RockerZin posted on 26-1-2011 06:19 PM

Sabun mandi Camay

Sabun mandi Camay
http://3.bp.blogspot.com/_Ys_HKl0Nh6s/TR97tT_gLSI/AAAAAAAAAIA/HMKA3rWO5y4/s1600/NAAFI1.JPG

Saya tidak berapa pasti bila Sabun mandi Camay ini memasuki pasaran Malaysia. Saya hanya mendapat tahu tentang kewujudan sabun Camay di bilik mandi rumah saya hanya bermula pada tahun 1985, setelah saya pandai menggunakan sabun untuk memandikan diri sendiri (sebelum 1985, emak saya yang mandikan saya setiap kali waktu mandi).  Jadi saya jangkakan sabun Camay ini mungkin mula memasuki pasaran tempatan seawal 1980-an, sebab saya lahir pada 1979.

Sabun Camay ini memang harum baunya. Pada masa tersebut, tiada lagi kewujudan cecair mandian (shower gel) seperti yang popular pada masa kini. Kalau ada pun, cuma cecair mandian untuk kegunaan bayi sahaja. Untuk orang dewasa punya belum dikomersilkan lagi. Jadi, Camay merupakan salah satu sabun pilihan wanita-wanita Malaysia ketika itu, selain jenama Lux dan May.

Sabun Camay ini terdapat dalam pelbagai warna, tetapi baunya lebih kurang sama sahaja. Perisanya pula saya tidak tahu kerana tidak boleh dimakan, walaupun ada kawan satu sekolah tadika saya yang pernah cuba untuk merasa sabun Camay ini dengan lidah beliau. Mungkin kerana terlalu terpersona dengan kewangiannya kot...



http://4.bp.blogspot.com/_Ys_HKl0Nh6s/TR9-XVit94I/AAAAAAAAAIE/NgSQY06shtI/s320/camay.jpg
Sabun Camay berwarna putih. Bungkusannya berwarna putih, ketul sabunnya pun putih juga. Gambar dari http://onokuno-kuno.blogspot.com




http://3.bp.blogspot.com/_Ys_HKl0Nh6s/TR-CKOfP4dI/AAAAAAAAAIM/DkQOWxf-I_E/s320/camay+hitam.jpg
Sabun Camay warna pink dengan tema wanita manja menggoda dan warna hitam dengan tema wanita misteri. Yang mana satu pilihan anda? Apa yang ada di bilik mandi tu, saya main pakai saja, takdenya nak fikir-fikir lagi. Saya rasa emak saya suka beli yang warna hitam. Banyak simpan misteri agaknya emak saya ni. Nanti saya tanya kenapa beliay suka beli Camay yang warna hitam. Sumber gambar: Hindi.tv

Tak kiralah anda beli Sabun Camay warna apa pun, yang penting ia tetap mempunyai logo kepala seorang wanita di pembalut bungkusan sabun. Logo kepala wanita dengan fesyen rambut "Bob" itu juga ditatahkan di atas permukaan sabun, menyebabkan saya kadang-kadang rasa sayang nak pakai sabun Camay ini. Kalau nak dipegang dengan tangan bercampur air, kemudian digosok ke badan, logo kepala wanita itu akan sedikit demi sedikit pudar dimamah buih...

Saya tidak perasan bilakah sabun Camay dihentikan pemasarannya di Malaysia. Tahu-tahu sudah tiada lagi di atas rak-rak supermarket dan kedai runcit. Jadi, untuk menyegarkan kembali nostalgia anda yang pernah menggunakan sabun Camay ini samada untuk mandi atau membuat belon ketika mandi, saya lampirkan iklan komersial sabun Camay yang ditayangkan di kaca TV pada tahun 1982. Selamat menonton iklan yang penuh dengan kejujuran, lemah lembut dan sopan-santun ini. Berbeza betul dengan iklan zaman sekarang.

jazaa posted on 26-1-2011 06:40 PM

Dulu suka pakaisabun ni....pastu ada soseh-soseh kata ada lard...terus stop...
Kalau tanya manufacturer pun jawaban, "tak jamin tak ada lard"...hu,hu..

KimoraHakim posted on 26-1-2011 06:56 PM

tak ingat samada penah pakai sabun ni ke tak..tapi aku masih ingat shower gel dah ada sekitar awal 90-an...ingat masa tu kat umah pakai lux..

airwaves posted on 26-1-2011 07:57 PM

Takde jual lagi dah ke. Rasa cam ada nampak, tapi tak amik perhatian sbb aku ni pon jenis beli shower gel/cream.

the^Librarian posted on 26-1-2011 10:38 PM

ada jual lagi...seketul 3-4 ringgit mcm tu..

