CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 13361|Reply: 13

Punca Kahak??

[Copy link]

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 23-8-2006 11:00 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Ada tak sesape yang tau apa punca kita ada kahak walaupun kita tak batuk?? Sbb dulu aku x de pun problem nih, tp sejak 5 bulan kebelakangan ni aku sentiasa ada kahak walaupun x batuk. Rasa x selesa la plak terutama depan orang, nampak x sopan la, x tau la ni ada kena mengena dengan berat badan ke sbb sebelum ni berat badan aku 70kg.. skang 80kg... tp mmg sejak berat badan bertambah ni la ada problem ni.. kawan kawan forumer apa pandangan korang...kalau ada petua nak hilangkan kahak pun tolong la bagi.. TQ:tq::tq:

[ Last edited by  cinoise at 23-8-2006 11:05 AM ]
DB10... the legend...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 24-8-2006 10:47 PM |All posts
resdung ler tuhh
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 25-8-2006 03:36 AM |All posts
kahak atau mukus di tekak ye.ermm..kalau nak rawat secara herba,saya ada penawarnya.
pm saya utk keterangan lanjut.
Reply

Props Report

A380 This user has been deleted
Post on 25-8-2006 08:51 AM |All posts
Saudara/i cinoise, kahak kau tu warna apa? Sbb warna kahak ni can tell wht sort of infection u r having. Tu sbb kalau demam/batuk dr tanya "kahak warna apa?".

Kahak ataupun phlegm (pronounced "flem" ) ialah sejenis mucus (mukosa in BM?) atau cecair sticky yg dirembes oleh sistem pernafasan dan dikeluarkan melalui batuk.

Dari segi warna kahak ni pulak :

Putih/clear - normal/"healthy"
Kuning - menunjukkan ada infection ataupun semasa demam selsema
Kehijauan/keperangan - a sign of infection
Keperangan - ini warna kahak selalunya simptom utk perokok2 tegar :bgrin:

itu aje lah yg aku nak share. Do correct me if i'm wrong. Thanks.

[ Last edited by  A380 at 25-8-2006 08:53 AM ]
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 25-8-2006 08:53 PM |All posts
Originally posted by A380 at 25-8-2006 08:51 AM
Saudara/i cinoise, kahak kau tu warna apa? Sbb warna kahak ni can tell wht sort of infection u r having. Tu sbb kalau demam/batuk dr tanya "kahak warna apa?".

Kahak ataupun phlegm (pro ...



err aku punye kadang2 kaler putih.. kadang2 kuning....
DB10... the legend...
Reply

Props Report

Post on 10-9-2006 01:39 AM |All posts
infection tu, infection jenis aper? kronik ke tak? bahaya ke tak?
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 19-1-2009 03:34 PM |All posts
nak tanya klu kahak kaler kuning pastu ada tompok mcm darah dkt kahak tu mcm mn yer??ada infection

ker???takut la plk..
vit c organik & marine collagen-->http://amreedatrading.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 20-1-2009 12:27 AM |All posts
waiii pi la jumpa doktor!!!
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-1-2009 11:35 AM |All posts

Balas #8 makcikmengamok\ catat

dh pi jmpa doc dh pg nih..fuhh..lega rasanya..tkt la jgk kot2 ada infection ke apa ke..rupa2nya doc tu kata

mgkin luka dkt kerongkong sbb aku paksa kahak tu kuaq..dia dh bg ubat dh sbb kahak aku tu quite kronik la

jgk..
vit c organik & marine collagen-->http://amreedatrading.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 5-2-2009 10:39 PM |All posts

Reply #4 A380's post

lately aku asyik ader kahak... why arr? but warna putih jer..normal? tp kenapa kluar mende tuh?
Life is but a lucid dream...   
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 6-2-2009 09:34 AM |All posts
saya dah batuk hampir 1 bulan & inform by doctor paru2x saya ada infection. memula batuk ada kahak tp skrg ni xde kahak tp still batuk. bila penat....habuk....asap rokok..sure batuk sampai gegar kepala.x taulah bila nak baik sepenuhnya
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-2-2009 01:27 PM |All posts
kalau pegi pharmacy try cari ubat nama bisolvon or mucosolvon-utk cairkan kahak
tapi kalau petua org dulu2 kata bagus minum madu kan
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 7-2-2009 02:14 AM |All posts
patutla lately asyik berkahak.... nak batuk rupenyerr
Life is but a lucid dream...   
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 11-5-2012 10:49 AM |All posts
kalau pegi pharmacy try cari ubat nama bisolvon or mucosolvon-utk cairkan kahak
tapi kalau petua or ...
ameliaizlyn Post at 6-2-2009 13:27



    Petua orang tua2 nak cairkan kahak, minum madu..amalkan setiap pagi satu sudu...masa kecik2 mak kata, mak masukkan madu dlm minuman kami...pastu da besar sikit, mak bg direct...ira kecik2 dulu ada asma...masuk form 1 dah baik asma...tapi sambung kat adik pulak..adik lagi teruk sbb kene standby inhaler...
Kahak ni bunga2 boleh dapat asma la...now dh ada anak sorang, dpt asma balik..siap g sedut kat klinik...ahahaa sbb amalan minum madu tu terus ditinggalkan lepas sekolah kot...skrg ni ira demam selsema, berhingus kuning, kahak kuning...eee plus sakit kepala...since dh baca thread ni, lepas ni kne start balik telan madu sesudu every morning...xmo dh kene asma lagi...sgt xlarat...nafas pon susah..
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-11-2014 08:24 PM , Processed in 0.212766 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top