R3X posted on 23-11-2009 11:37 PM

Tanda Allah S.W.T sayang kita

Assalamualaikum semua,
Saya nk tanya soalan,apakah tanda2/signs Allah S.W.T sayang kat kita?:)

putratropika posted on 23-11-2009 11:46 PM

wah...soklan yang bagus...kena tunggu bijak pandai jawab neh..

kroit92 posted on 24-11-2009 12:37 AM

hmm, kita diberikan peluang untuk hidup di dunia, ada nikmat dan rezeki, keluarga penyayang, mampu makan 3 kali sehari atau lebih, ada kawan, tak cacat sempurna fizikal dan mental, dilahirkan dalam agama Islam, boleh menulis mengira & membaca, hidup dengan tenang, negara aman, hidup ni negara yang unik dengan pelbagai kaum.. banyak lagi lah..

tu bagi kroit ler, jawapan dari budak 17 tahun..

73465726 posted on 24-11-2009 12:51 AM

sy pulak..apabila kita melakukan kesalahan..cth maksiat,merompak,membunuh..dan kite di tangkap oleh pihak bkuasa..jd time tu la kita akan di hukum dan insaf akan perbuatan silam..tp bgantung pada jenis manusia juga utk taubat ke tidak..

sosimple posted on 24-11-2009 01:06 AM

erm.. pd sosi.. w/pong sering ingkar n x patuh pd peraturan agama.. tp bila ssh DIA sentiasa ada.. kdg2 tanpa di jangka pertolongan tuh dtg.. mmg rs terpukul sgt..

True-X posted on 24-11-2009 02:15 AM

Post Last Edit by True-X at 24-11-2009 02:23

ade satu benang feveret all time aku kt board ni....dan posting2 oleh poremner lain...  gave me a peice of mind... calm down all the tantrum and hatred,,... ilang kan sedey aku time tuh... coz time tuh aku rase sgt low.....

tajuknyer lebey kurang ngan tajuk TT

Cara Allah menunjukkan kasih sayangNya by poremner Eastrun
http://eforum2.cari.com.my/viewt ... ighlight=%2Beastrun
Assalammualaikum,

Sesiapa kat sini yang boleh terangkan bagaimana Allah menunjukkan kasih sayangNya kepada hamba-hambaNya?

dis topik really open up perspektive aku pada kasih sayang allah...

time dilimpahkan kesenangn... allah sayangkan kita... time ditimpa bencana pon allah syangkan kita..
supaya kita tak lalai diwaktu gembira... dan tak putus arap diwaktu sengsara....

alien7749 posted on 24-11-2009 09:00 AM

Dengar dari kuliyah. tanda2nya

1. Mudah untuk berbuat kebajikan
2. Kasih sayang kita sesama makhluk
3. "Adakah fikir kamu telah beriman, sedangkan kamu belum lagi diuji"

buterfly posted on 24-11-2009 10:05 AM

pada pendapat saya lak..
Allah s.w.t sayang semua hamba2Nya..
hamba2Nya yg selalu lupa pada Dia..
Allah maha adil, maha pengasih, maha penyayang..
klu kita ditimpa kesusahan, itu mrupakan ujian @ balasan utk dosa2 yg pnah kita lakukan..
kalau dugaan itu untuk mnguji kita..
lepas kita bersabar tentu dapat gnjarannya..
kalau mrupakan balasan utk dosa2 yg pnah kita lakukan, sebahagian dosa kita akan terhapus sekiranya kita bersabar...
kalau kita diberi kesenangan / kekayaan juga merupakan ujian untuk kita..
bagaimana kita membelanjakan kekayaan itu..
kalau kita gunakan kekayaan yg dikurniakan olehNya dgn bsedekah, mgeluarkan zakat, membantu pada yg memerlukan, tntu bsar ganjarannya..
tapi kalau kita gunakan kekayaan utk berbuat maksiat, tntu bdosa..
saya yakin Allah s.w.t sayangkan semua hambaNya.. :)

wallahualam..

kasturi posted on 24-11-2009 01:26 PM

Assalamualaikum semua,
Saya nk tanya soalan,apakah tanda2/signs Allah S.W.T sayang kat kita?:)
R3X Post at 23-11-2009 23:37 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

Antara tandanya, Dia bagi kita sihat dan Dia bagi kita sakit.
Dengan kesihatan, kita boleh beribadah dan mencari kurnia-Nya. 
Dengan sakitnya kita, semakin kita dapat menghargai segala pemberian-Nya dalam hidup.
Sayangnya Dia pada kita adalah dengan memberi pelbagai ujian, mehnah berserta tribulasi utk menilai 
bagaimana tahap keimanan kita terhadap-Nya. Sebab nilaian janji syurga itu memerlukan pengorbanan yg amat tinggi,
sekalipun nyawa sebagai galang ganti...

