izam291109 posted on 23-1-2012 04:10 PM

Enfalac A+

Baby aku sekarang ini dah nak nak masuk 15 bulan tapi sampai sekarang ni masih terus minum Enfalac A+. Dah cuba upgrade ke Enfagrow A+ tapi dia tak nak minum. Kalau bagi Enfapro A+ minum tak banyak.. Apa yang diberitahu Enfalac A+ cuma untuk sampai bayi 12 bulan je.. Ada sesiapa yang boleh bagi cadangan x? Agak2 ada kesan x kalau aku bagi baby aku susu ni berterusan sampai dia sendiri dah muak dengan Enfalac A+. Semua perisa Enfagrow A+ aku dah try bagi kat dia.. Kalau boleh aku x nak bagi baby aku susu formula lain selain dari adik beradik Enfa ni.. Banyak perbezaan yang dapat aku tengok bila bandingkan baby aku yang minum Enfa ni dengan sepupu dia yang minum susu formula lain.. Baby aku ni campur susu, bila mama dia ada dia BF bila mama dia x de dia minum susu formula.. Tolong aku ek..

bluepink posted on 24-1-2012 11:15 PM

ms bg susu enfagrow/enfapro tuh bg suma susu tu saja or ada cmpr susu enfalac?
my son pn minum susu enfalac a+, enfapro a+, now enfagrow a+..
masa nak switch susu tuh, u kna bg slowly..maknanya kalau wat 3auns, ltk susu enfalac 2scope+enfapro 1 scope..bile 3/4 ari dah ok, br tukar enfalac 1 sope,+enfapro 2 scope and try 3-4 ari lagi..and bile dah ok, br ltk enfapro 3 scope w/out enfalac..
my son dua2 sy wat camni, and ok jer..mgkn dia tkejut rasa lain kots..try la, mana tahu dia nak..

aikon posted on 25-1-2012 09:31 AM

Reply 1# izam291109

wow.. tahan ek u beli enfalac a+... bukan rege die mahal ker... ai tengok kat jusco around 80++... ai beli enfalac yang biasa jek...

izam291109 posted on 25-1-2012 11:21 PM

Reply 3# aikon

Alhamdulillah... Buat masa sekarang ni sentiasa ada rezeki utk beli susu tu... Tapi kebanyakan susu ni beli kat kedai Singseh jadi dapat murah sikit tapi masih RM80++ lagi.. Baby i kurang minum susu formula sbb bila mama dia ada dia BF.. Tapi dlm sebulan tu mau jugak 3 tin besar enfalac a+ kena stand by..

uglybetty08 posted on 26-1-2012 05:17 PM

my baby pun minum enfalac a+.. tp selalu nye rbeli yg box 660gm kat giant RM62.99.. jimat la singgit dr ktempat lain....

Hana posted on 27-1-2012 09:03 AM

my baby pun minum enfalac a+.. tp selalu nye rbeli yg box 660gm kat giant RM62.99.. jimat la singgit ...
uglybetty08 Post at 26-1-2012 17:17 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    anak aku minum enfalac A+ jugak.
kedai speedmart murah sket - RM 61.90

tapi, kat SOGO lagi murah. RM59 (aku bundarkan nieee) - sebab 2hari lepas aku beli barang sket kat supermarket SOGO..ternampakla susu enfalac dlm kotak. bundar mata aku kejap tapi, aku tak bawak duit susu pulak. duit lain pun takder sgt. nak gi ambikduit at atm malas ler pulak. so, aku biarkan ajek la. aku tahu dah..kalau dtg sogo, nak borong..:lol:

Hana posted on 27-1-2012 09:05 AM

maaflah. aku tak menjawab soalan.

aku plan nak switch susu lagi murah bila anak aku dah besar sket. susu dumex. :lol:

sekarang pun aku pun campur. BM + formula.

aikon posted on 28-1-2012 05:18 PM

Reply 4# izam291109

baguslah camtu...

