zuenaz posted on 3-6-2010 11:45 AM

Kencing Kotor

Bagaimana
nak rawat sakit kencing kotor masa hamil????

ammila8848 posted on 4-6-2010 02:58 PM

Ada ubatnya di farmasi..
Lebihkan minum air kosong ye..

fariepari posted on 2-7-2010 11:11 AM

ada orang kata, kencing kotor nih berkait rapat ekk ngan pregnant?
aku skang ni tgh kena kencing kotor...
tp wat upt, negatif...
tanda2 cam nk pregnant tu mmg ada..loya, muntah, mabuk segala..

masa memula check, doc just bagi ubat minum ngan antibiotik
tp still x kurang lagi sakitnya...dh masuk minggu ke2
mlm tadi pegi lagi check kat spital lain...doc suruh masuk wad pulak utk buat checkup lanjut
scan + x ray....

perlu ke aku masuk wad ekkkk?
sesapa pls tolong reply...sbb kalau xde aral, ptg nih aku masuk wad...

takutnye nk tido spital ;P

elsiealaia posted on 2-7-2010 01:16 PM

Reply 1# zuenaz


    pegi jumpa pakar sakit puan/gynea. buat ujian air kencing dulu dan tengok jenis bacteria. kalau sah ada selalunya pakar sakit puan akan bagi antibiotic. jgn takut ambik antibiotic sebab doktor pakar sakit puan nie memang expert dan  tau ubat apa yg selamat untuk ibu2 mengandung. kalau pergi doktor biasa memang susah sikit sebab selalunya doktor2 Gp nie tak berani sgt nak kasik2 ubat. Urinary Tract Infection nie memang agak biasa jugak jadik kat ibu2 mengandung jadi dont worry...minum air banyak dan kalau boleh minum cranberry juice banyak2. boleh beli kat guardian pharmacy.

Elisya posted on 2-7-2010 01:44 PM

mak aku kata byk minum air bali..

|issa posted on 4-7-2010 05:17 PM

kalau pegi doktor biasanya dr mintak buat urine test. n then dia akan check tgk tahap ke"severe"an kencing kotor tu, ada darah ke tak n then bagi antibiotik.

utk pregnant lady, better pegi gynae..sbb hari tu kan ada satu ke di sg petani perempuan ngandung 5 bulan kut terus gugur baby lepas few minutes makan ubat dr bagi. mungkin silap ubat.

minum byk air is a must, utk galakkan urinate supaya boleh flush bakteria kuar dr pundi kencing. lagi satu petua yg saya rasa quite berkesan ialah u minum barli suam dgn diperah limau (at least proven in my case lah, baru kena dalam 2 hari gitu)

nor_ley posted on 8-7-2010 12:15 PM

saya pun penah kena kencing kotor ni....adui sakitnyer....g check doktor ade bg 1 ubat air....subhanallah ...bucuk tul ubat tu,,,,ntah per namernyer......

ainahakimi posted on 8-7-2010 01:25 PM

betul tu elisya - banyakkan minum air barli yg dimasak sendiri.  malahan Dr pun ada bagitau saya air barli  paling baik sekali utk diminum coz dia boleh mencuci buah pinggang kita. saya time pregnant dulu selalu amalkan minum air barli so tak pernah kena kencing kotor.  lebih elok lagi kalu minum air barli tanpa gula.  kalu malas nak masak selalu...buat banyak2 then blender barli tu simpan dalam fridge.

Oomie posted on 8-7-2010 03:46 PM

kencing kotor tu camner? adakah ia menyebabkan gatal2 kt vjj kita? tengah preggy sekarang dan selalu malam2 gatal kt bawah tu. nak kata keputihan tader plak cheesynya

nimi posted on 8-7-2010 05:19 PM

tumpang tanya..kalau budak2 yang kerap sgt kencing.. asyik2 gi toilet je.. adakah tanda2 jangkitan kuman ke?

RedDevils posted on 9-7-2010 09:57 AM

Kencing kotor/jangkitan saluran kencing semasa pregnant ialah sesuatu yg biasa terjadi, lebih2 lagi bila usia kandungan dah >6 bulan.

Kandungan yg makin besar (baby+ rahim + air ketuban) memberi effect menekan di sini:

1. pundi kencing---menyebabkan mudah kena kencing kotor, atau simptom kekerapan kencing.

2. bahagaian lower gut --menyebabkan sembelit.

3. at the back ---menyebabkan sakit belakang.

4. ke atas, --menyebabkan simptom seperti gastric/angin.


So, kalau peringkat awal simptom mcm kencing kotor tu ada, just minm air byk2(biar flush out the urine). Jgn tahan air kencing. Maybe boleh minum ubat lawas kencing (Mist Potassium Citrate--ni boleh beli di klinik/farmasi without prescription)

Kalau simptom makin teruk, then probably perlu start on antibiotic. Ni u have to see doc.

Simptom2 kencing kotor/jangkitan saluran kencing/pundi kencing:

-kerap kencing, tapi tak lawas.
-urgency, ie rasa nak kencing tak boleh di tahan tahan
-pedih masa kencing
-kencing ada darah
-sakit pinggang/ari ari

Simptom2 ni mungkin u tak akan alami kesemuanya.

Kalau dah start demam2/muntah2 PLUS ada simptom kencing kotor ni, kena suspect ASCENDING INFECTON, ie jangkitan dah naik ke atas(ke buah pinggang).