niceghost2005 posted on 24-11-2009 05:51 PM

Assalamualaikum semua,
Saya nk tanya soalan,apakah tanda2/signs Allah S.W.T sayang kat kita?:)
R3X Post at 23-11-2009 23:37 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

Waalaikumusalam wbt tuan ghumah,

Pelbagai TANDA TANDA Allah swt menyayangi hambaNYA.
Di antaranya ialah:
1. jumlah/jenis dugaan/cobaan
- lagi dekat dgn Allah, lagi banyak/hebat dugaan nya (contohnya Para Rasul)
2. tidak menurunkan/menangguhkan bala serta merta walaupun mengengkari perintahnya (spt tidak solat 5 waktu)
Para Ulamak mengatakan Allah swt menyayangi hambaNYA lebey dari 70 kali seorg ibu terhadap anak nya.
Contohnya:
- Allah memberi hambaNYA masa (di panjangkan umur)
- Allah memberi hambaNYA kesihatan yg baik
- Allah memberi hambaNYA kekayaan
- Allah memberi hambaNYA pangkat/darjat
- Allah memberi hambaNYA ilmu

Jangan fikir bahawa kita sudah beriman, maka tiada dugaan akan menimpa kita!!
Sudah jelas lagi terang di dalam Al Quran dan Hadis mengenai nya.

Yang pasti Nabi saw mengajarkan kita berdoa begini:
"Ya Allah ......jangan lah ENGKAU memberi kami dugaan yg tidak dapat kami hadapi"

Peringatan utk diri teman dan juga yg lain.
Sekiranya kita sakit, ia tidak lah seteruk Nabi Yahya a.s.
Sekiranya kita miskin, ia tidak lah semiskin Nabi Isa a.s.
Sekiranya kita kaya ataupun sibuk, kita tidak lah sekaya ataupu busy seperti Nabi Sulaiman a.s. (yg memerintah 2 alam)

Waallahua'lam

ana_una posted on 24-11-2009 06:29 PM

Post Last Edit by ana_una at 24-11-2009 18:47

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

tanda Allah sayang kita banyak..

bila sakit DIA sembuhkan..
bila tade blanje DIA bg duit blanje..
bila tade ilham nak posting apa2.. DIA bg idea.
bila tersesat DIA bagi jln kuar..
bila lapar DIA bagi makan..
bila dahaga DIA bagi air..
bila panas DIA bagi sejuk..

adehhh... terrrrr..lalu byk la kalo nak bagitau..

tapi tanda kita sayang Allah???:$

suzrie posted on 25-11-2009 09:40 AM

tanda kasih syg Allah kalo nk dinyatakan tak cukup tempat nak tulis.. kita yang jadi mak yang hanya ditumpangkan dalam rahim kita seorang budak.. pun dah ada rasa sayang yg tak terbanding..inikan pulak yg pencipta budak tu... tentula sayangNya takkan boleh dinilai atau hitung dengan apa cara sekali pun...

Allah maha faham keadaan kita melebihi diri kita sendiri.. sayangnya Dia pd hamba2Nya ni, disediakan segala keperluan sebelum kita mintak.. tak pernah pun lahir2 kena apply utk bekalan oksigen..segalanya free of charge je Dia bg..pastu sayangnya Dia pd kita, diciptakan peneman2 hidup.. so kita ada mak ayah, adik bradik, suami, kawan n lain utk menyerikan lg hidup kita.. cuma dibiarkan ada yg dirasa kurang untuk kita mengaku kurang dan meminta pada Dia.. Dia dah janji kalau minta pasti akan diperkenankan dengan caraNya.. cuma kita je yang leka, lalai n lupa.. selalu minta Allah yg dah sah2 maha penyayang tu sayang kita tapi pernah tak mintak supaya Allah hadirkan rasa sayang dan cinta pada Dia??..

mlsnklyn posted on 25-11-2009 10:02 AM

cerita sensasi dengar di kedai kopi
setiap individu punya versi sendiri

niceghost2005 posted on 25-11-2009 05:37 PM

cerita sensasi dengar di kedai kopi
setiap individu punya versi sendiri
mlsnklyn Post at 25-11-2009 10:02 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

Tambah skit.....

Tiada HAKIM
Tiada SAKSI

Tapi malaikat dok perati........

mohdmus posted on 25-11-2009 06:12 PM

11# ana_una
betul tu...aku sokong kau...

RedDevils posted on 25-11-2009 08:39 PM

Nikmat Allah tu semua tanda Allah sayangkan hamba NYA.

