manjalara_01 posted on 12-1-2013 11:16 PM

Niat Solat Jemaah Wanita....?

Salam semua..

sorry yea kalau soalan manja ni..cam basic sgt..:$
ok...manja ngaku manja dh x ingat niat solat jemaah utk kaum wanita..
masalahnye tadi...manja cari di internet..nak dekat 1 jam...
x jumpe2...:$..yg manja jumpe utk kaum lelaki saje..

harap u allz bleh tlg..copy paste ke..niat tu dlm bahasa jawi..
selain niat..ade ape2 lagi perbezaan dari segi bacaan x utk jemaah wanita..
banding dgn solat 5 waktu ??..

thanx in advance korang semua...

P/S:...actually manja agak kecewa sbb x dpt jumpe info basic mcm ni di internet..ke manja yg x pandai cari..??..x tau la..:$

orangbesi posted on 12-1-2013 11:25 PM

eh
ada beza ke niat utk lelaki dan perempuan???
takde kotttt
samaje tuuuu

niat je kannnn..............bukannya lafazkannn
kan niat tu dalam hati je kannn kannnn kannnn
takkan TUHAN tak tau kottt
yg hambanya nak MENYEMBAHNYA :)
maklumlah DIALAH YANG MAHA MENGETAHUI ISI HATI

manjalara_01 posted on 12-1-2013 11:32 PM

orangbesi posted on 12-1-2013 11:25 PM static/image/common/back.gif
eh
ada beza ke niat utk lelaki dan perempuan???
takde kotttt


manja jumpe ni kat wikipedia....

Semasa berniat, seseorang itu perlu menambah perkataan makmuman (makmum lelaki), makmumatan (makmum perempuan), imaman (imam lelaki) atau imamatan (imam perempuan) selepas menyebut solat yang ingin dilakukan.

manjalara_01 posted on 12-1-2013 11:36 PM

so maknanye..niat yg kat bawah ni...utk lelaki & wanita??...
tapi niat lafaz yg ni.."makmuman"..??

مام : أُصلِّيْ فَرْضَ الظُّهْرِ أَرْبَعَ رَكْعَاتٍ  أَدَاءً اِمَامًا لِلّهِ تَعَالََى

مأموم :أُصلِّيْ فَرْضَ الظُّهْرِ أَرْبَعَ رَكْعَاتٍ أَدَاءً مَأْمُوْمًا لِلّهِ تَعَالََى

orangbesi posted on 13-1-2013 12:35 PM

manjalara_01 posted on 12-1-2013 11:32 PM static/image/common/back.gif
manja jumpe ni kat wikipedia....

Semasa berniat, seseorang itu perlu menambah perkataan makmuma ...

ooo yg ni niat leee
niat tu dlam bahasa apa pun boleh kannn:)
yg senang difahami tuuuu
seperti misalannya
dari lepas wudhu tu
leh le berniat dahhh

ussopp posted on 13-1-2013 01:06 PM

susun ayat niat tak perlu skema.....

kerana ketika kita melangkah ke masjid, Tuhan dah tahu dah niat kita...

apa yg kita rancang itulah niat kita walopun tidak disusun dlm ayat....

niat terletak di hati...

manjalara_01 posted on 13-1-2013 01:37 PM

orangbesi posted on 13-1-2013 12:35 PM static/image/common/back.gif
ooo yg ni niat leee
niat tu dlam bahasa apa pun boleh kannn
yg senang difahami tuuuu


yea ke?...

maknanye kalau solat fardhu tu..
bleh niat dlm bhs malaysia??...

manja ingat kalau utk solat..
kena dlm bhs arab..x kisah la niat tu kite lafaz ke x..
tp manja slalu lafaz...


burungantu posted on 13-1-2013 07:17 PM

manjalara_01 posted on 13-1-2013 01:37 PM static/image/common/back.gif
yea ke?...

maknanye kalau solat fardhu tu..


Assallamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Alhamdullillah...

LAFAZ NIAT : "Usalli.....//....  " ...sebenarnya perbuatan yg kita buat SEBELUM MASUK DALAM SOLAT. (Tak termasuk dalam 13 Rukun Solat)


NIAT YG MENJADI RUKUN : "Lintasan niat yg dalam hati.... tanpa suara...Tanpa bahasa.....tanpa susunan perkataan ....."


