CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: waksir

Kertas rancangan perniagaan (RP) / Proposal Perniagaan [MERGE]

[Copy link]

Rank: 1

Post on 12-9-2008 11:19 AM |All posts
aslkum..... tlg email kat saya jgk,,,tp x tau nk bt biznes apa... email je la.. apa2 pun...
redline125z@yahoo.com
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 16-9-2008 08:52 PM |All posts
Writing the Business Plan: Section 8                Part 1: The Financial Plan Section of the Business Plan
                It's at the end of your business plan, but the financialplan section is the section that determines whether or not yourbusiness idea is viable, and is a key component in determining whetheror not your business plan is going to be able to attract any investmentin your business idea.
Basically, the financial plan section of the business plan consistsof three financial statements, the income statement, the cash flowprojection and the balance sheet and a brief explanation/analysis ofthese three statements.
This article will lead you through the preparation of each of thesethree financial statements on the following pages. First, however, youneed to gather together some of the financial data you'll need toprepare these financial statements for your business plan by examiningyour expenses.
Think of your business expenses as broken into two categories; your start up expenses and your operating expenses.
All the costs of getting your business up and running go into the start up expenses category. These expenses may include:
  • business registration fees
  • business licensing and permits
  • starting inventory
  • rent deposits
  • down payments on property
  • down payments on equipment
  • utility set up fees
This is just a sampling of start up expenses; your own list will probably expand as soon as you start writing them down.
Operatingexpenses are the costs of keeping your business running. Think of theseas the things you're going to have to pay each month. Your list ofoperating expenses may include:
  • salaries (yours and staff salaries)
  • rent or mortage payments
  • telecommunications
  • utlities
  • raw materials
  • storage
  • distribution
  • promotion
  • loan payments
  • office supplies
  • maintenance
Once again, this is just a partial list to get you going. Once youhave your operating expenses list complete, the total will show youwhat it will cost you to keep your business running each month.
Multiply this number by 6, and you have a six month estimate of youroperating expenses. Then add this to the total of your start upexpenses list, and you'll have a ballpark figure for your completestart up costs.
Now let's look at putting some financial statements for your business plan together, starting with the Income Statement.
CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 18-9-2008 10:44 AM |All posts
YAYASAN TEKUN NASIONAL : TERKINI



SKIM PEMBIAYAAN TEKUN - MUDAH BIAYA
                               
Permohonan diproses dan disahkan                 oleh cawangan dihantar terus ke Ibu Pejabat untuk kelulusan
               
                               
Bagi permohonan dari Skim Rakan                 Niaga, boleh dihantar terus ke Ibu Pejabat atau cawangan untuk kelulusan.
               
               
                               
Permohonan dibuat dan diproses                 secara online.
               
               
                               
Proses Kelulusan 14 hari bekerja                 (Masih dalam tempoh percubaan selama 3 bulan)
               
               
                Peminjam di antara 18 C 65                 tahun
                Semua pembiayaan tidak                 memerlukan penjamin
                               
Caj 4%                 setahun bagi semua                 pembiayaan.
               
               
                               
Lebih daripada seorang dalam                 satu isi rumah boleh mendapat pembiayaan dengan syarat berlainan jenis                 perniagaan.
               
               
                               
Pemohon yang mempunyai                 pembiayaan sedia ada dengan agensi kerajaan/institusi kewangan lain yang                 melebihi RM50,000 adalah tidak layak.
               
               
                               
Permohonan pembiayaan ulangan                 tidak perlu mengisi borang dan hanya mengemukakan daftar perniagaan yang                 terkini serta sebut harga dan gambar premis sahaja.
               
               
                               
Pembiayaan di bawah RM5,000                 tidak perlu mengemukakan daftar perniagaan, kecuali yang berniaga di                 kawasan PBT yang memerlukan permit.
               
               
                               
Pembiayaan di bawah RM5,000                 boleh dipertimbangkan bagi pemohon yang berniaga secara sambilan.
                               
                               
Pembiayaan di antara RM500 C                 RM3,000 dengan caj perkhidmatan 4% sebulan
               
               
                               
Setiap permohonan tidak                 memerlukan semakan kredit.
               
