suwiiittt posted on 29-12-2010 12:29 PM

HOMEOPATHY UNTUK KEHAMILAN

Sedang berusaha untuk hamil.. ingat nak cara ni... ade sape2 nak berkongsi tak?

p/s: kalau dah ade topik ni, merged je lah eh.. thanx

zara_y posted on 29-12-2010 12:38 PM

Salam TT, saya dulu pernah try sekali je jumpa doctor homeopathy ni (dekat area Tesco Ampang)...dia rawat gunakan rambut (gunting sikit rambut laki + bini) pastu ada satu mesin die bole test and bg feedback mcm mcm..

Then dia bg ubat tapi semua mmg kecik kecik & rasa mcm gula gula je ;P

Dari pembacaan kat internet, homeopathy salah satu cara utk try for a baby tapi kene sabar sbb long term rawatan gitu..

suwiiittt posted on 29-12-2010 12:48 PM

abis tu zara dah berjaya ke?

zara_y posted on 29-12-2010 02:30 PM

Sy pregnant setelah setahun kawen..antara usaha yg buat
-Ubat Chinese doctor
-Jus Intra
-makan buah tin (figs)
-urut badan
-urut kaki
-homeopathy

And rasa ada lagi (tak ingat skrg, byk sgt sbb SGT desperate nak baby masatu)

Alhamdulillah ada rezeki selepas setahun mencuba and selamat melahirkan pada March 2010...skrg ni pregnant lagi (tak rancang) and due March 2011..

Kalo TT nak details bole PM saya (nak citer sini takut org lain bosan) tapi secara jujur saya ckp (and sounds cliche)...lagi kita nak, lagi susah nak dapat..

exora posted on 29-12-2010 04:07 PM

bole tak share ngn xora jugak:D

fadzyjemi posted on 29-12-2010 05:09 PM

zara.. share je la kt sini.. me pun nak gak tau.. sbb dah dekat 3thn xde baby lg.. :(

zara_y posted on 30-12-2010 10:32 AM

Post Last Edit by zara_y at 30-12-2010 11:36

Morning semua, ok saya share sini, smalam tak sempat taip, byk keje :sweat3:

Okay, yg saya bgtau ni based on memory yea, so minta maaf kalo ada details yg outdated/kurang tepat, tapi hampir semua bole carik kat google je :lol: Saya mula cari rawatan ni dari awal 2009, so kiranya tak pasti yang mana mendatangkan hasil.

Background saya: Sengugut yg teruk dari mula, smp tahap pitam + cold sweat...pernah check rahim, doc ckp takde apa (ketumbuhan etc) Kahwin June 2008, tapi pregnant only setahun lepas tu and selamat melahirkan baby boy March 2010. Skrg pregnant lagi (tak dirancang) and due date March 2011 :$

1) Ubat Chinese doctor

Ni saya jumpa Dr. Kamal Kuek (Rumah banglo dia kat Tmn Tanyton, Cheras, ruang atas untuk berubat). Dia ni Chinese Muslim and sgt established (customers mmg semua kaum dtg kat dia, saya tgk sendiri). Cara rawatan first dia akan check nadi (pulse) pakai jari je tau, tak pakai alat mcm doctor tu, from here dia bole bgtau mcm mcm (bila ovulasi, period etc). Lepas tu, dia akan scan ultrasound to check rahim and bgtau apa yg patut. Masa pergi tu, dia ckp saya ada endometriosis..masatu mmg rasa sedih sgt sbb masa check dulu (tak kawen lagi) tak ada apa pun...

Ubat dia either uncang teh/pil stok biasa untuk seminggu. Mmg kene rajin makan/minum ubat die utk tgk effect. Saya mampu pergi sebulan je (kos rawatan start dari RM 70 sekali pergi), tapi period lepas tu mmg lancar & takde senggugut.

2) Jus Intra

Ni saya terpengaruh sbb nampak byk sgt khasiat dia and mcm supplement yg sgt bagus, sempat minum 1 setengah bottle. Lepas minum ni sy rasa SENANG bgn pagi and mmg segar :lol:

3) Makan buah tin (figs)

Ni kawan saya yg recommend sbb katanya buah tin meningkatkan kesuburan. Saya beli dari supermarket je, makan hari hari beberapa biji masa keje, sedap & manis tapi kene letih nak kunyah :lol:

4) Urut badan

Saya ni dulu kira byk masa terluang sbb husband keje long hours, so lepas keje atau weekend mmg rajin gi buat rawatan mcm mcm facial/urut/bekam etc. Paling last buat sebelum pregnant, ada satu salon kat Ampang Park, die ada offer Thai Massage pakai herbal compress. Yang buat tu pun mmg org Thai (pangkat Aunty dah), and dia ckp my body ni mcm lemah so susah nak lekat, tapi urut die mmg BESTTTT sbb herbal compress tu dipanaskan dulu, rupa mcm tungku herba tu.