Leona posted on 26-1-2011 11:17 PM

dulu suka sgt guna sabun lagi, memang harum sangat

RockerZin posted on 27-1-2011 02:40 AM

ada jual kat haniffah mesjid india

ice98 posted on 27-1-2011 12:41 PM

pernah pakai sabun beli sendiri, mahal sikit klu banding ngn lux, popinjay (lg la), may... camay ni wangi pastu tahan lama sikit,

Ctrl-Alt-Del posted on 27-1-2011 04:39 PM

pernah pakai sabun beli sendiri, mahal sikit klu banding ngn lux, popinjay (lg la), may... camay ni  ...
ice98 Post at 27-1-2011 12:41 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

popinjay tu yg ade burung tu ek? :laugh3:

buahcinta posted on 27-1-2011 06:39 PM

mesti mamat khalid pun pakai popinjay ;P

daiman posted on 27-1-2011 07:19 PM

wah..betul2 aku setuju kalau kata sabun ni sangat wangi
aku masih ingat lagi masa aku kecik aku penah beberapa kali gigit sabun ni
sbb tak leh tahan ngan bau wanginya..

Mr_Nenas posted on 28-1-2011 05:44 AM

aku suke sabun papinjay wangi jer..balik jer kampung kompom mandi ngan sabun papinjay..feel pun lain jer mandi ngan sabun papinjay nih :D

ice98 posted on 28-1-2011 08:54 AM

Reply 9# Ctrl-Alt-Del


ha ah... yg kaler ijau ade gmbr burung ape ntah...
wangi gak tp cpt keras pastu tak kuar buih dah... (sabun murah....;P )

skymania posted on 28-1-2011 10:27 AM

dedolo kala..masa bapak aku ader lgk..die sker pakai sabun popinjay...:lol:

yg kaler ijo ader gambo merpati tuh...:lol:

TulenBang posted on 28-1-2011 08:42 PM

popinjay la nostalgia.. :laugh3:

BeskotCekelat posted on 30-1-2011 05:58 PM

Sabun cap kapak@buruh xde ke? Empat segi, siap boleh potong2 lagi.. huhu...

inmaroon posted on 31-1-2011 11:17 AM

Reply 16# BeskotCekelat

tu sabon basoh kaennn laaa... hehehe

pearl.silver posted on 31-1-2011 02:08 PM

hehehe...nostalgic...

dulu pon ade pakai camay ni...sabun ijau tu pon ade....lagi satu sabun ijau jenama 999 kot..kotak kaler merah itam kuning..hehehehe

sw00sh posted on 1-2-2011 12:30 AM

Sabun cap kapak@buruh xde ke? Empat segi, siap boleh potong2 lagi.. huhu...
BeskotCekelat Post at 30-1-2011 17:58 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


   sabun ni boleh buat semua....mandi,syampu,cuci baju,basuh pinggan dan macam2.masa sekolah dulu basuh tray guna sabun ni la

ezacbee posted on 2-2-2011 12:21 AM

Reply 18# pearl.silver


   
penah gune time kecik.. :lol:

BeskotCekelat posted on 2-2-2011 10:43 AM

Reply 19# sw00sh

hahaha.. ni baru betol2 MPS.. (Multi Purpose Soap)  :lol:

norzyy posted on 2-2-2011 11:38 AM

dedulu masa kecik2 memang pernah pakai sabun cap kapak utk mandi. murah kekdahnya... popinjay pun pernah gak.

TJCLASSIC posted on 2-2-2011 12:07 PM

Ada lagi ker sabun CAMAY ni ... aku cuma dapat mengesahkan sabun ni dah ada pada tahun 1982 ... tahun aku masuk boarding school, so ada penghuni asrama pakai sabun ni ... and of coz ada sok sek sok sek sabun ni ada gelatin ba alip ba ya.

sw00sh posted on 2-2-2011 12:12 PM

sabun ni ada jual lagi..try carik kat kedai2 runcit yg kurang pembeli..kalau tak silap dekat guardian pun pernah nampak

bbalik posted on 4-3-2011 09:16 AM

aku suka iklan ooo pamolive.... yang tukar2 muka pompuan model tuh...

lari tajuk arr...:lol:
Page: [1] 2
View full: Sabun mandi Camay