ayukita posted on 19-11-2010 05:06 PM

hukum menghitamkan rambut

assalamualaikum semua...

ayu nak tanya sape2 yang kat sini. ape hukum kalau kita hitamkan rambut yang telah di kaler kan.. setahu ayu, kalau kita hitamkan rambut yang dah beruban, hukumnya haram.. tapi ni nak hitamkan sebab warnakan rambut tu.. my fren tanya, tak tau nak jawab, takut salah je kang...

thanks pada yang sudi jawab

khaery posted on 19-11-2010 07:37 PM

mmg x bole sbb ia bgaikn meniru cptaan tuhan

ayukita posted on 20-11-2010 09:39 AM

Reply 2# khaery


    so maknanya haram jugak ke?

m0g posted on 20-11-2010 10:04 AM

byk pendapat pasal ni . klu bagi isteri tu hitamkan rambut bertujuan untuk suaminye kire takpe . (nampak muda dimata suami) . tp klu keluar rumah pun tak pakai tudung tu (untuk org lain) dah kire dose. tapi kalau lelaki yg hitamkan rambut tu no komen la .

kupia posted on 20-11-2010 12:30 PM

tak salah mewarnakan rambut dengan warna hitam jika masih mud... malah digalakkan.
orang tua yang telah rambutanya putih beruban tidak boleh letak warna hitam, tapi boleh dengan warna lain...
syarat bahan pewarna rambut dari bahan-bahan yang halal dan telus air...
dalil-dalil hadis akan menyusul tak sempat nak semak...

ayukita posted on 20-11-2010 01:08 PM

Reply 5# kupia


    thanks..yang penting sumbernya kan.
my fren free hair, dia highlight rambut, tapi dia nak kawen dah. bakal asben dia suh hitam kan balik rambut tu.. so kira mcm mane?

bintang posted on 20-11-2010 08:23 PM

Reply  kupia


    thanks..yang penting sumbernya kan.
my fren free hair, dia highlight rambut ...
ayukita Post at 20-11-2010 13:08 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    Boleh jek... Ia bukan merubah ciptaan Tuhan. Ia sama cam inai, akan luntur dan akan beransur hilang setelah panjang rambut tuh.

kupia posted on 21-11-2010 11:35 AM

Reply  kupia


    thanks..yang penting sumbernya kan.
my fren free hair, dia highlight rambut ...
ayukita Post at 20-11-2010 13:08 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

Ada hadis yang jelas melarang guna warna "hitam"... tapi mengikut kebanyakan ulamak larangan warna hitam adalah untuk orang2 tua yang beruban lelaki dan perempuan.  Larangan atas dasar menipu umur bila sudah tua ingin kelihatan muda...  selain warna hitam dibenarkan...

Yang penting tujuannya mewarna rambut warna hitam.  Tujuan utama digalakkan adalah kerana jihad semasa peperangan mengakkan Islam, supaya orang Islam kelihatan muda dan menggerunkan musuh.  Supaya tidak sama dengan orang2 yahudi:

"Sesungguhnya orang-orang Yahudi tidak mahu mewarnakan rambut, oleh itu berbezalah kamu dengan mereka. (HR Bukhari).

Jejaka88 posted on 22-11-2010 07:59 AM

2 benda yg di benar kan warna pada rambut adalah inai dgn lagi satu lupe..tapi seakan2 inai jugak

selain itu x dibenar kan....

ayukita posted on 22-11-2010 02:57 PM

dah faham, asalkan sumber dia halal n telus air kan.

naj13 posted on 25-11-2010 11:52 AM

Reply 9# Jejaka88

ni pakai dalil dr mana?

Jejaka88 posted on 25-11-2010 06:32 PM

Reply 11# naj13


    ˇ°Sebaik-baik bahan yang digunakan untuk mewarnakan rambut yang beruban ialah pokok inai dan katamˇ± (HR Tirmizi & Ashabussunan).
Katam ialah sejenis pokok yang tumbuh di Yaman yang mengeluarkan pewarna berwarna hitam kemerah-merahan

.

ayukita posted on 26-11-2010 09:23 AM

Reply 12# Jejaka88


    tu untuk rambut beruban kan.. thanks for sharing

naj13 posted on 26-11-2010 09:33 AM

Reply 12# Jejaka88

hadith tu cuma kata sebaik-baik pewarna.. x sebut langsung pun diharamkan @ x dibenarkan guna pewarna selain inai & katam

jd berbalik pd kaedah asas dlm usul fiqh, setiap perkara hukumnya harus melainkan ada dalil yg mengharamkan (dlm hal2 selain ibadah)

Jejaka88 posted on 26-11-2010 12:36 PM

Reply 14# naj13


Klik sini --->   Hukum Inai UST AZHAR IDRUS

harap wanita2 jelas

naj13 posted on 26-11-2010 02:51 PM

Post Last Edit by naj13 at 26-11-2010 08:05

sorry x leh buka youtube frm office

dlm bab mewarnakan rambut, larangan yg jelas adalah mewarnakan dgn warna hitam.. selain itu tiada hadith @ ayat2 Quran yg memperincikan larangan2 lain dlm topik yg disebutkan

justeru berbalik pd kaedah usul fiqh berkaitan hal2 selain ibadah, i.e. setiap perkara adalah harus melainkan ada dalil larangan

& tambahan drp ulama' yg menggariskan pewarna yg digunakan haruslah drp sumber yg halal & x menghalang air drp sampai ke anggota yg diwarnakan

http://www.zaharuddin.net/index. ... ew&id=189&Itemid=99
http://www.utusan.com.my/utusan/ ... Bicara_Agama&y=2010
http://www.islam-qa.com/en/ref/111860/dye
http://www.islam-qa.com/en/ref/112088/dye
Page: [1]
View full: hukum menghitamkan rambut