mattzzx posted on 17-10-2009 12:55 PM

Beli kete di Labuan...

Betul ke beli kereta di Labuan dan di bawa masuk ke Tanah Besar Malaysia adalah lebih murah berbanding beli di Semenanjung atau pun di Langkawi kerana cukai yang berlainan???

te_clone posted on 17-10-2009 01:34 PM

kalo betul murah mesti da ramai org yang buat....:lol:

mattzzx posted on 17-10-2009 01:44 PM

Itu lah pasal, tapi kawan sy cakap dapat murah jika beli di sana, cukai lebih rendah berbanding cukai di langkawin....

te_clone posted on 17-10-2009 04:07 PM

aku pon tak pasti la...tape kt tunggu otai2 yg laen jwb ok....

mohdmus posted on 17-10-2009 04:37 PM

i nak pun beli satu...sesiapa boleh ajar i caranya....

mikasa posted on 17-10-2009 05:03 PM

even kalu cukai murah pun ,dah tentu kena ada duit cash untuk beli dan bayor cukai kastam sebelum bawak masuk semenanjung..

mohdmus posted on 17-10-2009 05:19 PM

UNTUK ITU BERAPA KITA KENA BAYAR CASH ?...

ReksakseHuduh23 posted on 17-10-2009 05:42 PM

yup.. murah siket.. tp cukai nk bawak balik ke tanah besar kena byr cash.. cnth beli honda stream kalo tk sampai sethn pakai nk bawak balik.. cukai lam 40k+..

mohdmus posted on 17-10-2009 05:44 PM

MAHALNYA.....BERAPA HARGA BEZANYA IF WE BELI KAT LANGKAWI DENGAN LABUAN?...I STAY KAT PJ, BELI KAT MANA MURAH?....BAGAIMANAKAH CARANYA SAYA BOLEH BELI KERETA DILANGKAWI SEDANGKAN I TINGGAL DISELANGOR?>...

stfunewbiez posted on 17-10-2009 05:52 PM

cukar dibayar, tak silap bergantung dg nharga semasa keta tu sendiri ..
kalau dia beli misalnya rm50k, harga semasa dalam 90k dkt semenanjung
. kena bayar 40k tak silap.

mohdmus posted on 17-10-2009 05:56 PM

TAK ADA KAH CARANYA YANG BETUL UNTUK BELI KERETA BARU DENGAN HARGA MURAH...

mikasa posted on 17-10-2009 06:14 PM

cuba tanya geng kastam...ada kereta yang lari cukai....nanti diorg lelong tapi kekadang menda ni cuma tersebar mulut ke mulut dari sapa yang keje kastam je..tak sempat nak dibeli oleh org luar

ReksakseHuduh23 posted on 17-10-2009 06:17 PM

cukar dibayar, tak silap bergantung dg nharga semasa keta tu sendiri ..
kalau dia beli misalnya rm50k, harga semasa dalam 90k dkt semenanjung
. kena bayar 40k tak silap.
stfunewbiez Post at 17-10-2009 17:52 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

dok ehh.. kot gitu sama la pulak harga nya.. beli di labuan n bwk balik still leh jimat lam 10k.. =)

mohdmus posted on 17-10-2009 06:31 PM

ini macam jadi pegawai kastam banyak untung la...sini tak ada pegawai kastam?.....

te_clone posted on 17-10-2009 06:37 PM

tak silap aku abe vernom tu keje kastam kan

mohdmus posted on 17-10-2009 06:48 PM

abe vernom, pls help us...

epal10 posted on 18-10-2009 10:33 AM

Aku tinggal kt sabah..pernah juga bercadang nak beli kete kt labuan. Tapi payah sikit.

1) Jika beli kete baru kt labuan, then nak bwk dan pakai di luar labuan, kastam akan nilai kete tu ikut harga kt semenanjung/sabah/sarawak..so nilai harga kete tu akan jd sama mcm beli kt smnanjung.

2) Kalau nak beli kete baru kt labuan pun susah nk buat loan dgn bank..biasanya org luar dr labuan susah sikit nk buat loan utk beli kete kt labuan.

3) Kalau beli kete second plak kena pandai cari..dan kena pandai deal dgn kastam...kdg2 cukai tinggi jgak utk kete usia 4-5 tahun.

mr.december posted on 18-10-2009 10:51 AM

uhm ... ade org kate :
kalo nk beli kete kat labuan bleh tapi setiap 3 bulan sekali kene dapatkan pengesahan/cop kastam bagi memastikan kenderaan itu berada di Labuan ...
tapi pelik kan .. 1st time nk bwk kluar labuan mesti kene check ngan kastam dulu kan ... kalo kastam bg bawak kluar boleh le. dh kalo kastam nk pelbagai surat kebenaran susah gak ..
ntah le veri komplekated polisi cmni.

danedzya posted on 19-10-2009 03:16 AM

Apsal ler korang pening2 sangat pikir nak beli keta murah?Memang takde cara nak buat untung dgn cara nie...kalo tak, lamer dah org buat...kalo untung pun stakat seribu dua jer...talak untung punya...Ko pikir gomen tak pikir benda2 nie semua??:lol:

220796 posted on 19-10-2009 11:08 AM

19# danedzya

hahaha...tu la pasal...sepupu ada gak stay kat labuan 5taun sbb hb dia navy....mmg kete murah kat sna...leh beli kete brand bagus2...tp bila nak bwk balik semenanjung cukai ikut hrga semasa kete - rege beli kete tu...so cukai pon dh sama dgn rege kete kat semenanjung....last2 dia jual kete tu then balik mesia beli kete biasa2 je.....

jishin posted on 19-10-2009 11:27 AM

Beli kete kat Labuan kene bayar Cash...
Bawak kuar kene bayar tax....Cash lg...
Tak berbaloi....murahnyer skit je...kalu tak dah ramai org buat....

mattzzx posted on 19-10-2009 04:04 PM

Kalau untung seribu dua, baik beli kat Semenanjung saje, itu pun belum tolak kos tambang feri ke semenanjung lagi....

polaris_girlz posted on 21-10-2009 09:14 AM

hohohoho lebih kurang je lah

reenz013 posted on 21-10-2009 09:57 AM

member aku yang keje sana ramai beli kete kt labuan..katanyer murah

mr.december posted on 21-10-2009 11:06 PM

member aku yang keje sana ramai beli kete kt labuan..katanyer murah
reenz013 Post at 21-10-2009 09:57 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

yg dok kat Labuan mmg le untung bleh pakai kete import dgn harga yg murah..kita yg kat luar Labuan ni susah le ..
Page: [1] 2
View full: Beli kete di Labuan...