zuraida8177 posted on 1-11-2009 02:32 AM

Masalah Kaki Tumbuh Bintik2 berair gatal Dan Bisa

Salam.Maa kalau masalah ni dah ada sebelum ni.Saya harap masalah saya ni ada yang dapat tolong dan bagi pandangan,
Sebenarnya saya salah seorang penghidap Hidrosis(peluh berlebihan).Apa yang menjadi masalah saya ialah di tapak kai saya dan sekeliling kaki saya kerap tumbuh biji2 kecil yang mengandungi air.Ia gatal dan kadang2 boleh menjadi bernanah hinggakan saya tidak dapat berjalan.
Untuk tahun ini saja saya telah mengambil MC pada 5.1.2009 dr Hospital Pantai Puteri.Dah la saya kena bayar RM2xx tp selepas 2 minggu biji2 tu tumbuh semula bersama nanah.Sekali lagi saya terpaksa mengambil MC,
  Atas nasihat kawan sekerja,saya pergi ke satu kedai pembekal ubat di Chemor,Perak(milik Melayu).Pekedai menyuruh saya mengambil Omega 3,EPO dan BIO Zink jenama Bio Life.Sejak bulan 2 saya amalkan hinggalah sekarang ni.Tapi suda seminggu ni kaki saya jadi balik biji2 yang ada nanah ni.Sebenarnya kalau tak der nanah pun biji2 yang berair ni ada tapi terkawal la.Tapi kalau biji2 berair ni dah sampai ke tahap ada nanah saya dah jadi susah nak bergerakKalai pun nampak pelik kerana bekas biji2 berair tu akan jadi kekuningan jika telah kering.
  Ada tak sesipa di sini yang pernah mengalami seperti saya alami dan bagaimana untuk saya menghindari dr penyakit ini.Terima kasih atas pandangan dan bantuan.

AntagonisYgKeut posted on 1-11-2009 07:43 AM

mak aku kate biji2 kecik de air tu kudis bute. sbab aku pon pnah kene. slalu gak. tapi takde la tiap2 ari. dlm setahun tu kadang 2-3 kali. dia paling banyak tumbuh kat tepi kaki. de sikit2 kat tapak kaki ngan tangan. kat jari paling bisa kalo letupkan. slalunya menda ni baik sniri dlam sminggu gitu. ianya terjadi mungkin sbab kawasan yg efek tu lembab, umpama ko pakai slipar basah pastu jalan2. tp aku takpnah lak kene teruk sampai nanah. mungkin kudis tu da peringkat serius kot. harus jumpe pakar kulit.

AHMADVW posted on 1-11-2009 08:29 AM

sbb kaki u selalu lembab, keadaan ini menyebabakan pertumbuhan bakteria dan fungal, kulat, maybe blh pkai krim anti fungal atau try jab ubat, bolih refer ngan doctor pakar

majinn posted on 1-11-2009 08:36 AM

sakit kulit gi ar mandi air panas..gadek ade..perak ade..kedah ade..selangor ade..cari yg karbon tinggi..kalo bleh ko mandi kat mata air die..gile mnggelegak..

majinn posted on 1-11-2009 08:37 AM

sakit kulit gi ar mandi air panas..gadek ade..perak ade..kedah ade..selangor ade..cari yg karbon tinggi..kalo bleh ko mandi kat mata air die..gile mnggelegak..

AHMADVW posted on 1-11-2009 04:43 PM

4# majinn

carbon tinggi ke sulfur yg tinggi?

zuraida8177 posted on 1-11-2009 11:26 PM

tu la....bila saya gi jumpa doktor biasa ..doc kata saya alah ngan kapet la,stokin la...macam tak masuk akal jer.memang benda tu banyak tumbuh di sekeliling kaki dan ada sikit di tapak kaki.Honour ada tak kaki awak jadi macam warna kuning di tempat yang bintik2 berair tu kalau bintik2 tu kering tapi tak pecah?Memang la saya ni kalau di office kalau time kaki berpeluh kena la juga pakai kasut.Mungkin tu yang buat kaki saya tak bleh nak sembuh.
Sebelum tidur malam tadi aku ada la sapu ubat kat kaki ni.Ubat anti fungal yang dapat dr hospital Pantai tu.Tapi bila bangun still bernanah lagi,Nanah tu jadi di tepi ibu jari kaki.So pagi ni nak gi beli sayur n ikan di pasar,so aku sapu la plak ubat Procaine Peniclilin G with aluminium Stearate Sudpension in sesame oil.Masa nak pakai selipar tu rasa la sakit juga bila terkena tangkai selipar tu.Yang ajaibnya ubat ni cepat berkesan.Malam ni kaki aku dah tak rasa sakit n nanah dah tak der walaupun tak sembuh sepenuhnya.Ubat ni aku beli di Kelantan.Ubat keluaran thai.Ada sesipa yang pakar dalam bidang perubatan bleh tolong bagi tau ngan aku apa jenis ubat ni.Sbb aku beli bukan di farmasi atau kedai ubat tapi di kedai runcit.Ubat ni cecair harganya RM6.Di botol tu ada la tulis 10cc.1cc=300,000 units.

