nad_nadia posted on 31-5-2011 11:58 AM

ubat demam (cucuk Punggung) bahaya untuk bayi?

please sesapa da experiance tlg share maklumatnya...

isu: nad penah jugak bagi kat anak bila dia demam panas (melebihi 38 celcius).. masalahnya member nad ada mengatakan yang ubat ni x bagus sangat bagi pada anak... melainkan kalau betul2 panas (melebihi 40 celcius)... dia cakap kalau pakar pon x mengesyorkan ubat ni diberi pada anak...dia ckp, kalau bawah 40 celcius, baik bagi ubat demam biasa ja...dia ada pengalaman anak sedara dia kena bedah dia bahagian duburnya akibat penggunaan ubat ni yang kerap.... betul ka?

tenteramsuci posted on 31-5-2011 08:28 PM

As far as i concerned....takde pulak pernah my doktor bgtau begitu...even dia lg bagi kalau anak panas sangat...masa letak tu...letak la baby oil sikit....lagipun pcm supp tu mudah cair kalau kene kepanasan kat buntut baby...

Btw....doktor lebih galakkan kita tuam masa badan terlampau panas....tuam dengan tuala basah....jgn guna air ais...guna air paip biasa...tuam then panas tu akan reda lah...cuma kene korban la sikit masa tidur anda....:$

kasihdansayang posted on 1-6-2011 01:51 AM

setahu sy ubat tu mcm ilin..bila dimasukkan ke dalam bontot ubat tu akan meresap masuk ke dalam badan..kalau kita ke klinik bila anak demam mmg doc akan msuk ubat ikut punggung walaupun suhu dibawah 40..

Ariys21 posted on 1-6-2011 07:24 PM

yes, ubat itu bahaya jika tak di control penggunaannya..ubat ini sgt berkesan for high temperature yg sampai 40 degrees tu..jadi, if doctor yg prescribe, doctor akan bagi advise bila kita patut guna..and still better ambil ubat ni dari kita biar panas sampai sawan..

yang jadi bahaya nya, asal demam sikit, kita terus guna..tengok temperature dulu..
sbb ubat ni cpt turunkan suhu badan to normal temperature..
dia cpt sbb dia bypass liver ke apa..
i malas nak google, tp mmg ada keluar article psl ubat ni dulu..long-term effect dia.
cuma, in general, if you trust your ped, dont worry if dia prescribe ubat ni..and ask the doctor..

hope that helps..

Ariys21 posted on 1-6-2011 07:26 PM

setahu sy ubat tu mcm ilin..bila dimasukkan ke dalam bontot ubat tu akan meresap masuk ke dalam bada ...
kasihdansayang Post at 1-6-2011 01:51 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


it depends on doctor..so far, doctors yg i jumpa tak cepat sgt nak bagi ubat ni...even ped..it depends on the baby conditions,,mind you..klu boys, suhu dia 39, 40 degree masih ada yg melompat2 macam takde apa2..
tp kalau yg dh lembik taknak makan minum tu, haaaa...of course kita nak turunkan temp dia cepat2..

putribatrisya posted on 1-6-2011 07:41 PM

yup, paed put masa anak put warded aritu pun mmg msk kan ubat bontot ni je sb bdn panas sgt 39c. dh la anak put mmg x nk mkn n minum lnsg.
dlm 3hr warded every 6hrs mmg guna ubat ni je sb suhu anak put mmg x turun2 till inject antibiotik thru tangan baru elok.

kasihdansayang posted on 1-6-2011 11:13 PM

Reply 6# putribatrisya


    anak put ada kena sawan ke sampai kena masuk wad??

nad_nadia posted on 2-6-2011 11:26 AM

member nad da jugak gtau saluran dubur kita sangat kecik n sensetif... cuba kita pegang ubat paracetamol lama2, tangan kita akan merasa panas kan? camtu la kesan kalau kita masukkan di buntut....  ia membuatkan saluran dubur anak kita yang still lembut rosak... wallahualam...

nad_nadia posted on 2-6-2011 11:26 AM

thanks pada kengkawan yang bg info...

