seribulan posted on 23-2-2004 08:14 PM

Pelajar universiti lebih berminat membeli majalah hiburan dari buku ilmiah??

poll yang dibuat oleh Buletin Utama tv3...
menarik gak persoalannya nih...

masa Bulan stadi..Bulan memang malas
beli buku sebab lebih suka fotostat
dan pinjam jer...

Majalah tuh beli gak cuma utk melapangkan
minda....:re::re:

What says you???:)

Waikiki posted on 23-2-2004 09:25 PM

e ehh.. baru je baca pasal mende ni dalam majalah dewan masyarakat..

bagi aku, memang betul aa.. tapi tengok jugak, biasa student yang camni biasanya yang muda belia..

alasan atau reason nya: kat U memang sentiasa dipenuhi dengan suasana exam (seperti yang dicite dalam majalah dwn masyarakat) menyebabkan student memang takder masa nak memerah otak nak baca buku ilmiah dari cabang ilmu yang lain.. so nak release dari bahan bacaan selain dari buku teks, beli majalah ringan2..

so opinion aku.. yang dahulu didahulukan.. buat takat mana termampu.. kalau memang otak leh terima benda lain selain dari apa yang dibelajar, then it is an advantage la kalu leh baca buku ilmiah lain selain dari buku teks.. tapi kalu takleh, rasanya tak salah kalau student ni cuma tumpu pada buku teks semasa belajar, dan maybe leh ambik inisiatif lain utk tambah ilmu pengetahuan dengan terus membaca buku dari bidang yang lain lak bila bekerja atau dah habis belajar..

jangan nanti bak kata orang, kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan :D

marquez posted on 23-2-2004 10:06 PM

Mungkin patut mansuhkan universiti...

seribulan posted on 23-2-2004 10:12 PM

atas alasan aper, Encik Marquez...sila
beri hujah2 anda...

marquez posted on 24-2-2004 07:20 PM

Sebab universiti mengajar manusia untuk melupakan fitrahnya sebagai manusia.

seribulan posted on 24-2-2004 07:40 PM

fitrah apa yg Marq maksudkan???

eligible_gurl posted on 24-2-2004 08:31 PM

klau situasi eli..awal2 sem dh tentu ketepikan majalah ngan komik beli text book..eli beli text book bulan, sbb rs bersemangat skit gune original copy dr photocopy :bg: klau reference dr text book library baru eli fotostat..
so buku teks = ngan buku ilmiah kn..:D tu jelah buku2 ilmiah eli beli..yg lelain spjg sem, baru beli mag ngan komik, tkpn klau gi kedai sekenhen, jumpa buku yg related ngan study eli, eli beli la jg..tapi sllnya eli beli novel tkpn buku2 motivasi..:2lol:

seribulan posted on 24-2-2004 08:38 PM

tak larat nak beli orginal eli...sebuah jer...dah RM25 ke atas
tuh plg murah....terpaksa la fotostat...tapi kalau grammar
books....how to analyse literature....camtu...baru beli...
boleh gunapakai....

marquez posted on 24-2-2004 08:57 PM

Universiti membentuk manusia menjadi hewan domestik, yang hanya tahu apa dakyah-dakyah yang disebarkan oleh pengajar di sana sahaja... Manusia perlu keluar dari kepompong kehaiwananan (Pascal kata, manusia itu separuh-separuh haiwwan, separuh-separuh malaikat) dan menyentuh naluri malaikatnya: kedua-duanya perlu digabungkan...

bohlah tangan bawah bulan...

eligible_gurl posted on 24-2-2004 08:57 PM

Originally posted by seribulan at 2004-2-24 08:38 PM:
tak larat nak beli orginal eli...sebuah jer...dah RM25 ke atas
tuh plg murah....terpaksa la fotostat...tapi kalau grammar
books....how to analyse literature....camtu...baru beli...
boleh gunapak ...