mcm ai ni anak dah 3... anak first tu dpt ler merasa yang ada A+ (enfalac, enfagrow, enfakid)... anak 2nd sampai enfagrow jek... pastu tukar sustagen... anak yg 3rd ni rasa A+ sebulan jek... coz lepas tu terus amik yang biasa...


masa ai beli kat jusco 2 minggu lepas, ai terus amik enfalac yang biasa... promoter die siap tanya kat ai... u nak yang biasa ker yang A+ coz die ingat ai salah ambik.... then ai bagitau mmg nak yang biasa yang A+ mahal sangat... pastu die kata tak per... sama jek...

aikon posted on 28-1-2012 05:24 PM

Reply 7# Hana

haha... sama ler cam ai... masa kecik jek bagi susu enfa nih... biler dah umur 3 tahun tukar sustagen terus sampai sekang... tak larat ler nak bagi susu mahal... lagi pun bile dah besar budak bukannyer nak sangat minum susu since dah makan benda lain pun...

uglybetty08 posted on 30-1-2012 01:12 PM

anak aku minum enfalac A+ jugak.
kedai speedmart murah sket - RM 61.90

tapi, kat SOGO ...
Hana Post at 27-1-2012 09:03 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

kita duduk kat ceruk xde speedmart.. halal la beli kat giant..

tp kat sogo 2 mmg normal price eak RM59 2.. sbb ada gak tgk hari 2 masa preview sale 2 igtkan harga promo... kalo harga mcm 2 harus borong next time sementara kije kat kl nie..

Hana posted on 30-1-2012 01:47 PM

Reply  Hana

haha... sama ler cam ai... masa kecik jek bagi susu enfa nih... biler dah umur 3 tah ...
aikon Post at 28-1-2012 17:24 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    aku plan nak tukar masa 6 bulan ke atas. masa tu kan baby dah start makan puri2..bubur lecek..dll..
masa tu nak tukar la..takyah susu mahal sgt..ada nasi pun dah ok..lagi pun aku TER-paksa-rela "rajin" masak utk anak2. :$;P

Hana posted on 30-1-2012 01:47 PM

kita duduk kat ceruk xde speedmart.. halal la beli kat giant..

tp kat sogo 2 mmg normal pric ...
uglybetty08 Post at 30-1-2012 13:12 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

tak perasan ler harga promo ke tak. tapi, aku tgk tag price gitu le.

qiqi_cat posted on 30-1-2012 10:25 PM

baby qiqi pn minum enfalac a+ campur ngn BM..penah tukar susu len tp dia xnk minum byk..qq selalu beli kt kedai darussalam rm61.50 je hehe...

buluhbetung posted on 31-1-2012 04:56 PM

anak i pun minum enfalec dari kecik.sekrg umur 4thun 2012 ni stil lagi guna enfagrow..

walaupun penjual sugest surh pakai lain,tp i tk pernah cuba.MIL pun ade suruh guna susu dutc lady katenye murah skit,tapi i tak pernah cuba pun.

cuma da besar ni dia suke milo..

sorry off topic:

kalau nak bagi anak minum milo,susu biasa kite org dewasa mnum tu boleh tak bancuh ngn milo bg kat anak?betul ke susu tu boleh buat anak sakit perut/kecacingan?

thanx pada yg membantu

catwalkspecial posted on 4-2-2012 03:01 PM

Izam : I rasa u try mcm blue pink cakap tue try campo...enfagrow u dah try yang plain x?

