azzacke posted on 15-9-2003 11:11 PM

Kapal Perang Tercanggih Di Rantau Asia Tenggara..

Antara semua kapal perang yang ada di rantau Asia Tenggara, mana yang paling canggih..? Meh le kita "Open discussion"..

[ Last edited by azzacke on 18-9-2003 at 04:30 PM ]

azzacke posted on 15-9-2003 11:13 PM

Bagi saya..kapal perang baru (frigate) baru RSN yang sedang disiapkan di Peranchis....

jazim posted on 16-9-2003 06:31 AM

Kapal friget stealth kelas Lafayette tu saudara azzacke? benar...jika diambilkira dri segi teknologi. Bagaimanapun jika kita lihat pegangan terkini, (kapal yg sedang berkhidmat) ia jatuh kpd 2 buah friget kelas Yarrow (atau kelas Jebat) milik TLDM.

azzacke posted on 16-9-2003 11:29 AM

Betul tu..jika diambilkira dari yang berkhidmat tetapi pada hakikatnya kapal frigat RSN telah mengatasi F-2000 dari segi teknologi kapal, peralatan dan persenjataan di Asia Tenggara.

Acong posted on 16-9-2003 08:43 PM

So kalu perang ngan Singapore boleh tak? :stp:

azzacke posted on 17-9-2003 02:42 PM

Berperang di laut..? TLDM ada aset yang mampu barperang dengan adanya kapal-kapal moden seperti F-2000, FS-1500, MCV, FSC(M) dan Scorpone subs. RSN pula banyak bergantung kepada RSAF di dalam memulakan peperangan di dalam menyerang dan menguasai ruang udara negara  serta mampu mengurus dan meneruskan serangan asakan bertubi-tubi kerana memiliki lebih banyak pesawat berbanding TUDM.

Sejauh mana kekuatan TLDM di dalam mengharungi serangan udara dari pesawat-pesawat pejuang dan peluru berpandu anti kapal RSAF? Kalau diasak 24 jam pada kapal TLDM dan pengkalan TLDM...pasti hancur jugakan..?
Mampukah GAPU bertindak dengan baik di ruang Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak jika hanya diasetkan dengan jumlah aset yang terhad dan aset yang berkemampuan jarak dan aras dekat serta rendah... sekadar dengan meriam AAG, Vshorad dan Shorad..!

RSN mampu menembak ASM Harpoon pada jarak 120 km dengan bantuan AWACS. Jika pesawat pejuang RSAF F-16 menembak 4 peluru berpandu anti kapal Penguin pada jarak 20km, MPA menembak 3 peluru berpandu Harpoon dan kapal RSN menembak 4 buah Harpoon pada jarak 80km...Apa yang akan berlaku..?

Oleh yang demikian, kapal-kapal TLDM tidak boleh berlayar jauh dari kawasan daratan dan dari pengkalan TLDM dan TUDM untuk memberi perlindungan udara selain memaksimumkan kekuatan perlindungan udara dari unit GAPU yang diletakkan di daratan supaya pesawat musuh yang mencerobohi ruang udara negara tidak boleh terbang rendah untuk membuat tembakan atau melepaskan bom serta menganggu kosentrasi juruterbang untuk membuat bidikan serta keluar dengan mudah dari ruang udara negara. Itulah kenyataan sebenar strategi ATM ketika ini apabila bedepan dengan masalah perang dengan Singapura.

Kapal-kapal TLDM tidak memiliki SAM jarak sederhana dan jauh! Adalah wajar RMN dibekalkan dengan SAM jarak sederhana untuk perolehan sebarang kapal frigat pada masa akan datang.

Namun apa yang jelas ialah..ATM perlu menambah semua aset kritikal dengan segera dan mengurangkan kelemahan agar musuh tidap dapat mengatasi daya kelemahan tersebut dengan mudah.

[ Last edited by azzacke on 18-9-2003 at 12:23 PM ]

azzacke posted on 18-9-2003 04:31 PM

Siapa tahu spesifikasi kapal, peralatan dan sistem persenjataan KD Jebat..?

insignia posted on 28-9-2003 08:44 PM

KD Jebat ialah kapal frigate terbaru yang dimiliki oleh TLDM. Nombor penant bagi kapal TLDM nie ialah 30 bagi Lekiu dan 29 bagi Jebat. Kelajuan maksimum ialah 28 knot dan jarak operasi ialah sejauh 5000 batu.