eli doubt org kedai tu nk btul2 fotostat satu buku..buku2 teks eli cecah 1400 pages..lg pn klau fotostat, sure tk terang sgt..tkpn tlebih terang..lg pn dlm course eli, one text book gune utk 3 subject kdg2..tu kalau yg subject2 ader prequisite..so 4me its worth it..

klau psl buku ilmiah lain, eli rs stud U leh dpt dr library..ape gune lib kn..dats y diorg tk beli..melainkn org tu mmg wajin mmbace & rs buku2 tu bguna utk die in da future :2lol:

majalah ni stud beli sbb, kt lib cume ade mag2 yg berilmiah, lelain cam CLEO, Female, Wanita etc kt U eli tkde arr bulan..apetah lg majalah UJANG, Blues Selamanya mahupun komik CONAN :D , jgn mimpi la ekekekeke nk bace kenala beli sndiri..

seribulan posted on 24-2-2004 09:01 PM

Originally posted by marquez at 24/2/04 08:57 PM:
Universiti membentuk manusia menjadi hewan domestik, yang hanya tahu apa dakyah-dakyah yang disebarkan oleh pengajar di sana sahaja... Manusia perlu keluar dari kepompong kehaiwananan (Pascal kata, ...
rasanya pelajar2 di sana lebih bijak menilai....
kalau tak diorg tak masuk universiti...
takde AUKU..kan kan kan:re::re:

eligible_gurl posted on 24-2-2004 09:01 PM

Originally posted by marquez at 2004-2-24 08:57 PM:
Universiti membentuk manusia menjadi hewan domestik, yang hanya tahu apa dakyah-dakyah yang disebarkan oleh pengajar di sana sahaja... Manusia perlu keluar dari kepompong kehaiwananan (Pascal kata, ...

ermm rs cam nk bg komen, but then nk tahu dulu ape yg cube marquez maksudkn dgn 'yang hanya tahu apa dakyah-dakyah yang disebarkan oleh pengajar di sana sahaja'..mksudnya diorg ni cume blaja ikut syllabus then bile kuar, get job tk leh wat keje..mcm tu ke?..err kalu buleh sertakan skali ape2 material yg leh sokong ape shj kenyataan u ttg pkara ni..terasa gak nk lihat sejauh mana kebenarannya pernyataan u tu..:2lol:

seribulan posted on 24-2-2004 09:02 PM

Originally posted by eligible_gurl at 24/2/04 08:57 PM:
eli doubt org kedai tu nk btul2 fotostat satu buku..buku2 teks eli cecah 1400 pages..lg pn klau fotostat, sure tk terang sgt..tkpn tlebih terang..lg pn dlm course eli, one text book gune utk 3 subj ...
memang kat library banyak eli...btol tuh...
ye camna lak nak baca Cleo..kena la beli kan...:D

Waikiki posted on 24-2-2004 09:08 PM

Originally posted by marquez at 2004-2-24 08:57 PM:
Universiti membentuk manusia menjadi hewan domestik, yang hanya tahu apa dakyah-dakyah yang disebarkan oleh pengajar di sana sahaja... Manusia perlu keluar dari kepompong kehaiwananan (Pascal kata, ...

quite true.. tapi dari aspek lain.. leh lak tengok camni..

example:
memula memang tak tau pape pasal komputer..

belajar yang asas, camne nak guna mouse, what's the use of right hand click, apa guna button kat desktop tu

then belajar yang tinggi sket, macamana nak guna semua function dalam word..

pastu.. belajar yang sangat advance.. belajar programming..

tapi.. kalau kita nak guna mouse pun tak tau, macamana nak tekan start menu, then no use la pulak terus jump belajar programming kan?

p/s ini contoh saje..

