mongoose_kidz posted on 13-4-2009 07:50 PM

doa utk lembutkan hati @ mengingatkan org yg berhutang..

assalamualaikum...

ader x doa utk lembutkan hati org yg berhutang??
ye la...supaye dier ingat dia ade hutang ngan org dan bersedia utk pulangkan balik..
syukran :loveliness::loveliness::loveliness:

canna posted on 13-4-2009 09:38 PM

yea lar..saya pun nak tau gak....kalau ada doa untuk orang bayar hutang balik.
Thanks in advance.

ibnur posted on 13-4-2009 09:54 PM

memula berdoa macam kita biasa berdoa, pastu pi jumpa lawyer kot.

eastrun posted on 14-4-2009 10:28 AM

Reply #3 ibnur's post

Buat sihir je...kan senang..ni je pandangan orang melayu sekarang..semua musibah yang dia kena dia kata sihir..heheheh;P

eastrun posted on 14-4-2009 10:29 AM

Reply #1 mongoose_kidz's post

Tak leh ajar kat ko la..nanti ko salah guna..

selendangemas posted on 14-4-2009 10:47 AM

try baca suruh thahaa ayat 1-6... ayat tu untuk lembutkan hati org..

eastrun posted on 14-4-2009 11:33 AM

Reply #6 selendangemas's post

Ada caranya...tapi aku takut nak ajar kat orang.

sunshine66 posted on 14-4-2009 11:53 AM

Reply #7 eastrun's post

camtu ..xyah lew cakp huhuh:L

selendangemas posted on 14-4-2009 12:20 PM

Reply #7 eastrun's post

ye ker..kenapa east tk nak ajar........


tkkan nak salah guna....lagipun ada ilmu tk diturunkan kan tak elok.....


puzzled jap......:shakehead3:

niceghost2005 posted on 14-4-2009 04:28 PM

Originally posted by mongoose_kidz at 13-4-2009 19:50 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
assalamualaikum...

ader x doa utk lembutkan hati org yg berhutang??
ye la...supaye dier ingat dia ade hutang ngan org dan bersedia utk pulangkan balik..
syukran :loveliness::loveliness::love ...

ppppssssttt...................PETUA sebelum kasi oghang berhutang, teman tau laaaaa. :)

eastrun posted on 14-4-2009 05:26 PM

Reply #10 niceghost2005's post

SIOT jer..ko ni mesti susah nak kasi orang berhutang...

Nak ajar ke ek?. Bahaya la kalau ilmu tu salah guna...;P

illa posted on 14-4-2009 07:24 PM

tlglah ajar aku sama...org utang ngan aku x nak bayar......aku nak guna duit skrg.....tlggggg

mongoose_kidz posted on 14-4-2009 07:31 PM

Originally posted by eastrun at 14-4-2009 10:29 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Tak leh ajar kat ko la..nanti ko salah guna..

xmo la sihir2 ni..
mcm kejam la plak :o:o:o
just bg diorg ingat pun xper dah...

QAX posted on 14-4-2009 08:11 PM

doa die dalam bentuk repot polis...

niceghost2005 posted on 15-4-2009 09:57 AM

Originally posted by eastrun at 14-4-2009 17:26 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
SIOT jer..ko ni mesti susah nak kasi orang berhutang...

Nak ajar ke ek?. Bahaya la kalau ilmu tu salah guna...;P

Assalamualaikum eastrun n illa,

Arwah mak teman pesan.............
"Kalau ada oghang mai nak berhutang...............jangan sekali kali 'PUTUS HARAPAN' nya. So, kalau dier minta RM300, ngko kasi RM30. I repeat................KASI. Bukan UTANG....."

Teman pernah kasi utang kat office mate pada tahun 1981.
Dier kater............nak kahwin.
Dier akan bayor sebulan RM50......

Sampai sekarang................satu sen pung dier tak beri. ;P
Tapi no hal..............surely dier banyak tanggungan tuh.

