gdah posted on 24-1-2010 11:56 PM

kebenaran ke luar negara

untuk kakitangan awam, terutamanya golongan guru2. nak tanya, perlu ke kita dapat kebenaran majikan untuk bercuti ke luar negara pada masa cuti sekolah? aku cam tak suka skit arrr... kalau boleh tak nak la pihak2 di sekolah tahu. dengan pengetua aku yg bermasalah...hmmm... takut tak dapat kelulusan sebab time cuti sekolah memang sentiasa ada aktiviti. kecuali cuti dec. tu pun kalau tak jaga exam spm. forumer yg ada pengalaman leh kongsi.

cepheid posted on 25-1-2010 12:08 AM

memang kena rasanya. in case kalau jadi apa-apa masa di luar negara

danedzya posted on 25-1-2010 01:24 AM

Ko cakap ler pi umrah..pastu melencong tempat lain....:lol:

al-asil posted on 25-1-2010 07:54 AM

untuk kakitangan awam, terutamanya golongan guru2. nak tanya, perlu ke kita dapat kebenaran majikan untuk bercuti ke luar negara pada masa cuti sekolah? aku cam tak suka skit arrr... kalau boleh tak n ...
gdah Post at 24-1-2010 23:56 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

kawan bini aku aku kat sekolah dia ada cikgu yang gi melancong luar negara tak isi borang pun, bini aku kata macam takde kena tindakan apa2 jek

gdah posted on 25-1-2010 09:35 AM



kawan bini aku aku kat sekolah dia ada cikgu yang gi melancong luar negara tak isi borang pun, bini aku kata macam takde kena tindakan apa2 jek
al-asil Post at 25-1-2010 07:54 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

masalahnya takut waktu nak berlepas tu, tak lepas pulak. tu yang nak confirm. sebab ada yang kata waktu kita nak berlepas kat airport, kena tunjuk surat kebenaran majikan. betul ke? ada pekeliling ke mengenai perkara ni. kalau tak wajib, aku tak mo isi. susah nak g bercuti, kenduri kendara sedara mara,  even waktu cuti sekolah. aku rasa sengsara betul sejak jadi cikgu nih. sebab susah sangat nak plan g holiday..tu sekolah aku la. mayb kalau sekolah orang lain pengetua bagus, xde masalah.

gdah posted on 25-1-2010 09:37 AM

Ko cakap ler pi umrah..pastu melencong tempat lain....:lol:
danedzya Post at 25-1-2010 01:24 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

ada yang bgtau aku kena attach tiket sekali. cemana nak tipu. huhuhuh..... lagi husben cakap kalau tak lepas dia nak g jumpa pengetua. malas la aku...kang kecoh 1 sekolah plak :funk:

tokwan_jantan posted on 25-1-2010 11:39 AM

semua kakitangan/penjawat awam yg hendak ke luar negara kerana apa2 urusan peribadi, tak kiralah sama ada pergi melancong atau pergi umrah/haji... memang dikehendaki mengisi borang lawatan ke luar negara, dan kena mendapat kelulusan daripada ketua jabatan... jika tak memaklumkan lawatan kita ke luar negara kepada ketua jabatan, sebenarnya menjadi satu kesalahan mengikut Perintah Am, bab D... tatakelakuan penjawat awam... akibatnya sipelaku boleh dikenakan pertuduhan tatatertib ingkar arahan mengikut Perintah Am, bab D... jangan main2 tuan/puan, atau jangan ambil ringan/ buat tak endah...

medangmru posted on 25-1-2010 09:02 PM

good info tokwan..:D

sajer posted on 25-1-2010 09:24 PM

masa kursus induksi ngan org2 drp JPA aritu mmg diorg ada bgtau psl benda ni
cikgu pun pakai undang2 GO kan? sama gak mcm kakitgn awam yg lain.
org2 JPA kata nak keluar negara xbgtau dah satu kesalahan
tp, katakanlah...katakanlah jer yer, kita eksiden ke, kena tangkap ke, kena tahan ke, pastu org2 kat luar negara tu tau kita kakitgn awam - lagi2 yg pangkat pegawai - dah tentu byk tau psl apa2 dlm kerajaan kan? klu ikut arahan keselamatan kan mcm2 benda nak kena ikut...mmg la menyusahkan...tp mcm signal keta la, xeksiden mmg la signal keta xpenting. cuba dah eksiden, kita jugak yg salah!

gdah posted on 26-1-2010 11:12 PM

oooo...kiranya memang wajib laaa.... aduhhh....ni yg leceh nak g obersea nih.. huhuhu.  aku lum g induksi lagik. tu pasal tak tau banyak benda. tp info ni bagus la utk org cam aku. tau tak berapa tempoh masa untuk dapat approval tu? macam cikgu, pengetua je ke yg kena bagi kebenaran, atau terus ke PPD or JPN.