JADI....Apa yg manja buat tu betul (sunat)....LAFAZ NIAT  BAGI MEMBANTU LINTASAN HATI....so...lafaz niat tu dalam bahasa melayu lagi bagus! (Tak batalkan solat...sebab ingat KEYWORDNYA...WAKTU LAFAZ NIAT TU...MASIH DILUAR SOLAT! )


Cuba cari penerangan Ustaz Don Daniel dalam youtube berkenaan lafaz niat solat ni.....CUKUP CANTIK!

Harap membantu manja ya...:C

mbhcsf posted on 13-1-2013 09:15 PM

Manja

back to basic balik

grab a book  : PANDUAN FARDHU AIN i think by Ustaz Ismail Kamus bagus buku tu

kat situ

u would know the basics, okay?

like

macam ni

a) bezakan niat

b) lafaz niat

okay

lafaz niat - tu nak memudahkan niat tu

ini masa kita darjah satu dua ustazah ajaq

walhal kita pun dah besar dan tahu bahawa  u know bila kita  dah /akan atau mula melaksanakan sesuatu perbuatan mmg lah dah diniatkan sahaja aku .... kerana ALLAH taala ( ni lintasan dalam hati tauuu ni niat  yg kita maksudkan )


dan bila u dengaq org solat tu

org dok LAFAZ
usalli fardhu...... so and so .....on  tu KATA LAFAZ

okay usually lafaz ni  tak penting  - tapi ia membantu lintasan / teguhkan lintasan niat tu  , so far  , dapat tangkap ke?

so dalam bhs arab ye


ANY DOA dalam SOLAT / KETIKA DALAM SOLAT  hendaklah dalam bhs arab

doa luar solat yakni lepas wirid tu tak pa ....


okay Manjalara :


i hope sangat you dapatkan buku panduan fardhu ain , pocket size je kat MPH banyakkkk sangat  especially kat midvalley ..or i dunno yg berdekatan...kino klcc i am not sure tapi ada kat bhgn komik japan tu

cuba yaaa....dan tanya org yg arif / berguru

mbhcsf posted on 13-1-2013 09:17 PM

by the way manja  , u know  ke rules solat jemaah  like u know u baca al fatiha selepas imam?

soal masbuk , muaffiq?

orangbesi posted on 13-1-2013 09:54 PM

atau
kalau nak buat cam Rasullullah SOLAT
ada satu buku kecil -ttg Rasullullah SOLAT
semua ada kat situ:)
semuanya tu diambil dr kitab2 Hadith .............
maklumlah nak mengakui umatnya kannnnn

burungantu posted on 14-1-2013 01:07 AM

Assallamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Alhamdullillah...


Apa apa pun...Uncle nak ucap setinggi TAHNIAH buat TT sebab nampak kesungguhan TT untuk memperbaiki amal.....tahniah....orang yg sentiasa belajar ni tinggi di sisi Allah...sudilah doakan kebaikan buat Uncle yg jahil ni juga ye...

Soalan TT tu harapnya dah jelas...sebab...Isu pentingnya adalah..."TEMPAT NIAT"...iaitu  "DIHATI"...

Supaya TT tak terkeliru dgn "LAFAZ NIAT" (Usolli..) tu....yg mana..ianya adalah suatu yg sunat atas dasar..."lidah membantu hati" (spt keterangan yg jelas oleh Mod & Orangbesi)


Cumanya..utk memuaskan hati TT...sebab TT tanyakan sebenarnya soalan "Bahasa"...& memangnya Bahasa Arab adalah bhasa bagi agama kita...Uncle jwb jugale sekadar pemahaman Uncle yg sedikit...

Betullah,,,,utk muanas (bahas utk "wanita" ) kata "Makmuman " tu tukar sja kpd "Makmumatan"...siap!...hehehe...MUDAh!...ITU JE!...   :)

Tapi...kalau bahas melayu...kita tak ada Isim Muanas ke muzakar ke....hentam sama je..."Makmum"....

