adik77 posted on 7-5-2009 03:18 PM

Kepala Pusing tapi tak pening

Kenapa ye 2, 3 hari ni kepala adik rasa pusing2 tapi tak sakit pening. Kadang2 mata rasa berpinar2..... bila bangun dari duduk kepala terus rasa pusing2 dan badan macam terhuyung hayang..
apa sebab yer? kalau sesapa pernah alami dan camna nak hilangkan.....

fariepari posted on 7-5-2009 03:36 PM

Originally posted by adik77 at 7-5-2009 03:18 PM http://eforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
Kenapa ye 2, 3 hari ni kepala adik rasa pusing2 tapi tak sakit pening. Kadang2 mata rasa berpinar2..... bila bangun dari duduk kepala terus rasa pusing2 dan badan macam terhuyung hayang..
apa se ...

cuba pegi jumpe doktor..
check tekanan darah
saya aritu pun sakit kepala jugak..sama cam awak la..

tekanan darah saya ok..
maybe disebabkan cuaca panas dan power cermin mata yg x seswai kata doc tu...

dia just bagi ponstan dan ubat tahan loya je

kroit92 posted on 7-5-2009 03:48 PM

dah lama tak bersenam kut.. :o

shortie posted on 7-5-2009 04:06 PM

Ko tak peningkan? tapi ada tak rasa nak termuntah? pernah tak ko baring, tetiba dia pnya pusing kaw2 nyer... Klu ada samala mcm aku kena... vertigo.... infection thru telinga....

zuriey posted on 7-5-2009 04:22 PM

tekanan darah rendah kot..
cm aku gak..

buDak_gaTaL posted on 7-5-2009 04:30 PM




mata penat kot...lama sangat mengadap pc :L

carold posted on 7-5-2009 04:38 PM

Ader pakai contact lens x..
Kadang2 contact lens pon jadi penyebab..cam aku ari tu...

Makan ubat..ilang jap..pastu sakit balik
Last2 aku gi klinik mata..check my cc n power cc
Sekarang dah ok..:loveliness:

adik77 posted on 8-5-2009 09:14 AM

yalah... kadang2 rasa macam nak muntah..... time baring memang berpusing2 kepala ni... adik tak pakai cermin mata pun apatah lagi contact lens.....

vanilacup posted on 8-5-2009 10:58 AM

yupp kepala pusing ni biasanya dikaitkan dgn masalah tekanan darah rendah.Dulu masa sy pregnant selalu dapat simptom tu.

kumbang845 posted on 9-5-2009 10:54 AM

aku rasa baik ko jumpa dkotor...takut tekanan darah ko tinggi kot...or maybe ko kena vertigo..penyakit mcm ni ambil masa lama nak sembuh...

shortie posted on 9-5-2009 02:05 PM

Balas #8 adik77\ catat

klu time baring pusing dia lagi kaw2 maknanya konfem vertigola... Ni based on experienxe aku.. first time aku kena, aku tak pening, tapi dia punya pusing membawa ke tahap nak muntah... jalan memang imbalance, terpaksa berpaut pada something... mcm org mabuk kot. Tapi aku tak taulah orang kalu mabuk apa rasa dia...

Pastu aku cek doc kata ni takde pape, just pening biasa je. dia dah cek blood pressure suma ok. Pastu dia ubat tahan sakit jelah. Aku still tak puas ati sbb after 2 days tak elok2 gak..... last2 aku pegi kat klinik kat opis aku, doc tu tanya simptom aku, pastu dia kata tu kena vertigo where ada infection dari telinga, dia effect terus. So bila jadik macam tu automatically balancing kita akan lari. Last2 dia jep aku...

Aku tak pandai bab ni tapi klu pikir logik kan Ear, Nose n Throat related.. Aku slalu morning akan kena selsema, then aku sneeze, pastu aku hembus kaw2... so dia slalunya akan detect kat telinga aku...

