maximus_01 posted on 10-2-2010 01:26 PM

Mitsubishi Grandis - ok tak?

Salam semua.

Saya ingat nak ambil grandis ni by end of mnth. Skrg ada promosi boleh dapat diskaun dlm 2.5k untuk 2009 model. Kalau 2010 model takde discount dah. Lagi satu interest rate dah turun ke 2.8-2.9% berbanding 3.5% tahun lepas. Reason nak beli grandis berbanding stream/wish sebab besar sikit.Parents duduk sekali so senang nak bawak ramai2 (anak dah 3 org). Yg saya baca consumption minyak tinggi sikit dlm 18-20 sen utk satu km (rate skrg). Kalau rate bulan Mei ni mungkin lebih lah.

Pasal minyak saya tak risau sgt sebab opis dekat saja kurang dari 20 km pergi balik. Dan mungkin pakai keta lain pergi kerja. Grandis ni lebih utk long distance (balik kg, kenduri kahwin etc). Pasal 2nd hand value, tak pikir sgt sebab kereta wira skrg ni pun dah pakai sampai 9 tahun so jarang2 tukar kereta.

Apa pandang semua sebelum saya pi booking? Elok ambik 2009 @ 2010 punya model?.Atau ada keta lain yg lebih sesuai.

Fast-N-Furious posted on 10-2-2010 01:49 PM

elok lar tu, haku tak pernah pakai mau pong belasah kete nieh.. tapi cantik per.. dan tak perlu naik genting :lol:

penyo posted on 10-2-2010 01:51 PM

tunggu exora turbo:laugh3:

maximus_01 posted on 10-2-2010 01:53 PM

Exora turbo tu tah bila2 nak keluar.

ismauzair posted on 10-2-2010 02:18 PM

sokong je....tp discount 2.5k tu rasanya mcm skit je.........cuba "pow" lagi skit........10k blh dpt tu....

blacksmith posted on 10-2-2010 02:26 PM

ape kate ko amik estima ato alphard ke...lg saving

Chek_am8848 posted on 10-2-2010 02:38 PM

ape kate ko amik estima ato alphard ke...lg saving
blacksmith Post at 10-2-2010 14:26 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

tul ker lagi save?

Aku pun minat gak kat grandis nie... tapi harganya mak aihhh... pecah tabung ayam anak2 pun rasanya tak cukup nak buat downpayment...

ari tu ada pegi kat diorg punya ala2 show room gak kat pasar stadium Shah Alam, hari ahad..., ada dgr sorang brader nie tanya brapa DP yg dia perlu kuarkan utk dptkan byaran bulanan dlm RM 1k utk 9 thn... promoter tu kira.. dlm RM20k utk DP....:shakehead3:

harga grandis dlm RM160k....

maximus_01 posted on 10-2-2010 02:39 PM

ape kate ko amik estima ato alphard ke...lg saving
blacksmith Post at 10-2-2010 14:26 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

Bro, saving drpd segi apa?

blacksmith posted on 10-2-2010 02:42 PM

enjin besar...utk long distance saving minyak o....aku bawak g tumpat klantan rm 100 je g balik dari kl

Chek_am8848 posted on 10-2-2010 02:45 PM

mmg besar pun cc dia.. 2.4l... masak jgk nak isi penuh tu....

per pun, kalu kete dulu mmg makan minyak... kebanyak kete2 masa kini mmg ada system penjimatan minyak utk kete2 bertaraf highclass walapun kapasiti enjin besar..

blacksmith posted on 10-2-2010 02:47 PM

poyo la ko cek..mane ko taw..ko pnh try bawak ke ha

Chek_am8848 posted on 10-2-2010 02:51 PM

tak pernah bawak.... agak2 jer...

lain la kalu ngko pinjamkan grandis ngko tu utk aku buat balik klate raya cina nt... nt aku leh bagi review...

regards,
aku yg hensem lagi inesen!

penyo posted on 10-2-2010 02:52 PM

Kenapa tak angkat alza?:laugh3:

maximus_01 posted on 10-2-2010 02:53 PM

sokong je....tp discount 2.5k tu rasanya mcm skit je.........cuba "pow" lagi skit........10k blh dpt tu....
ismauzair Post at 10-2-2010 14:18 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

Hujung tahun lepas aku ada tanya, dia bagi diskaun 5k jek untuk model 2008. Jadi susah nak dapat diskaun lebih lagi. Bila mintak lebih, salesman cakap dia dah potong komisyen dia sebab nak bagi diskaun tu.hehe.

maximus_01 posted on 10-2-2010 02:56 PM

Kenapa tak angkat alza?:laugh3:
penyo Post at 10-2-2010 14:52 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Tak muat  :laugh3:

blacksmith posted on 10-2-2010 02:57 PM

agkt estima la...recon br 180k

ifanonline posted on 10-2-2010 03:16 PM

grandis should be a good car for long distance driving...:D

fadlily posted on 10-2-2010 03:57 PM

try consider Honda Stream RSZ.. champion white.. pergghh smart gak

Chek_am8848 posted on 10-2-2010 04:42 PM

TT nak cari yg besar la.... aku rasa Stream tu lagi kecik dari grandis..... sat lagi ader ler porumens suh amik viva jer...

kecimpret posted on 10-2-2010 04:59 PM

keta import yg plg berbaloi beli!!...163k utk enjin 2.4 imported from japan!...as long as its not toyota or honda jgn risau laa psl kena recall...wakakakaka:lol:

kecimpret posted on 10-2-2010 05:02 PM

kalo mampu amik 2010 trus sbb diskaun dia terlampau sikit...2nd hand value grandis utk 1 thn pun lebih dr 2.5k..kalo bg diskaun 5k ok laa gakkkk amik 2009 punya

penyo posted on 10-2-2010 11:28 PM

agkt estima la...recon br 180k
blacksmith Post at 10-2-2010 14:57 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

rm180K RECOND???? bAIK AMBIK GRANDIS BARU

afiqmeister posted on 10-2-2010 11:45 PM

Grandis? Memang OK cos my dad drive this car :)

danedzya posted on 11-2-2010 12:42 AM

Go for Grandis....
jgn amik Estima atau Alphard sebab takde local punya authorised dealer...
semua third party punya company jer yg bawak masuk...

tirjibic posted on 11-2-2010 03:34 AM

amik 2010 nyer model laa, 2.5K je diskaun tu cikit sangattt
Page: [1] 2 3
View full: Mitsubishi Grandis - ok tak?