pulasan posted on 16-10-2009 04:03 PM

mcmn nak kira usia kandungan..?

nak tau sgt mcmn nk kira usia kandungan. sbb hari tu pi klinik swasta (utk pengesahan kehamilan) doktor tu kata usia kandungan dh 6 minggu 2 hari, pastu mgu dpnnya pi klinik kerajaan (buat buku merah), nurse tu kata dah 8 mgu (2 bulan)...tp yg sama hanya tarikh jangkaan bersalin je (btwn Dr. klinik swasta n nurse klinik ibu n anak tu)....so mcmn kita nak tau sndr...(nk scan sbb kwn3 kata klu scan boleh tau usia kandungan sbnr, tp Dr n nurse tu kata xpayah n tak digalakkan awal3 ni scan)..huuuuuu

KakTi posted on 16-10-2009 04:20 PM

Post Last Edit by KakTi at 16-10-2009 16:22

Kita kn ingat bila hari pertama last period. Pastu boleh pergi ke web www.parentsplace.com utk masukkan tarikh tu. Nanti dia akan tolong kirakan bila due date...siap ada calendar yg akan di hasilkan khas utk kita yg akan beritahu peringkat dan perkembangan kehamilan kita dari sehari ke sehari. Di situ juga ada gambar2 baby dlm kandungan bg setiap minggu yg dilalui.

Kalu dah 3 bulan lebih tu boleh dah nampak baby dlm perut bila scan...kalu dua bulan kecik sangat ..nampak titik ja selalunya.

iffah posted on 16-10-2009 04:21 PM

salam....

google je "due date calculator" - keluar le link utk kira berapa usia kandungan berdasarkan last menstrual period.
berdasarkan pengalaman mengandungkan anak ke-4, iffah scan di awal kehamilan sbb lupa tarikh LMP. bukan lupa jugak, dia dtg tak berapa nak betul. utk kandungan ni iffah scan 3 kali. tapi dr. semua cakap due yg paling tepat adalah scan di awal kehamilan. dan alhamdulillah tepat. due 18/9 - bersalin 17/9... hari ni genap 30 hari....;P

f4t1h4h posted on 16-10-2009 04:55 PM

2# KakTi ooo.. br tau.. huhu.. thnx 4 d info.. ;P

w_md_harris posted on 16-10-2009 08:03 PM

aku pun baru tau nak kira mcmn nie, lelaki kena tau gak .. tq for info

RedDevils posted on 16-10-2009 08:12 PM

Kalau nak tentukan usia kandungan by scan, buat awal, dipanggil Dating Scan.

Tapi jgn awal sgt, approx ~ 10-14 weeks pi lah scan.

Kalau period korang regular cycles, tak de ambil apa2 pil/injection perancang, so better ingat bila last period korang datang, ni soalan standard doc. Di kira sebagai HARI PERTAMA haid terakhir = LMP(last menstrual period).

afira posted on 17-10-2009 10:59 PM

kalau nk lagi detail masuk web ni www.pregnology.com die akan bgtau progress baby ari ke ari..sampai la due date

intandanial posted on 19-10-2009 09:22 AM

tq info ni..:)

pulasan posted on 19-10-2009 02:47 PM

heheh thanks for the info..rupanya ramai gak yg nak tau selain pulasan....

jeriah_md posted on 19-10-2009 03:05 PM

saya pun baru seminggu tau yg saya ni mengandung.. belum buat buku kat klinik kerajaan lagi.. cuma nak tau la.. susu apa yg ok diminum utk ibu yg baru hamil ni... saya alami alahan yg sangat truk.. mabuk2 24 jam

pulasan posted on 19-10-2009 03:50 PM

blum start minum susu lg...n alhamdulillah alahan x kuat sbb hubby yg kena tempias...

ayukita posted on 20-10-2009 09:34 AM

ikut last period and ikut size baby masa scan, sama umurnya, due date pun jarak sehari je.

kita minum anmum for ibu mengandung, ada gak mabuk2 tapi tak 24 jam cuma kadang2 je, sekarang dah masuk 14 minggu pun still ada muntah2 n pening2 lagi

jeriah_md posted on 20-10-2009 10:28 AM

Post Last Edit by jeriah_md at 20-10-2009 10:29

12# ayukita

dh buat buku kat klinik kerajaan ke? saya lum buat lagi..  saya mengandung selepas 5  tahun kawin... lama juga tunggu.. happy ada takut pun ada.. lupa plak.. saya mengandung dh nk masuk 8 minggu...