Sepatutnya rawatan awal diambil b4 jadinya ascending infection ni.

dompot posted on 9-7-2010 11:54 AM

saya pregnant dan diawal kehamilan lg mmg disahkn ada kencing kotor..setelah bbrp kali wat urine test masih lg kotor dan doc mendapati dalam urine saya ada darah dan protien..so,adakan masalah saya tu berkait dgn buah pinggang atau pon mmg simptom biasa utk ibu yg hamil??tlg..

nimi posted on 9-7-2010 01:11 PM

betul ke salah satu cara nak rawat anak i yg kerap kencing tu ialah dengan bersunat? umur dia 4 thn.

addamnor posted on 10-7-2010 02:57 PM

tumpang tanya..kalau budak2 yang kerap sgt kencing.. asyik2 gi toilet je.. adakah tanda2 jangkitan k ...
nimi Post at 8-7-2010 17:19 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


  statement ini terlalu umum utk dibincangkan.. walaubagaimanapun, salah satu gejala yang terdapat pada org dijangkiti kuman pada salur kencingnya adalah masalah kerap kencing (urinary frequency)

addamnor posted on 10-7-2010 03:01 PM

Post Last Edit by addamnor at 10-7-2010 15:03

betul ke salah satu cara nak rawat anak i yg kerap kencing tu ialah dengan bersunat? umur dia 4 thn.
nimi Post at 9-7-2010 13:11 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


   terlalu vague... walaubagaimanapun, apa yang boleh saya fikirkan, foreskin pada kemaluan lelaki biasanya terdapat smegma atau kulup dalam bahasa melayu merupakan rembesan dari kelenjar2 yang terdapat di forsekin (smelly dan kadang2 tu macam cheesy materials gituh).. rembesan itu mengundang kepada pengumpulan bacteria, maka tendency utk mendapat jangkitan salur kencing juga meningkat..

perlu diingat juga, kanak2 berusia 4 tahun bukan reti sangat basuh totenya after kencing.. tu pon boleh jadi mild additional factor..:P


http://obiteljskilijecnik.com/userfiles/image/smegma.jpg

-smegma-

addamnor posted on 10-7-2010 03:04 PM

http://obiteljskilijecnik.com/userfiles/image/smegma.jpg

hantu_poyos posted on 10-7-2010 03:19 PM


addamnor Post at 10-7-2010 15:04 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


    ape tuh?air mani kah:lol:

carpet posted on 10-7-2010 05:07 PM

istilah 'kencing kotor' tu dlm bahasa medic ape eh?

carpet posted on 10-7-2010 05:10 PM

istilah 'kencing kotor' tu dlm bahasa medic ape eh?

yellowfish posted on 11-7-2010 02:45 PM

urinary tract infection... saya nak tanya pendapat forumer kat sini.. saya skang nie hari ke 16.. dua tiga hari lepas sy sakit pinggang.. nak tunduk pun sakit.. then, semalam ada bleeding sikit.. bleeding tu thru vagina, bukan laluan kencing...pi jumpa Dr dia cakap kencing kotor.. masalahnya, aturan kencing sy ok jer.. x sakit pun.. cuma badan nie rasa panas.. asyik nak minum air je... pinggang still sakit lg..sakit apa sy nie..

cmf_comei posted on 7-2-2011 02:08 PM

Reply 11# RedDevils

Red,

saya pregnant 2 bulan & kerap kencing dgn kuantiti yg  byk tapi tade rasa sakit @ tak puas
then saya kena flank pain belah kiri, berterusan berminggu2
kadang2 rasa sakit di bghn bawah perut
2 hari lepas kena spiking fever dan mula start rasa loya2
saya yakin sgt loya ni bukan sbb saya pregnant sebab sebelum demam, saya ok je
selera makan cam biasa

risau dgn condition baby, saya pergi check smlm
heartbeat nampak ada, lega
pas buat urine & blood test, doc kata saya kena kencing kotor
katanya bacaan tinggi juga
saya nampak kat urine test result tu ade tulis 100++ & nit positif
dia prescribed pcm & antibiotik
katanya antibiotik tu selamat utk pregnant woman

bila gi pharmacy, pharmacist tukar antibiotik
katanya yg doc prescribed tu tak selamat utk pregnant lady
so, dia  bg saya cefuroxime axetil 125gm, 2 biji sekali mkn, 2x sehari

smlm saya start makan, perut saya makin sakit
skang ni kalau jalan, macam org berpantang jek, slow je
takleh nak berdiri tegak, sakit
bernafas pun terasa sakit di bhgn perut
bhgn kiri mmg takleh tekan langsung, mmg sakit
tapi belakang tade rasa pape
rasa loya masih ada, mulut pun pahit je rasa
xlalu nak makan
skg saya lebih byk habiskan masa atas katil je
sebab rasa sakit di perut & bhgn kiri pinggang

soalan saya:
apa medical term utk penyakit saya ni?
sesuai & selamat ke ubat tu? knp sakit makin teruk, tak berkurangan?
doc bg mc 2 hari tapi klu keadaan saya hari ni berterusan
saya rasa tak mampu nak kerja
nak jln pun seksa
nak drive lg la xdpt
dgn anak sorang yg masih bf
suami pula outstation sebulan
saya risau sungguh ni
adekah saya patut jumpa other gynae?

saimah posted on 10-2-2011 06:43 PM

cubalah minum kopi habatus sawda keluaran PRM..RM18/papan

juneazry posted on 10-2-2011 07:00 PM

kl kencing kotor elok..
minum air msk byk2..air bali..
pastu mkn sup lobak putih pun elok..

raze86 posted on 11-2-2011 08:32 AM

Kalu jumpa doc bg ubat ural Dan antibiotik......

raze86 posted on 18-2-2011 08:40 AM

Agk2 brp lama  bolh hilg kencing kotor ni....
Page: [1] 2
View full: Kencing Kotor