5) Homeopathy

Ni saya pernah try kat Klinik Nik Omar (Kg Baru) masa desperate nak rawat sengugut and sekali lagi kat Klinik (sorry tak ingat nama) dekat Tesco Ampang (bole nampak dari highway) masa nak rawat kesuburan *info seperti reply saya kat TT masa mula mula*

6) Urut kaki reflexologi

Hah ni, save the best for last gitu...masa saya suka berjalan jalan sorang, ada sekali saya pergi Masjid India shopping, since byk masa lagi & malas nak balik rumah, ingat nak singgah dulu urut kaki (yg tepi kaki lima tu; area yg ada bumbung tuh)..so tgk kat situ semua tukang urut lelaki, diorang suruh saya pergi selang berapa kedai ada tukang urut wanita, so saya pun gigih pergi..and mmg borak borak dgn akak tu...sempat tanya die pasal kesuburan ni etc..

Then kakak ni bgtau, actually tempat yg saya singgah first tadi (ramai tukang urut laki tuh) ada sorang pakcik ni mmg terer berubat mcm mcm..masatu saya dah semangat and nak cepat siap nak jumpe pakcik tu pulak, ahahaha

Jumpa pakcik tu, nama die pakcik Kamarul, die urut kaki + betis je, TAPI die akan pakai satu alat besi (susah nak explain) kira die pegang besi tu untuk lurutkan kat kulit kita, katanya cara tu die lagi pinpoint tempat bermasalah. Dia belajar lama kat Indon and balik sini untuk tawarkan cara ni kat org, considered reflexologi tapi pakai alat...uncle ni nampak sempoi je, TAPI semua medical terms & bahagian organ dia tau, lets say die tekan part ni (kat kaki) dia akan ckp, hah, ni ginjal awak, ginjal ni bla bla bla bla...

Saya semangat bg die check kaki saya...*takut gak apa dia akan bgtau, tapi nekad nak berubat* dia cakap rasa mcm salah satu tiub Fallopio saya ni tersumbat and ada sikit endo (cam Dr. Kamal Kuek bgtau tu)..then saya balik and bincang dgn husband sama ada nak take the risk berubat dgn uncle Kamarul ni. Syarat uncle ni, once kita start berubat, kita mesti commited and janji yg kita akan dtg HARI HARI (selama xxx hari yg die suggest). kalo tak boleh janji mmg die takmau start rawatan, harga pun saya dah lupa tapi RASANYA around RM 40 sekali buat (1++ jam gitu)

So masatu mmg janji dgn husband, so SETIAP hari dari tempat keje rushing gi masjid india selama 2 minggu urut kaki dgn uncle ni...sakit tu MMGGGGG sakit, and dia takkan kurangkan pressure, kalo tak tahan die takkan buat langsung, hah, that is how serious he is...sepanjang merawat tu, saya mmg selesa dgn uncle ni, die sgt berpengtahuan, peramah & share byk experience dia merawat org..then towards nak habis tu, dia mcm berkias ckp...tak lama lagi tak lama lagi :P last day rawatan kene beli kelapa 2 bijik and bawak air mineral 2 liter (2 botol besar tuh) tapi air kene dari kolah masjid; ni pun dia yg tolong isikan..lepas rawatan die baca surah/ayat then suruh minum kelapa tu on the spot, katanya nnt period sy coming soon (ni sy tau sbb period saya mmg tepat)....so tunggu hari period je la. Air tu untuk mandi (1 utk saya, 1 utk husband, pakai sikit sikit smp habis) Ni around May 2009..

One fine day in June 2009, saya still tak period so dah risau mungkin effect urut kaki tu kuat sgt...tgh tunggu husband dtg ambik lepas keje, saya gatal gi beli tester....buat terus kat public toilet hoccay :loveliness:

Bile husband smp, dah senyum mcm kerang busuk kat dia, bgtau UPT +ve!!!!!!!!!!!!!!!!! mlm tu jugak check kat klinik and mmg sah pregnant!!!! saya pun gembira & bersyukur mmg tak terkata...selama setahun, byk dah usaha, byk dah dgr kata org ejek, org tanya, org perli......rasa mcm nak kol org org tu satu satu bgtau dah ada rezeki akhirnya...

Sorry cite panjang sgttttttttt harap kengkawan tak tido :lol:

haitt posted on 30-12-2010 01:00 PM

Morning semua, ok saya share sini, smalam tak sempat taip, byk keje

Okay, yg saya bgtau  ...
zara_y Post at 30-12-2010 10:32 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    aku bace 2 kali hoccay..
     dah 2 tahun ++ kawin belum ade rezki lg..
    nak p jumpa encik kamarul gakla ........

kuncisaya posted on 30-12-2010 01:53 PM

Reply 7# zara_y


zara,

ada contact no. dr. kamal kuek tak? selalu ramai org tak dtg buat treatment kat sana?

eniliana posted on 30-12-2010 02:00 PM

waa..seronoknya baca.. teruja gile membacanya...hehehee rasa nak test suma2 tu.. {:1_152:}

zara_y posted on 30-12-2010 02:01 PM

Maaf sbb haritu my phonebook ada problem so byk contact ilang, Dr. Kamal Kuek tu just google and look around, mmg dia famous (Chinese and Malay patients pun dtg jumpa dia).

