kicapmanis posted on 5-9-2011 05:26 PM

skincare utk muka yg ada masalah jerawat?

Assalam rakan2 forum,

Nak minta kawan2 di sini share skincare terbaik bagi mengatasi kulit muka yg ada masalah jerawat /jeragat.   
Dah puas menerai mcm2 jenis... dari yg murah hingga ke mahal tapi semanya lebih kurang sama jer... jerawat makin naik adalah... :mad:
Especially bila time2 nak period... aduhai...  
Ingat nak try product Clinique... bagus ke product ni?  or perhaps ada sesapa yg boleh rekemen / share pengalaman?  Thanks... :loveliness:

Ice_Q posted on 7-9-2011 04:15 PM

Try Jan Marini or DDF.

sayang_pjan posted on 7-9-2011 05:01 PM

minum la herbalife...dalaman kena jage jgk...

pinksarah posted on 7-9-2011 05:13 PM

makan wheat germs..

beli kat pasaraya,cost you rm15/box..

take 2-3 spoonful everyday,Insya-Allah jerawat kurang..

cara makan boleh bancuh dgn air,juices..mix it with cereals,oats..

rasa macam gandum tawar,agak likat and kalau org cerewet memang susah sikit nak telan,i ni fikir nak cantik je..hahahaha...kecantikan melalui penderitaan kaaannnn....

luaran i tak tau nak recommend apa kat you,but you tak mo cuba rodial ke?counter kat robinsons the gardens...

mitchyan posted on 7-9-2011 07:19 PM

kene tau jugak punca naik jerawat, kadang2 dr dalam, kadang2 sebab skincare yg kita pakai. cube muhasabah diri (tibe2 suruh muhasabah diri plak hahaha) ;P

els posted on 7-9-2011 07:32 PM

clinique tak brp ok kot sbb pengalaman tgk kawan n adik ipar. biasa jek...
tapi cube pakai miracle mask, tak mahal pun.. mmg bagus sbb sy sendiri pakai.

cmf_shiwari posted on 7-9-2011 09:47 PM

kalau minum pati brands tu ok x :o

martasha posted on 7-9-2011 10:33 PM

boleh try sabun gluta kojic.. + egyptian magic cream as pelembap yg bagus as anti bacteria..

http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=588823&highlight=sabun%2Bgluta

sitot posted on 8-9-2011 12:33 AM

pakai skincare yg mild. jgn mudaratkan lg jerawat tu. i pakai clinelle. mmg la xdpt surutkan jerawat serta merta, tp for long term, bagusla sbb takde pewarna, pewangi, alcohol bla2 sume tu.. which is one of the reason why acne appears . kurangkan pakai produk yg ade benda2 pengawet bla2 tu. tak bgs. just my 2posen. takpon tido awal, jaga makan n eksesais. membantu gaks. ok:)

jipo3 posted on 8-9-2011 02:12 AM

Reply 2# Ice_Q

betul..jan marini memang bagus:loveliness:

honeybee1802 posted on 8-9-2011 10:23 AM

pakai skincare yg mild. jgn mudaratkan lg jerawat tu. i pakai clinelle. mmg la xdpt surutkan jerawat ...
sitot Post at 8-9-2011 00:33 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


   ye betul..betul...i found out jerawat i naik sbb muka terlalu la berminyak..yet ada plak dry patches..my pores agak besar jugak..tu lgk satu penyumbang pada kesumbatan n at the end cik jer naik la...try pakai clay mask before raya..ok jugak rs...setakat ni takde la yg besar naik like before...like pinksarah said..inner pun keen jugak..tp lom start lgk nehh...hehe..

Aleana posted on 8-9-2011 05:21 PM

Post Last Edit by Aleana at 9-9-2011 01:13



A'kum,

I guna produk Clariface. Sblm ni, kulit i mmg naik meradang time nk period/stress. guna produk ni blm sampai seminggu pn, i nmpk result dah. kulit tak b'minyak sgt, pimples pun kering. happy sangat dengan prduk ni. cubalah dik, sure you pn happy dgn result. I beli dr website www.skinatics-international.com. klu ada ape2 nk tanya, blh email info@skinatics-international.com ade rep yang tolong almost serta merta..



p/s: i share pengalaman je, tak terlibat dlm urusan jualbeli produk ni.

