espri6006 posted on 12-6-2012 10:09 PM

ooo...frankenstein tu bukan hantu ke?..alamak salah aku...tapi monster memang wujud ke, bukan ia dari jenis jin juga?

espri6006 posted on 12-6-2012 10:11 PM

Reply 25# jazaa


   ko tak habis2 dengan hantu swasti..sampai hati ko mengingatkan peristiwa aku dilahar oleh diehard fan Cik Es....:I:P

jazaa posted on 12-6-2012 10:16 PM

Post Last Edit by jazaa at 12-6-2012 22:19

Reply 27# espri6006


OOpsss  sowi..sowi......terlupa le pulak....{:1_273:}
Iyalah....thread tu lah yang buat kau fobia nak masuk MPS kan??....
aku le yang pujuk-pujuk kau dengan cekelat ding dang......:flex3::laugh3:(melawak je espri...)

ariapersanta posted on 12-6-2012 10:21 PM

Reply 22# misslivina

fankenstien tu zombie hehheeheeh

espri6006 posted on 12-6-2012 10:33 PM

Reply 28# jazaa


   fobia taklah sebab aku minat sangat stori2 MPS ni, cuma jadi SR je lah. Semua citer aku suka kat sini ...lagi2 citer kisah hotel2 yang berhantu didalam dan luar negara.

membesar posted on 13-6-2012 12:53 AM

Nama hantu tu Swasti kan ninjago......
jazaa Post at 12-6-2012 21:39 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


   swati laaa hahahaha! :lol:

tahilalatmanis posted on 13-6-2012 07:24 AM

Reply 5# BabeYSHa


    Oooo ni rupanya penulis buku TJ.... bersih dan suci jer airmuka dia... Aku pun dulu suka beli buku ni... mysterious jer tapi tk sampai menyeramkan... berani lagi balik mlm2, tido lambat.... tapi bila baca MPS kat sini terasa seram sgt.... mcm2 terbayang sampai nk bangun mlm pun takut.... aura penulis kat sini lagi dahsyat kot?

ninjago posted on 13-6-2012 08:10 AM

Nama hantu tu Swasti kan ninjago......
jazaa Post at 12-6-2012 21:39 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


   ha'aa..salah seekor dari hantu tu nama Swasti :lol:

ninjago posted on 13-6-2012 08:12 AM

Reply  jazaa


   fobia taklah sebab aku minat sangat stori2 MPS ni, cuma jadi SR je lah. Semua  ...
espri6006 Post at 12-6-2012 22:33 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

samala kita.. aku da bertahun2 jd SR kat MPS nie.. baru tahun nie aku sign up. hehehe

BabeYSHa posted on 13-6-2012 08:50 AM

salam
    SHa.....seminar bercakap dgn jin?? uikkss kongsi arr pengalaman pasal g seminar tu... ...
shieda Post at 12-6-2012 06:20 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

{:mllaugh:}  musti ko hengat seminar cemana ckap ngan jin kan? hihihi.... nama sebenar seminar Wacana Siri bercakap Dengan Jin... just gi nak nengok incik TJ yg misteri plus ngan ceramah2 info / pendapat drpd penceramah jmputan yg ada lam laporan akhbar tue (sila rujuk link yg haku taruh di atas {:mlpomelo:} ) haku hengat2 lupa sapa nama incik penceramah yg bagi komentar beliau pasal buku bersiri TJ neh... yg haku hengat mmg dia kata... Tanah Melayu neh mmg paling byk jenis2 antunyer... 100-200 lebeh gitula.. maafla haku tk hengat sangat angka yg tepat... {:mlface:}  Actually diorang nak martabatkan buku Siri Cakap dengan Jin neh... popular seumpamanya buku2 Harry Potter dan yang sewaktu dengannyer... {:mlbanana:} .... tpi haku rasa tk sesuai samakan citer Harry Potter yg banyak pengajaran yang amalkan sihir dan ilmu itam gitu ...(walau haku peminat tegar Harry Potter gak...hakhak! {:mlbigsmile:} )... sebab buku SBDJ neh ada mcm2 pengajaran... petua... dan mcm2 agie la... :D

BabeYSHa posted on 13-6-2012 08:53 AM

Reply  BabeYSHa


    Oooo ni rupanya penulis buku TJ.... bersih dan suci jer airmuka dia... Aku ...
tahilalatmanis Post at 13-6-2012 07:24 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

