kabintang posted on 3-11-2009 10:15 AM

KUIH CINCIN

Saya suka makan kuih cincin nih ...

http://i857.photobucket.com/albums/ab131/danishanees2/kuihcincin.jpg

Kuih ni hanya terdapat kat Sabah kan ... orang sabah leh kasi resepi tak camaner nak buat kuih nih ... nak tunggu kawan saya balik kampung lambat lagi ....

seroncilok posted on 3-11-2009 11:13 AM

aku pun suka mkn kuih nih...
coz adik aku yg bljr kt ums tu bila blk kl slalu beli kuih cincin nih..
faveret aku..sedap..
dia bli yg dah bungkus..

kabintang posted on 3-11-2009 11:50 AM

ai ... org sabah ... senyap jer .... tak layan org semenanjung nih ...

seafoamgreen posted on 3-11-2009 03:11 PM

aku pon suka kuih cincin kat sabah ni..slalu beli kat, yg org panggil pasar filipin tuh hehe tak ingat stall number brapa..tpi abg yg jual tu, slalu bagi free sample..bleh taste..best :loveliness:

kabintang posted on 4-11-2009 12:22 PM

aku pon suka kuih cincin kat sabah ni..slalu beli kat, yg org panggil pasar filipin tuh hehe tak ingat stall number brapa..tpi abg yg jual tu, slalu bagi free sample..bleh taste..best :loveliness:
seafoamgreen Post at 3-11-2009 15:11 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

pasar filipin tu kat mana ... ade kat KL ni ker ....

mamagebu posted on 5-11-2009 11:51 AM

5# kabintang

heheehhhe. kuih ni memang ramai peminatnya. tapi proses membuatnya tuh payah sikit. sy x ada resepinya... tapi kalo nak order bundle, atau sikit2 sy boleh tolong kirimkan dari sabah. tapi nti kena kirim terpaksa kirim pakai parcel @ bungkusan. kalo x nti pecah2 bila smpi kl. my brother kat kl pun selalu minta kirimkan kuih ni.

sandman posted on 5-11-2009 12:09 PM

yeah..kuih ni memang sedap sehingga menjilat jari..tapi sayang..tia tau sa buat ni kuih...sia pun mo cari resipi dia juga..sepa yang campin tu share share la..kesian si kabintang hehehehe

seafoamgreen posted on 11-11-2009 09:09 AM

5# kabintang

pasar ni kat sabah ah kabintang..:loveliness:

ketotmerah posted on 11-11-2009 09:13 AM

sedap kuih ni..saya pun suka..kalau kawan saya baik sabah, mesti saya kirim..tapi tak leh lah nak kirim byk2...kat mana nak cari kuih ni..

ada sesaper tau tak..saya nak order?

anak_sabah posted on 12-11-2009 05:10 PM

Saya boleh kirim kan. kalau ada yang nak order....just PM. tak ambil untung.

malika posted on 24-11-2009 12:05 PM

Post Last Edit by malika at 26-11-2009 09:16

cara membuat kuih ni memang susah sangat..

adunan kuih yang bahagian dalam tu dibuat daripada gula nipah + gula melaka.. kena masak lama.. payah pula tu.. sia tau sebab tiap-tiap hari sabtu mama sia akan buat adunan yang kat bahagian dalam tu.. selalu bapa sia la yang tolong gaulkan.. selalu mama sia buat dalam kawah yang besar..

lepas tu adunan yang siap tu disejukkan .. esoknya hari ahad.. ada dalam 6 orang pekerja mama sia yang akan bentukkan adunan tadi menjadi bunga.. dulu slalu la sia tolong.. tapi sekarang malas... sebab sakit belakang duduk lama-lama..

bila dah siap si bentuk.. kuih tadi akan di goreng sebanyak dua kali.. kali pertama dalam tepung yang cair.. supaya tidak pecah..

gorengan kedua dalam adunan tepung yang pekat..

lepas gorengan kedua.. kuih cincin ni pun siap..

bahan asas untuk buat kuih ni.. adalah gula nipah, gula tebu, gula melaka dan teoung beras... lots of tepung beras.. itu jak yang sia tau..

yang lain-lain sia tidak tahu.. sebab sia ndak pernah pun belajar dari mama sia mcm mana mau buat adunan yang pertama tuh...

virgonz posted on 25-11-2009 09:48 PM

byk jual kat KK... terutama area2 pasar....

amyza posted on 28-11-2009 02:56 PM

sy pun suka mkn.mula2 xminat tgk xmenarik.tp dh try bru tau sedap nyeeee.slalu bli di pasar filipin.klu parent dtg sbh mesti sy bli utk bw blk kl.betul lah,ada abg yg jual 2,mmg murah hati.siap bg sample lg.sedekah kata nya.murah rezeki dia.