Aefy_Laily posted on 2-6-2011 01:28 PM

My experience pulak..


Anak saya yg umo 3 thn.. mmg selalu demam dari umur 6 bln.. every month mmg dia selalu demam... lg satu susah plak nak makan ubat.. byk kali warded.. bila warded mmg la paed guna ubat punggung sbb susah mkn ubat kan.

awal thn hari tu dia masuk ward lg sebb demam panas.. kalau dia demam mmg reached sampai 40'C ... mmg doktor bagi ubat pcm supp tu.. lepas dari tu.. every 2 weeks dia demam berulang.. setiap kali jumpa paed.. paed bg pcm supp.. then i tanya doktor x pe ke kalau pakai pcm supp nih... then my paed nie kata.. fungsi dia sama mcm ubat makan.. cuma dia cepat sikit dari ubat makan.. sbb ubat supp punggung tu bypass process kat hati dgn pankreas .. CUMA yg menjadi bahaya sbb menda tu mcm lilin.. then kalau cucuk x guna pelincir boleh buat cedera kat dubur baby... so doktor advice pakai pelincir.. saya beli KY gel utk guna bila nak cucuk kat punggung dia.. pcm supp kalau nk amik kena minta dr doktor dulu sbb dia ada 125mg & 250mg.. ikut berat badan anak.. so kena minta doktor advice la ye..

Last week saya dah buat pembedahan tonsil anak saya.. demam panas tu kerapa berulang sbb tonsil.... hopefully lepas nih saya dah x perlukan lagi ubat2 demam nih.. insyaallah...

ciklahcute posted on 3-6-2011 12:13 AM

anak demam? minum air zam2 je...basahkan jg muka dan kepala....
bgtu gak kalu alahan(kucing) dan cirit birit....

kalu panas kuat sgt...ambik lendir aloe vera buh atau buih
daun bunga raya buh ke kpla...

juita posted on 3-6-2011 09:41 AM

pendapat peribadi me mana2 ubat utk baby bwh 2 tahun bahaya...sebolehnya buat cam ciklah ni..guna air zam-zam, air asam jawa pun bleh...cumanya kalau bby dah panas tahap melampau DITAKUTI kene sawan tarik sumbat je la ubat tu.pastu maintain dia punya suhu, ......bukan pakai slalu, takkan bby demam tetiap bulan kecuali cam kes Aefy tu la....kalu demam tetiap bulan tu mesti ada mende laen tuh........

selagi boleh basahkan kepala dan badan maintain dia punya suhu ok larrr tuh me kalu basahkan badan slalu guna air suam ..kalu guna air sejuk takut terkejut lak budak tuh kita dah la demam rasa sejuk boh lagik air sejuk tambah sejuk lar terketar-ketar.....setakat ni anak2 bagik syrup pcm je ...yg tecit (5 bulan) tu lum penah dmm lagik

watymuchaz posted on 12-7-2011 04:34 PM

ubt sumbat bontot ni mmg i standby kat umh...kalo suhu dia tak cecah 38++ mmg i bagi ubat demam oral je....selalunya temp naik time tgh mlam..time tu br guna ubat bontot..bila suhu dah turun sikit..next 6 hours i continue ngan oral med jer...

fardz posted on 12-7-2011 05:08 PM

takut plak dgr side effect bila pakai ubt sumbat bontot nie...anak mmg ssh nak mkn ubat so hb mmg stand by ubt bontot nie....bila demam sumbat...hish rasa nak nangis plak...sian anak...anak ard baru 1thn 1/2 boleh ker pki yg 250 utk sumbat bontot???....sesiapa leh bantu???

kawan-kawan posted on 13-7-2011 12:08 AM

My experience pulak..


