durability posted on 2-2-2010 03:14 PM

Suami Kedekut dengan Isteri

assalamualaikum semua... sebelum ini dura pernah bercerita ttg masalah rumahtangga adik dura dimana suami dia tidak beri nafkah (duit)... adik dura telah berbincang secara baik dgn suami tetapi suami dia tetap dengan keputusan tak nak bagi duit nafkah dengan alasan terpaksa menanggung ibu bapa serta adik2.  sampaikan duit bonus dan naik gaji,   satu sen pun dia tak bagi kat adik dura. dia hanya bagi pada family..
suami adik dura memberitahu masalah ini akan selesai sekiranya adik dura tolong menyelesaikan semua hutang yang dia tanggung - hutang keluarga, hutang kad kredit keluarga, bayar yuran pengajian adik di luar negara, bayar kehidupan adik no. 3 yang tiada kerja.
adik dura sekarang hidup dengan menggunakan duit gaji sendiri utk makan, minum, beli makanan & pakaian.  
suami tak pernah beli satu helai pakaian/ beli keperluan dapur pun... nak minta tolong suami bayar dulu bil telefon berjumlah RM150 pun suami muncung mulut dan 'perang besar'.
oleh itu nak tanya pandangan semua apa yang perlu dibuat lagi....?adik dura masih sayang rumahtangganya..... perbincangan telah dibuat tapi tiada jalan penyelesaian. apakah patut adik dura melunaskan semua hutang suami?  
tolong dura... sebab adik dura dah mcm nak gila... muka org berserabut..

ushioz posted on 2-2-2010 03:22 PM

kalau dah menyusahkan cerai je.

raifana posted on 2-2-2010 03:26 PM

1# durability

kesian kat adik u tu.. huhuhu... lelaki ape la tak bertanggungjawab langsung tu.. kawin buat ape klo gitu.. menyusahkan lg ada ar...

juita posted on 2-2-2010 03:28 PM

adehhhh la apa melampau sgt.....smpi byr kehidupan adik yg x keje....tu kan tanggujwb mak pak.....hutang kad kredit keluarga biler plak nak abessss.....barang dapo pun x beli......

utk permulaan x yah lg beli brg dapo...adik dura keje kan? sblm balik umah..makan dulu kekenyang.......masak untuk asben apa yang ada je......

zazajunction posted on 2-2-2010 03:31 PM

kalo dh camtu teruskan je la hidup dgn duit sendiri..apsal lak adik ko nk setelkan hutang piutang laki dia.. tak pasal2 aje..:dizzy:
kalo adik ko blh hidup dgn duit sdri go on je la..yang bab suami dia taknak
bg nafkah tu biar dia je yg jawab ngan DIA nanti..:curse:

nefertari posted on 2-2-2010 03:35 PM

cuba dapatkan kaunseling kat pejabat agama...

myrapurple posted on 2-2-2010 03:36 PM

dura, my advise is...ask your sis to consult with people from jabatan agama islam..(klu kat kl is jawi lah). they will advise you what to do and so on...kalau ikut my emotional advise nie i will just ask ur sis to file divorce je...tp yela, i maybe tak duduk tmpt ur sis, so ckp senang la kot.... but honest truth, i memang tak bole trime kalau lelaki yg jenis lps tgn mcm tu, i sangat geram. tak pyh jadi lelaki la kalau tak bertanggungjawab. one more thing DONT EVER ask ur sis again to help setelkan hutang piutang sume!

Hana posted on 2-2-2010 03:38 PM

assalamualaikum semua... sebelum ini dura pernah bercerita ttg masalah rumahtangga adik dura dimana suami dia tidak beri nafkah (duit)... adik dura telah berbincang secara baik dgn suami tetapi suami  ...
durability Post at 2-2-2010 15:14 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

kesian betul adik dura tu.
derang ada anak ke tak?
takyah la buat anak. nnt menyusahkan adik dura kena tanggung sorang lagi.
betul ke nak pertahankan umahtangga tu?
suka ati la. lagipun, laki mmg endangered species. ;P ;P  
jadi janda, susah pulak. jadi andartua pun susah.
lebih baik berlaki wp hakikatnye mcm tak berlaki.

laki dia kedekut, takperla. nnt rezeki dia pun tersekat2. dia sendiri pun susah nak bernafas kalau kedekut sgt dgn bini.

bini tu, yakni, adik ko, jgn ler bodo pulak nak bermurah hati.

kalau belanja dapur takder. TAKPAYAH MASAK. MAKAN KENYANG2 KAT OFIS.
jgn GATAI2 BELI BHN MENTAH PASTU MASAK UTK LAKI KEDEKUT.

