pinkpetal posted on 12-10-2010 07:59 AM

Bahaya atau tidak bayi bwh 6 bulan menaiki pesawat/kapal terbang?

Hari raya haji ni plan nak buat aqiqah baby dekat my kampung, pulau pinang..so my father in law dah book tiket untuk all the family..tp i musykil baoleh ke my baby yg baru umur 4 bulan naik kapal terbang..risau about high frekuensi and oksigen level bile kt atas udara for my baby..boleh x sape2 tlg jelaskan?

pinksarah posted on 12-10-2010 08:03 AM

baby i 2 bulan (exactly habis pantang) dah naik flight, 6 hours to oversea..

x de apa pun..

cuma you bf your baby je la masa nak take off and landing tu,cause during that time stewardess/steward will provide your baby a seatbelt attached to your seatbelt..

good luck!

marumaru posted on 12-10-2010 09:31 AM

hari tu naik kapal terbang umur 2 minggu...
risau jugak waktu tu...
tapi alhamdulillah takde pape..

hairanaz posted on 12-10-2010 01:07 PM

anak2 saya seawal 2 minggu dah naik flight dari KK-KL-KB....cukup 40 hari fly plak KB-KL-KK

sekian.

purple_orchid posted on 12-10-2010 01:31 PM

insya allah takde aper2....
anakku 4bln pi kuching...ok jer...

threelicious posted on 12-10-2010 01:59 PM

Bawak bby balik raya kl-trganu ...1.5bulan....Alhamdulillah xde ape2...
baby diam je :P...

kimoree posted on 12-10-2010 03:21 PM

Masa 4bulan anak I dah naik flight to London - 13hours.

Alhamdullilah tak ada apa2.

adaraish posted on 12-10-2010 04:53 PM

Bawak baby bawah 6 bln ke or 6 minggu ke memang tak de masalah cuma apa yg saya lihat ibubapa yg bawak anak2 kecik ni pandai2lah pujuk anak or do something bila anak2 tu menangis. Ada ibubapa yg buat tak kisah je bila anak depa melalak sepanjang perjalanan.
Penumpang2 lain jadi stress dan terganggu . Perasaan dan ketenteraman jiran dan org sekeliling kita kena beri perhatian jugak.

yanaghazali posted on 13-10-2010 12:07 AM

Reply 8# adaraish

betul tuh..jgn kt naik flight..duk umah jer pun bole stress kalo dgr anak2 melalak...ape pun stand by ler apa2 yg patut mcm susu botol, pampers, tuala kecik n baju ganti baby tuh...mana tau muntah ker ..po po ker...

aku suke naik flight masa anak2 kecik mcm ni...dulu airasia cuma charge RM10 jer bawa baby bwh 2thn...skrunk dah naik rm50 lak...:@

luve posted on 13-10-2010 08:50 AM

Reply 8# adaraish

betul3..ari tu masa naik flight de baby nangis spanjang perjalanan dr kk-kl..2 jam lak tuh..tensen...so,kne pandai2 la jg..jgn smp penumpang lain stress

noursuci posted on 13-10-2010 10:45 AM

insyaallah xmasalah......i dulu umur baby 9hari da naik flight.....kalau org dewasa naik flight ada sakit telinga sket, camtu gak ngan baby.......so bila TT rasa skt telinga, bolehla disentuh2(tekap sekejap2 dgn tapak tangan, xreti nak buat ayat camner..hehe) bahagian telinga baby untuk melegakan/mengurangkan kesakitan.......:$

narif posted on 13-10-2010 11:41 AM

Bawak baby bawah 6 bln ke or 6 minggu ke memang tak de masalah cuma apa yg saya lihat ibubapa yg baw ...
adaraish Post at 12-10-2010 02:53 AM http://eforum.cari.com.my/images/common/back.gif

kalau time kat atas boleh la nak tenangkan, tapi kalau time take off ke landing baby nangis, nak buat camne?

insya allah ok. bawak la pacifier, just in case baby tanak bf waktu landing/take off.

tapi sebenarnya tgk jugak, baby ku masa bawak balik US, last flight (1 hr) dia tido dari boarding sampai landing. jenuh gak kejut dia, takut sakit telinga kan. tapi dia still tido. alhamdulillah ok

tucenmeow posted on 13-10-2010 12:13 PM

anak sy umur 18 ari naik flight dr kl-ktrg alhamdulillah ok....masa nk take off je dia mcm nk nangis kejap. lps tu dia tido je....

mysweetisha posted on 13-10-2010 02:41 PM

kena pandai2 le spy bb x nangis spjg dlm kapal..

nour2001 posted on 13-10-2010 02:44 PM

bayi bawah 1 tahun ni lah paling best bawak travel naik flight...menangis je sumbat dummy ke, botol ke..kalau travel jauh jgn biar terbaring je..kalu baby jaga, bawaklah jalan2 kat dlm flight tu sambil nyanyi lullaby..ini yg saya selalu buatlah..:)

LiliSam posted on 13-10-2010 03:07 PM

takde ape la..aku ari tu pun bwk bb naik flight ms 2 weeks umur dia sbb nk pantang kt kdh.dr kl..bb blh naik kapal terbang umur 2 weeks...

