hanim_hashim posted on 11-2-2009 12:30 PM

Selamat tak makan jamu2 masa tgh BF?

Hi,

Hanim takut nak makan jamu in case ada bad effect on baby. Ada kawan bagi 3 kotak Jamu Mak Dara.. is that safe? anyone boleh share experience and type of Jamu yang u all makan tak?

Skrg dah hari 37 lepas bersalin (deliver Hannah Marissa 5 Jan 2009), normal delivery.

thanks!

Prettylady posted on 11-2-2009 01:34 PM

I makan jamu nona roguy... lepas kuar hosp... masa tu baby baru 2 hari dilahirkan...ok je. I b feed sampai baby 6 bulan... pastu preggy balik then i stop mkn jamu.

ehem_ehem79 posted on 11-2-2009 02:48 PM

Originally posted by Prettylady at 11-2-2009 01:34 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
I makan jamu nona roguy... lepas kuar hosp... masa tu baby baru 2 hari dilahirkan...ok je. I b feed sampai baby 6 bulan... pastu preggy balik then i stop mkn jamu.


yurp ... bagi ehem pun NR soo far ok for bf mommy & babies

kujakucha posted on 12-2-2009 03:29 PM

kalo ambik jamu kena minum air byk2 at least 3liter..

BabyFarid posted on 13-2-2009 03:00 PM

Originally posted by hanim_hashim at 11-2-2009 12:30 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Hi,

Hanim takut nak makan jamu in case ada bad effect on baby. Ada kawan bagi 3 kotak Jamu Mak Dara.. is that safe? anyone boleh share experience and type of Jamu yang u all makan tak?

Sk ...

dear.. jamu mak dara amatla tak sesuai kalau ko menyusu yang...

hanim_hashim posted on 16-2-2009 09:51 AM

selain dr NR, jamu apa lagiyg u all mkn masa tgh BF ye? Dah rasa kembang semacam badan nih tak mkn2 jamu pasal takut...

Ummihana71 posted on 16-2-2009 03:51 PM

amik la NR... tak yah beli satu set.. mkn yg penting.. phytonatal pil tu.. senang nak membuang & selamat utk bfeed baby... akak dulu dah la baby kuning...
pastu mkn NR lagi... so far takde effect kat baby.. minum 8 gelas sehari.

ean posted on 19-2-2009 08:58 PM

Reply #5 BabyFarid's post

ye ker? kat rumah lagi satu feedback diorg ok pulak even bf. boleh tambahkan susu lagi. ean pun pernah cuba, ok, Alhamdulillah.. NR, mmg oklah.. coz dia mmg mkn masa dlm pantang, kan..

amoiluna posted on 25-2-2009 02:22 PM

luna pun ade terbaca kat website jamu mak dara kata jamu nie boleh makan walaupun menyusu..malah dalam tu menyatakan boleh menambah susu lg..

tp luna ada makan pada anak usia 3 bulan, tp makan 3 hari je..rasa panas semacam...terus stop..tp susu pun mcm ada kurang sikit..

tak sure le boleh mkn tak JMD nie time menyusu..

MarmaLaDeOranGe posted on 29-4-2009 02:07 PM

kalau jamu2 lain tu...mcm sendayu tinggi ke...leesa formula ke...ok ke tuk BF baby?

genz posted on 29-4-2009 03:19 PM

macam genz pulak, first baby genz amik jamu afiat...pada mulanya tak perasan ada kesan kat baby...baby berak 7-8kali sehari...silapnya tak minum air suam banyak...jadi kesan jamu terus pada baby (panas)..nasib baik baby tak melecet..kesian dia...disebabkan bf ingatkan sebab senang digest tu yang selalu berak....rupanya kesan dari jamu...end up berat dia pada mulanya semangat, bulan ke 2 naik tak sampai 1 kg....

second baby nie awal 2 hari selepas bersalin ambil lagi jamu afiat, still ada kesan yang sama walapun dah kurang dos....dr advise stop jamu sebab baby jaundice. lepas 1 minggu still tak ambil jamu sampai sekrang, sebab pikir pasal baby....bab berat badan genz pun dah kembali normal, sebelum bersalin 54kg sekarang 45kg sahaja, walaupun tak ambil jamu, kesan bf exclusive. untuk kembalikan tenaga dan elakkan penat dan keletihan, genz amik produk healin gamat, dan ternyata berkesan.