So...utk "lintasan hati" ..kalau boleh di"bahasakan" (walau sebenarnya "lintasan hati" tak berbahasa" )...zupp...kata Ustaz Don.... :) ....lintaskan sja "jadi makmum"...siap  :)

Harap membantu...  :)

Wallahu a'lam....



biozipstar posted on 14-1-2013 03:45 PM

tol2...  niat di dalam hati ketika takbiratul ihram.. "solat fardu zohor, tunai kerana Allah" tu ayat paling penting... kate ustaz aku... sedangkan ayat sebenar... "sahaja aku solat zohor 4 rakaan tunai kerana Allah Taala"...

adapun imam niat menjadi imam adalah sunat sahaja.. jadi niat seperti biase pun boleh... {:thumbo

manjalara_01 posted on 14-1-2013 09:54 PM

burungantu posted on 14-1-2013 01:07 AM static/image/common/back.gif
Assallamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Alhamdullillah...

Salam semua..

sorry lambat reply...

orait2...manja akan tukarkan makmum dgn makmumatan..
mungkin sbb manja ni skima kot...eheheh..
hati manja lebih senang mcm ni...
yea la sbb dh tahu makmum tu maksudnye laki2..
x best la nak guna makmum jgk...

orait2 pe2 pun thanx for all the advice and info guys...:loveliness:

P/S:..eheh..ade sesape yg ade niat "makmumatan" tu dlm bhs arab x?..hope bleh paste kat sini..kalu x nyusahkan..u allz..:$ Last edited by manjalara_01 on 14-1-2013 09:56 PM

orangbesi posted on 14-1-2013 10:17 PM

eh aku ni nyanyuk gak le
ada ke solat zohor...

atau SOLAT pada waktu zohor

MAKA DIRIKANLAH SOLAT UNTUK MENGINGATI TUHANMU
PADA MASA2 YANG TELAH DITETAPKAN:)

laxmanall posted on 15-1-2013 12:09 AM

...askm tt, lafaz niat & niat sebenar (baca dlm hati) adelah 2 perkara berbeza; baca lafaz niat (biasanye dlm bahasa arab) sebelum angkat takbir tu sunat; yg wajib adalah niat dlm hati semasa angkat takbirratulihram tu cthnye hanya baca dlm hati "shj aku sembahyang fardu zohor 4 rakaat tunai mengikut imam krn Allah Ta'ala" & kalau qada' sembahyang, ganti shj perkataan "tunai" dgn "qada"......

.....dibawah aku petik dpd sumber kat utube:
http://www.youtube.com/watch?v=b81AgIAFyaQ

b81AgIAFyaQ


afnizami smail
-Panduan Lafaz Niat Solat secara praktikal dan mudah dipelajari.. niat dilafazkan di dalam hati. Lafaz yang disebut oleh mulut itu tidaklah dipanggil sebagai niat. Niat solat berlaku semasa seseorang mengangkat takbiratul-ihram iaitu tatkala ia mengata Allahu-Akbar. Umpamanya, untuk solat Zuhur, maka seseorang itu akan bertakbiratul-ihram dan lalu hatinya berkata: "Sahaja aku sembahyang Fardhu Zohor empat rakaat kerana Allah Taala "
-Perkara yang dituntut dalam niat ada 3, iaitu Qasad ("Sahaja aku solat"), Ta'arrudh (Fardhu) dan Ta'yin (Zuhur, sebagainya).
-Oleh itu, niat "Sahaja aku solat Fardhu Zuhur" sudah mencukupi syarat sebagai niat.
Niat "Empat Rakaat", "Tunai" atau "Kerana Allah Ta'ala" adalah tidak disyaratkan, bahkan hanya sunat hukumnya. Namun begitu adalah lebih baik untuk menghadirkan kesemuanya di dalam hati.  .......harap dapat bantu tt......

b81AgIAFyaQ Last edited by laxmanall on 15-1-2013 12:17 AM

laxmanall posted on 15-1-2013 12:13 AM

....sumber :
http://www.youtube.com/watch?v=vok4X2exoZ8

vok4X2exoZ8

mbhcsf posted on 15-1-2013 03:44 PM

manjalara_01 posted on 14-1-2013 09:54 PM static/image/common/back.gif
Salam semua..

sorry lambat reply...


yang  penting u know mana benda yg kena titik berat mana benda yg u just boleh anggap as kefaham tambahan

yg penting rukun solat sunai ha iah ]sunat ab 'ad

yang kena tahu hujung jari
Page: [1]
View full: Niat Solat Jemaah Wanita....?