adukala posted on 13-1-2011 12:56 PM

bersalin di KPJ ampang puteri & hospital Pusrawi

As-salam n salam sejahtera...

nak tanye pengalaman n pendapat teman2 tentang bersalin di kedua2 hospital ni...
actually tgh buntu nk pilih yg mana 1...skang da takleh check up kat klnik biasa sbb ada masalah kshatan sikit...
so kene wat pilihan a.s.a.p....
tu nak tau dlu kot2 ade pngalamn n pndapat yg buleh diguna pakai sebelum saye buat pilihan ni...
kalau buleh ngn nama doktor nye sekali la...

tolong saye......images/smilies/default/3sweat.gif

tq yer...jasamu ku kenang...images/smilies/default/wink.gif

tayo_pancit posted on 13-1-2011 01:53 PM

Last2 TT bersalin dlm kete jek tak sempat ;P

adukala posted on 13-1-2011 02:07 PM

Reply 2# tayo_pancit


    aiyoh...jgn ler mntak mcm tu...:mad:

cmf_phoebe posted on 13-1-2011 03:51 PM

masalah kesihatan yg mcm mana
yg boleh dihandle by private hospital ke tak
coz menda2 tu akan menambah kos check up or delivery
and if kompeni tanggung tak de masalah kewangan la
if tak ... kena pk hal2 wang la plak

adukala posted on 13-1-2011 03:56 PM

Reply 4# cmf_phoebe

last check up hri tu detect ade kncng manis..sbb bacaan mase puase tu = 4.2
then pas minum air gula =8.7

so doc kat klinik panel tu kata da takleh wat kt ctu..
kene refer pakar...
tu je la penyebabnye..yg lain2 takde......

n kat hosp.pakar nnt pun...company tanggung 80%...bal 20% tu potong gaji..so takpela kot...takla beban sgt...

cume skang ni buntu nk pilih antara 2 hospital tu...sb kdg...servis hosp. ni lebih kurang je..yg membezakan...doktornya...

tu nak survey2 tu..hu

cmf_phoebe posted on 13-1-2011 04:02 PM

ic kirenya tanggung delivery la ek
or monthly check up sekali
if ada diabetis ni pron to caesar la rasanya
but me not so sure la coz tak penah kena diabetis - ada gaya2 tp tak kena :)
anyway... check the price both hospital for caesar la
then u check which gynae
ada prefer female muslim only

adukala posted on 13-1-2011 04:40 PM

Post Last Edit by adukala at 13-1-2011 16:48

Reply 6# cmf_phoebe


company tggung medical yg 80% tu both..delivery..check up..ubat..kecuali rawatan luar...yg tu fully..

owh..chance nk normal mmg takde ke ek kalau dekncg manis ni...

alahai...tingin sgt nkdelivery scara normal...hu....


ade try tanye opismate yg pernah deliveru kat both hsptal ni..
so far bnyk yg suggest ke ampang puter coz kat ctu ade doc yg sgt best katanye..
dlu pusrawi pun ade doc fevret..tp syg..doc tu da kene pndah plak...
so ade sorg opismate ni trpksa tuka doc n die kata...sgt2 tak selesa ngn doc yg baru....
ramai pulak yg mcm bertuka refer ke ampang putri since doc fevret pusrawi tu tuka...

actually...dari billing..charge pun da lebih krg je antara dedua tu...cuma saye lum check tul2 lagi beza bil samada bersalin normal,caesan sumer tu...

btw...saye akan take noted gak dlu... n make sure mmg nak female muslim la...sgt2 elak kalau male...melainkan darurat la..

tq yaa

cmf_phoebe posted on 13-1-2011 04:48 PM

bukan tak de chance
kadang tu high risk
so nak avoid risk prob delivery dorang opt to caecar
kadang yg private mmg suka caecar jek pasal fee dorang high kan
ampang putr3 ramai gak patient rasanya

the best op is check the price dulu...compare la then decide gynae based on suggestion
coz gomen is having prob mmg yg akan attend specialist gak
coz MO biasa takkan attend kes2 special camni

mama82 posted on 13-1-2011 04:58 PM

anak pertama dulu bersalin kat pusrawi ngan doc, asmah yun.. ok jekkk..
baby kedua ni mgkin kat sna lg...

cmf_phoebe posted on 13-1-2011 05:20 PM

Reply 9# mama82

ohh bukan dr ni ke yg ada kes dulu kat pusrawi tu
ke aku silap
terbaca kat komen2 yg hospital private tu kot

adukala posted on 14-1-2011 09:08 AM

bukan tak de chance
kadang tu high risk
so nak avoid risk prob delivery dorang opt to caecar
kad ...
cmf_phoebe Post at 13-1-2011 16:48 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

ooo..kalo da high risk tu ...takut la plak kan..
takpela..jnji leh delivered bb ngn selamat..ikut tgkap pun ikut tgkap la....:2lol:

adukala posted on 14-1-2011 09:12 AM

anak pertama dulu bersalin kat pusrawi ngan doc, asmah yun.. ok jekkk..
baby kedua ni mgkin kat sna ...
mama82 Post at 13-1-2011 16:58 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

owh.....ye ke...so dlu mama82 delivery nrmal ke operate ek....baper yerk kos nye?

