isms posted on 24-3-2011 01:07 PM

SAMAN DBKL

Salam semua,

saya nak tanya berkenaan saman dbkl nih.
Minggu lepas masa bekpes pagi, keter kena saman dengan DBKL. Keter tuh atas nama saya. Hubby cakap tak per, x payah bayar, saman dbkl tak link ngan JPJ.

saya nak tahu lah dari sesapa2 yang berpengetahuan, betul ker tak payah bayar or kalau tak bayar nanti implikasinya apa yer.?

terima kasih.

figurae posted on 24-3-2011 02:03 PM

dulu ye takde link..
tp dgr2 skrg dbkl tgh usahakan nak wat mcm saman polis n jpj.. nak bleklist kalo tak bayar..  
tapi tak sure kuatkuasa bila..
kalau nak cek saman g je kat laman web dbkl

kazaraf posted on 24-3-2011 02:12 PM

mmg betul buat ms ni xde lg link ke jpj. tp xtau la esok/minggu dpn/bln dpan/thn dpan.

snang ckp. byr jela.. ehhe. kalo nak baya la.

RosesAre_Red posted on 24-3-2011 02:49 PM

kalo nk bayo, bayo je...
kalo x tggu je dia kuatkuasa nnti :lol:

superbike posted on 24-3-2011 03:06 PM

ye betol...aku pun dgr dari org dbkl gak psl depa nak buat link ngan jpj..

p bayo je la...(kang tak lena tido ko kang) ;P

medangmru posted on 24-3-2011 05:59 PM

aku dah dengar DBKL nak link ngan JPJ bertahun2 dah.....dalam 5 tahun dulu....tp tak dibuat jugak.....

Bygkan kalau kene blacklist dan takleh enew roadtax...saper gak yg rugi kan....:lol::lol:

sedangkan saman Polis tu pun berapa byk yg kene blacklist??.....ramai member2 aku yg kene saman sejak sebelum tahun 2000.....dan yg 1-2 tahun lepas puin dgn senang lenang je leh renew roadtax....inikan plak saman DBKL...;P

jazaa posted on 24-3-2011 08:45 PM

saman parking skrg dah RM100...
Baru kena 2 minggu lepas....:'(

isms posted on 25-3-2011 12:20 PM

Reply 6# medangmru


    terima kasih mod bag kedit..hihi 1st time dapat nih

c_antique posted on 25-3-2011 04:29 PM

baik2 forumer kt sini errkkkk nk byr sman dbkl tu

aku almost every day dr 2008 asik kena saman parking dbkl/ (park depan opis and bkn tempat bz)..xpenah byr n masih blh renew roadtax

khayzl posted on 29-3-2011 12:30 AM

aku hampir tiap2 hari kene saman ngan dbkl ni.. bukan tak nak bayar parking.. ape sgtlah setakat 50 sen/jam tuh tapi parking space sll penuh... dapat luar petak jer atau duk selik2 kat corner2 jer... :'(

reenz013 posted on 29-3-2011 12:36 PM

salam tt,

ni pirst time kene saman ngan dbkl ke...lau yer..bayarjelah

tp lau be4 ni penah gak kene saman dgn dbkl atas kete yg sama...abaikanjelah..nnti dbkl suh tt bayar semua saman

isms posted on 29-3-2011 02:49 PM

a'ah nih 1st time kena saman
kita nih jenis cepat cuak kalau dapat menda2 gini,
tp hubby lak dok kata x po abaikan
tuh yg tanya pendapat forumer2 kat sini tuh..

smoochie posted on 1-4-2011 01:27 PM

http://appsys.dbkl.gov.my/saman/index.asp

sila semak no plate anda.

intuitable posted on 2-4-2011 03:17 AM

Post Last Edit by intuitable at 2-4-2011 03:20

hehe! since diz is ur 1st time, mayb u better byr kot
plus, say if u nk byr within 14days since dorg issue d ticket, u blh byr half je
kt ticket u tuh ada x dorg chop dpt discount rm50 kalau byr cpt?
tp bak kata mereka2 yg dh slalu sgt dpt saman dbkl nih, abaikan je la..
sbb mmg dh thp nk muntah pun tgk saman tuh sbnrnya..
dh xrasa pape dh kalau npk saman tu kt cermin kete tuh.. :P

myself dulu pun masa 1st time dpt saman dbkl tuh, nervous nk mampus..
takut benor kalau2 dorg sampai dtg rmh. nk nangis pun ye. sbb mmg bkn jenis law breaker. ( konon2 laa.. :P )
tp pastu dh naik nyampah lak nk byr parking. dh la mmg parking space xcukup nk cater org2 yg keje kt situ
pastu kalau mamat dbkl tu sampai 2mins after timing ticket tu abis, pun kena saman gak.
mana la ada duit syiling sampai 4hengget nk byr parking pg2 :L
pastu buatnya tgh meeting ke apa ke, xkan la nk turun bwh pi byr parking lg
last2 i pun buat bodo je la sbb bila tny my boss, dorg tu suma lg la dh beratus2 keping dh saman dok frame kt rmh. huhu! ;P

cheapmon posted on 25-4-2011 12:05 PM

haahah..aku je ke yg baik...sebab byr saman DBKL within 2 weeks dari tarikh saman dikeluarkan...nervous siot bila ada saman walaupun saman parking...

abbyhoney posted on 19-5-2011 12:14 PM

Berkuatkuasa Julai 2011 saman DBKL akan link dengan JPJ, so sapa2 yang ada saman DBKL tu sila lah bayar..

intuitable posted on 9-6-2011 02:22 PM

haahah..aku je ke yg baik...sebab byr saman DBKL within 2 weeks dari tarikh saman dikeluarkan...nerv ...
cheapmon Post at 25-4-2011 12:05 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    masa byr sama within 2 weeks tuh, dpt half discount x..?
Page: [1]
View full: SAMAN DBKL