DAN, WHATEVER, JGN QUIT JOB.

mclaren posted on 2-2-2010 03:38 PM

walaupun tolong family ni bagus, tapi nampak dalam hal ni macma dah take advantage.

apa family dia takde ayah ke (FIL adik dura) yang boleh settlekan tanggungjawab dia sebagai ketua keluarga utk bagi nafkah kat anak isteri dia?

yang adik tu kenapa pulak boleh belajar luar negara macam anak orang kaya? if tak dapat scholarship, belajar je lah kat IPTA, kan lagi murah.

anak patut berbakti pada ibu ayah, bukan tanggungjawab anak tu ambik alih tugas ayah sbg ketua keluarga (ok ni unless ayah dia uzur sgt2 sampai memang tak mampu nak kerja langsung, else ayah dia masih dituntut bagi nafkah kat anak isteri).

dalam hal ni, kalau adik dura tak redho, maka suami dia tu berdosa sebab tak bagi nafkah kat isteri. kalau redho tu.. lain cerita lah.

auntie_girl posted on 2-2-2010 03:39 PM



kesian betul adik dura tu.
derang ada anak ke tak?
takyah la buat anak. nnt menyusahkan adik dura kena tanggung sorang lagi.
betul ke nak pertahankan umahtangga tu?
suka ati la. lagipun, laki  ...
Hana Post at 2-2-2010 15:38 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

kak hana dah kawen pon gurl powernyer masih kuat:lol:

Hana posted on 2-2-2010 03:40 PM

suami adik dura memberitahu masalah ini akan selesai sekiranya adik dura tolong menyelesaikan semua hutang yang dia tanggung
durability Post at 2-2-2010 15:14 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

JGN MONYET..JGN MONYET..

kalau nak gatal sgt nak buat hutang, biarlah buat hutang utk diri sendiri. jgn utk laki yg kedekut tu.
ape jaminan dia kalau adik ko tu settlekan hutang, laki dia jadi PEMURAH KAT BINI? eh..KEM SALAM LAAA..

Hana posted on 2-2-2010 03:41 PM



kak hana dah kawen pon gurl powernyer masih kuat:lol:
auntie_girl Post at 2-2-2010 15:39 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

tak pahamm...:$

hunny_bunny posted on 2-2-2010 03:43 PM

kesiannyer....

nape leh jd mcmni??..bukan ke t.jwb somi utk bg nafkah kat bini??..kalo da jd mcmni better refer kat pejabat agamalaa...minta kaunselingkan somi dier..

ablishan posted on 2-2-2010 03:45 PM

Jgn bodoh buat loan utk settlekan hutang piutang tu. Apa ingat dah tlg settle, dia nak bagi nafkah? Baik adik kau simpan je duit tu dari tlg settlekan hutang. Ada gak simpanan. Kalau settlekan hutang orang, kita habuk pun tarak.

izfir posted on 2-2-2010 03:46 PM

kalo dh camtu teruskan je la hidup dgn duit sendiri..apsal lak adik ko nk setelkan hutang piutang laki dia.. tak pasal2 aje..:dizzy:
kalo adik ko blh hidup dgn duit sdri go on je la..yang bab suami d ...
zazajunction Post at 2-2-2010 15:31 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

yes, i agree with u..nk wat apa setelkan hutang-piutang laki dia klu setakat nk jgk duit nafkah tu..klu adik dura blh survive dgn gaji sndiri,it's better and tkyah depends dgn laki..klu dia tk responsible towards his own wife, nnti kt akhirat, dia jgklah yg kena jwb..yg penting adik u dh ingatkan laki dia 'kewajipan' yg sbnrnye..in fact i have the same problem..masa awal2 khwin, my hsbnd hulur gak duit nfkh,tp lama2 dia kata duit dia tk cukup..so i pikir dr tk ikhlas nk kasi,baik tk pyh kasi lgsung..smpi skrg i survive dgn gaji sndiri + doing side income through online business....utk adik dura, klu blh survive sndiri,just go on with ur own life, tkyah pkr psl hsbnd tk kasi nfkah tu..baik pkr cara nk majukan diri sndiri..

gigitbite posted on 2-2-2010 03:46 PM

cuba dapatkan kaunseling kat pejabat agama...
nefertari Post at 2-2-2010 15:35 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
sesetengah tmpat panggil pejabat igama

yuyin05 posted on 2-2-2010 03:46 PM

Tak faham kenapa suami adik dura suruh langsaikan hutang dia. Nak amik kesempatan atas kebaikan bini dia kah?

duquesne posted on 2-2-2010 03:49 PM

1# durability Suami adik Dura tu patut tahu tanggungjawab dia sebagai suami - memberi nafkah zahir dan batin kepada isteri. Kalau tak bagi, dia berdosa dan adik Dura ada hak untuk mengadu pada pejabat agama.