amyza posted on 28-11-2009 03:00 PM

ada aunty ckp,klu nk bli brg bli kt org laki.dpt murah,coz laki2 diorg janji jual wpun untung ckt dpt juga untung dr tidak jual lgsg.tp klu kt pompuan ssh ckt,org pompuan tamak kata nya.nk cepat kaya.hehehee...betul ke?

malika posted on 4-12-2009 03:15 PM

amyza.. betul ke???

tp rasanya bergantung pada orang kot.. kalau penjualnya lelaki, yang membelinya perempuan, lebih-lebih lagi perempuan cantik yang datang dari luar sabah.. haruslah dia murah hati.. kih kih kih.. tapi cuba kalau yang membeli tu lelaki orang kk lagi.. kompom dia ndak kasi rasa punya.. :)

princebrunei posted on 7-12-2009 09:57 PM

Ni kuih orang brunei, tapi di sabah kuih cincin ni lain sikit rasa dan warnanya selepas berlakunya revolusi macam orang2 bangsa brunei di sabah gak.. :lol: kuih cincin paling sedap aku pernah makan from kg malugus, buang sayang papar, memang terkenal..

Selain tu kuih cincin buatan bongawan dan kg benoni pon sedap tapi sedikit manis.. kalau di brunei dan labuan, kuih cincin ni ada warna seperti hijau, oren dan merah, tapi bukan di sabah, warnanya plain.. kejap aku copy paste info dari blog aku pasal kuih cincin ni ye.. :D

princebrunei posted on 7-12-2009 10:06 PM

Rabu, Oktober 08, 2008Selamat Hari Raya Aidilfitri 2008Assalamualaikum & Salam Sejahtera..




Selamat Hari Raya Aidilfitri serta Maaf Zahir & Batinkepada semua, tekan button play untuk mendengar takbir dendangankumpulan nasyid Rabbani untuk membangkitkan lagi mood raya.. dalamsuasana raya dan masih di awal bulan syawal ini, adalah lebih baik akubercerita dan berkongsi sesuatu yang indah agar kemeriahan hari rayakali ini bertambah meriah dan lebih mengujakan..

Setiap kalitibanya hari raya aidilfitri, aku tidak ketinggalan untuk balik kekampung halaman di Malaysia Timur (W.P.Labuan, Sabah & Brunei)untuk beraya bersama keluarga.. alhamdulillah kali ini hari raya sangatmeriah sekali disebabkan aku mendapat lesen besar untuk bercutipanjang, itulah kelebihan kalau bekerja dengan company x ramai orangmelayu.. x de berebut nak mintak cuti, hehehe..

Memang sedariawal tahun 2008 lagi aku dah merancang untuk bercuti panjang utk rayakali ni, sebab aku ingin merasai lebih kemeriahan berpuasa dan berhariraya di kampung.. sempat aku menolong babu (mak) dan nyian (abah)menyediakan kelengkapan hari raya yang aku dah tertinggal bertahunlamanya, antaranya mengemas dan memasak, huhuhu.. maklumlah selalunyabalik waktu dah dekat2 nak raya x pon sehari-dua dah nak raya, apabende pon x sempat nak tolong..

Alhamdulillah kali ni aku sempatmenolong mak membuat kek lapis sarawak, asam manis, sarang semut dankuih-muih tradisional orang melayu-brunei yang orang muda skng ni taureti makan je.. antaranya kelupis, jala dan kuih cincin.. semasaberbuka puasa plak, aku sempat menikmati kelazatan ambuyat yang aku dahlama x sentuh dan jamah almaklumlah mana nak jumpa makanan rupe camgitukat perantauan ni, hehe..

Kuih Cincin Versi W.P Labuan & Sabahhttp://1.bp.blogspot.com/_tJ6mw1SO-Mg/SO6_IpFylxI/AAAAAAAAA2I/wbHfotG9mOs/s320/Bungkusan+Kuih+Cincin.jpghttp://3.bp.blogspot.com/_tJ6mw1SO-Mg/SO6_I8YvXgI/AAAAAAAAA2Y/F6DPU8qLYqM/s320/Kuih+Cincin+Di+Peragakan.jpghttp://4.bp.blogspot.com/_tJ6mw1SO-Mg/SO6_I-8EBGI/AAAAAAAAA2g/B9igK2iuwhc/s320/Kuih+Cincin+Sabah.jpghttp://2.bp.blogspot.com/_tJ6mw1SO-Mg/SO6_ItMfDxI/AAAAAAAAA2Q/PyqNVb4fYJ8/s320/Isi+Dalam+Kuih+Cincin.jpgWarnanyaputih kekuningan, tanpa menggunakan sebarang pewarna tambahan (warnaasli).. ianya semata-mata warna gorengan inti gula apung/anau (nipah)yang di celup ke dalam bancuhan tepung beras kemudian dicelur ke dalamminyak panas.. keranggupannya memang terjamin dan sedap kalau nakdijadikan kudapan, yummy, hehehe..