Persenjataan terdiri dpd; meriam Bofors 57mm yang mampu menembak pd kadar 220 butir/seminit, berat peluru ialah 2.4kg. Jarak tembakan meriam ini sejauh 17 KM. dan 2 senjata MSI 30 mm yang berkeupayaan menembak peluru seberat 0.36 kg pada kadar 650 butir/seminit pada jarak efektif 10 km. Juga mempunyai pelancar torpedo whitehead 324mm B515 utk tugasan anti kapal selam.

manakala bagi persenjataan anti kapal pula ialah exocet MM40 blok II dan untuk anti pesawat dan anti misil  ialah misil Seawolf yang jaraknya ialah 6 km berkelajuan march 2.5.

Sistem C&C ialah Alenia Marconi nautis F combat data sistem.

Radar penjejak permukaan  ialah Ericsson Sea Giraffe menggunakan band G & H. Radar kawalan udara ialah DA08 manakala untuk kawalan persenjataan BAE system 1802.

http://www.naval-technology.com/projects/lekiu/images/lekiu3.jpg


http://www.naval-technology.com/projects/lekiu/images/lekiu4.jpg
misil seawolf

azzacke posted on 30-9-2003 12:21 AM

Insignia..

Ada spesifikasi fizikal, persenjataan dan peralatan lain untuk kapal frigat RSN yang terbaru selain persenjataan Aster 15..

areguard posted on 30-9-2003 11:33 AM

azzacke, betul ke dakwaan journal pertahanan yg aster 15 lebih baik dari VLS Seaworf yang dioperasi Jebat dari segi distance dan keupayaan mengenai sasaran.

azzacke posted on 3-10-2003 01:42 AM

Kecanggihan Aster 15. Sila Rujukan majalah Military Technology 12, 1992. Pg 22-32.

[ Last edited by azzacke on 3-10-2003 at 02:00 AM ]

areguard posted on 3-10-2003 02:33 PM

azzacke, tq for the pointer.

areguard posted on 3-10-2003 02:36 PM

Err..azzacke boleh bagi url dia tak..cai dlm google mcm2 lak yg keluar. TQ in advance

insignia posted on 6-10-2003 03:55 PM

http://www.fas.org/man/dod-101/sys/missile/row/aster-30.jpg
misil Aster 15

Characteristics of ASTER 15
Mass 300 kg
Length 4 m
Diameter 0.18 m
Propulsion solid propellant, two stage,
Terminal velocity Mach 3
Manoeuvrability > 50 g
Guidance updata link and active radar seeker in final phase
Altitude of interception 10 km
Range 30 km

Operational requirement  

High performance and manoeuvrable anti-aircraft defence missiles are necessary for local area and self defence of ships, particularly against sea-skimming anti-ship missile attacks, and close-up defence of a neighbouring ship.


MAIN FEATURES and ADVANTAGES


High effectiveness

Its innovative control system makes it particularly effective against highly-manoeuvrable stealthy targets deployed over a vast operating envelope.
As soon as the system receives target information, this missile is launched vertically. The container functions as the launch ramp (in one of the eight cells in the launch module), in addition to being used for transportation and storage.


Accuracy of guidance

Until mid-course, the missile is guided inertially, with target data being refreshed via an uplink from the multifunction radar. During the final flight phase, guidance is provided by an active electromagnetic seeker, which means the missile offers all-weather capability.


Two-stage missile

The ASTER 15 is a two-stage missile, to ensure maximum effectiveness of the interceptor stage. The solid-propellant booster stage is sized according to the mission. It separates from the Aster "dart", or terminal stage, a few seconds after launch.
The ASTER 15 terminal stage is also equipped with a sustainer motor, a proximity fuse and a focalised fragmentation warhead that is effective even against the most hardened targets.


Very high manoeuvrability

For maximum manoeuvrability, the terminal stage combines conventional aerodynamic control with a direct thrust control system that uses gas jets acting on the interceptor's center of gravity (PIF-PAF). Not only does this system offer additional manoeuvrability, especially at high altitudes where dynamic pressure is weak, above all it provides hair-trigger response. Furthermore, by limiting the angle of attack, it significantly improves the missile's self-guidance accuracy.


Unequalled agility

The combined cg thrust/aerodynamic control system gives Aster unmatched agility, for effective target engagement even within a small firing window.

http://www.mbda.net/test_phototheque/photos/moy_aster15__2.jpg

kalau nak dibandingkan dgn seawolf jangkauan misil aster lebih jauh dpd misil seawolf...