So adik, kalaulah ko alami macam aku ni, mgkn ko kena vertigo, kalau lain tu tak tau nak cakap.The best solution is still pegi jumpa doc.

snowy7306 posted on 10-5-2009 03:58 PM

Balas #1 adik77\ catat

dulu sy pun pernah rase mcm ni...bila gi check doc...mmg tekanan darah rendah...
skarang ni ade gak la sesekali kena mcm ni....kena bila perut terlalu lapar...sampai angin dah masuk..sbb sy mmg takleh perut kosong sbb gastrik....

adiraa posted on 12-5-2009 10:08 AM

Balas #1 adik77\ catat

Gejala ni macam nak pitam, maksudnya kepala tak balance. MMg pun org melayu kata ni berpusing tapi tak pening, sebenarnya nilah pening kepala bukan sakit kepala. Kalau tekanan darah sume ok, ini adalah kesan dari terlalu penat, tidak cukup tidur dan mungkin adik selalu buat kerja terburu-buru, stress dengan keadaan masa. Cuma kena cukup rehat aje. Ini yang doktor saya advice, sebab sy pun slalu mcm ni.

hyie posted on 12-5-2009 10:15 AM

aku selalu je kene macam adik77 ni..

bila bangun dpd duduk, terus kepala pusing2 n mata berpinar. adela dlm 5-10 saat..pastu ok balik..dh lama la benda ni, sejak aku sek rendah lagi, skrg dh abes U pon, still ade je..

memula aku igt migrain/barah otak/etc..bila cek doktor, dia kata xde pape. mcm bengang gak la masa tu..lama2 dh biasa n malas nk amek tau..

rasanya musti berkaitan dgn kelancaran darah dlm otak, kan?

hyie posted on 12-5-2009 10:18 AM

paling teruk aku kene masa aku form 5, time tu aku bangun nak solat jumaat, tetibe je mcm nak collapse/pitam..sbb mata blur/gelap je..dlm 30 saat kot..sib baik dpt cover:$

tu la yg paling teruk..

cikguranggi posted on 12-5-2009 01:48 PM

sorry...VERTIGO tuh sakit apa...??? apa ubatnya..??? boleh sembuh tak..?????

mcm saya pun ada simptom mcm niih.........:L

exora posted on 12-5-2009 01:51 PM

Originally posted by shortie at 9-5-2009 14:05 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
klu time baring pusing dia lagi kaw2 maknanya konfem vertigola... Ni based on experienxe aku.. first time aku kena, aku tak pening, tapi dia punya pusing membawa ke tahap nak muntah... jalan mema ...


vertigola pun sakit macam mana?
aku tak pernah dengar pun..

explain arr skit:)

cikguranggi posted on 12-5-2009 02:09 PM

Balas #17 exora\ catat

not vertigola....vertigo....:D

dia nak kata vertigo la.......;P

exora posted on 12-5-2009 03:20 PM

Originally posted by cikguranggi at 12-5-2009 14:09 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
not vertigola....vertigo....:D

dia nak kata vertigo la.......;P


oo salah la....:lol:

lia98 posted on 13-5-2009 03:36 PM

sy pon slalu kena mcm nie... sejak dr sek rendah lg smpai skang... biasa kalo duduk smbil menyandar baek punye... mesti bila bangun kepala rase pusing... mata lak nmpak gelap bape saat...

biase kira naseb baik kalo tak pitam... sbb sy pnah collapse tak sedar diri 5-6 minit... jadi mcm tu dh dekat 5 kali... tak duduk mase tu... tetiba rasa kepala pusing (x pening)...mata gelap... n tak cukup nafas... bila dh sedar org suh g jumpe doktor... sy taknak... TAKUT :funk:
cuma skali tu... kna gak jumpe doktor... sbb bila collapse kepala terantuk pe ntah... smpai kena jahit kepala nie :( 3 jahitan jer... bila doc tanye nape pale bley luka... sy ckp pitam... pastu die bg minum air ape ntah... rase die payau ckit... doc tu pon tak check laen lagi... dan sy pon mmg TAKNAK.. :funk:

pastu wat conclusi sndiri... munkin darah rendah... sbb bila wat medical checkup... blood pressure slalu 90/70.. camtu rendah la kan :o ???