{:mllaugh:}  meh komen2 citer pasal beliau kat thread 1 agie (thread Tamar Jalis...) syian TT kena melayan tajuk laen dri kehendak beliau lak... {:mlhehe:}

BabeYSHa posted on 13-6-2012 09:04 AM

Post Last Edit by BabeYSHa at 13-6-2012 09:06

{:mlbanana:} omputeh neh... biasanya ada gak diorang jadikan pilem atas kepercayaan diorang sendiri....mmm....

mcm zombie tue.. haku pun tatau nak labelkan antu ke tak... rsanyer sebab keracunan ..bahan kimia yg effect kat sistem otak... then.. diorang mati hidup semula dengan makan benda idup..  {:mlkekeke:} tpi boleh la.. sebab misteri2 gak kot.. hakhak {:mlhehe:}

Lain-lain... dracula/vampire... biasanya versi abg ponti berlawanan ngan kiter kak ponti yang wujud kononnyer pompuan yang mati sebab beranak anak sulong... werewolf.... serigala jadian.... mmmm...... haku rasa diorang sendiri mempunyai buku2 dan kesah tersendiri pasal Vampire dan WereWolf neh... yg kononnya 2 beradik yang sorang digeget kelawar... then jadi pure vampire... dan yang sorang agie digeget serigala.. dan jadi pure werewolf.....

selain dari tue.... boogeyman... antu bawah katil yg sentiasa menghantui kanak2 sebelum diorang tido... hehehe.... {:mlkekeke:}

ada agie misteri atau antu kepercayaan diorang.. tpi haku lupa lak nama dia... {:mlpomelo:}

mcm Friday 13th ngan Nightmare Elm Street tue rasanyer sekadar hiburan jah.. hakhak.. {:mlhehe:}

BabeYSHa posted on 13-6-2012 09:10 AM

Macam Indonesia lak.... Kuntilanak.... Jenglot.... mmm... sundel bolong leh masuk list ke? atau ianya sekadar hiburan pilem semata? {:mlbanana:}

rasanya mcm penah ada info pasal antu2 mengikut negara lam thread mana ntah.... ada sorang poremer taruh pasal neh...hmmmm.. nnti haku semak lik ek... {:mlyes:}

halimi78 posted on 13-6-2012 09:22 AM

haku rasa diorang sendiri mempunyai buku2 dan kesah tersendiri pasal Vampire dan WereWolf neh... yg kononnya 2 beradik yang sorang digeget kelawar...
BabeYSHa Post at 13-6-2012 09:04 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

mcm cite underwold jek...............:P

BabeYSHa posted on 13-6-2012 09:24 AM

mcm cite underwold jek...............
halimi78 Post at 13-6-2012 09:22 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

{:mlhehe:}  tahu2 je kan bang mie neh......


thread antu2 antarabangsa ----> http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=530019&highlight=hantu

halimi78 posted on 13-6-2012 09:59 AM

Reply 40# BabeYSHa

opkos.. sbb dah siap wat koleksi sume siri underworld..:lol:

lg 1 yg akn cete pasal vampir sama werewolf.. cite van helsing.. ada frankenstein lagik dlm tu..

ariapersanta posted on 13-6-2012 10:26 AM

Pernah baca buku necroscope tulisan brian lumley?
buku tu menarik walaupun fiksyen
dikisahkan teori asal usul Vampire atau vampyri

alphawolf posted on 13-6-2012 10:33 AM

sian frankestein kena tuduh jadi hantu. dia tu monster je....bukan antu
misslivina Post at 12-6-2012 17:01 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Heheh...kita sebut 'Frankestein' pun salah sebab Frankestein tu mad doctor...yang creature tu disebut 'Frankestein's Monster'

alphawolf posted on 13-6-2012 10:35 AM

ooo...frankenstein tu bukan hantu ke?..alamak salah aku...tapi monster memang wujud ke, bukan ia dar ...
espri6006 Post at 12-6-2012 22:09 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
Ko nak monster camne?