[ Last edited by insignia on 6-10-2003 at 03:59 PM ]

insignia posted on 6-10-2003 04:11 PM

misil VL Seawolf

MAIN FEATURES and ADVANTAGES
Flexibility
all weather, day/night system,  
flexible defence capability, as it can engage both incoming missiles and aircraft with its rapid fire ability and automatic re-engagement,  
full 360

azzacke posted on 7-10-2003 02:29 PM

areguard..

Majalah Wehr Technik, Naval Force, Military Technology, Savunma Ve Havacilil, RID, Tecnologia Militar, Nato's Nation dan Al defaiya boleh di dapati di laman:

www.monch.com

"Selamat Menambahkan Ilmu Melalui Pembacaan" kepada semua pengunjung laman ini. :bg:

schumacher posted on 10-10-2003 05:57 PM

azzackel.. u nie kerjer di mindef ker?... tak pon di PSTP (pusat sains dan teknologi pertahanan) semua ko tahu... yang sulit sulit pon ko tahu...

Laxamana. posted on 11-10-2003 09:11 AM

:stp: Tapi nasihat dia suruh kita baca buka rajin-rajin bagus tu, walaupun tak masuk exam.... aku pun dok try cari buku-buka yang dia sebut.

azzacke posted on 11-10-2003 10:37 AM

Shumacher & laxamana..

Langgan je majalah tu direct je melalui internet....kalau nak yang murah sikit langgan majalah Asian Defense Journal (ADJ), Asian Defense Diplomacy (ADD) dan Tempur (Majalah pertahanan B.Melayu yang terbaik).

Tak rugi kalau buat pembacaan ilmiah.:2cool:

[ Last edited by azzacke on 11-10-2003 at 10:39 AM ]

areguard posted on 13-10-2003 02:56 PM

azz, tenku tenkiu

Informer posted on 13-10-2003 04:49 PM

missile OTOMAT mark2/Teseo yang dibawa oleh corvett kelas laksamana adalah missile dalam inventori TLDM yang jarang diperkatakan.Dengan berat warhead 210kg HE,ia mampu merobekkan kebanyakan kapal kapal perang di SEA ni

  dengan kelajuan mach 0.9 dan jarak jangkauan sehingga 120km..ai juga antara missile anti ship yang paling jauh rangenya kat SEA ni.dulu mmg TLDM tak dapat mengoptimakan keupayaan jarak missile ni sebab takde pesawat telemetri lagi,skrg dengan tibanya superlynx,saya yakin missile ni mampu membuktikan keupayaan sebenarnya,apa komen anda?

azzacke posted on 14-10-2003 12:48 PM

Informer..

Aku sokong hang..Semakin pandai kawan aku sorang ni..tahniah Informer..

areguard posted on 22-10-2003 11:39 AM

Informer, saya ada terbaca harpoon outrange the otomat by 30 km. Is it true? RSN is armed with the harpoon and Israeli missiles-phyton?

insignia posted on 22-10-2003 01:34 PM

http://www.mbda.net/img/i_oto1.jpg

The OTOMAT MK 2 Block IV is an all weather enhanced version of the well proven OTOMAT MK 2 Anti-ship missile system.

It retains the OTHT capability of the previous missile, with enhanced operational flexibility that is now extended to cover also the littoral warfare and the coastal attack missions.

The system is also provided with all enhancements that are necessary to fulfil its missions, such as target discrimination, target identification, collateral damages reduction, mission planning capability, co-ordinated attack, re-attacking capability.

Characteristics of the OTOMAT MK 2 block IV

Length 4.462 mm
Diameter 400 mm (body)
Speed Transonic  
Intercept envelope From 4 to 150+ Km
Flight profile Programmable mid-course trajectory with selectable way-points; Terminal sea-skimming attack
Fusing system Impact, proximity and grazing
Warhead Semi-piercing with HE effects (210 Kg)

http://www.mbda.net/img/i_oto2.jpg

http://www.naval-technology.com/projects/laksamana/images/laks3.jpg
6 pelancar misil Otomat Teseo Mark 2

http://www.naval-technology.com/projects/laksamana/images/laks1s.jpg
kapal TLDM Kelas Laksamana

http://www.naval-technology.com/projects/laksamana/images/laks5s.jpg
misil sistem pertahanan udara Albatros

lyhmsia posted on 24-10-2003 02:20 PM

So what with high tech warship when we can't even prevent Phillipine terrorist kidnapped our foreign tourist:stp:
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Kapal Perang Tercanggih Di Rantau Asia Tenggara..