Secara amnya, suami perlu ingat, isteri berhak terhadap income suami, tapi suami tidak berhak terhadap income isteri, tapi boleh minta budi bicara isteri untuk membantu dalam ekonomi rumahtangga..

edaladiva posted on 2-2-2010 04:03 PM

Kadang kadang perempuan suka menyusahkan diri sendiri..Tuhan bagi akal fikiran yg waras untuk berfikir..tapi tak juga guna....Nak salahkan suami pun rasanya tak boleh juga pasal..Adik awak tu dok ikut rentak hubby dia...Bila suami dah selesa dgn keadaan macamtu..jgn harap la dia nak ubah...Pada aku jenis suami adik ko ni jenis SUAMI TAK GUNA...Ada ka patut apa perbelanjaaan pun dia tak kasi...Apa guna Bersuami?Adat berumahtangga ni tolong menolong..sama susah sama senang...ni belum cakap tanggungjawab suami lagi hoccayy...Dan yg aku heran sgt tu adik ko tu boleh pulak bersabar...Bagusla bersabar...ada pahala nya...Tapi kalau sabar sambil merungut ...jadi tak ikhlas..bila tak ikhlas jgn kata nak dapat pahala....Bala ada la....
Tak salah pun si suami adik awak tu nak nolong adik beradik dia..nak tanggung makan minum parent dia...its ok..TETAPI Tanggungjawab pada isteri pun tak terlaksana...Apa kes ni...Adik awak menpunyai banyak pilihan..Perbincangan pun telah di buat..tapi tiada jalan selesai..Advise dari aku..keluar terus dari penghidupan yg macamtu...Atau pun ko sabar ja la peel laki ko tu sampai habis hayat...Pasal sayang sgt jgn sesekali merungut...

mclaren posted on 2-2-2010 04:05 PM

kalau hidup tujuan nya nak tanggung family & adik2, lain kali jangan lah kahwin dulu. membujang dulu sampai semua orang habis ditanggung, then baru lah kahwin.

tak faham kot konsep berumah tangga, dia ingat kahwin ni only to have halal sex, tu pasal jadi macam ni. bab tanggung jawab semua sorok bawah karpet.

edaladiva posted on 2-2-2010 04:06 PM

suami tak pernah beli satu helai pakaian/ beli keperluan dapur pun

Macamni punya orang....Ni bukan LAKI...ni dipanggil DAKI...kasi gosok sampai tanggal..jgn ada kesan dibadan...Lagi simpan lagi busuk..kotor..

bayumentari posted on 2-2-2010 04:09 PM

Betul ke cakap suami adik Dura tu ? Ke jenis spesies tak mau keluar duit, tau nak menempel je ngan duit bini ?

Langkah pertama, tak payah beli apa-apa.... kalau suami tu nak makan, mintak duit nak beli brg.... ada duit, ada makan...
Langkah kedua, apa nak jadi, jadi lah.... kalau aku, baik tak payah kawin, kalau hidup tak nak share. Kalau susah sekali pun, mesti kena share jugak walaupun sikit.

Kasih sayang suami mcm tu pun aku mcm curiga je, entah2 anggap bini mcm tempat nak kikis je. Kalau betul syg kat isteri, tak sanggup nak buat isteri susah dan sanggup beri apa saja....

sump81 posted on 2-2-2010 04:09 PM

perkara yg dilaknat Tuhan bercerai suami isteri..itu jln terkahir jika tiada penyelesaian...bwk bincang rujuk pd yg pakar..jumper kaunseling..insyallah..cr jln nyer..mesti ader...

idril posted on 2-2-2010 04:14 PM

koserrrnya suh binik bayarkan utang segala.. baik la adik dura guna duit sendirik tanggung diri sendiri.... koser sangat.......

iedora posted on 2-2-2010 04:28 PM

Yup agree with most of u.

1 - BAYARKAN hutang dia ?? BIG NO NO... Sape pandai berutang pandai la bayar sendrik...Lain la kalau utang tu untuk both of u, beli umah ke apa ke.

2 - Macam yang forumer lain cakap, jgn beli barang umah, barang mkn ke apa ke, biar dia yang beli, kalau dia bising cakap u pun takde duit, bayar tang famili. Plus cakap kat dia, itu tanggungjawab dia sediakan makanan kat umah.

3 - Dont quit ur job and duit yang lebih buat saving, laki camtu tunggu masa je tu, nanti kalau ada silap dia halau adik u camtu je. So suh adik u prepare siap2.

4- Biar adik u susah skang dari susah berlarutan.

5-Hubby dia maybe dah terbiasa ngan kehidupan dia sebelum kawin, bg dia famili dia tanggungjawab dia, mungkin ada baiknya, tapi bila dah kawin dia kena sedar, tanggungjawab dia skang termasuk wife dia, bukan family dia je.

6 - Tanggung parent tu kira ok, tapi kalau semua beban dia tanggung tu bodoh namanya.....
Page: [1] 2
View full: Suami Kedekut dengan Isteri