Anak saya yg umo 3 thn.. mmg selalu demam dari umur 6 bln.. every month m ...
Aefy_Laily Post at 2-6-2011 13:28 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


I pun same gak dulu..besarnya duagaan..


www.mythestore.com

watymuchaz posted on 13-7-2011 12:39 AM

Post Last Edit by watymuchaz at 13-7-2011 00:40

takut plak dgr side effect bila pakai ubt sumbat bontot nie...anak mmg ssh nak mkn ubat so hb mmg st ...
fardz Post at 12-7-2011 17:08 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    saya biasa beli kat guardian mmg ada 2 jenis..biasa pkai jenama poro..yg 125mg untuk umur 1 thn- 6 thn...(sebiji untuk kanak2 umur 1-2thn, dan 2 bijik untuk kanak2 umur 2-6thn)...ada tulis kat kotaknya...

yg 250mg untuk 6thn keatas kot kalo x silap....

pinksarah posted on 13-7-2011 08:19 AM

Reply 8# nad_nadia

babies below 1 year dr memang sangat2 tak galakkan beri ubat makan like paracetamol,neurofen and so on lah..

masa my baby demam di waktu umur sekitar 3-10 months macam gitu dr minta i banyak2kan bf je..

ubat masuk lalu punggung tu normally kalau temp dah high sangat,tak boleh contained dgn ubat makan je..

tapi,penggunaan tu tak boleh kerap,tak silap i boleh internal bleeding or something..cam gitu lah i pun ingat2 lupa..jgn kata babies,kita yang adult ni pun mana boleh kerap guna ubat cucuk punggung ni...hehehe

kebiasaan nya dr/nurse hanya use this method once or twice max cam tu,then only diaorg bagi syrup,itu pun dalam dosage yang sangat sikit,they don't prefer giving drugs kat babies unless betul2 memerlukan..kalau dr bekalkan ubat cucuk punggung ni pun dia akan strictly bagitau in case of emergency saja..

hopefully you get your facts right la ok,tak semua drugs tu tak ok pun,cuma cara kita gunakan tu mungkin salah and boleh leads to problems yang kita pun tak jangka..dengar pendapat boleh,tapi utk kita percaya atau tidak kita buat survey dulu..

kalau ikutkan dr tak suka sangat nak prescribe medication kalau baby tu setakat demam biasa,org tua2 kata demam beralih bulan..i selalu being advised bf je kat baby,ubat2 ni standby in case demam tu makin panas,temp tak mo turun gitu..

sajer posted on 13-7-2011 08:47 AM

owh...ubat demam ikut bontot ada kesan sampingan ek...baru tau

semlm anak sy, umo 3 thn demam panas. dah 2,3 hari tp xbaik2. mula2 bagi paracetamol. kejap ok, kejap panas balik. dah guna asam jawa & lap guna kain basah pon xde kesan sgt. pagi semlm mmg dah xbole tahan bila tgk dia smpi menggigil2. pukul 4 pagi nak carik klinik. lalu kat depan hospital, tgk xde org. terus bawak dia g hosp. doktor check suhu bdn 38.9c

doktor bagi ubat ikut bontot & masuk air 110ml & amik darah skali. syukur lps habis air tu, suhu bdn reda & bila result ujian darah kluar, ada jangkitan kuman sket pd paru2 tp blm capai tahap kena masuk wad. kul 7 pagi dah kluar dr bhgn kecemasan.

honeybee1802 posted on 13-7-2011 02:54 PM

My experience pulak..


Anak saya yg umo 3 thn.. mmg selalu demam dari umur 6 bln.. every month m ...
Aefy_Laily Post at 2-6-2011 13:28 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
haah aritu anak2 kene tonsil kaw-kaw demamnya...tak penah2 le dmm mencecah 40C sebelum ni kali beb ari dok cecah je...tp selagi ada infection kat situ selagi tu la dia dmm kaw tak hengat.masalah besornya biler ada tonsil mula anak takmo menelan muntah pun iyer.terpaksa la pakai ubat montot..ada dua kan?PCM and voren...voren tu ikut kata pharmacist kat spital dia kasik skali jek time dmm tinggi sgt...then bg supp PCM jah...mmg voren tu cepat le kebah.tp kire pakai biler emergency je la kot.ritu kat ER dah panas nor dak kecik neh, dah msk voren pung depa still lap2 sponging lg....tinggi sgt dmm..