LiliSam posted on 13-10-2010 03:10 PM

Reply  adaraish

betul tuh..jgn kt naik flight..duk umah jer pun bole stress kalo dgr anak2 melal ...
yanaghazali Post at 13-10-2010 00:07 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    ye eh rm10...bkn rm 30?..skrg dh naik rm 50

alamaktuan posted on 13-10-2010 03:12 PM

x ade ape lah....blh aje...

LiliSam posted on 13-10-2010 03:17 PM

Bawak baby bawah 6 bln ke or 6 minggu ke memang tak de masalah cuma apa yg saya lihat ibubapa yg baw ...
adaraish Post at 12-10-2010 16:53 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    aku kalau dgr bb lain nangis..aku x stress..cuma aku kesian dgn parent bdk tu..ye la..maybe dh pujuk pujuk.tp x mkn saman budak tu heheh.. nk wat cam mana...

nsb baik anak aku smua jenis suka duk dlm tu...ngamuk je aku bg susu hehe

nolam posted on 13-10-2010 10:47 PM

bawak baby less than a year yg paling senang. sebab dia belum pandai nak melasak lagi. nak senang jangan bagi dia tidur sebelum naik flight. bila dah ngantuk sangat dalam flight senang dia tido. i pegi perth berdua je dgn my 10m old baby, we both had fun :)

makyang posted on 14-10-2010 05:27 PM

Insyaallah OK..  bf baby esp masa naik dan turun flight... Kalau dah tak bf, kasi botol susu, pacifier ke apaa...  Saya punya terrlalu banyak pengalaman travel dgn baby yg kuat meragam sedari umur 4 bulan... almost every month lak travel.  The worst hampir 8 jam perjalanan meragam, mengamuk, melalak, dan tak boleh nak buat apa...  Hanya ibu yg punya pengalaman macam saya je faham... kalau naik bas, mungkin turun dan patah balik  :'(

bezita60 posted on 14-10-2010 08:23 PM

ehehe...my son..13 hrs flight ok..x nangis..
tp time landing...mak aii...suara dia sahaja dlm plane tu..tanak bf..tanak pacifier..
sampai ku paksa bf...baru senyap...ramai passenger dh bising2..ckp telinga sakit etc. even stewardess pun dtg tgk...ahaha.tu pertama kali naik plane with  5 mths baby..bila ingat balik...mesti senyum sorg2.

bila turun plane, crew bg special souvenir..personal kit dr MAS. sian mother yg panik ni..;P

kalau anak melalak gak..wpun u dh prepare dan buat yg terbaik. hadapilah dgn tabah.
barangkali passenger yg marah2 tu..tak pernah ada pengalaman jaga anak kecik...belum berkahwin..ataupun sdg sakit...mereka tak berapa faham.

journey dgn baby kurang 6 bulan paling seronok sbb mereka blom start solid food. kurg brg nk dibawa...lebih2 yg fully BF.:loveliness:

Flake123 posted on 19-10-2010 06:54 PM

I penah bawak anak first dari US (22 hr flight) umur dia 4 bulan, elok je tak de masalah. Kecuali one time dia terberak banyak sampai kena seat he he. Anakku yg kedua pulak adhaiii..... Masa umur dia 10 bulan pi US juga, melalak 20 jam kut, sekuat hatinya. Tak duduk bapaknya berjalan keliling plane. Stewardess sumer pun dah tak tau nak buat apa. Pas tu aku phobia naik plane berbulan-bulan. Sumer ikut nasib la kut : )

nidzhar posted on 19-10-2010 09:33 PM

my baby 2 bln dah naik flight (2 hrs 45 min)
masa take off i sumbat susu so that tak affect telinga dia
so no prob

makyang posted on 22-10-2010 07:26 PM

Ada orang kasi anak makan ubat batuk atau selsema, biar anak tido.  Saya pernah gak cuba, kebetulan mmg dia selsema.. gotong royong nak suap ubat tu dgn stewardess n sorang mama arab...mmm hampeh!  Sama jek...
Page: [1] 2
View full: Bahaya atau tidak bayi bwh 6 bulan menaiki pesawat/kapal terbang?