Masa rawatan dia kalo tak silap ada jadual (sbb dia akan rehat for solat time), so dulu saya jumpe dia lepas Magrib/Isyak. Tak payah appointment, first come first serve. Kalo tau mana Leisure Mall, Cheras senang nak explain. Taman Tanyton tu is the area OPPOSITE Leisure Mall tu, banglo dia tak nampak dari highway tapi tak jauh sgt ke dalam from main road.

Uncle Kamarul tu number yg saya simpan 012 941 9808, TAPI tak pasti kalo dia tukar number tak...try je,

Kalo nak jumpa, pergi je kat Masjid India tu (tempat shopping yg ada bumbung; yg gerai kecik kecik jual bag/tudung etc), kat entrance tu (if coming from arah kedai byk byk, BUKAN dari LRT entrance) ada one row of Malay uncles yg buat urut ni, tanye je Kamarul yg mana, die kurus kurus umur dlm 50++

suwiiittt posted on 30-12-2010 02:39 PM

mm... macam zara konfiden kan kat uncle kamarul nih.. harus dicuba nih... usaha sambil berdoa.. :) thanx zara...

tp ade tak yang betul2 wat satu treatment homeopathy yg berjaya?

givi posted on 30-12-2010 03:02 PM

sronoknye baca pengalaman pn zara yg membuahkan hasil ni.
sy agak tertarik gak dgn jus intra tu sbb lately sy cukup malas nak bangun pagi. poor me...

suwiiittt posted on 30-12-2010 03:14 PM

intra... mmm... nak cuba ke tak....

zara_y posted on 30-12-2010 03:19 PM

TT,
Actually kan, kalo org yg sabar rasanya homeopathy ni ada hasil yg bagus; tapi since its jenis kene long term & sabar gitu mmg tak sesuai utk saya ;P tambah lak ubat die jenis kecik & manis (tak rasa apa)

Givi,
Jus intra kalo saya ada bajet lebih mmg saya akan continue (masa pregnant tu Jus Intra botol kedua tinggal separuh, last last saya buang sbb takut lama sgt dlm peti & taknak take the risk ambik masa pregnant sbb susah nak pregnant kan...). Rasanya utk overall health tak salah mencuba..laki & pompuan bole minum (google byk info ni)

Kesimpulan...saya faham perasaan semua kaum isteri yg menanti rezeki utk pregnant, walaupun saya tunggu setahun sahaja (org lain bertahun tahun) tapi setahun tu mmg menguji kesabaran...esp kata kata org sekeliling...saya ni sensitif so mmg cepat terasa..esp masa balik kg :'( My advise, jangan difikirkan sgt and jgn stress...saya dulu setiap kalo period mesti nangis sorang sorang kat toilet..sedih nape org lain ada baby senang je, saya ni susah sgt...

Tuhan maha mengetahui, there is a reason for everything, tak salah mencuba

suwiiittt posted on 30-12-2010 03:21 PM

saya pun malas nak bangun pagi.. huhuhu...

suwiiittt posted on 30-12-2010 03:41 PM

bleh ar nak cuba.... :) thanx zara for sharing..

haitt posted on 30-12-2010 03:42 PM

jus intra tu sedap rasenye.. sekali minum rase mcm nak telan 1 botol...hehehe
tp harganya quite mahal la bg saya around rm100++ ..
mcm sy dulu guna 1 botol tahan 2 minggu je...

mase minum intra tu, sy ade cyst di ovari
minum 1 botol, perubahan cyst mengecik la sikit...
lame2 x minum sbb financial prob, jd cyst besau balik ..
last2 aku operate same itu cyst...

suwiiittt posted on 3-1-2011 12:58 PM

thanx zara_y.. doakan usaha kami mencapai kejayaan.. :)

givi posted on 4-1-2011 09:06 AM

kepingin benar mau jumpa sama uncle kamarul. sampai termimpi2....

zara_y posted on 4-1-2011 09:24 AM

givi! hahaahaaha....mimpi uncle kamarul??

haritu ingat nak pg masjid india saja melawat dia and bawak baby bg die tgk, tapi pikir pikir malas la sbb area tu mesti JAMMMMMMM time cuti & org sibuk nak beli peralatan sekolah..maybe next time

givi posted on 4-1-2011 09:36 AM

iye zara... kalo xpcaya u tanye wife i

zara_y posted on 5-1-2011 08:05 AM

alamak givi, ingat "puan givi" tadi, ekekekekeke...

takpe takpe usaha tangga kejayaan!

suwiiittt posted on 9-1-2011 09:28 AM

hahahaha....klakar2... sampai mimpi2.. agak2 bile ar uncle ni nak jd realiti.,.. huhuhu

kuncisaya posted on 10-1-2011 11:19 AM

Reply 23# zara_y


zara,

Dr. Kamal Kuek tu boleh cakap BM ke? atau english?
Malam pun dia ada buat rawatan yer?
Page: [1] 2 3
View full: HOMEOPATHY UNTUK KEHAMILAN