unekspekted posted on 19-10-2010 03:03 AM

Konspiracy Theory : Si Bongkok Keturunan Sultan Johor-Riau ( Update Post #41 )

Post Last Edit by winamp05 at 29-4-2011 11:04

Update thread ini di page 2 post #41 {:1_152:}

thessailly posted on 19-10-2010 03:07 AM

gua firstt!!!!..

z3t_ex posted on 19-10-2010 06:19 AM

ade lg x info2 pasal bongkok tu Uneks?
menarik gak utk d baca n di sumbat dlm pikiran

mantois posted on 19-10-2010 09:32 AM

menarik.. nk lagi unek....;P

unekspekted posted on 19-10-2010 09:50 AM

info pasal unknown child were recorded at :

http://www.royalark.net/Malaysia/johor4.htm

page yg sebelah bawah sekali..

unekspekted posted on 19-10-2010 09:55 AM

Salah satu sebab.. jembatan bengkok tidak dibina ialah = ianya akan 'melalui' kubur si Bongkok di bukit kastam..

Walaupun Sultan Johor pernah menitahkan jembatan itu diroboh.. tapi.. just in mainsteam media dia announce = tiada usaha pun nak buat jembatan IF design asal melalui kubur si Bongkok..

moteto posted on 19-10-2010 10:37 AM

Post Last Edit by moteto at 19-10-2010 10:43

Menarik!! Dah lama dgr citer pasal si Bongkok Tanjung Puteri. Tapi ade lak org kate makam die kat Kota Tinggi.

Sebagai selingan....hehehe

Tajuk Johor Tanjung Puteri
Selat Tebrau airnya biru
Di Pantai Lido tepian mandi
Sepanjang masa di hari minggu

Atas bukit Tanjung Puteri
Taman hiburan indah berseri
Pemandangan menawan hati
Jalan tambak hubungan negeri

( korus )
Tanjung Sekijang nun di kuala
Tempat nelayan mengail gelama
Istana Hinggap di Kuala Danga
Pantai berkelah keluarga diRaja

Dari Tebrau orang berakit
Singgah Stulang membeli kopi
Pusara Si Bongkok di lereng bukit
Di tepi pantai Tanjung Puteri

Jom karaoke!! :lol:

QA1oAb3YLEQ

shamsadis posted on 19-10-2010 01:00 PM

gua firstt!!!!..
thessailly Post at 19-10-2010 03:07 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

perghhh hebat ....

shahaizat posted on 19-10-2010 01:18 PM

si bongkok nih laki ke pompuan? kalau pompuan dia nih nenek kebayan kat gunung ledang tu lar kan?:lol::lol:

mmg bole wat filem ar kalau si bongkok ni dara.......respek wo...

teringat lak lagu budak2 dulu

nenek, nenek si bongkok tiga~
siang malam asyik berjaga~~~

nazurah posted on 19-10-2010 01:18 PM

Reply 7# moteto

my favret song :)

saden posted on 19-10-2010 03:32 PM

kalau pompuan, dia menyamar lelaki ke? tu pasal kot dia berlakun jadi bongkok..nak cover tetek dia. tapi takkan la gaduh berebut pompuan? lesbo ke?

unekspekted posted on 19-10-2010 04:05 PM

nenek, nenek si bongkok tiga

ha'ah laa... 'nenek' ialah si bongkok??????

unekspekted posted on 19-10-2010 05:10 PM

"nenek, nenek" si Bongkok tiga
siang mengantuk malam berjaga (melanun?)
mencari cucu dimana ada (anak sultan hussin, Tunku Ali?)
nenek nak kawin dgn anak raja (= nenek anak raja?)

biar betul neh............................................

unekspekted posted on 19-10-2010 05:11 PM

{:1_152:}

yey!yey!... dapat sket puzzle..

fcl29 posted on 19-10-2010 05:26 PM

aah aku pon cam konfius identiti si bongok ni

system_failure posted on 19-10-2010 05:31 PM

http://www.freeimagehosting.net/uploads/548ecdf0ba.jpg





uneks,
izinkan ku membetulkan sedikit.....

Sultan Abd Rahman dgn Temenggong Abd Rahman adalah 2 individu yg tak sama......

Sultan Abd Rahman adalah adik kpd Sultan Husain dan dia adalah sultan johor yg sah setelah kemangkatan Sultan Mahmud III.
tapi si abg long tak puas hati..
thats why Stamford Raffles menangguk diair keruh dgn memberi 'pengiktirahan' kpd Tengku Hussain sbg sultan di Johor (Singapore)..
and
perjanjian British-Belanda adalah kemuncak kemusnahan Johor apabila Johor selatan diberi kpd Belanda, manakala Johor Utara adalah milik British..


Belanda tak mengiktiraf waris selepas Sultan Abd Rahman (Johor-Riau)..
British pun sama.. tak mengiktiraf waris Sultan Hussain (Johor-Singapore)..