Anak cat pon minum Enfalac A+..Cat beli di kedai Sengsei RM 60.90 (650gm) (beli 10 kotak dapat RM 60.50 sekotak), kalo cat balik kg Cat mmg beli buat stock sbb price RM 59.90 (beli 12 kotak dapat 59.50 sekotak)...kalo beli susu tgk expired date sbb nk murah kena beli kuantiti byk huhuhu...

anggunrias posted on 4-2-2012 04:04 PM

Apa beza enfalac dgn susu brand lain, sbb kandungan DHA ke? Dah terlupa :lol:sbb anak2 dh sek, yg bb masih fully bf.

out topic sikit: Kalu mommies semua rasa nk jimat sikit beli susu anak, blh tambah meal shake utk cukupkan zat anak2.

izam291109 posted on 4-2-2012 09:40 PM

I dah buat sepertimana yg telah dicadangkan.. Alhamdulillah dia dah mula terima.. Terima kasih semua.. Satu lagi perkara. Baby i umur dh 15 bln tapi berat lebih kurang 9 kg je tapi aktif sangat.. Betul ke baby yg minum susu ni susah nak naik berat badan? Kadang2 dia macam faham apa yang kita cakap kat dia.. Suruh ambik pampers dh boleh pergi ambik sendiri.

naj13 posted on 14-2-2012 04:14 PM

Reply 17# izam291109

baby sya 12 bln.. minum susu badan campur dgn enfalac A+.. skrg dh tukar pd enfagrow A+

berat bdn baby naik elok jer.. last week (check up umur setahun) berat dh jd 11kg.. saiz bdn & ketinggian pun agak besar berbanding babies his age.. but as long as his BMI is normal, sya rasa x der mslh

lissa posted on 15-2-2012 11:30 AM

Ooo.. anak i x minum enfalac pun umur 15 bulan dah faham arahan. Boleh gi ambil diapers sendiri..baju dah pakai masuk bakul baju kotor, reti buang sampah kat bakul sampah and dah poo poo siap tunjuk pampers and cakap poo lagi.. :)

peahjamboo posted on 15-2-2012 06:47 PM

Reply 20# lissa


   {:1_132:}{:1_132:}{:1_132:}

runie posted on 16-2-2012 09:37 AM

anak ku xmau enfalac A+..bg la susu tepung cap apa pun,suma xmo...dia nak susu cap gantung nih jugk...ihikkkk

eizka_wa posted on 11-3-2012 01:03 AM

kenapa susu ni takde logo halal jakim erk...just logo halal dr negara pengeluar? bkn pe,sebelum ni ank aku minum susu ni. 1 day susu dia abis,so aku mintak abang aku tolong bli kan tp dia tak nk bli sbb xde tanda halal jakim. now,saya try bg dia biolac.

missyflower posted on 22-7-2012 09:39 AM

memang ada beza ke anak-anak yg minum susu enfa ni..? Sy ada minta suami tukar ke susu biasa-biasa aje sbb slalu ngeluh harga mahal tapi dia insist gak nak beli susu enfa. Tapi dalam ngeluh2 tu dia tetap nk beli gak, katanya susu ni sedap. Sy pun x tau sgt jenis-jenis enfa ni ..cuma bancuhkan susu je.. Kenapa ada beza yang macam mana ye, yelah dr segi perkembangan budak2k??

fishchip posted on 24-7-2012 12:13 PM

qiqi_cat posted on 30-1-2012 10:25 PM static/image/common/back.gif
baby qiqi pn minum enfalac a+ campur ngn BM..penah tukar susu len tp dia xnk minum byk..qq selalu be ...

nak tanya , enfalac A+ ni warnanya seakan2 coklat ker? maksudnya dia bukan warna putih susu kan ?

nurafriena posted on 26-7-2012 11:16 PM

missyflower posted on 22-7-2012 09:39 AM static/image/common/back.gif
memang ada beza ke anak-anak yg minum susu enfa ni..? Sy ada minta suami tukar ke susu biasa-biasa a ...

susu enfa ni lebih pada perkembangan otak..so baby akan cepat blaja ape yg kite wat dia akan ikut walau pun kite xajar..tu experiment kat anak saye..skang dia da 1 thn 3 bulan so dia minum enfagrow lak..1 Tin je RM 92.90 1.7 kg...mhl tu...tp da kurg mkn nak susu je..bg jela...
Page: [1] 2
View full: Enfalac A+