nuha_nuha posted on 2-11-2009 08:57 AM

try sblm letak ubat pape rendam kaki guna air garam..adik nuha dulu penah kena camni...smpi kuku nak tercabut dah..ngeri gak tgk sbb dgn nanah2 sume kuar...

molley444 posted on 2-11-2009 09:07 AM

klu camtu ..ko gi farmasi...beli ada satu jenis bedak berubat tuk kaki gatal2 berair... tak pun ko jgn biarkan kaki tu basah & lembab...tu yg jadik berair gatal2... jgn pakai stokin. nanti lagi teruk..pakai kasut terbuka....

cmf_wombat posted on 2-11-2009 10:33 AM

amik la
Exter-C, IG6(yg nih colustrum) - dimakan n disapu kan tempat kena jangkitan... spirulina n kington... insyaAllah

zuraida8177 posted on 2-11-2009 10:10 PM

Survivor,
Exter-C, IG6(yg nih colustrum.sejenis susu ke ni?Mana nak beli benda ni?Apa bagusnya benda ni?
Adventurer,
Masalahnya saya ni hyperhidrosis.Kaki memang selau berpeluh dan saya kerja pakai kasut tertutup.Bedak tu nama apa ya?

bekambangi posted on 14-11-2009 06:51 PM

Salam.Maa kalau masalah ni dah ada sebelum ni.Saya harap masalah saya ni ada yang dapat tolong dan bagi pandangan,
Sebenarnya saya salah seorang penghidap Hidrosis(peluh berlebihan).Apa yang menjadi  ...
zuraida8177 Post at 1-11-2009 02:32 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

masalah berpeluh tu saya tak dapat nak nolong tapi kaki selalu naik biji tu mungkin sebab darah kotor...bekam lintah lah jawapannya ;P

honey_dew posted on 17-11-2009 07:35 AM

11# zuraida8177

untuk masalah peluh kaki cari bedak scholl, sapu masa setiap kali pakai kasut
tapak kaki tempat kumpul segala toksin..mungkin u ada masalah toksin berlebihan hingga menyebabkan kaki keluar nanah
boleh cuba bekam atau patch tapak kaki bagi mengeluarkan toksin

haneiy79 posted on 17-11-2009 10:23 PM

hani tak pasti boleh ,membantu ke tka.. cuba cari minyak french oil.. minyak ni elok sebenarnya... sapu kat kaki tuh.. ada kawan penah cuba...apa kata zuraida cuba... tk mahal mana pun.. kat farmasi ada...

bekambangi posted on 18-11-2009 07:02 PM

mai lah try bekam lintah....saya dah rawat 2 orang gadis dah...dua kali saja buat dah kurang 50%

tekukur posted on 19-11-2009 12:27 PM

saya syorkan Klinik Reddy di jalan reko kajang...klinik pakar kulit, harga reasonable lah sebab klinik pakar tapi range consultant doktor & ubat dlm rm80-150...baru2 ni pergi sebab badan tetiba rasa gatal2 kaki pun naik bintik2 air yg gatal, dia bagi ubat makan 2 jenis-pagi & mlm, krim utk badan satu, utk kaki satu & ubat mandi (mcm shower gel), sume skali rm130...tapi mmg mujarab lah...try lah ye

zuraida8177 posted on 22-11-2009 01:18 AM

Ada juga terfikir nak baut bekam lintah.Tapi tak tau lagi nak buat dimana.Sya duk di Ipoh.Agaknya apa rasa lintah gigit tapak kaki.Tempat yang jadi tu tempat yang sama jer.Sebenarnya sejak pos ni di hantar sampai sekarang kaki saya tak baik lagi seratus peratus.Tapi nanah dah tak der.Bintik2 tu ada la.
  Saya gi klinik kerajaan n doktor kata saya ada eczeme.(Betul ke ejaan saya tu?)Betul ke penyakit macam tu eczeme?

drtina86 posted on 22-11-2009 12:00 PM

maaf bertanya...tuan umah ni badan mcmn???agak berisi ke mcmn???gaya hidup mcmn?rumah selalu bersih ke x??ada pakai scrub or sabun kt kaki x??ada medical cekup gak x?test darah n etc....
pemakanan mcmn???pakai kasut selalu jenis mcmn??kita kna tgk faktor2 dari luar dulu yg buat kaki tuan umah mcmtu....dah jumpa dr pakar kulit or belum???n apa diagnose dia???

kalo boleh jgn pakai ubat yg ada steroid....steroid mmg cepat sembuh sket tp slalu datang balik menda tu....i rs u kena p jumpa dok buat medical cekup even mmg mahal sket tp at least kita bole prevent luar n dalam mana tau tuan umah pon ada penyakit lain yg buat pnyakit kaki tuan umah tu lg teruk...