MarmaLaDeOranGe posted on 30-4-2009 03:39 PM

ade tak ibu2 yg langsung xmkn ape2 jamu or ubat2an after deliver? kalo xmkn ape2, ape effectnye ek? sorilaaa...sy ni 1st time mom...br preggy 4bulan jd sdg menambah ilmu ni...heheheeee

erleyna posted on 4-5-2009 04:43 PM

Balas #12 MarmaLaDeOranGe\ catat

tak makan jamu tu mungkin ada,,, tapi tak makan ubat? ku rasa idak ler... suma ibu pas bersalin mesti ada makan ubat@jamu at least sejenis..

saya masa anak kedua.. tak makan jamu.
tapi makan jeli gamat, pati ikan haruan dan ikan haruan tetiap hari...:)
fully bF baby

melor_merah posted on 6-5-2009 01:34 PM

Originally posted by Ummihana71 at 16-2-2009 15:51 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
amik la NR... tak yah beli satu set.. mkn yg penting.. phytonatal pil tu.. senang nak membuang & selamat utk bfeed baby... akak dulu dah la baby kuning...
pastu mkn NR lagi... so far takde effec ...

melor pon mkn NR. mmg bagus, takde masalah sembelit.
pernah skali terstop sbb stock habis, seram rase bila nk membuang.hehehe..;P

cornflake posted on 6-5-2009 06:03 PM

Reply #1 hanim_hashim's post

JAMU MAK DARA AMAT SESUAI UTK IBU2 LPS BESALIN & YG MENYUSUKAN BAYI...
SAYA SENDIRI MMG AMALKAN & ALHAMDULILLAH MMG TIADA MASALAH.....

HerSheys posted on 7-5-2009 01:26 PM

Originally posted by erleyna at 4-5-2009 16:43 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
tak makan jamu tu mungkin ada,,, tapi tak makan ubat? ku rasa idak ler... suma ibu pas bersalin mesti ada makan ubat@jamu at least sejenis..

saya masa anak kedua.. tak makan jamu.
tapi makan ...
hmm aku pas bersalin cuma makan ubat spital jek... xde lansung ubat2 n supplement lain...

norulle posted on 3-6-2009 12:08 PM

ku makan maajun anggun bestari..tapi panas sikit???kena minum air banyak.saya makan selang hari..susu pun ade bertambah sikit dari biasa..tapi ubat ubatan ni bergantung pada badan kita sebenarnya...

balqisyia posted on 3-6-2009 12:17 PM

Originally posted by norulle at 3-6-2009 12:08 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
ku makan maajun anggun bestari..tapi panas sikit???kena minum air banyak.saya makan selang hari..susu pun ade bertambah sikit dari biasa..tapi ubat ubatan ni bergantung pada badan kita sebenarnya...


Ku pun sama ambik MAB, so far baby ok, dah makan dlm 6 bulan. x delak cirit-birit atau ape.  Protection ma!. Pas ni dh x nak ngandung lg.  Ku dah cukup kuota!:lol:

d1nonly posted on 5-6-2009 09:13 PM

ada sapa kat sini makan MAAJUN BONDA yang beli kat forumer k. lana x?

ada kesan x utk bf??? :o

syahilwa posted on 5-6-2009 10:01 PM

mkn jer jamu....tp mkn aaarr pas 10 hari bersalin ke...nak elak bb kuning....jgn x makan..karang x kecut dalaman..kena mkn jamu/maajun adalah utk bg badan kite yg dalaman nih panas..maka melancarkan perjalanan darah...org malay biasa ngan jamu...cina mungkn dgn arak....india dgn kari2nyer tuh.....so..mkn jer..kalau anak cirit..kurangkan dos...

purple_orchid posted on 8-6-2009 09:08 AM

heheheh
aku dulu pun makan MAB
susu byk adelah
alhamdulillah......doc pun heran sbb peod regular and susu byk...
mebi faktor rezeki anak...

yg penting minum air kosong at least 2liter
sbb jamu kan panas skit

[ Last edited by  purple_orchid at 8-6-2009 09:10 ]

hanim406 posted on 14-8-2009 12:27 PM



dear.. jamu mak dara amatla tak sesuai kalau ko menyusu yang...
BabyFarid Post at 13-2-2009 15:00 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

salam

untuk pengetahuan jamu mak dara blh diambil semasa dlm pantang.hanim sendiri mmg amalkan jamu mak dara semasa dlm pantang sehingga skrg(anak dah 1th 4bln) susu badan dan anak tak ada masalah.

cuma pastikan minum airbanyak2 skrg cuaca tak menentu dan menyebabkan kekurangan air dlm badan,jika amalkan jamu mana2 jika air tak minum akan menjejaskan penghasilan susu dan akan effect kat anak

misy posted on 14-8-2009 12:50 PM

makan jamu kena minum air banyak...lagi panas jamu tu lagi banyak
ada sekali makan phtonatal tapi kureng minum air, memang baby cirit birit...
nak makan jamu masa bf ada caranya , ni my fren bagi tau, makan jamu selepas BF ( & minum banyak air), supaya by the time next BF tu jamu dah di serap & sebarang menda yg memudaratkan bb dari jamu tu  tak meresap dlm susu

deba posted on 16-8-2009 03:00 AM

yep agree...phytonatal kalau amik tak kena gaya baby cirit birit...syian dia.seksa je gayanya nak buang air besar.huhu

strongmommy posted on 17-8-2009 02:26 PM



dear.. jamu mak dara amatla tak sesuai kalau ko menyusu yang...
BabyFarid Post at 13-2-2009 15:00 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

SAlam..
SAya menyusu badan sepenuhnya..dua orang lagi..
SAya makan jamu mak dara..so far Alhamdulillah..
Mmg susu ok, byk dan badan pun cergas,kulit pun ok...
Page: [1] 2
View full: Selamat tak makan jamu2 masa tgh BF?