adukala posted on 14-1-2011 09:13 AM

Reply  mama82

ohh bukan dr ni ke yg ada kes dulu kat pusrawi tu
ke aku silap
terbaca kat komen ...
cmf_phoebe Post at 13-1-2011 17:20 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


er,,,kes psl ape tu phoebe....ninak tau gak nih...

perutlembu posted on 14-1-2011 09:17 AM

purawi jln tun razak mahal nak mampos.
makanan dia taraf2 hospital kerajaan je.
peralatan pun sama.
suasana pun mcm hospital kerajaan.
takde sofisikated apa pun.
dahla time check up menunggu kekadang sampai 5 jam.
ada sekali tu siap kena beratur ambik nombor.
aku ni pi sana sebab chemistry ngan dengan gynae.kalau tidak..silap..

adukala posted on 14-1-2011 09:23 AM

Reply 14# perutlembu

dlu pnah refer ke pusrawi...tp bukan maternity nye kes...
kes ortopedik..tp part menunggu trun tu mmg sakit gak....
mcm PL kata....lau sye smpi kul 9....kul 2 bru sye dpt trun.....
huhuuhu....

btm..yg PL nye gynae tu yg ne ek..siapa?

perutlembu posted on 14-1-2011 09:28 AM

dr asmah yun.
ada pergi jumpa gynae lain masa mengandung..tp tak seronok rasanya.
dengan dia, saya serasi.

adukala posted on 14-1-2011 09:45 AM

Reply 16# perutlembu

ic...die friendly tak?

cmf_phoebe posted on 14-1-2011 11:19 AM

Reply 17# adukala

ohh try check yg thread yg sticky pasl private hospital kat atas tu
or u can search nama asmah yun ke
bole gak

perutlembu posted on 14-1-2011 11:44 AM

Reply 17# adukala


    sangat mesra.
dia terangkan problem/situasi dalam bahasa yang mudah difahami dan jelas.
saya tak segan nak mengadu saya sakit/gatal kat mana2 pun.

adukala posted on 14-1-2011 11:57 AM

Reply 18# cmf_phoebe


    okeh phoebe..tq...

adukala posted on 14-1-2011 11:58 AM

Reply 19# perutlembu


ic...untung la kalau dpt doc ygok n serasi kan...
risau kalau2 lain diharap lain yg jadi....
sbb kita akan state ngn die dr skang smpi la bersalin nnt kan...
hope nnt sye tak slh pilih doc la..

mama82 posted on 14-1-2011 12:13 PM

owh.....ye ke...so dlu mama82 delivery nrmal ke operate ek....baper yerk kos nye?
adukala Post at 14-1-2011 09:12 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    bersalin normal thun 2008.. dalam rm2500..
    bersalin kali ke2 ni cadang g ampang puteri lak, tp bila dipikirkan ku selesa ngan doc asmah yun,, mgkin pusrawi lg pilihanku..
    Masa bersalin dulu baby dalam kandungan ada masalah terbelit tali pusat, tp alhamdullillah doc dpt handle dgn cekap.. sib baik    dapat bersalin normal..

adukala posted on 14-1-2011 12:18 PM

bersalin normal thun 2008.. dalam rm2500..
    bersalin kali ke2 ni cadang g ampang pute ...
mama82 Post at 14-1-2011 12:13 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

wah ...terbelit tali pusat..alahai..ngeri dgr...mcm sorg opismate ni...da terbuka 4cm...
tp bb takleh kuar...terbelit gak...
last2 kene operate...sian die....dedua jalan rase sakit......

o....2.5k ek..ok lagi la lau mcm tu...gak2 la kalo caesar baper yerk....
dgn sah ade kncng manis ni...ase mcm takleh normal jerk ni...

so mama82 yg kedua ni bile duenya?

mama82 posted on 14-1-2011 12:29 PM

insyaallah  bulan 7 ni..

waneeda1904 posted on 14-1-2011 03:42 PM

2x deliver kt pusrawi jalan tun razak.. both ngan doc. salleh...
selalu time cek up amik sabtu, xmo kaco time keje...
appointment minta yg paling awal.. selalu nya kul 8.30 dh ada kt hospital..
jd xde la kena tunggu lama tuk sampai turn...
mana yg kwn2 hubby dok bebel tunggu lama2 rupanya diorg g pon dh tengahari..
pastu hubby ckp g pagi x lama tunggu.. baru sume pakat g pagi :lol:
cek up bayar sendiri... deliver baru pakai GL hubby...
1st; normal + epi + 1 bedded, 3n2d = rm3.8k++
2nd; emergency ceaser + epi + 1 bedded, 4n3d = rm8.5k++
Page: [1] 2
View full: bersalin di KPJ ampang puteri & hospital Pusrawi