MeeSai posted on 23-11-2009 10:03 AM

kalau nak cepat elok.
pergi jumpa doktor pakar kulit

bekambangi posted on 23-11-2009 03:30 PM

Ada juga terfikir nak baut bekam lintah.Tapi tak tau lagi nak buat dimana.Sya duk di Ipoh.Agaknya apa rasa lintah gigit tapak kaki.Tempat yang jadi tu tempat yang sama jer.Sebenarnya sejak pos ni di h ...
zuraida8177 Post at 22-11-2009 01:18 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

Ipoh ngan Bangi tak jauh mana sangat tu...ever dari Kuching pun dah depat 10 orang yang sanngup mai...pesakit yang mai bekam kat saya paling jauh dari Pakistan...buat rawatan gout..kebetulan dia nak gi Penang rumah adik dia..adik dia pensyarah kat USM dan adik dia yang rekomen pusat bekam saya...

mrs_elena posted on 24-11-2009 08:56 PM

everyone...mrs just nak share this URL - http://www.irdc2u.com/bm/photo.php?cid=3&fid=10

plz have a look...hopefully it helps. if interested, pls let me know

zuraida8177 posted on 27-11-2009 01:50 PM

Drtina86,
   Saya berat 50kg jer.Tinggi 154cm.Saya selalu menggunakan kasut yang tertutup untuk ke tempat kerja.Pernah buat medical check up 5 tahun yang lepas.Semua ok.Scrub tak der guna di kaki.Sabun dulu ada juga tapi sekarang dah tak der guna.
   Masalahnya saya ni jenis hyperhidrosis.Kalau time pakai kasut kaki berpeluh mememang tak selesa langsung.Saya ada makan Vit Zink n EPO supaya masalah saya ni terkawal sikit.Saya nak pi pakar kulit tapi bila saya baca pasal eczema orang kata kalau gi jumpa pakar pun tak akan selesai juga.
  Saya baru jer dapat tau yang doktor kata masalah kaki saya ni adalah eczema.Cuma saya nak kongsi ngan semua kwn2 kat sini.betul ke masalah saya ni eczema.Sbb selama ni saya gi tak jumpa doc xde plak doc kata saya ada eczema.

pheonix posted on 29-11-2009 05:20 PM

22# zuraida8177

juz for sharing...ak dlu pn ade kene cmtuh..kaki cam ketuat..mula2 sket tp lm2 mkin letak ubat makin byk..sakit giler..nk solat lg la plak ssh.mmg suffer.b4 ni xpnh kene.tp mgkin ms tu slalu drive xpkai selipar.so mebi tapak kaki kene pedel minyak tu kn kotor so byk bakteria infect kt kaki.huhu.ms tu risau giler..mcm2 ubat lah try.g farmasi ade 1 ubat tu utk wart ke ape ntah aku pkai mmg xjln jgk..lg byk ade la..dh la ms tu nk intvw kje..ms intvw pn pkai heel mmg suffer..1 day cm ne ntah teman mak g ngurut.then,mak cik tukang urut tu bg daun bumi n daun pokok cermai..ade 1 lg daun tu lupe le plak..tiga2 daun tu tumbuk lumat2 then mlm b4 tdo letak kt tapak kaki n balut.pastu ade gk die bg mkn air cm jamu la.dia buat sendiri guna kunyit hidup n madu..alhamdulillah sminggu dh nmpk perubahan...padahal doktr ckp biase penyakit cm ketuat ni biase 4-6 minggu br baik..tp bl aku letak daun2 tu cepat lah sembuhnye..mmg bagus la daun tu.ko try la..kene letak slalu.b4 letak tu rendam kaki ngn air suam...insyaallah bleh sembuh cpt..

pheonix posted on 29-11-2009 05:27 PM

lupe lak..ketuat kt kaki aku tu cm mengelembung la.then,ade kuning2 sket tepi tu..bl pijak sakit giler..ms pkai ubat farmasi kulit jd terkopek2..mmg ngeri la org tgk..segan gk..ari2 duk cabut kulit yg terkopek tu..huhu.bl amalkn daun2 tu ok la ..skrg dh xkene lg.tapak kaki pn dh ok..lg bersih n  halus dr dulu.ade hikmahnye..smpai bl jupe blk tukang urut die kata kulit aku dh cntik n bersih..syukur la..klu tgk ms kene tu mmg takut xleh baik..turun la saham aku..dah la xkwin lg.hehe..slamat mcuba..

bekambangi posted on 29-11-2009 11:56 PM

lupe lak..ketuat kt kaki aku tu cm mengelembung la.then,ade kuning2 sket tepi tu..bl pijak sakit giler..ms pkai ubat farmasi kulit jd terkopek2..mmg ngeri la org tgk..segan gk..ari2 duk cabut kulit yg ...
pheonix Post at 29-11-2009 17:27 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

Ketuat tu sama ke dengan Corn?
Page: [1] 2
View full: Masalah Kaki Tumbuh Bintik2 berair gatal Dan Bisa