amoimelayu posted on 17-1-2012 11:45 AM

PEMAKANAN/DIET UNTUK YANG ADA KENCING MANIS

assalamualaikum...tak tau tajuk nie dah ada ke belum try search tak jumpa pon..mintak pendapat kawan2..apa makanan yang kena elakkan kalau kena kencing manis nie....terutama kalau tgh mengandung.....n ada yang suh amalkan air zam-zam..minyak kelapa dara untuk kawal gula dalam darah...ok ker...sharing is caring

juita posted on 17-1-2012 05:42 PM

kalu masa mengandung elok tanya doktor sbb nak jaga bby....tak leh makan tak tentu tapi cuba la makan banyak ulaman hijau

haneco posted on 18-1-2012 05:45 PM

try mkn tomato setiap hari...minum air masak bebanyak...

mannabas posted on 18-1-2012 06:48 PM

Puan,
artikel di bawah mmungkin berguna sebagai panduan..

http://www.endocrineweb.com/community/gestational-diabetes/701-proper-diet-pregnant-women-gestational-diabetes

http://www.jomgantigula.blogspot.com

liya71a posted on 19-1-2012 12:41 PM

paling senang skali, ko kurangkan makan nasi malam... insyaAllah gula turun.. atau pun ko tukar nasi beras tu kepada beras perang...

riss_1688 posted on 19-1-2012 01:53 PM

nk tumpang menempek...

sy dengar minum teh misai kucing bagus sgt utk kencing manis..
tapi ada sesiapa tahu...ibu mengandung (yg ada kencing manis) boleh minum tak?
kalau boleh, berapa byk nk minum? ada had tak? atau boleh minum anytime macam minuman biasa?

wookiehoney posted on 22-1-2012 01:25 AM

Post Last Edit by wookiehoney at 22-1-2012 01:28

kalau ade gestational diabetes (kencing manis semasa mengandung)
seeloknya, makan ikut peraturan.hidangan dlm kuantiti kecil tapi kerap
jgn tinggalkan breakfast, lunch n dinner.n ade snek antara bfast n lunch, n btween lunch n dinner.snek pulak bukan jajan tau, tp 4 keping biskut dan susu ke, atau sekeping roti sapu marjerin n teh o kurang gula.cmtulah
yg berkesan, so far, limit gula putih kepada 1 sudu besar saje sehari.n jgn amek minuman 3 dlm 1 sb kandungan gula tinggi.
nk minum air zam2 tpulang.tade kalori, n tak mmbahayakan.insyaAllah air zam2 pun dijanjikan bkhasiat dn dlmnya ade ubat.

kalau perlu maklumat lg pasal pemakanan, leh pm saje=)

MamaLutfi posted on 25-1-2012 01:44 PM

kalau ada kencing manis n pgnent..minum jer alpha lipid or minum n diet SDII

DrCure posted on 28-1-2012 11:19 AM

Selamat tinggal diabetes..ketahui punca dan cara merawatnya..terbukti berkesan dalam masa 4 hari!!

layari http://adidrcure.blogspot.com/

atau

http://www.facebook.com/drcurekencingmanis

untuk maklumat lanjut.

cemp posted on 28-1-2012 12:24 PM

adek cemp skrg ni tengah peknen 8w..kena tahan wad sebab bacaan tinggi kesian die..umo baru 28 adoi..

amoimelayu posted on 5-2-2012 12:27 PM

samalah ngan kita cemp...baru masuk wad khamis minggu leps..seminggu dlm wad nie dah balik dah..n gula memang dah bleh control cuma takut gak sebab once pregnant hormon kurang stabil kan..so kawal2 pon takut gula naik gak....teh misai kucing pregnant boleh amik ker?

manjamalinja posted on 9-2-2012 12:51 PM

salam.
manja juga mengalami masalah yang sama (gdm)cuma sekarang ni tengah kawalan diet.

apa yang manja amalkan semasa hari bsp (blood sugar profile) yang amik darah empat (4) kali sehari, manja makan ulam pucuk betik.

alhamdulillah bacaan gula 4.8 je... menu masa tu nasi (beras herbalponni) lauk kari ikan merah, sayur tumis pucuk paku dan ulam pucuk betik.

sebenarnya kalau dapat, amalkan ulam-ulaman pahit selalu dan kerap minum air. kalau kerap buang air lebih bagus sebab aras gula dalam darah akan terkawal.

just my two cents...:loveliness:

cmf_kinna posted on 9-2-2012 04:24 PM

kalau nak monitor diet tu berkesan..

kena jugak beli glucometer kan..?

makan nasi goreng dgn seafood kunyit... mak..bacaan 8.1 m/L
makan kek russiun black n white , sepotong betik... bacaan hari sama 5.6m/L

huhu..doc marah makan nasi...bacaan tinggi...

p/s : sapa nak beli set glucometer..kinna ada extra set...siap jarum, strips sekotak nak let go.. sbb hari tu beli satu percuma satu set.... huhuhu

azrisni posted on 9-2-2012 11:02 PM

salam

cuba layari blog ni ==>http://hartinijaafarenterprise.blogspot.com/2012/01/kepah-disanjung-sebagai-makanan-terbaik.html

mungkin membantu tuk ketahui cara pengurangan kencing manis

amoimelayu posted on 11-2-2012 12:31 PM

yup nasi memang karbohidrat tinggi..tapi klau nak makan jgn satu pinggan penug..just satu cawan jer...snek saya selalu amik jacobs weetameal...low carbo n low sugar...yg hi fibrenya carbo tinggi gak walaupon takde gula.....beras herbaponni memang bagus..saya sekarang pon dah beli glucometer tuh n kita boleh adjust paras gula sebab bila dah makan dlm 2 jam gitu bleh check paras gula ..so kita tau makanan tuh  tinggi carbo n gula atau tak...
my friend cadangkan amik satu sudu jus pekat tanpa gula delima jenama gulsan tuh n campurkan ngan satu mug air....utk turunkan paras gula n katanya anak yg lahir sok2 kulit cantik n bersih....

ajis_kg posted on 12-2-2012 10:28 PM

tukar pemakanan..

gula kpd stevia/gula perang
roti putih kpd roti wholemeal
nasi kpd beras perang
jajan kpd buah buahan
Page: [1]
View full: PEMAKANAN/DIET UNTUK YANG ADA KENCING MANIS