Temenggong Abd Rahman pulak adalah temenggong kpd Sultan Hussain, dan dia diberi tugas sbg pemangku sultan slps kemangkatan Sultan Hussain..
dan menidakkan hak Tengku Ali..


kemuncaknya apabila temenggong slps itu iaitu, Temenggong Ibrahim diiktiraf British sbg officially ruler of Johore..
sbb tu Temenggong Ibrahim adalah satu2nya raja di johor yg enggan memakai gelaran sultan.. kerana menghormati Tengku Ali yg didlm buangan..


Temenggong yg seterusnya iaitu Temenggong Abu Bakar adalah satu2nya raja yg pernah memakai 3 gelaran..
1) Temenggong
2) Maharaja
3) Sultan


unekspekted posted on 19-10-2010 05:35 PM

Reply 16# system_failure

yeah.. tengkiyu for korrection.. kompius.. name same..

maksud aku == temenggong abd. rahman ---- yg lepas sultan hussin mangkat...


BERMAKNA JUGAK...


Sultan Hussin dgn si Bongkok ni adik beradik... so, bile Temenggung Abd. Rahman yg naik == ini yg buat dia tak puas hati.. and terus 'melanun'.... sebab, dia lebih berhak dari Temenggung, pasal dia adik Sultan Hussin

system_failure posted on 19-10-2010 05:49 PM

http://www.freeimagehosting.net/uploads/548ecdf0ba.jpg






si bongkok menyokong Tengku Ali..
manakala adik si bongkok menyokong Temenggong Abd Rahman..


w'pun Temenggong Abd Rahman nampak seperti boneka kpd british..
tapi siapa tahu dia ada agenda tersendiri untuk memusnahkan British?


sbb tu (aku menganggap) temenggong berkomplot dgn adik si bongkok bagi menyatakan 'secret mission' ini..
tapi malangnya bukan senang nak bersemuka dgn si bongkok (hidup dlm buangan dan selalu menyerang hendap british)..


bila mereka dah dpt bersemuka (melintang paku berkerat lidah)...
waktu itulah 'handshake' berlaku..





-pihak british mengatakan si bongkok membunuh diri (what a nonsense!)..
-org2 kampung mengatakan si bongkok kasihankan adiknya dan sanggup biar diri di bunuh oleh adiknya...
(mcm meniru citer tuah- jebat jer...) :doh3:


tapi,
aku lebih suka meng-teorikan bahwa, si bongkok melarikan diri dari johor
dan menjadi pengikut Tengku Ali di Muar...


just my 2 cents...

shahaizat posted on 19-10-2010 06:24 PM

satu lagi pahlawan(srikandi?) melayu yang patut diingati.....

bunuh diri? tak seperti Jepun, bunuh diri adalah perkara yang memalukan bagi orang Melayu..... hahahha.....

sekngucing posted on 19-10-2010 06:59 PM

aku tahu kisah si bongkok melalui majalah gila2
-asan kartunis yg lukis, dia ada adik dia yg kulit mcm dayang senandung (hitam/putih)
-dia lawan british, tp mati dibunuh org2 melayu sendiri

Nt-ViruS posted on 19-10-2010 07:39 PM

aku xleh nk digest plak..
nnt jerw laa aku phmkan benda alah neh.

kalials posted on 19-10-2010 07:47 PM

Sekali sekala bagus jugak baca sejarah nie..............nampak tak mcm mana si bangsat British dan Belanda laga2kan sultan2 kita......sampai sekarang pun depa nak buat mcm tu....la nie depa main agama kita pulak.....

saden posted on 19-10-2010 07:56 PM

Sekali sekala bagus jugak baca sejarah nie..............nampak tak mcm mana si bangsat British dan B ...
kalials Post at 19-10-2010 19:47 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
British Belanda memang bangsat, tapi kenapa pulak sultan/pembesar2 melayu biarkan diri digunakan british? Kenapa tak letak ugama dan tanahair lebih tinggi dari sifat mendengki dan tamak kuasa? Tak reti nak bersatu lawan kafir ke? Biarlah negeri pecah jadi kecik2, janji aku pun dapat jadi sultan jugak kekdahnya. Kat Johor kes ini, kat Perak kes Long Jaafar. Banyak lagi lah.

unekspekted posted on 19-10-2010 09:26 PM

aku still rase si Bongkok tu keturunan sultan..

even dlm document British pun pd aku ade tulis, Teluk Blangah memang jadi port 'lanun'.. yg mane dorang tak boleh ambil tindakan/tangkap 'lanun2' yg bernaung bawah Temenggung.. mcm dorang ade immunity dlm kawasan Teluk Blangah..

unekspekted posted on 19-10-2010 09:28 PM

Reply 18# system_failure


tak jugak.. sebab.. dalam peperangan Muar... dlm 24 org pendekar yg sided Tunku Ali.. takde name 'tunku burok' or si bongkok..

this is well documented.. watak2 dlm peperangan muar sume ade dlm rekod
Page: [1] 2 3
View full: Konspiracy Theory : Si Bongkok Keturunan Sultan Johor-Riau ( Update Post #41 )