BTW frankestein's monster bukan hasil ceriita rakyat atau entiti sepertimana hantu, vampire, banshee dsb tapi hasil NOVEL nukilan Mary Shelley

hantukiller posted on 13-6-2012 11:42 AM

kalau orang cina (ikut cerita kawan), kalau dorang kena kacau dgn hantu, dorang akan assume yg ganggu tu adalah roh nenek moyang yg xaman. so dorang akan buat upacara utk tenangkan roh. kalau org india, hantu dia mesti spesis mcm chandramurkhi. yg cite rajnikhan tu. selain chandramurkhi, hantu dorang juga adalah perempuan yg boleh jadi ular :lol: pengaruh cite hindustan kecik2 dulu.
kalau ikutkan kata seorang ustaz Darul syifak, gangguan jin hindu yg paling power. sebab dorang kan kuat puja jin. waktu sembahyang bakar colok. mana2 org beragama hindu yg beriman tu pagi2 pukul 5 dah bangun ketuk loceng & bakar colok. bila nak buat kenduri kawin contohnya, seminggu sebelum majlis dah panggil tok sami utk buat upacara kat rumah . yg ni miss tgk jiran atas rumah. kitaorang terpaksa keluar rumah menumpang umah mertua sampai majlis kawin selesai sbb xlarat hidu bau colok & dengar tok sami baca mentera sambil ketuk2 loceng.
misslivina Post at 12-6-2012 17:00 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gifJin hindu biasanya dari jenis dewa dewa. Dewa dewa ni tahap jin terendah atau kasta paling rendah, tapi kalau menyerang akibat dihantar atau persihiran, punyalah banyak, macam kerengga menyerang tak takut mati.... bunuhlah dia, yg lain terus datang menyerang sampai perawat tu penat sendiri:lol:

Dewa tak kuat, cuma banyak nya tu yg tak leh tahan..... macam tebuan jumlahnya kalau menyerang:lol:

BabeYSHa posted on 13-6-2012 11:45 AM

Reply  BabeYSHa

opkos.. sbb dah siap wat koleksi sume siri underworld..

lg 1 yg akn cete ...
halimi78 Post at 13-6-2012 09:59 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

{:mlpop:} waahhh! haku pun wat koleksi gakkk...hihihi...

tpi.. errr.. citer Twilight tue mcm ngaruts je kan.... {:mlnose:} haku nengok sebab minat kat si serigala jadian yg kacak tue je... {:mllove:}

Bloodrayne pun leh tahan gak.... van Helsing tue mcm kelakar pun ada... {:mlbigsmile:}

BabeYSHa posted on 13-6-2012 11:49 AM

Pernah baca buku necroscope tulisan brian lumley?
buku tu menarik walaupun fiksyen
dikisahkan teo ...
ariapersanta Post at 13-6-2012 10:26 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


ceciter sesikit pun jadikla... {:mllaugh:}

hantukiller posted on 13-6-2012 12:04 PM

Oleh kerana aku ni hantu jugak, hantu melayu:lol:, aku tau hantu yg kat alam melayu je.

Spesis hantu :
Polong(rambut kusut masai mengerbang, rupa macam orang pecah rumah:lol:)
pocong(macam mayat, tapi hidup)
langsuir(macam ponpuan cuma baju putih lembut walau tak pernah cuci, rambut paras pinggang)
Pontianak, (sebijik macam langsuir, cuma rambutnya panjang sangat, kekadang 3 kali panjang dari tubuhnya)
Hantu raya, muncul masa hari raya:lol:( macam gorilla) dan nama lain gondoruo
hantu laut... hanyir, berlendir....
toyol, macam budak kecik, tapi bukan macam adik atau anak ko orang..:lol:
Bajang, besar sangat, entah macamana nak cite... kikiki sebab jarang jumpa
hantu samaran: jenglot, apa yg janin kering tu, lupa lah..., jantu galah, hantu budak:lol:.. alah wali yg mendatang tu selalu hantu jek:lol: hantu jepun, hantu cina, hantu hantu kat rumah hantu:lol:
Hantukiller( mamat perasan hensem):lol:

ainiz81 posted on 13-6-2012 12:06 PM

Oleh kerana aku ni hantu jugak, hantu melayu, aku tau hantu yg kat alam melayu je.

Spesis ha ...
hantukiller Post at 13-6-2012 12:04 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

adeh...ingatkan drakula yg paling ensem..rupenye hantukiller ;P

BabeYSHa posted on 13-6-2012 12:28 PM

Oleh kerana aku ni hantu jugak, hantu melayu, aku tau hantu yg kat alam melayu je.

Spesis ha ...
hantukiller Post at 13-6-2012 12:04 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
{:mllaugh:} mmg hantukiller tul... semua jenis antu ko tau HK...{:mlkekeke:}
Page: 1 [2] 3
View full: Jenis Hantu ikut kaum atau agama?