FraidyCat posted on 27-1-2010 04:28 PM

adakah mereka takut pembantu am rendah mendedahkan rahsia besar kerajaan jika ditangkap diluar negara oleh kerajaan asing? PAR ini mungkin kena siksa dan segala rahsia termasuk bil telefon dan bil air pejabat akan terdedah dan ini bakal mengancam keselamatan negara. motif?

zlina1176 posted on 29-1-2010 10:38 AM

mana2 kakitangan awam x kira pe pankat pn kena mohon kbenaran kalu mk kluar negara... yalah mana tau kalu tejadi apa2 senang kedutaan nk cari coz ada rekod kita. atleast mohon kbnaran sbulan sblm g bkn pe kalu last minute nati x dpt klepasan susah gak kita

DewaGanaZ posted on 29-1-2010 10:52 AM

aku rasa kalau nak gi luar negara utk tujuan peribadi, kita kena isi borang lampiran B ke ape...bukan utk kelulusan tapi sekadar pemberitahuan...

undang2 memang ada...tapi kalau korang nak langgar lantak la..
so far kawan2 aku sume selamat aje kalau x isi...jgn kecoh2 la gi sana sini...diam2 aje...
tu pon depend la dengan kategori perkhidmatan korang..kalau takat jawatan x kritikal tu, takpe pon..belasah aje..
tepuk dada tanya selera..kalau x selasa nak gtau, etrpulang

tapi takde la plak kat airport kena tunjuk surat kebenaran sume tuh...belasah aje

takkan kena buang punyer...nak2 zaman la ni cikgu tak cukup...paling kuat kena hantar kat Bakalelan ke ..huhuh

danedzya posted on 29-1-2010 03:53 PM

kira ok ler kalo stakat nak isi form apa pun,janji dapat cuti...kalo polis nak cuti kena report kat balai polis berdekatan ler plak...itu cuti2 malaysia jer tu....lagi ler leceh...:shakehead3:

gdah posted on 30-1-2010 05:46 PM

aku rasa kalau nak gi luar negara utk tujuan peribadi, kita kena isi borang lampiran B ke ape...bukan utk kelulusan tapi sekadar pemberitahuan...

undang2 memang ada...tapi kalau korang nak langgar  ...
DewaGanaZ Post at 29-1-2010 10:52 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

saya dah tengok borang yg kena isi tu. bukan pemberitahuan, tapi kena mintak kebenaran. huhuhu...leceh nyerrr... patut kerajaan kena pinda skit la. bukan kebenaran, tapi makluman. itu lebih baik. sekurang-kurangnya majikan xde hak nak halang kita g bercuti sedangkan cam cikgu waktu tu memang cuti sekolah. bukan depa sponsor satu sen pun kita g bercuti.

kalau untuk rekod, rasanya kita apply passport pun depa dah simpan rekod kita. tak tau la pe motip nak kena mintak kebenaran ketua jbtn. kena yg ok xpe la, kena yg ko, buntang bijik mata. tiket dah booking...

aku tanya ketua kerani kat sekolah. dia ckp kalau jadi apa2 waktu kita bercuti, cam eksiden ke, kita takkan dapat pencen. haha...aku lum sah jawatan lagi. so, kalau dpt kebenaran ke tak, aku still xde pencen lagik. boleh langgar kot peraturan ni :$

DewaGanaZ posted on 31-1-2010 01:22 AM

langgar aje.......

jhu_lian posted on 31-1-2010 11:48 AM

ha'ah saya dulu pn ada mintak kebenaran... ntahla.. seems like dah set in my mind kene buat, so buat je la... memang leceh la sket tp kejap jek GB pun ok so no hal,..huuuhu... tu just pg jakarta tu.. yg kelaka diorang cari borang tak jumpe2..hihiiihi...

jhu_lian posted on 31-1-2010 11:51 AM

oh lupe nak cakap, dulu tak tau ingat ade ape2 kat airpot nyesal laksss.. tapi tak ade ape pown... ok je... tak tanye pun ni kakitangan awam ke tak? so, mcm ok je kalau tak isi..hehe

gdah posted on 31-1-2010 07:45 PM

aku nyer plan. nak isi gak. tp kalau pengetua banyak songeh tak kasi, aku pegi jugak. lantak la. habis, kalau dia xlulus, sape nak byr gantirugi tiket aku...

