sinar_inspirasi posted on 17-9-2007 09:53 PM

PERNIAGAAN KAIN ELA /PASANG [MERGE]

yg jarang2 orng kita menguasainya... biasa india n china je... kalau ada modal besar bleh lah buat bisnes nih... bleh kayaa wooo

[ Last edited by  elle_gogo at 13-5-2009 16:15 ]

faiz5406 posted on 17-9-2007 10:14 PM

Reply #1 sinar_inspirasi's post

ye lah, kalau kat Nilai 3 tu hampir semua kedai cina dan org india  bnyak jual carpet dan cadar. tapi hairannya
customernya rata2 orang melayu. Saudara sinar nak buat biz kain pulak ke.Sutera kat China murah, tapi kena order sekali 1000meter. Yg gred baik sekali pun cuma US20 per meter rasanya.Kat sini gred yg baik2 cuma boleh dapat kat kedai high class(EURO MODA dan GULATI's)

sinar_inspirasi posted on 17-9-2007 10:23 PM

Originally posted by faiz5406 at 17-9-2007 10:14 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
ye lah, kalau kat Nilai 3 tu hampir semua kedai cina dan org india  bnyak jual carpet dan cadar. tapi hairannya
customernya rata2 orang melayu. Saudara sinar nak buat biz kain pulak ke.Sutera ka ...

hehehe.... bagi orng lain lah plak bisnes nih.. aku bleh tolong serveykan kilang... sape2 ada modal.. jom ikut aku laa

faiqah2007 posted on 17-9-2007 10:29 PM

sinar,

chinese silk murah tak ?
kalau jual kat cikgu sekolah...harus cam goreng pisang panass..

sinar_inspirasi posted on 17-9-2007 10:38 PM

Originally posted by faiqah2007 at 17-9-2007 10:29 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
sinar,

chinese silk murah tak ?
kalau jual kat cikgu sekolah...harus cam goreng pisang panass..

itu yg aku pikirkan sebelum nih..... cara market paling mudah... murah tu tak lah murah sangat..tapi kira murah lah.. tapi kalau amik byk mmg murah lah...

faiqah2007 posted on 17-9-2007 11:10 PM

Originally posted by sinar_inspirasi at 17-9-2007 10:38 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


itu yg aku pikirkan sebelum nih..... cara market paling mudah... murah tu tak lah murah sangat..tapi kira murah lah.. tapi kalau amik byk mmg murah lah...

kalau takat kain rega pasaran RM35, salu paling murah borong RM15...tu pun kena amik dlm 10 helai...
cara market paling mudah ??? jual kat orang gomen.....tak menang tangan tawww....

barney1412 posted on 18-9-2007 08:40 AM

Originally posted by sinar_inspirasi at 17-9-2007 10:38 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


itu yg aku pikirkan sebelum nih..... cara market paling mudah... murah tu tak lah murah sangat..tapi kira murah lah.. tapi kalau amik byk mmg murah lah...

murah tak lah murah sgt tu dlm linkungan braper? kalau murah mmg boleh nyer beli borong..kain ni byk permintaan - sepanjang masa

sinar_inspirasi posted on 18-9-2007 12:20 PM

Originally posted by barney1412 at 18-9-2007 08:40 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


murah tak lah murah sgt tu dlm linkungan braper? kalau murah mmg boleh nyer beli borong..kain ni byk permintaan - sepanjang masa

byk jenis lah..... aku nak beli yg mahal2 la.... tak nak yg murah punya.. nak beli yg kualiti baik punyaeeee

barney1412 posted on 20-9-2007 11:01 AM

tak faham la... kdg2 aku post, tapi tak nampak... kdg2 post, post aku plak hilang... masalah server aku ke?

jhana69 posted on 21-9-2007 03:14 PM

Reply #3 sinar_inspirasi's post

biasanya org2 cina kat sini siap ada kilang dan pekerja kat sana.sbb tu diorang dapat jual murah kat sini.

ada satu mamat cina ni kat jln masjid india bukak sebelah booth aku,  jual baju melayu memang murah betul compare dgn org lain.aku tanya baju ambik mana.dia kata ada kilang kat cina.patut pun,upah jahit kat sana aku dengar dalam rm3 to rm4 je sepasang.

