botolair posted on 15-12-2011 08:19 PM

Stering berbunyi eek eekkk ekkkk

Salam all, apa dah jadi dgn streng kete kebal aku berbunyi semasa nak belok, ketika berhenti/nak memulakan perjalanan,pulas kiri bunyi pulas kanan pun bunyi eek eekk ekkk.. apa kes? bape kos?

otomen_taro posted on 15-12-2011 09:14 PM

apakah driveshaft munyi

pinkaddict posted on 16-12-2011 05:00 AM

Post Last Edit by pinkaddict at 16-12-2011 05:15

samade driveshaft atau minyak power steering dah kena refill sebab bocor, bergantung kepada bunyi.. tapi kalau bunyi mcm kau tulis nie aku rasa sebab bocor la.. kau try g kedai beli minyak tu, dalam RM10 jek, then isi tengok camne, kalau dah xde bunyi maknanya betullah. then baru g kedai tukar dalam RM300.. cuba ko bayangkan kalau tetiba abis terus minyak tu masa kereta tengah laju then steering xbleh gerak camne? :sweat3: Tp kalau dah refill minyak then still bunyi mungkin driveshaft tp driveshaft nie bunyi dia selalunye 'ketek' camtu. nie ramalan aku je.. eh, kereta apa lupa plak nak tanya

zzcbr posted on 16-12-2011 08:47 AM

mula teman pun pikir perkara yg sama (driveshaft) tapi selepas baca semula masalah kereta TT...dia kata `Steering' yang bunyi, dan bunyi dia eek eeek. So masalah berkaitan steering lah ni

kalau masalah driveshaft bunyi dia tek tek tek
kalau masalah steering bunyi dia eek eek
kalau perut TT bermasalah bunyi dia prrffttt  prrfftt

botolair posted on 16-12-2011 09:03 AM

tadi pagi aku cuba amati betul2 bunyi tu, sebelah kanan sahaja berbunyi..

botolair posted on 16-12-2011 09:05 AM

Reply 3# pinkaddict


    kete saga LMST

botolair posted on 16-12-2011 09:46 AM

aku baru saja call cina mekanik tu dia kata 'confrim' pump.. betul ke weyy? cina bukan betul.. barang tak rosak dia kata rosak, belum sempat pegi bengkel lagi ni

kacangpanjang posted on 16-12-2011 11:54 AM

tukar ja beli keta baru settle semua masalah..keh..keh

zzcbr posted on 16-12-2011 12:02 PM

aku baru saja call cina mekanik tu dia kata 'confrim' pump.. betul ke weyy? cina bukan betul.. baran ...
botolair Post at 16-12-2011 10:46 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

pump apa pulak ni...pump power steering ke?...btw...ada ke pump power steering ni;P

botolair posted on 16-12-2011 12:45 PM

pump apa pulak ni...pump power steering ke?...btw...ada ke pump power steering ni
zzcbr Post at 16-12-2011 12:02 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

tulh pasal aku call cakap bunyi ek ek. trus ckp pump, siot je. aku try p tpt lain dulu la

zorrro_03 posted on 18-12-2011 12:30 PM

balik pada masalah TT, aku rasa tu sebab balljoinT drivesap dah kaput.  cuba tanya bengkel utk kepastian.

mcm2 bunyi ada dlm thread.  ketek pon ada. :laugh3:

kucingTomey posted on 18-12-2011 02:31 PM

Post Last Edit by kucingTomey at 18-12-2011 14:32

memula tgok dulu minyak dalam power steering pump tu ade ka  tak dak ka ataw bocor ka kering ka.....
yang kedua ...sebab balljoinT boot dah karat..jadi sembur kat balljoint tu setel masalah..kemungkinan kalu problem lain tak sangkot

insan membantu..

kucem,
yang nek muto eespai pi tgok org lumba kereta (untuk kaki skodeng yang berminat dengan posting kucem):lol:...

otai_g posted on 18-12-2011 03:18 PM

ko try tekan hon dulu ada bunyi ke x?

kalo x de bunyi maybe coil spring sangkut.aku tukar ritu kena 400..

zorrro_03 posted on 18-12-2011 09:30 PM

ko try tekan hon dulu ada bunyi ke x?