               
CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 22-9-2008 10:18 AM |All posts
TEKUN TERNAK                  Pembiayaan disediakan sebagai modal untuk memula / mengembangkan perniagaan        / projek dalam sektor penternakan
      
          Aktiviti

      Penternakan seperti lembu, kambing, burung puyuh, ikan air tawar dan        udang
      
          Syarat Kelayakan Asas
        
•         Bumiputera dan berumur 18 C 65 tahun.
• Mempunyai lesen perniagaan/ permit / daftar perniagaan yang sah.
• Terlibat secara langsung dan sepenuh masa dalam perniagaan/projek
• Satu pembiayaan untuk satu isi rumah.
• Pembiayaan perniagaan sedia ada tidak melebihi RM20,000.00
• Mempunyai tanak sendiri/sewa atau projek usahasama dengan persatuan Belia/Agensi        Kerajaan/NGO

      Syarat Tambahan
      
• Seorang penjamin
• Usahawan perlu menyediakan 10% hingga 15% daripada modal keseluruhan          perniagaan /projek
• Tapak projek berdekatan dengan pejabat operasi TEKUN

      Jumlah Pembiayaan
      Pembiayaan adalah berdasarkan keperluan projek yang dilaksanakan di        antara RM500.00 hingga RM50,000.00
      Tempoh Pembiayaan dan Kaedah Bayaran Balik
      Tempoh pembiayaan akan mengambil          kira tempoh projek dapat mengeluarkan hasil pertanian (maksima 5 tahun).          Bayaran balik pembiayaan adalah mengikut grace        period sehingga projek mengeluarkan hasil atau memilih membayar        secara mingguan/bulanan/musim.
CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 23-9-2008 10:33 AM |All posts
PERMOHONAN    PEMBIAYAAN JANGKA PENDEK
      TUJUAN
      Menyediakan      kemudahan permohonan pembiayaan jangka pendek yang mudah kepada usahawan      Bumiputera untuk keperluan modal tambahan bagi tempoh pembiayaan yang      singkat.  Kemudahan ini diharap dapat membantu mempercepatkan lagi      proses permohonan dari pelanggan.
      
        Permohonan Boleh Dibuat Dimana-mana Pejabat Kawasan dan Negeri         TEKUN Nasional

      Dengan      Menghantar Borang Permohonan Ke Kaunter Kawasan TEKUN.
       Permohonan      Mestilah Lengkap dan Salinan Dokumen Hendaklah Dilampirkan Bersama.      
      
        
i.Bumiputera                dan berumur 18-60 tahun.
ii.Mempunyai                lesen/permit/daftar perniagaan yang sah.
iii.Mempunyai                tempat perniagaan yang khusus.
iv.Terlibat                secara langsung dan sepenuh masa dalam perniagaan.
v.Tidak                mempunyai rekod pembiayaan yang tidak baik dengan
                mana-mana Institusi Kewangan atau Agensi Kerajaan.
vi.Pembiayaan                perniagaan sedia ada tidak melebihi RM5,000.
vii.Telah                berniaga sekurang-kurangnya 6 bulan.
viii.                Satu                pembiayaan untuk satu isi rumah.
              
        
ix.Pemaustatin                tempatan sama ada pemohon/pasangan yang tinggal di kawasan                operasi sekurang-kurangnya 3 tahun.
      
      DOKUMEN
      
        
i.Gambar                pemohon (2 keping).
ii.Salinan                kad pengenalan pemohon dan pasangan (jika berkenaan).
iii.Salinan                lesen/permit/pendaftaran perniagaan.
iv.Salinan                buku simpanan/penyata bank (muka pertama dan transaksi terakhir).
v.Salinan                salah satu bil utiliti (elektrik/air/telefon) bagi rumah/premis                perniagaan (jika ada).
vi.Salinan                perjanjian sewa tapak perniagaan.
vii.Lain-lain                dokumen yang boleh menyokong permohonan seperti tempahan stok                dan lain-lain.
      
      AKTIVITI      PERNIAGAAN
      Skim      pembiayaan jangka pendek yang diberi keutamaan meliputi perniagaan seperti      berikut :
      i) Perniagaan      pasar malam/sehari
      ii) Pasar      tani
      iii) Pasar      Tamu
      iv) Bazaar      Ramadhan
      v) Ekspo/Pesta      (tempoh melebihi 2 bulan)
      vi) Promosi      jualan (aktiviti promosi yang berterusan)
      
       SKIM      PEMBIAYAAN
      
      Nilai      Pembiayaan:
      Nilai pembiayaan yang ditawarkan ialah RM500.00 hingga RM2,000.00.