Kuih Cincin Versi Brunei

http://2.bp.blogspot.com/_tJ6mw1SO-Mg/SOwwOUZCE5I/AAAAAAAAAzc/NrRDR1OcdwE/s320/Kuih+Cincin+Brunei.jpgWarnanyaoren kemerahan, ianya menggunakan pewarna tambahan iaitu pewarna orenatau merah atau kedua-duanya sekali.. bahan digunakan membuatnya samadan rasanya pon sama, hanya berbeza dari segi warnanya sahaja.. pernahsuruh mak aku buat warna macam ni, tapi mak aku tak nak letak warnamerah sebab takut orang ingat beracun, hehehe..

Banyak lagikuih-muih tradisional melayu-brunei, tapi mungkin berevolusi mengikutsetempat.. contohnya kuih cincin ni, walaupun ramuannya sama tapidisebabkan pengaruh setempat dan berlakunya percampuran budaya makajadilah kuih cincin yang berlainan warna berbanding yang asal.. silalayari web ini dan kredit kepada http://ninasuria.blogdrive.com/ sekiranya anda berminat untuk mengetahui mengenai bangsa melayu-brunei dengan lebih mendalam..

Kek Asam Manishttp://2.bp.blogspot.com/_tJ6mw1SO-Mg/SO7FeK5NQNI/AAAAAAAAA2o/boyOdvT5Zr8/s320/Hiasan+Kek+Asam+Manis.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_tJ6mw1SO-Mg/SO7FeDIs8HI/AAAAAAAAA2w/5BqVy3zJKAI/s320/Kek+Asam+Manis.jpgKekjenis ni pon boleh di dapati di semenanjung, tapi mungkin dari segiwarna, rasa dan cara penyediannya sedikit berbeza mengikut citarasasetempat.. di Labuan & Sabah, kek ni diperbuat dari serbuk biskutmerry, susu kremer cair, susu kremer pekat (x perlu guna gula pasir)dan melibatkan 3 atau 4 jenis pewarna, berbanding di semenanjungmenggunakan susu tepung atau susu segar dan gula pasir..

Buah Tarap


http://2.bp.blogspot.com/_tJ6mw1SO-Mg/SOw7NUbW8HI/AAAAAAAAAzs/eQxqyouchpg/s320/Buah+Tarap.jpghttp://1.bp.blogspot.com/_tJ6mw1SO-Mg/SOw7NWnNOLI/AAAAAAAAAz0/2JRTwmRliec/s320/Tarap.jpgKhamisdi bulan puasa aku sempat pergi round2 di sekitar pasar tani untukmakan angin, niat di hati nak cari bahan2 makanan untuk berbuka petangtu.. antara yg sibuk aku cari adalah ambuyat dan makanan sampingannyaseperti ikan bakar/salai, kerabu timun/taugeh dan ayam atau dagingberkuah.. x sangka aku boleh terjumpa dengan orang menjual buah tarapplak, x silap lebih 8 tahun aku x tengok dan jamah buah ni almaklumllahbalik setahun sekali tu pon time raya.. time raya manalah nak jumpabuahan2 spesis terancam macam tu, hehehe..

Alhamdulillah masaberbuka puasa sempat aku melantak sebiji setengah buah tarap ni sorang2kira2 kes balas dendam la nih, habis terawih mak aku goreng plak cucurtarap dan sempatlah juga aku mencekau 7-8 keping cucur tu maklumlahperut pon dah kosong balik lepas membuang, hehehe.. buah tarap nibuah2an tempatan di borneo, aku x taulah sekiranya ianya juga bolehdiperolehi di semenanjung sebab sepanjang aku bermastautin di sini xpernah plak nampak buah ni..


P/S : Dah rancang untuk raya tahun depan (2009), aku nak bercuti selama 3 minggu plak, hehe..

Sorry lah ye, ni story taun lepas.. :lol:

amyza posted on 11-12-2009 09:08 PM

malika rasa nye betul lah.

penah bli air kelapa di pasar filipin.bli dgn penjual laki,sedap ajer air nya.secukup rasa.hari lain pula bli dgn penjual perempuan,tawar air tu.ais dh cair kan.then,my husb tanya laki@perempuan yg jual.i jawab pompuan.dia senyum jer.i paham lah maksud dia.heheheee

myariesa posted on 2-4-2010 03:52 PM

kat mana ada jual kat key ell ni..blan lepas g sabah,beli 4bungkus,sedapnya tp dh habis mana nak car kat kl ni

Sum1k posted on 13-4-2010 02:11 PM

Saya boleh kirim kan. kalau ada yang nak order....just PM. tak ambil untung.
anak_sabah Post at 12-11-2009 17:10 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Buli kasi kirim sama sia sini Niigata ka Buss?

ungu_violet191 posted on 19-4-2010 07:55 PM

x hancur kah kalau dipos kuih ini?
Page: [1]
View full: KUIH CINCIN