afira posted on 20-10-2009 09:20 PM

aku dah 9 minggu..skang minum mamil gold..suke sbb die sedap..
mase mule2 je mabuk n muntah2 skang dah x sgt...xtau la kalau die start balik pas ni
blum wat buku merah gak tapi ari tuh saje g wat scan nk tgk kedudukan baby..

pulasan posted on 22-10-2009 10:33 AM

dh beli susu anmum tp blum stat minum pon...tetiba rasa seriau nk minum susu...tp pg3 terpaksa telan pati ayam...(yarkkkk..tp sbb hubby yg suruh minum, terpaksalah)...
lg 1 nk tanya, klu x makan asid folik, vit b complex, vit c n tambah darah tu..ade ape3 efek x? xtahan dgn baunye yg yekkkkk...busuk...

afira posted on 22-10-2009 01:27 PM

15# pulasan


efek tuh maybe kite kurg tenaga nk bawak kandungan..
kena ketepikan la soal bau tak sedap tuh dah bersalin nanti lagi teruk nk kena minum jamu n ubat periuk semua tuh
asid folik tuh penting utk pertumbuhan otak baby n pastikan die sihat..
jangan abaikan kesihatan baby semate2 sbb tak tahan ngan bau ubat..be strong ok?

pulasan posted on 22-10-2009 03:32 PM

ermmm klu mkn asid folik je ok x? xmo makan yg lain3....(vit b cmplx, vit c & tambah darah tu..? yg tu yg busuk) asid folik x busuk....

afira posted on 23-10-2009 08:04 PM

ala..makan je la ye..nanti xde tenaga plak

pulasan posted on 26-10-2009 12:05 PM

18# afira


dh beli obimin (betul ke ejaan)..so lps ni dh x risau pasal bau3....

kodokpisang posted on 26-10-2009 12:32 PM

Salam, semua..seronok dgr komen2 dr kawan2..
tahniah pd yg berjaya concieve.Alhamdulillah, jg diri n baby k..
kodok br 3minggu kawen..
Doakan ada rezeki utk timang anak n cepat lekat..hehe..

Good info to share btw..

emy_eternity07 posted on 26-10-2009 04:25 PM

saya pun baru dpt berita gembira.  hamil 5 minggu
dr bagi obimin dan rasanya manis, cuma besar sikit je saiznya.

memandangkan saya ni jenis tak reti minum susu, kawan saya advise minum susu HL. rasa macam makan ice-cream perasa vanila. doktor kawan saya ni kata tak perlu minum susu spt anmum dan sebagainya sebab khasiat susu segar ni lagi baik.

harap2 kandungan saya ni membesar bagai juara.. amin

pulasan posted on 27-10-2009 02:32 PM

kodok pisang..tahniah..insyaAllah cepatlah jadi ibu

emy..tahniah jugak..pulasan dh terbeli susu anmum tu (hubby yg beli sbnrnya)..lps ni mmg nk minum susu kotak je, senang xyah bancuh...tp susu anmum yg pulasan minum ni ok gak rasanya..xde la meloyakan, klu minum panas3 pastu cicah dgn biskut kering pon sedap gak...:)

obimin mmg mcm gula3 la...dgn rona pink pekat dia tu....

Bimbo posted on 27-10-2009 08:47 PM

tahniah pada semua yg berjaya conceive..its not easy for some people ..

bim pon tgh pegnen dah masuk 17 weeks..bim smpai skang masih mabuk2..tapi dah kurang berbanding mula2 dulu ..lepas 2 taun kawin baru ada rezki pegnen ..

dah ramai yg jawab kan cara kira umur kandungan bayi..satu lagi web yg bim ske www.babycenter.com

asid folik tu penting utk perkembangan otak bayi..so better jangan skip. kalau minum anmum materna tu 2x sehari,sama mcm asik folik sekali sehari.

ubat2 yg lain tu untuk tenaga dan kesihatan kita..bau pun layan je la.hehe.for our own goods.

emy_eternity07 posted on 28-10-2009 12:39 PM

btul tu bimbo...kat babycenter ni dia kira melalui 2 date. satu, due date, satu lagi, date period pertama yang last tu..lagipun, dalam web ini siap tunjuk perkembangan baby kita. excited nak tau perkembangan baby..tapi kan orang tua kata tak elok sgt excited awal2 ni..

pulasan posted on 28-10-2009 01:17 PM

pulasan minum susu tu sekali sehari je. pagi x sempat minum sbb nak rushing pi opis (kluar awal)...dpt minum waktu malam je. pulasan x mabuk sgt, tp klu kena bukan morning sickness tp night sickness. dan skrg susah nk tidur malam pulak. huuu~

pulasan x suka mkn asam or ayam or daging sgt.
Page: [1] 2
View full: mcmn nak kira usia kandungan..?