athirah posted on 17-10-2003 04:13 PM

kereta overheating.

Kereta overheating apa punca dia? Dah tukar coolant, radiator cap dah tukar dan radiator dah cuci.. tapi bawa dalam 30 minit, enjin panas.. macam mana nak buat... ada cara ke  kalau nak betullkan sendiri??? Minta tolong pakar2 yang ada kat sini...

TanSri posted on 17-10-2003 04:28 PM

athirah, cuba check balik 'cara penjagaan radiator, posted by Hampeh_Kobau. try selak few pages kebelakang.

Acong posted on 17-10-2003 04:51 PM

Originally posted by athirah at 17-10-2003 04:13 PM:
Kereta overheating apa punca dia? Dah tukar coolant, radiator cap dah tukar dan radiator dah cuci.. tapi bawa dalam 30 minit, enjin panas.. macam mana nak buat... ada cara ke  kalau nak betullkan s ...
hehe! ko check arah putaran kipas radiotor ko! kipas radiotor ko sepatutnya tarik udara sejuk dari luar ke dalam keta, dan bukannya dari dalam keluar! :D

TanSri posted on 17-10-2003 04:54 PM

hmm..mungkin jugak kipas ko tak function kot??

...bocor??

...hose sumbat??

dragger posted on 20-10-2003 01:09 AM

hose sumbat @ bocor...

azaleena posted on 20-10-2003 08:59 AM

ari tu, kete i pun, tetiba jer jarum temperature tu naik dlm red region .. tekejut ... terus jln slow2 gi workshop. rupa2nya, meter temperature tu yg rosak!
beria la ingat radiator ke haper ke ....
terbang gak rm90

DARSITA posted on 20-10-2003 12:10 PM

Originally posted by athirah at 17-10-2003 04:13 PM:
Kereta overheating apa punca dia? Dah tukar coolant, radiator cap dah tukar dan radiator dah cuci.. tapi bawa dalam 30 minit, enjin panas.. macam mana nak buat... ada cara ke  kalau nak betullkan s ...

Saya nak tanya kereta ni umur dia dah berapa tahun.

Kalau dah lebih sepuluh tahun could be radiaotor, thermostat (yang kontrol perjalanan air) or water pump (dia punya impeller dah gone out)

but kalau kereta baru check your thermostat.

(radiator cap kamu tukar? kenapa? sah lah kamu dah kena ''sembelih dgn mechanic kereta)

athirah posted on 23-10-2003 01:25 PM

kereta i toyota camry.. 8 tahun

bila drive dalam 30 minit, air dalam radiator yg panas tu masuk ke dalam reserve tank... dan mendidihlah air dalam tu.. lama2 air dalam radiator kering..

apa puncanya...

TanSri posted on 23-10-2003 01:39 PM

Originally posted by athirah at 2003-10-23 01:25 PM:
kereta i toyota camry.. 8 tahun

bila drive dalam 30 minit, air dalam radiator yg panas tu masuk ke dalam reserve tank... dan mendidihlah air dalam tu.. lama2 air dalam radiator kering..

apa p ...


----------------------------------------------------------------------------------------------------------


athirah,

anda sure air dalam radiator tu masuk balik dalam reserve tank??

athirah posted on 23-10-2003 04:50 PM

Tan Sri..

thanks for the respond.

Saya pasti air  tu masuk balik ke dalam reserve tank sebab pada masa air dalam reserve tank tu mendidih, saya buka tutup tank dan nampak ait masuk balik...

Tan Sri ada apa-apa idea...

DARSITA posted on 24-10-2003 02:23 AM

Originally posted by athirah at 23-10-03 02:25 AM:
kereta i toyota camry.. 8 tahun

bila drive dalam 30 minit, air dalam radiator yg panas tu masuk ke dalam reserve tank... dan mendidihlah air dalam tu.. lama2 air dalam radiator kering..

apa p ...
This is normal for an older car.  Radiator needs cleaning or  water pump
check. The reason why water escape to tank is overheating cause by high
pressure. When cooled it will suck water from the tank back to the
radiator.

Remy_3D posted on 24-10-2003 05:43 AM

Errk kereta lama aku pelik sedikit....