-Ana-

shakeera posted on 8-9-2011 06:48 PM

boleh try sabun gluta kojic.. + egyptian magic cream as pelembap yg bagus as anti bacteria..
martasha Post at 7-9-2011 22:33 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
EMC ni i guna skrg.tp disebabkan cream ni berminyak i cmpur dgn moisturizer baru sapu kat muka. dan i mkn virgin coconut oil. muka i mmg jenis senang naik jerawat tp skrg ni mmg nmpk perubahan ketara..

lagi satu, kalau kulit jenis berjerawat jgn guna produk pemutih nanti lagi byk naik.









p/s : i bukan jual produk2 ni ye. share pengalaman je

martasha posted on 8-9-2011 07:04 PM

EMC ni i guna skrg.tp disebabkan cream ni berminyak i cmpur dgn moisturizer baru sapu kat muka. da ...
shakeera Post at 8-9-2011 18:48 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


oo..samala..vco tu i baru try 1 bottle.. so far ok la.. sesuai untuk me yg prgnant.. bdn pun kurang letih..
emc tu i sapu terus je nipis2..pastu blend dgn makeup..so far x berminyak.. kalo sapu nipis2 mmg emc tu cepat menyerap..

zappel posted on 9-9-2011 08:31 AM

boleh juga try caroline paris ... bagus utk muka yang senang congested.. glamer gak skincare ni kt lowyat.net.. :loveliness:

umi_qaz88 posted on 9-9-2011 07:38 PM

salam semua...

tapi pada pendapat saya la...
jenis produk yg kite guna mesti yang sesuai dgn kite...
but my lecture said using produk yang sesuai untuk wanita asian... maksudnya guna produk yg dihasilkan untuk org asia saje....

But kalau nak info lgi  pi tengok women zone kat NTV7 setiap sabtu... but i forget what time but before 6 pm..

program itu bnyk maklumat tentang wanita....

umi_qaz88 posted on 9-9-2011 07:40 PM

tapi saya biasa amalkan semasa membasuh muka kena bersihkan muka betul2.

pastu masa guna pelembap just use your hand and tepukkan muka perlahan2 supaya khasiat pelembap dapat masuk ke kulit dengan pantas...

Alhamdullilah muka saya ok...

umi_qaz88 posted on 9-9-2011 07:41 PM

tapi saya biasa amalkan semasa membasuh muka kena bersihkan muka betul2.

pastu masa guna pelembap just use your hand and tepukkan muka perlahan2 supaya khasiat pelembap dapat masuk ke kulit dengan pantas...

Alhamdullilah muka saya ok...

pinksarah posted on 9-9-2011 07:44 PM

Reply 16# umi_qaz88

tak juga..

sk11 tu utk asian women kan..

i pakai habis breakout muka i..

sedih seh!

tapi shu eumura oil cleanser tu ok,i suka..hahahaha

onespecialplace posted on 9-9-2011 07:47 PM

Kalau jerawat byk dtg masa sblm nk period je, biasanya sbb hormonal changes. Try makan capsule evening primrose oil sbb dia tolong stabilise hormone dlm badan. Lps tu elakkan guna scrub yg kasar sgt sbb klu kulit dah irritated tu makin teruk je jadinya. Dkt Acne.org ada suggestion utk skincare routine, tp kalau jerawat tak teruk sgt boleh try benda lain dulu sblm try yg tu sbb routine yg tu keringkan kulit sikit.

zu_nia posted on 9-9-2011 08:12 PM

bagus info2 lkat sini..i loike....:D

Lady_Anne posted on 11-9-2011 11:57 AM

some ppl i baca diorang guna cetaphil...sesapa penah try guna cetaphil x..?

applegirl posted on 11-9-2011 01:49 PM

SimplySiti Clear Solution pun ok :)

jipo3 posted on 11-9-2011 04:57 PM

Reply 22# Lady_Anne


    pernah pakai untuk oily skin ngan yang biasa punye......ok sangat...tapi jipo lagi suka yang biasa tuh sebab kulit rasa lembut tapi jipo pakai jan marini..memang jerawat xnaik dah:loveliness:

chempaka_ku posted on 11-9-2011 05:24 PM

Reply 22# Lady_Anne

pernah beli untuk my nephew.............. muka dia dah ok tinggal parut jerawat saja..............
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: skincare utk muka yg ada masalah jerawat?