CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 16185|Reply: 13

Punca Kahak??

[Copy link]
Post time 23-8-2006 11:00 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Ada tak sesape yang tau apa punca kita ada kahak walaupun kita tak batuk?? Sbb dulu aku x de pun problem nih, tp sejak 5 bulan kebelakangan ni aku sentiasa ada kahak walaupun x batuk. Rasa x selesa la plak terutama depan orang, nampak x sopan la, x tau la ni ada kena mengena dengan berat badan ke sbb sebelum ni berat badan aku 70kg.. skang 80kg... tp mmg sejak berat badan bertambah ni la ada problem ni.. kawan kawan forumer apa pandangan korang...kalau ada petua nak hilangkan kahak pun tolong la bagi.. TQ:tq::tq:

[ Last edited by  cinoise at 23-8-2006 11:05 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2006 10:47 PM | Show all posts | Share
resdung ler tuhh
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2006 03:36 AM | Show all posts | Share
kahak atau mukus di tekak ye.ermm..kalau nak rawat secara herba,saya ada penawarnya.
pm saya utk keterangan lanjut.
Reply

Use magic Report

A380 This user has been deleted
Post time 25-8-2006 08:51 AM | Show all posts | Share
Saudara/i cinoise, kahak kau tu warna apa? Sbb warna kahak ni can tell wht sort of infection u r having. Tu sbb kalau demam/batuk dr tanya "kahak warna apa?".

Kahak ataupun phlegm (pronounced "flem" ) ialah sejenis mucus (mukosa in BM?) atau cecair sticky yg dirembes oleh sistem pernafasan dan dikeluarkan melalui batuk.

Dari segi warna kahak ni pulak :

Putih/clear - normal/"healthy"
Kuning - menunjukkan ada infection ataupun semasa demam selsema
Kehijauan/keperangan - a sign of infection
Keperangan - ini warna kahak selalunya simptom utk perokok2 tegar :bgrin:

itu aje lah yg aku nak share. Do correct me if i'm wrong. Thanks.

[ Last edited by  A380 at 25-8-2006 08:53 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-8-2006 08:53 PM | Show all posts | Share
Originally posted by A380 at 25-8-2006 08:51 AM
Saudara/i cinoise, kahak kau tu warna apa? Sbb warna kahak ni can tell wht sort of infection u r having. Tu sbb kalau demam/batuk dr tanya "kahak warna apa?".

Kahak ataupun phlegm (pro ...



err aku punye kadang2 kaler putih.. kadang2 kuning....
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2006 01:39 AM | Show all posts | Share
infection tu, infection jenis aper? kronik ke tak? bahaya ke tak?
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2009 03:34 PM | Show all posts | Share
nak tanya klu kahak kaler kuning pastu ada tompok mcm darah dkt kahak tu mcm mn yer??ada infection

ker???takut la plk..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2009 12:27 AM | Show all posts | Share
waiii pi la jumpa doktor!!!
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2009 11:35 AM | Show all posts | Share

Balas #8 makcikmengamok\ catat

dh pi jmpa doc dh pg nih..fuhh..lega rasanya..tkt la jgk kot2 ada infection ke apa ke..rupa2nya doc tu kata

mgkin luka dkt kerongkong sbb aku paksa kahak tu kuaq..dia dh bg ubat dh sbb kahak aku tu quite kronik la

jgk..
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2009 10:39 PM | Show all posts | Share

Reply #4 A380's post

lately aku asyik ader kahak... why arr? but warna putih jer..normal? tp kenapa kluar mende tuh?
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2009 09:34 AM | Show all posts | Share
saya dah batuk hampir 1 bulan & inform by doctor paru2x saya ada infection. memula batuk ada kahak tp skrg ni xde kahak tp still batuk. bila penat....habuk....asap rokok..sure batuk sampai gegar kepala.x taulah bila nak baik sepenuhnya
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2009 01:27 PM | Show all posts | Share
kalau pegi pharmacy try cari ubat nama bisolvon or mucosolvon-utk cairkan kahak
tapi kalau petua org dulu2 kata bagus minum madu kan
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2009 02:14 AM | Show all posts | Share
patutla lately asyik berkahak.... nak batuk rupenyerr
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2012 10:49 AM | Show all posts | Share
kalau pegi pharmacy try cari ubat nama bisolvon or mucosolvon-utk cairkan kahak
tapi kalau petua or ...
ameliaizlyn Post at 6-2-2009 13:27



    Petua orang tua2 nak cairkan kahak, minum madu..amalkan setiap pagi satu sudu...masa kecik2 mak kata, mak masukkan madu dlm minuman kami...pastu da besar sikit, mak bg direct...ira kecik2 dulu ada asma...masuk form 1 dah baik asma...tapi sambung kat adik pulak..adik lagi teruk sbb kene standby inhaler...
Kahak ni bunga2 boleh dapat asma la...now dh ada anak sorang, dpt asma balik..siap g sedut kat klinik...ahahaa sbb amalan minum madu tu terus ditinggalkan lepas sekolah kot...skrg ni ira demam selsema, berhingus kuning, kahak kuning...eee plus sakit kepala...since dh baca thread ni, lepas ni kne start balik telan madu sesudu every morning...xmo dh kene asma lagi...sgt xlarat...nafas pon susah..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

24-5-2015 11:05 PM GMT+8 , Processed in 0.315792 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list