Aku pakai kereta aku tu pagi tadi, selalunya jarum temperature berada kat centre, tapi pagi nie cuma atas sedikit dari line bawah tu? Fuel consumption dier pun kuat pagi tadi. Nak bawak kat workshop, kat sini kalau tak tahu apa rosak memang kena sembelih lah

[ Last edited by Remy_3D on 24-10-2003 at 05:45 AM ]

muatturun posted on 12-4-2011 08:04 AM

adakah normal sebuah kereta yg berumur lebih 8 thn,jarum temperature akan berada di tengah2???
honda civic eg8-d tengah
toyota hilux sr-pun jarum kat tengah
kancil 660 -jarum relax je naik 1 bar

dah penah kena overheat-itu yg fobia:lol:

nuds posted on 12-4-2011 10:58 AM

keter aku pon overheat 2 hari lepas....tukar kipas...ni kali kedua tukar kipas...dulu...cooling coil problem...

ni pomen kata kena servis radiator...katanya kotor....pastu aku dgr macam2 kena ganti...terduduk aku kejap...keter aku dah 9 thn...sejak habis bayar...tiap2 bulan dok merepair sama ngan dok byr bulan...

ntah bila nak letgo..keinginan ada...tp lom mampoo nak upgrade...

sapa nak kelisa aku???

neotoxin posted on 12-4-2011 10:59 AM

Reply 14# nuds


   berapa nak jual?

h0lysh1t posted on 24-2-2012 11:21 PM

Kalau kete tgh idle tapi temperature makin naik sampai 3/4.. sikit2 lagi nak merah.
tu pasal ape pulak ?

Alt-F4 posted on 25-2-2012 12:28 AM

kipas la tak jalan..

kupia posted on 25-2-2012 02:50 PM

kereta i toyota camry.. 8 tahun

bila drive dalam 30 minit, air dalam radiator yg panas tu masuk k ...
athirah Post at 23-10-2003 13:25 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

kalau dia keluar balik masuk dalam reverse tank kemungkinan head gasket dah bakar... kena ganti baru.

bro_kr posted on 25-2-2012 09:51 PM

Kalau kete tgh idle tapi temperature makin naik sampai 3/4.. sikit2 lagi nak merah.
tu pasal ape pulak ?
h0lysh1t Post at 24-2-2012 23:21 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


Berapa tahun dah umur kete?

Kalau dah lebih dari 9 tahun, bawa jumpa pomen. Minta check radiator. Kalau system radiator semua ok, maknanya gasket sudah bocor. Selalunya kena buat top overhaul.

h0lysh1t posted on 25-2-2012 10:44 PM

Berapa tahun dah umur kete?

Kalau dah lebih dari 9 tahun, bawa jumpa pomen. Minta check rad ...
bro_kr Post at 25-2-2012 21:51 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

umur kete dh 11 tahun.. camne nk check gasket bocor ni ? air lam radiator mmg ada kurang. tapi belom kering lagi.. topup dlm sebotol mineral kecik

bro_kr posted on 26-2-2012 12:14 AM

umur kete dh 11 tahun.. camne nk check gasket bocor ni ? air lam radiator mmg ada kurang. tapi belom kering lagi.. topup dlm sebotol mineral kecik
h0lysh1t Post at 25-2-2012 22:44 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


Masalah sama dengan my Iswara (year 1999). Gasket bocor.

Pergi workshop, check radiator system. Kalau semuanya ok, maknanya gasket yang problem. Kebiasaannya, pomen akan rekomen top overhaul. Kos, kalau kete  Malaysia,  dalam rm350 - rm500.  


Camner nak check gasket? Tengok bahagian engine. Banyak kesan rembesan minyak hitam melekat kat situ. Satu lagi, minyak hitam cepat berkurangan dari kadar kebiasaannya.

kupia posted on 26-2-2012 03:26 PM

overheat ni ada banyak punca, tapi kalau air dah menyembur keluar balik tu tanda gasket bocor.  Kalau tak cukup bajet untuk top overhaul mintak dia tukar gasket dengan oil seal je, upah bukak blok memang mahal...

antara punca lain mungkin:

air tak cukup
hose air dah tiris
radiator bocor
kipas radiator tak berpusing
thermostat dah rosak
minyak itam kurang
waterpump tak berfungsi

tapi kes ni rasanya gasket bocor ni...

zorrro_03 posted on 26-2-2012 03:52 PM

Post Last Edit by zorrro_03 at 26-2-2012 16:42

minta pomen pastikan dulu sebelum buat top overhaul. ada kes selepas top overhaul masih bermasalah. puncanya ialah head yang crack.  utk itu dicadangkan tukar enjin terus.

sportapex posted on 26-2-2012 04:35 PM

penah tukar motor kipas ?? kerata saya (myvi) overheated kerana motor kipas lampat

zulka posted on 27-2-2012 12:14 PM

bagusla..ramai pakar2 kete dlm ni.. aku tak tau nak ckp apa kalau kete takde depan mato ni..
Page: [1] 2
View full: kereta overheating.