Aefy_Laily posted on 13-7-2011 03:25 PM

Reply 19# honeybee1802

kalau ada tonsil baik bung jek... selama 3 thn Aefy dok layan anak tu demam .. muntah2 jgn ckp la... setiap kali demam mesti muntah sbb tonsil dia besar dan bergesel antara satu yg buat dia x selesa.. then muntah...

26/5 hari tu dah operate buang tonsil anak Aefy tu sbb buln 5 tu dia demam panjang.. baik 2 hari jek.. pastu demam lg.. then x boleh tahan dah.. operate masa dia dah sihat sikit.. alhamdulillah.. sejak tu sampai la hariini dia dah x demam apetah lg muntah2.. syukur sgt2...

from my experience last time... cucuk sub PCM dulu dlm 1- 2 jam panas tak turun2 baru amik sub voren.. voren nie lepas pakai kena gap 8 jam utk amik sub pcm semula... kalau dlm 8 jam tu dia panas lagik.. Aefy bg mkn ubat brufen warna oren..

http://www.mims.com/resources/drugs/Malaysia/pic/Brufen%20Suspension%20oral%20susp_49330.gif

ini yg doktor advice la... sepanjang dia demam .. mmg la cam nurse kita nie.. dok monitor panas dia.. mandikan .. sponging...
letih jaga anak demam ni kan.. muntah lg... mcm2.. risau sawan..

honeybee1802 posted on 13-7-2011 04:44 PM

Reply  honeybee1802

kalau ada tonsil baik bung jek... selama 3 thn Aefy dok layan anak tu demam  ...
Aefy_Laily Post at 13-7-2011 15:25 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
baru skali kene tonsil dedua org neh...harap2 tak le kene lgk...hubby penah kene beb kali...kalo teruk dia gi amik antiobiotk injek sbb takut nak ke operate..now lama gak kene.tp ada member kene tonsil kot, bengkak giler betul..sampai takleh nafas dah, mau naik biru dah tak ckp oksigen.sib time tuh opis dekat ngan spital.i aritu almost 2 weeks main demam berganti passing baton...i almost la..cpt telan madu...ok jugak la sbb baru permulaan..

tukul posted on 14-7-2011 05:12 PM

owh...ubat demam ikut bontot ada kesan sampingan ek...baru tau

semlm anak sy, umo 3 thn demam pan ...
sajer Post at 13-7-2011 08:47 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

dmm zaman skrg ni kan mudah benar ada jangkitan kuman dalam paru2 dan dalam darah kan...

fardz posted on 14-7-2011 05:31 PM

semlm dah tny kat Dr. kat office nie dia kata bleh potong jek PCM yg 250 tue..... lega rasanya..

NeBuLa posted on 15-7-2011 12:31 PM

anak saya yg 2 tahun pg td rasa badan panas jer macam nak demam...hati saya rasa tak sedap dah...erm,husband hantar juga pegi pengasuh..erm,nak bg makan apa ye supaya panas badan dia tu cepat turun sebelum jd demam...yg saya tahu minum air byk2..td ada buatkan dia ribena 9oz..dia ni susah minum air masak...if makan buah2 spt oren tuh membantu tak sb ada vit C?or just bg minum susu botol kerap...advice plezz..

nad_nadia posted on 15-7-2011 01:19 PM

Reply 22# tukul


    a,ah... anak nad jugak penah kena... dia demam sampai 4 hari x kebah, last g amik darah, rupanya darah dia ada jangkitan....
Page: [1] 2
View full: ubat demam (cucuk Punggung) bahaya untuk bayi?