DewaGanaZ posted on 1-2-2010 08:19 AM

jgn jadi cam boss aku sudah ler... dia gi main golf kat oversea.... pastu no.2 ganti dia masuk meetin2 top management  
.no.2 ni lurus bendol cam bakul, dia masuk aje dia bagitau big boss "saya sebagai pengganti En. No1 yang sedang bercuti di ........."

kantoi......

ryo_takahashi1 posted on 1-2-2010 11:31 AM

jgn jadi cam boss aku sudah ler... dia gi main golf kat oversea.... pastu no.2 ganti dia masuk meetin2 top management  
.no.2 ni lurus bendol cam bakul, dia masuk aje dia bagitau big boss "saya sebag ...
DewaGanaZ Post at 1-2-2010 08:19 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

dia bukan lurus bendul kot... bengang punya pasal saje nak bitau semua org yg bosnya pegi ngular....

bayumentari posted on 1-2-2010 08:46 PM

isi je la borang tu... bukannya susah pun. Tak sampai 2 minggu dah dapat kelulusan. Pengetua tak heran pun kita nak gi mana, asalkan jgn dok ambik sampai cuti pun tak de....

Kurang2 senang sikit hati, kalau2 nak terjadi apa2...harap2 jgn lah...

Pernah kat tempat keja aku ni, member pegi tak isi borang, pastu sampai sana eksiden, dan yg nak jadi lebih malangnya, wife dia meninggal... nasib baik member baik dia, PK1 tolong isi kan borang tu...

DewaGanaZ posted on 2-2-2010 07:31 AM



dia bukan lurus bendul kot... bengang punya pasal saje nak bitau semua org yg bosnya pegi ngular....
ryo_takahashi1 Post at 1-2-2010 11:31 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


tak bro..no.2 ni memang lurus cam pembaris besi....wakakakakaka
tapi dia org kesayangan no.1, so lepas tu no.1 tak marah pon dia..... kantoi tetap kantoi tapi maybe depa ni org2 atas xde tindakan pon....

aku pon ade ler sekali 2 terbabas ke negara jiran...x isi borang pon....

gdah posted on 7-2-2010 08:06 PM

isi je la borang tu... bukannya susah pun. Tak sampai 2 minggu dah dapat kelulusan. Pengetua tak heran pun kita nak gi mana, asalkan jgn dok ambik sampai cuti pun tak de....

Kurang2 senang sikit ha ...
bayumentari Post at 1-2-2010 20:46 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

tu la. aku plan isi gak. tp kalau dia tak bagi, aku blah gak lerrr.... sebab pengetua aku ni lain macam skit. asal cuti sekolah jer, memacam aktiviti dia plan. sampai kami ni semua susah nak plan g bercuti. even nak balik kg pun susah. hujung tahun lagi seksa, sape yg kena jaga spm tu, dia xbg tukar dgn org lain. pastu, kalau ada reason kukuh pun, susah sangat nak cari org ganti sebab masing2 tak nak jg spm. maklum la, habis cuti hujung tahun. dahtu, byran lak ciput...

bayumentari posted on 11-4-2010 02:11 PM

Nak tanya... pernah tak mohon kebenaran utk ke negara China ?

Baru2 ni, masa mohon kebenaran ke luar negara ( Vietnam), dalam surat kebenaran tu, ada tertulis, lebih kurang begini... permohonan ke luar negara iaitu negara China, perlu mendapat kebenaran drp Kementerian Dalam Negeri....

So, ujung tahun ni bercadang nak ke China, macammana ye nak mohon tu... tak pernah dengar pulak sebelum ni pasal kena dapat kebenaran drp KDN...

Sesiapa yg org Kerajaan , tolong ye bg info pasal benda ni...
Page: [1] 2
View full: kebenaran ke luar negara