Dan nikmat terbesar yg tiada tolok tandingnya ialah Iman.

Kalau kita sedar tentang hakikat kehidupan ini, perlu beriman, perlu solat, ingat Allah..itulah sebesar besar nikmat, dan sekaligus bermakna sebesar besar tanda Allah sayangkan kita.

Bayangkan Allah tarik nikmat Iman. Kita terus lupa Allah..tiada hidayah..berjuta ustaz dtg nasihat pun ibarat masuk telingan kiri keluar telingan kanan.

mbhcsf posted on 25-11-2009 09:20 PM

when you feel the world is crumbling before your eyes, and you thought that 's the end of it  or you too  is crumbling to pieces , but there is always something the something factor that keeps on holding your hand, the inner voice that said go on...you are tougher and stronger than this....He loves you no matter what...

ussopp posted on 25-11-2009 09:20 PM

Tuhan sayang kita boleh jugak berupa musibah, boleh jugak berupa nikmat.....

orang yg cuba jadi baik InsyaAllah akan dapat manfaat dari kedua-duanya....kerana Dia ingat Tuhan....

dan org yg ingkar akan hanyut dalam kedua-duanya tak kiralah nikmat ke musibah....

hazel23 posted on 26-11-2009 08:55 AM

banyak.....terlalu banyak.....

apa pula tanda2 kita kasih padaNYA?

mlsnklyn posted on 26-11-2009 10:40 AM



Tambah skit.....

Tiada HAKIM
Tiada SAKSI

Tapi malaikat dok perati........
niceghost2005 Post at 25-11-2009 17:37 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
jakun ke pelakon
jamban ke mkn mlm

rikashi posted on 26-11-2009 12:05 PM

Dengar dari kuliyah. tanda2nya

1. Mudah untuk berbuat kebajikan
2. Kasih sayang kita sesama makhluk
3. "Adakah fikir kamu telah beriman, sedangkan kamu belum lagi diuji"
alien7749 Post at 24-11-2009 09:00 http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif

Emm,samala,dengar dari ceramah,camni gak.
Allah beri kita rasa ingin mendekati agama,hati ni sentiasa ingin menyempurnakan amanah2 yang telah Allah beri pada kita...

Allah berikan kasih sayang dalam keluarga kita dan sesama makhluk.Kita mempunyai sikap penyayang.

Allah memberi kita masalah apabila kita nak buat benda tak baik ( maksiat ) dan memudahkan kita bila kita nak membuat amal kebajikan...:D

Sbb bila difikirkan,Allah mmg akan beri rezeki pada semua hambanya,tapi rasa puas dgn rezeki tu bukan dpt dirasa oleh semua org.sbb tu ada org yg w/pun dah kaya tapi still x puas ati gak.

mastikaratu posted on 26-11-2009 02:31 PM

ALLAH sentiasa menyayangi hambanya walaupun ketika hambanya melakukan kesalahan ...
sekarang soalan sepatutunya nya adalah adakah hambanya menyayangi ALLAH......
sebab dikala hamba yang sgt mencintai ALLAH maka semua kemungkaran dan dosa pasti dia akan beringat dan takut utk melakukannya ....

jadilah hamba yg menyayangi ALLAH kerana ALLAH TIDAK PERNAH LEKA UTK SYG PADA HAMBANYA .

Mr_Beruk posted on 26-11-2009 04:59 PM

Apabila merasa akan ia ketenangan dan kebahagiaan dalam jiwanya, mengertilah ia akan ertinya kasih sayang Allah itu. Baik berupa kenekmatan mahupun kesusahan. Bahkan semuanya dariNya belaka.

awal posted on 27-11-2009 03:24 AM

Assalamualaikum semua,
Saya nk tanya soalan,apakah tanda2/signs Allah S.W.T sayang kat kita?:)





stiap crita de pngjran dn hkmahnye,tdak smsti org yg kya brtmbh kya 2 la org yg dsyngi Allah......
bgi mreka yg srng dtmpa musibah tu tdak brerti Allah tidak syg pdanya tu hnya lah skdr ujian
jdlah kta hmba yg hnya mlakukan ssuatu hnya krana Allah tidak kira dmna,keadaan kta sklipun ikhlas krana Allah tnpa mmnta sbrng blasan gnjaran....Insyaallah

miss_raewon86 posted on 20-12-2009 10:44 PM

bg i la mngikut pglaman sndri...tnda Allah syg pd kt, ble Dia sntiasa mndgr doa kt wpn kt slalu lupe pd Dia...jd kt ptut slalu brsyukur... ;)
Page: [1] 2
View full: Tanda Allah S.W.T sayang kita