Dalam Islam, ada KAEDAH yg perlu di ikuti.
Seperti mana yg di sarankan di dalah Al Quran olih Allah swt.
Iaitu:
1. ada saksi
2. bertulis
3. cagaran
4. waktu yg di tetapkan

So, komer yg kasi oghang berhutang tu...............ada ikut AL QURAN ker??:lol:

Wsalam

mongoose_kidz posted on 15-4-2009 04:02 PM

sebenarnye bukan la byk mane pun...
aku pun student lg..

tp rase sakit hati sgt kalu tgk org yg berhutang ngan kiter tu lg mewah dari kiter..
g shopping, mkan kat kedai2 (dining x pndang dah)
padahal utang org x mo bayar.
:'( :'( :'(

habibi165 posted on 15-4-2009 05:33 PM

hhuhu..aku pon berhutang..tp aku yakin aku jenis yg bertanggungjawab...x leh nk main2 psl hutang ni..:L :L

eastrun posted on 15-4-2009 07:06 PM

Reply #15 niceghost2005's post

Maksudnya kasi pinjam dan kemudiannnya halalkan?:$

niceghost2005 posted on 16-4-2009 10:04 AM

Originally posted by eastrun at 15-4-2009 19:06 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Maksudnya kasi pinjam dan kemudiannnya halalkan?:$

Bukan kasi pinjam, eastrun
Tapi kasi terus...............................:lol:
Ekekekekekekeke.............

Ati pung tak sakit......................
Pahaler pung dapat.
Tak mengumpat dier......doser pung tarak.
Persahabatan pung tak putus.

lyza2474 posted on 16-4-2009 01:27 PM

Originally posted by eastrun at 14-4-2009 11:33 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Ada caranya...tapi aku takut nak ajar kat orang.

ajarlah... keisan kat kami ni...laa ni kami duk tanggung hutang ....sebab kawan tak bayo kat bank ..masa bg kat dia x tuko nama  (our mistakes) dah 2 thn duk tanggung beban ni..smpi nama hubby dah blacklsit...:'( :'( :'( :'( :'( :'(

lesung posted on 16-4-2009 02:32 PM

aku setuju bangat ngan niceghost2005 ..mak akupun cakap itu..if orang mintak tolong nak berhutang... ko kasi tp samada 1/2 ke suku ke dan anggap la tu sedekah..

then satu lagi pesan mak aku if kasi orang berhutang then depa tanak bayo ke lupa ke aper ke..anggap la ko  pun ada hutang ngan sesapa yang ko pun lupa ke atau ko ada kealpaan pada sesuatu..

niceghost2005 posted on 16-4-2009 04:54 PM

Originally posted by lesung at 16-4-2009 14:32 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
aku setuju bangat ngan niceghost2005 ..mak akupun cakap itu..if orang mintak tolong nak berhutang... ko kasi tp samada 1/2 ke suku ke dan anggap la tu sedekah..

then satu lagi pesan mak aku if ...

Itu ler...........PESANAN oghang tuer tuer jangan di luperkan.
Ada paedah nyer.!!!

Satu ari teman kat kantin, ada soghang hamba Allah nie mai.
Dier nak pinjam RM30.
Siap kasi nengok IC nya.................
Janji nak bayor.

Biler teringat akan PESANAN mak, terus teman kasi jer RM30 utk dier sebagai sedeqah.
Ini macam missile anti kereta kebal or kapalterbang..................'FIRE n FORGET'  ;P

ibnur posted on 16-4-2009 09:22 PM

ni ada cerita ssejarah silam masa sekolah dulu laaa...  budak pinjam duit tak bayor.  pastu bebudak ramai-ramai pi report kat gurubesar.  nasib budak penghutang tu dapat scholarship sekolah, jadi, gurubesar pi potong scholarship dia.

kes ke2 pulak...  tak da scholarship.  gurubesar pi repor kat bapak dia ...  haru-haru.

eastrun posted on 17-4-2009 09:23 AM

Reply #21 lesung's post

Tapi kalau beribu, aku pun akan marah,ok...hutang budi aku paling benci sekali sebab dengan hutang budilah hidup tu merana dan sering dimanipulasikan dengan mudah semudah mudahnya..Hidup itu penuh dengan rasa bersalah dan bersalahnya.

mom2003 posted on 17-4-2009 10:50 AM

cara nak elak org hutang boleh bagi? Ada sorang pakcik nih, bila ada orang datang nak pinjam RM, dia pun balas cakap "aku pun sebenarnyaaa, nak jumpa engko.. nak pinjam duit kau. Aku pun ada masalah nih." (Inilah cara pakcik tuh, lebih2 lagi kat orang yg kaki pinjam. Pakcik nih pun bukanlah senang sangat. Kalau ada, dia BAGI SAJA takat dia mampu..)
Page: [1] 2
View full: doa utk lembutkan hati @ mengingatkan org yg berhutang..