:D just my lime posen..

matrix_man posted on 24-2-2004 10:31 PM

..interesting topik ni..
mmg di akui..jgnkan pelajar universiti..budak2 sekolah skrg pun lebih suka membeli majallah drpd buku2 rujukan..cuba bulan buat kajian sikit kat sekolah..buat survey pasal reading habit students skrg..for sure they will go for magazine..soo..cikgu2 kenalah buat sesuatu no..just something on my mind..that's all..

marquez posted on 25-2-2004 03:34 AM

>>>rasanya pelajar2 di sana lebih bijak menilai....kalau tak diorg tak masuk universiti..

Bijak menilai secara materi, ya... masuk ke dalam unibesiti ni cam masuk buku P&L lah, kena kuar kalkulator campur tolak apa yang yang dapat bila kuar nanti... aku rindukan (peeehhh cam bagus....) suasana di mana ilmu dikejar bukan kerana dunia tetapi kerna (pinjam team dalam Gelombang Kebangkita Asia), kelazatannya... finger-licken'-good...

>>>mksudnya diorg ni cume blaja ikut syllabus then bile kuar, get job tk leh wat keje..mcm tu ke?

Tak leh buat kerja tu satu... tapi kerja menjadi definasi hidup mereka. Contohnya seorang akauntan tu kalau tanya pasal falsafah akan tercungap macam kambing kudung kat dalam paya... memang kita sedar akan keperluan tenaga buruh untuk membangunkan negara tetapi kerja yang kasar ini perlu diimbangkan dengan penggunaan minda - dua-dua perlu seimbang (analogi malaikat dan haiwan), kalau tidak jadi macam orang lumpuh separuh badan cuba yang cuba berjalan tanpa tongkat (stay with me here) - amat menakutkan wa cakap lu...

>>>kalu buleh sertakan skali ape2 material yg leh sokong ape shj kenyataan u ttg pkara ni..terasa gak nk lihat sejauh mana kebenarannya pernyataan u tu.

Material cemana nih? Kalau nak gambar yang penuh aksi tak lehlah saya memenuhi permintaann... tapi tengoklah kualiti graduan yang keluar dari Universiti kat Mesia...

seribulan posted on 25-2-2004 06:23 AM

Material cemana nih? Kalau nak gambar yang penuh aksi tak lehlah saya memenuhi permintaann... tapi tengoklah kualiti graduan yang keluar dari Universiti kat Mesia...

===kalau tengok dr forem nih..jika dibuat ukuran...Bulan tengok
graduan yg keluar dr universiti kat Mesia amatlah berkualiti......

mbhcsf posted on 28-2-2004 02:21 AM

hmm..

buku ilmiah tu may be not mahal, tapi majalah may be. Tapi menariknya ialah kedai buku sendiri pun banyak jual buku nyamuk -stpm / spm kekadang muak so mana ade section yg jual ilmiah like waterstones sangat? but then..sikap kot.. atau depa ni tak tahu apa itiu ilmiah or tak tahu apa yg mereka tak tahu dan perlu tahu ..nak tahu org kena exposure, then they know..

mbhcsf posted on 28-2-2004 02:23 AM

Originally posted by seribulan at 2004-2-25 06:23:
Material cemana nih? Kalau nak gambar yang penuh aksi tak lehlah saya memenuhi permintaann... tapi tengoklah kualiti graduan yang keluar dari Universiti kat Mesia...

===kalau tengok dr forem nih ...
hmm. Bulan itu subjective ler..mmglah berkualiti interms of their cognitiontapi how about interpersonal skills / communication skills ade student yg masih memalu nak ..itu dan ini when they supposed to be brave and just get on with..itu yg saya perhatikan ... :bg:

gorgonz posted on 28-2-2004 05:42 PM

Originally posted by seribulan at 24-2-2004 08:38 PM:
tak larat nak beli orginal eli...sebuah jer...dah RM25 ke atas
tuh plg murah....terpaksa la fotostat...tapi kalau grammar
books....how to analyse literature....camtu...baru beli...
boleh gunapak ...


yup.... sama cam ko cik Bhul...
lagipun Prof aku kata ... tak pe kita fotostat buku import...
:2lol:

pasal beli majalah...
aku tak terlibat dlm poll tu - gorg baca kat library jer...

