musals posted on 12-6-2010 10:26 AM

Boleh tak masuk Public Mutual ikut hukum islam sebenarnya

Salam, saya memang ingat nak buat pelaburan sket tapi tak tau bileh atau tidak ikut hukum Islam, pernah tanya ustaz pasal amanah saham, ustaz kata tak leh...

how about Public Mutual?

saifulz posted on 13-6-2010 06:33 PM

ada byk rujukan di zaharuddin.net
sila lah baca

capiloton posted on 13-6-2010 06:50 PM

Reply 2# saifulz


yup.. ustaz zaharuddin byk ulas pasal ni..

satu lagi info untuk TT..

Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: Akan adanya peperangan dari Allah dan RasulNya, (akibatnya kamu tidak menemui selamat) dan jika kamu bertaubat, maka hak kamu (yang sebenarnya) ialah pokok asal harta kamu. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa. (Al-Baqarah : 279)

Deppt posted on 13-6-2010 07:20 PM

Reply  saifulz


yup.. ustaz zaharuddin byk ulas pasal ni..

satu lagi info untuk TT..

Oleh ...
capiloton Post at 13-6-2010 18:50 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    soalan ni agak mudah rajin2lah baca artikel agama. ambik yg syariah compliance je

singamerah posted on 13-6-2010 08:06 PM

Meh saya bg pendapat since my wife is a Public Mutual Consultant.

Katanye:-

Dalam Public Mutual ada bermcm2 dana yg boleh kita invest. Kalau nak yang halal, invest dlm Public Mutual dgn syarat beli Dana yang Islamic (Dana yg berasaskan syariah). Yg Conventional is non-Islamic.

Sekian.

zaku posted on 13-6-2010 08:32 PM

invest yg ada nama fund dia ala2 islamik tuh..

ajie posted on 14-6-2010 10:56 AM

sama seperti yang singamerah ulas tu, Public Mutual ni ada mcm-mcm dana unit trust. Pilihlah dana yang berstatus 'Shariah'. Tetapi sblm invest dalam mana-mana unit trust, baca duit prospektus dia, kat situ kita boleh tau dia Islamic atau tak, contoh dlm prospektus tu, ada juga dia maklumkan dia invest dlm company apa. kalau invest dlm company yng bukan syariah-compliant, sah-sah bukan islamic.

Yang ustaz musals ckp tak boleh tu, dia maybe merujuk pd Amanah Saham Bumiputra (ASB). Amanah saham (unit trust) tu byk. ASB tu salah satu drpdnya. Even fatwa psl ASB pun ada pendapat yang berbeza2.
Page: [1]
View full: Boleh tak masuk Public Mutual ikut hukum islam sebenarnya