PerKasa posted on 7-5-2011 11:07 PM

Pokok ni Berapa Harga dan kat mana nak dapatkanya

Post Last Edit by PerKasa at 7-5-2011 23:08

Bucida Molineti (Pokok Doa)

http://2.bp.blogspot.com/_qU0ZukXejww/TTj9-FFV1OI/AAAAAAAAAEQ/FE5eY9OVWh8/s1600/Bucida+Molineti.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_qU0ZukXejww/TTj95kC5wPI/AAAAAAAAAEM/pkyaR6aYJfM/s1600/Pohon+Ketapang+Kencana.JPG
santekkan:)

safiku posted on 7-5-2011 11:19 PM

Di mana anda berlokasi? Jika berlokasi sekitar Lembah Klang, pokok ni byk dijual di nursery sekitar Sg Buloh esp belah² Hospital Sg Buloh dan Kg Melayu Sg Buloh. Saya ada tanam dua pokok ... dah meninggi dahh kedua²nya. Lima tahun lepas, jenuh nak cari pokok ni dari satu nursery ke satu nursery ... alhamdulillah akhirnya jumpa jge di Kg Melayu sg Buloh ... mujur la jge muat dibawa dlm kereta ...:L

PerKasa posted on 7-5-2011 11:40 PM

Reply 2# safiku


    Yg gambar atas namanya Pokok Doa ( warna daunya hijau pekat)
    yg bawah tu namanya Ketapang Kencana ( Warna Daun hijau cerah)

    terima kasih dgn infor Kat Buluh River rupanya

    1 Herga berapa?
    2 susah ke nak jaga?
    3 Berapa lama boleh meninggi?

    anda hanya perlu menjawab soalan 1,2 dan tiga sahaja:lol:

aishah posted on 8-5-2011 07:56 PM

yang ijau pekat ni ada banyak versi..biasa , katik
kalau biasa dari rm8(2 kaki) hingga rm800 -20 kaki batang diameter 7-8 inci..yang reg standard rm80-100 kalau tinggi 8 kaki diameted 3 inci

jaga..senang jer, kasi baja 15:15:15 cukup air idup la ( tapi kalau pindah polibeg ke tanah, daun dia selalu luruh kalau tak cukup air tapi  seminggu dua tumbbuh pucuk baru

kalau nak beli, beli yang dah ada tingkat (kalau batik) sebab kalau pokok tinggi batang kurus susah nak kluar tingkat baru.rega untuk ni murah sebab pokok reject

anggerik posted on 8-5-2011 10:52 PM

pernah temankan abah cari pokok ni 2-3 bulan lepas...yg batik mahal sikit dr hijau..
pusing2 kat area kusta tu mesti jumpa...rega dah tak ingat baper sbb byk jenis pokok yg diangkut..

safiku posted on 8-5-2011 11:26 PM

* kat umah sy, kedua²nya jenis daun hijau pekat tuu

1 Herga berapa?
seriously, dah tak ingat dahhh harganya ... dh lama sesgt membelinya.
(5 thn lps sangat² susah nk jumpa nursery jual pokok nih)

2 susah ke nak jaga?
sgt mudah dijaga ... seingat sy la kan, sy x pernah bg baja punnn :dizzy:
daunnya hijau cantikkk ... beberapa kali dlm setahun, ia akan bertukar daun baru. Haa, masa ni bg yg tanam bebetul di laman rumah, jenuh la nak sapu bersih dedaun lama yg luruh. Cam sy, tanam luar pagar tepi longkang (tanam pokok ni utk elak pandangan direct tembus ke rumah sy sbb posisi rumah bebetul berhadapan dgn deretan kedai) ... so tak payah lerr sesusah nak menyapu sakan dedaun yg luruh kat tepi jalan tu.

3 Berapa lama boleh meninggi?
seingat sy masa beli 5 thn dulu tingginya dlm 3' ... sekarang dh mencecah lebih 10'. Kalau serius nak beli pokok ni, pilih² laa ... sbb sy tgk cam pokok jiran sy punya yg baru ditanam, dlm 3 minggu ditanam, terus naik meninggi pucuk baru dlm 3' terus ..! tp batang kecikkk jerr ... dan selang tingkat tu terlalu jauh jadinya. yg sy punya alhamdulillah, setiap kali tingkat baru nak meninggi, bila batang dah agak² teguh barulah dia naik tinggi tingkat by tingkat.

info tambahan berdasarkan pemerhatian sy (walau tak ditanya punn) :$;
1. dahan asal tak akan naik tinggi ... dia dok tang tuuu je laa.
2. saiz dedaun pucuk/dahan/tingkat baru lebih besar drp dedaun pd dahan asal (dhn asal dedaunnya menten pd saiz asal walau dah berganti luruh)
3. dedaun baru dah tumbuh, baru la dedaun lama akan luruh tatkala 'musim' ia berganti daun baru.

Mulan posted on 8-5-2011 11:43 PM

kalau nak beli, beli yang dah ada tingkat (kalau batik) sebab kalaupokok tinggi batang kurus susah nak kluar tingkat baru.rega untuk nimurah sebab pokok reject
aishah Post at 8-5-2011 19:56 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

k.esah ada pokoknya.. PM harga boleh?... rasa mcm nak gantikan pokok yg developer tanam.. dah mati kena patah2 dek anak2 jiran  :'(

(tgh standby takmo terkejut nanti)

safiku posted on 12-5-2011 08:02 PM

ni satu drp pokok yg ada kat umah ... baru bertukar daun +-3 mgu lps n warnanya masih agak hijau muda. Pucuk baru blm bercambah, n tgk dari jauh tingkat plg atas tu ada dua dahan kiri kanan je rasanya. Sori xde gambar penuh ... ni pun zoom dari jauh je ... segan org nampak nak snap dedekat :$
http://i5.photobucket.com/albums/y170/sufiku/P1030030-1.jpg

aishah posted on 13-5-2011 03:34 AM

Reply 7# Mulan

rega kita ada dari range 8-100 ringgit :) ikut ketebalan poket anda

PerKasa posted on 15-5-2011 01:40 PM

Reply  Mulan

rega kita ada dari range 8-100 ringgit  ikut ketebalan poket anda
aishah Post at 13-5-2011 03:34 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    Mulan, awk ada jual pokok ni ke?
    lokasi kat mana?

Mulan posted on 15-5-2011 03:32 PM

Post Last Edit by Mulan at 15-5-2011 15:44

Mulan, awk ada jual pokok ni ke?
    lokasi kat mana?
PerKasa Post at 15-5-2011 13:40 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Encik PerKasa...u salah faham ni.. saya takde jual pokok... Puan Aishah kita yg menjual BERBAGAI jenis pokok... beliau berpusat di Kuantan tapi blh deliver merata... sila order dgn beliau..

saya tgh berkira2 nak mengorder jugak le ni.. tunggu diorang abis bergathering kat Cherating dulu..

waz posted on 25-2-2014 05:15 PM

safiku posted on 8-5-2011 11:26 PM static/image/common/back.gif
* kat umah sy, kedua²nya jenis daun hijau pekat tuu




nak tanya... kalu dahan yg bawah2 tu mmg dah tak naik...
kira bole la cantas jer dahan2 bawah tu kan....

Page: [1]
View full: Pokok ni Berapa Harga dan kat mana nak dapatkanya