kalo x de bunyi maybe coil spring sangkut.aku tukar ritu ke ...
otai_g Post at 18-12-2011 15:18 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    coil spring tu utk apa tai?

otai_g posted on 18-12-2011 10:06 PM

coil spring tu utk apa tai?
zorrro_03 Post at 18-12-2011 21:30 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

coil spring ni device yg buat button2 kat stereng tu function.cth cam kete aku kat stereng tu ada radio punya control buton n hon.

bila coil spring ni rosak button control radio semua x function n satu lg hon akan berbunyi secara automatik tanpa ditekan.so nak selamat cabut fius hon kat kotak fius.

satu lg kalo pulas2 spring akan bunyi krek..krek..ala2 bunyi mcm wayar putus dlm stereng tu la lebey kurang...

zorrro_03 posted on 18-12-2011 10:24 PM

coil spring ni device yg buat button2 kat stereng tu function.cth cam kete aku kat stereng tu ad ...
otai_g Post at 18-12-2011 22:06 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    oo. yg tu ea?  mcm contactor lah benda tu kan?  tahu2.

botolair posted on 19-12-2011 09:27 AM

salam thanks kat posting korang, masalah aku setakat ni dah setel.. aku p bengkel depa kata driveshaft tapi takde stok kalau mau amik rekon x sampai Rm100 katanya, tapi kene cari dulu halfcut, last buat sementara dia tolong bukak stereng tu dan sapukan griss kat sekekiling besi apatah namanya..setel takde bunyi.. tahan sampai bila aku tak tahu,. huhuh harap takde bunyi lagi.

Chek_am8848 posted on 19-12-2011 12:42 PM

salam thanks kat posting korang, masalah aku setakat ni dah setel.. aku p bengkel depa kata drivesha ...
botolair Post at 19-12-2011 09:27 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


   mahalnya....

Kete kelisa aku.... kalu bunyi camtu..kompom drive shaft... oleh sbb kete tu slalu belasah jln tanah merah/bonggol2 ala laluan rally.... slalu la kene problem drvrshaft tu... tukau baru RM75....

zulka posted on 19-12-2011 02:26 PM

salam thanks kat posting korang, masalah aku setakat ni dah setel.. aku p bengkel depa kata drivesha ...
botolair Post at 19-12-2011 09:27 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


driveshaft yg rosakkan......kenapa steering rack pula yg buka?
driveshaft dgn steering rack beza tu...

botolair posted on 19-12-2011 03:34 PM

uiks driveshaft tu x mahal ke aku igtkan ratus2, BTW aku fikir driveshaft tak rosak bak kata forumer2 bunyi shaft kalau rosak, bunyi dia tek tek tek tetektetek..tapi ni bunyi ek ek ekk, cam amoi merengek .:lol:..mungkin aku kadang over steer agak tergesel kat part dalam stering rack tu, letak gris setel

zulka posted on 19-12-2011 04:59 PM

hmm....baru aku ingat, kalau tak silap aku kete auto, bila steering dia kita pulas maximum...akan ada bunyi bizzzsssss!!! bizzzzssss!!!!... yg tu kot :lol:

jofizo posted on 19-12-2011 06:14 PM

Salam all, apa dah jadi dgn streng kete kebal aku berbunyi semasa nak belok, ketika berhenti/nak mem ...
botolair Post at 15-12-2011 20:19 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

aku pun tak tau per masalahnya........... kete aku sejak beli sampai skg dok bunyi bila bila pusing nak membelok...... ia berlaku bila kete benti jer..... dah 10 tahun dah pun.... buat x tau ja......... :lol:

dragger posted on 21-12-2011 08:46 PM

hmm....baru aku ingat, kalau tak silap aku kete auto, bila steering dia kita pulas maximum...akan ad ...
zulka Post at 19-12-2011 16:59 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    stended la tu.. power stereng..

pitot posted on 22-12-2011 11:50 AM

drive shaft sebelah brape RM eh? Aku ade tanye workshop ari tu dia kate rm250 siap pasang, keta kenari. Btul ke mahal cmtu?

pitot posted on 22-12-2011 11:56 AM

Post Last Edit by pitot at 22-12-2011 11:57

double post :L
Page: [1] 2
View full: Stering berbunyi eek eekkk ekkkk