya minggu dpn la.....sementara nk tunggu minggu dpn tu, lamanya membuatkan makin duk pikir nnegatif jek... :funk:

East ada baca kalo kita keguguran, doktor akan bg kita opsyen untuk wat dnc atau biar dia kuar sndiri.....kalo kita nk dia kuar sendiri cmne ek? dia bg ubat ek? :o

iza1983 posted on 4-2-2009 11:27 AM

iza hr tu poon xder D&C ...sbb dah kuar seketul trs...:(

ms tu bb dah 3bulan lebih....doc scan xder apa dah ..tp iza still berpantang 2 weeks
Page: [1] 2 3 4
View full: Keguguran : Perlukah proses pencucian ( D&C) ??