purpleungu posted on 26-6-2009 04:41 PM

Masalah yg sama saya alami...puas pi klinik sana sini,doktor ckp angin arr,oksigen tak naik kat otak ar bla..bla..bla..wat perabis duit jer,last2 pi klinik wakaf bayar rm5 jer,doktor tu ckp aku kena vertigo..doktor suh search kat itnet ttg penyakit ni,kalo nak pahamkan...
Dia kasi aku mkn pil,kalo pala psuing2 lagi..so far aku mkn sebijik jer..lama dah tak kena lagiii..paling takot kalo kena masa drive,biasanya aku kalo kena nii tak drive..mc jer!!
Doktor pesan kalo pala pusing2 tenung satu2 tempat,jgn pejam mata!!nanti dia akan hilang!!!bagus arr doktor tu..lama dah tak kena sakit nii...

shahilashaari posted on 30-6-2009 09:41 AM

saya pun baru kena pening2 ni, selalunya time baru bangun tido, nak sembahyang. Kalau nak sujud tu mmg kena jaga2, leh tumbang rasanya. Ingat saya sorang je kena. Rupa nya ramai ek yang kena. Kalau pergi doc, doc cuma kasik ubat tahan loya je, ngantuk lak tu ubat tu. Tak best.
So, Saya ambil ubat hemeopati je. Doc hemopati ckp urat saraf saya tegang (stress) pastu pencernaan tak betul. Angin le tuh. Baru je ambil. Mudah2han ok.

nmi posted on 30-6-2009 11:49 AM

dlu ak slalu kna sakit nie smpai slalu tk g skolah..klau g klinik,klinik bg painkiller n prnah g chekup dokter sbb ingt sumthing with brain,mcm2 procedure buat at last dier cma ckp stress jer..pergi senseh plak dier ckp ader angin dlm bdn..tp rsa dlu hilang sbb bersenam kot..lg st pening nie jenis kitaran darah..klau lpas bgn tdo tk bleh trus bgn nnti drah tk mngalir ker otak sbb 2 dier pusing mcm 2..jd everything kna slow2,tk bleh trus bgn sbb drah blum mngalir ker otak..

alhamdullillah dh lama tk kna pening mcm nie sbb klau kena st hari br br baik...klau kna pn klau ak tdo lmbt dlm kul 4 pagi bsok bgn kenalar...

exora posted on 30-6-2009 03:33 PM

YELAH.. aku pun skrg asyik pening nk pitam jerrrrr...
tapi masalah aku....dia dtg sekali ngan tegang urat kat bahu...
korang buat camna aahh....dah lama da aku kena cam ni..

kodomok posted on 30-6-2009 10:43 PM

Post Last Edit by kodomok at 30-6-2009 22:51

aku pnah kne ear infection x lame dlu. tenge aku tetibe je ade bunyi dengung non stop..doc bgi ubat titis je tpi aku x gne sbb ble air titis2 msuk je dlm tenge aku, aku cm panik..hahaha
ten aku mkn ubat yg doc bgi je la.. pas2 ble nk tdo mlm..aku baring je rase pale aku cm len mcm sgt pas2 rs cm blik aku 2 bpusing2..aku bgn nk g toilet, jln pon terhuyung-hayang...pas2 ade rs nk muntah2..
seb baek ada osmate yg nk tlg. Dia urutkn bakang leher aku ..perghh! pnye la bnyk kali aku sedawa ...pas2 tros aku muntah ..pas2 try baring blik pon same gk..rs bpusing2 je pale aku ..las2 g jmpa doc.. doc pon tatau nk ckp aku skit ape..cek blood pressure suma ok..
after dat aku x kne ..tpi awl bln ari2 aku kne ag..tensen tol aku..asl baring jek pala msti bpusing..las2 aku mkn panadol..ten aku rilekkn bdn & otak aku..jgn ksi panik..seb baek leh tdo..
aku tatau la skit 2 dtg sbb aku ade ear infection ke ape..so far tenge aku da xde bunyi dengung..nnt aku nk cek blik ngn doc.. mebbe aku pon kne vertigo :'(
tpi pe2 pon kalo kne vertigo nie..aku mmg panik r.. rs pobia nk baring pon ade.
Page: [1] 2 3
View full: Kepala Pusing tapi tak pening