sinar,
minat jugak nak hantar buat baju kat sana,macam mana ya?share2 la sikit.

ctredzuan posted on 22-9-2007 02:15 AM

chinese silk ni satu jer, senang merekah. dan kalau kita pakai tudung yg ada sulamhujung tu, dia akan mudah berbulu kain tu

shb posted on 22-9-2007 11:56 AM

Masuk dalam konsortium tak kain ela ni??

sinar_inspirasi posted on 22-9-2007 04:14 PM

Originally posted by jhana69 at 21-9-2007 03:14 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
biasanya org2 cina kat sini siap ada kilang dan pekerja kat sana.sbb tu diorang dapat jual murah kat sini.

ada satu mamat cina ni kat jln masjid india bukak sebelah booth aku,  jual baju melay ...


kenyataan yg menakutkan usahawan melayu...sebab takut nak besaing... hehehhe.... padahal byk kenyataan mcm tu aku dengar...tak semua betul...

aelilmo posted on 23-9-2007 05:43 PM

bukan org cina je yg monopoli perniagaan kain ela ni...org india pun sama...sbb kain2 dari india byk gak yg murah2..same je mcm kain2 dari korea etc etc etc..byk jenis kualiti...jadi kalau nak beli kena tgk dulu kualiti kain tu....

sinar_inspirasi posted on 24-9-2007 06:14 AM

heheeh... pastu bila kita nak bersama mcm tu?...

sayabaik posted on 24-9-2007 08:30 AM

dekat jalan kenanga kain ela ni satu kayu, ada 40 meter dia jual rm120
so satu pasang jatuh rm12 je
kain pun elok2, not bad
kat arked jalan masjid india rasanya kain jenis tu diaorg taruk sepasang rm35

sayabaik posted on 24-9-2007 08:31 AM

dekat jalan masjid india tu
kebanyakan owner kedai kain dan tudung dimonopli oleh pakistani...

barney1412 posted on 24-9-2007 01:30 PM

bila pulak kita melayu nak monopoli bisnes nih???

faiqah2007 posted on 25-9-2007 03:38 PM

lama tak masuk sini....

sinar....takder cth ke selai dua untuk hamba menengoknya dulu ??
berminat gak biz nie....lagi2 kalau ada pasang kaki kat gomen....masyukkk...

mak_zikri posted on 28-9-2007 01:27 PM

Reply #24 faiqah2007's post

Agak2 ade sape yang tahu tak dalam berapa agaknye modal nak bisness kain ela ni...especially yg saiz bisnessnya mcm Nagoya tu...ratus2 ribu yek..

Kalau mcm Euro Moda tu mmg confirm la kot coz premis nyer bertingkat2..Selalu Nagoya tu dlm setingkat je...boleh mkn ratus2 ribu ke modal nyer....

Terima kasih kepada yg sudi menjawab....

sinar_inspirasi posted on 28-9-2007 02:17 PM

mmg ratus2 ribu pun nak start mcm nagoya tu...


ada contoh ngan aku baru nih.. byk yg lebih.. sebab tak smpt nak jual.. last2 bini aku amik buat baju semua.. hahaha

faiqah2007 posted on 28-9-2007 04:20 PM

Originally posted by mak_zikri at 28-9-2007 01:27 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Agak2 ade sape yang tahu tak dalam berapa agaknye modal nak bisness kain ela ni...especially yg saiz bisnessnya mcm Nagoya tu...ratus2 ribu yek..

Kalau mcm Euro Moda tu mmg confirm la kot coz  ...


mau RM800 K kot...
jekel tu takyah citer la....mamak mmg pandai buat duit..

sinar_inspirasi posted on 28-9-2007 04:40 PM

tak kuar lagi ke nih..

sinar_inspirasi posted on 28-9-2007 04:51 PM

mamak je ke yg pandai ?.. melayu tak pandai ke?....

barney1412 posted on 28-9-2007 04:53 PM

Reply #27 sinar_inspirasi's post

betuah bini sinar....:D
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8
View full: PERNIAGAAN KAIN ELA /PASANG [MERGE]