tapi sedih tengok adik2 kita kat sekolah....
hanya beli URTV dan Magga jer....:(

EXLESSIA posted on 5-3-2004 07:13 AM

bagi aku.... bukan pelajar U aje yang lebih berminat membeli majalah hiburan dari buku ilmiah ni....
semua golongan minat hiburan...
so... tak patut lah kalau kita nak tengok dari sudut pelajar U aje..
and... tak semua majalah hiburan ni boleh mendatangkan mudarat...
kalau setakat nak rehatkan otak... aku rasa bagus jugak...
jangan cam ada sorang mamat tu...
terlalu kuat belajar sampai dia pun jadi tak betul... kisah benar ni!!!

sekali sekala release.. elok jugak... otak pun nak kena rehat jugak

Robab posted on 5-3-2004 10:55 PM

majalah hiburan???
nak baca me pinjam jerr
buang duit kalau belii

Ice_Q posted on 6-3-2004 01:04 AM

Originally posted by seribulan at 2004-2-23 08:14 PM:
poll yang dibuat oleh Buletin Utama tv3...
menarik gak persoalannya nih...

masa Bulan stadi..Bulan memang malas
beli buku sebab lebih suka fotostat
dan pinjam jer...

Majalah tuh beli gak c ...

Students perlukan an outlet to
escape from the usual stuff (yg memberatkan kepala).
Tengah dok pening memikirkan exam,
tengah terkial-kial siapkan assignment,
a short break + majalah hiburan would
be the perfect choice.

Tapi ice masa belajar dulu..ice lebih kepada
lifestyle magazine mcm cleo, marie claire
dan yang seangkatan. Majalah hiburan tu
hanya beli bila betul-betul minat dengan
cerita yg dipaparkan, ataupun ada artis yg
ice suka dalam tu.

Macam textbooks pulak..
memang ice allocate duit utk
beli textbook..Cuma reference books
ajer yg ice suka pinjam dr library.

gorgonz posted on 8-3-2004 05:07 PM

Originally posted by Robab at 5-3-2004 10:55 PM:
majalah hiburan???
nak baca me pinjam jerr
buang duit kalau belii


:dia:        join robab...
majalah hiburan - pinjam jer...

kalau hiburan lagi.... berforem....
surfing internet - tengok video clip hehehe

preta_zinty posted on 12-3-2004 11:42 PM

Originally posted by seribulan at 2004-2-23 08:14 PM:
poll yang dibuat oleh Buletin Utama tv3...
menarik gak persoalannya nih...

masa Bulan stadi..Bulan memang malas
beli buku sebab lebih suka fotostat
dan pinjam jer...

Majalah tuh beli gak c ...

mmm..preta sendiri tak berapa minat membaca...
(masa tu rajin baca surat cinta jer:cak:...hehehheh)

masa studi dulu pun rasa jrg beli majalah hiburan ni...
mmg dlm kepala...out off my budget ...tapi pelik gak..dpt loan bebanyak...
ntah mana pegi la duit tu....skrg ni nak bayar balik..adehhh!!:pmuka:

ttg buku ilmiah pulak...ade gak beli buku2 kulit tebal..(kulit jer tebal)
tu pun yg mmg lecturer suggest soh beli..buku tambahan lain atau carik sendiri mmg tak beli...kalo agak2 nak baca tu...fotostat jer bab2 yg penting..tu pun pinjam kawan..mana dorg fotostat..kita pun fotostat jugak...

so,preta tgok kawan2 yg lain...ade jugak yg beli novel,majalah hiburan..tp jrg rasanya...nak baca pun tak sempat...kuliah,nota,assigntment,pop kuiz,ujian,exam...bersilih ganti..bila masa nak baca???;)
Page: [1] 2
View full: Pelajar universiti lebih berminat membeli majalah hiburan dari buku ilmiah??