      Tempoh      bayaran balik pembiayaan:
      Tempoh bayaran balik pembiayaan 1 hingga 3 bulan.

      Kutipan      bayaran balik:
      Kutipan bayaran balik pembiayaan dibuat setiap minggu. Kutipan pertama      bermula seminggu selepas pembiayaan dikeluarkan.

      Insuran
      Usahawan TEKUN dikehendaki menyertai Pelan Takaful Keluarga Berkelompok .

      
      Caj      perkhidmatan dan bayaran proses:
      
      # Caj perkhidmatan sebanyak 1.5% sebulan.

      # Bayaran      proses sebanyak 5% daripada jumlah pembiayaan.
      # Rebat      sebanyak 20% daripada caj perkhidmatan akan diberikan sekiranya bayaran      balik dibuat mengikut tempoh bayaran balik pembiayaan.
      # Keutamaan      diberikan kepada para peniaga yang berada dalam lingkungan 10 km radius      daripada pejabat operasi kawasan atau rumah staf YTN.
      
      
*      Skim pembiayaan ini boleh juga dipertimbangkan kepada peminjam TEKUN      sedia ada yang mempunyai rekod bayaran balik pembiayaan yang baik.
      

CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 23-9-2008 11:07 PM |All posts
manaya, nk cth rp penternakan kambing bley tak.
tlg emelkan ke hasyachan@yahoo.com.my
tq very much.
ur help will b very much appreciated.
Reply

Props Report

Post on 23-9-2008 11:41 PM |All posts
    
Reply

Props Report

Survivor

Goldmember

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 24-9-2008 06:49 AM |All posts
Thank you manaya! Kepada sapa2 yang nak download RP  tu, pegi ke sini http://cotton-art.blogspot.com/2008/04/downloads.html
www.supermotardsupplies.com
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 24-9-2008 10:22 PM |All posts
TEKUN NIAGA      Pembiayaan sebagai modal tambahan kepada usahawan untuk meningkatkan        perniagaan sedia ada
      
          Aktiviti

      Gerai tetap, Gerai bergerak, Kedai tetap, Perniagaan perkhidmatan, Pengangkutan        dan Pembuatan
      Syarat Kelayakan Asas
      • Bumiputera dan berumur                 18 C 65 tahun.
• Mempunyai lesen perniagaan/ permit / daftar perniagaan yang sah.
• Mempunyai tempat perniagaan yang khusus
• Tidak mempunyai rekod pembiayaan perniagaan tidak baik.
• Terlibat secara langsung dan sepenuh masa dalam perniagaan.
• Satu pembiayaan untuk satu isi rumah.
• Telah berniaga sekurang-kurangnya 6 bulan
• Pembiayaan perniagaan sedia ada tidak melebihi RM20,000.00

      Jumlah Pembiayaan
      Pembiayaan yang ditawarkan adalah di antara RM500.00 hingga RM50,000.00
      Tempoh Pembiayaan dan Kaedah Bayaran Balik
      Tempoh pembiayaan adalah di antara 6 bulan hingga 5 tahun. Bayaran balik        pembiayaan akan dibuat setiap minggu, 2 minggu sekali atau sebulan sekali        bergantung kepada persetujuan peminjam.
CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 30-9-2008 10:06 AM |All posts
laap top anak pakai..
tu yg x leh up date

clik jer kt bawah signiture tu,,,,ada beberapae contoh
senarai  rumah lelong
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 10-10-2008 10:38 AM |All posts
paper work untuk pertenakan cacing dan baja kompos, kedai hp. yang terbaru bagi memohon pinjaman MARA.

Contoh beserta dengan financial analysist.:victory:
CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 16-10-2008 03:32 PM |All posts
TEKUN TUNAS
Pembiayaan sebagai modal untuk memulakan perniagaan kepada bakal usahawan usahawan atau usahawan yang baru

Aktiviti

Gerai tetap, Gerai bergerak, Kedai tetap, Perniagaan perkhidmatan, Pengangkutan dan Pembuatan
Syarat Kelayakan Asas
CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 20-10-2008 05:05 PM |All posts
kalu upah buat kertas keje beraper maa??
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 21-10-2008 04:29 PM |All posts
saya nak bukak bisnes jual alat2 spare part motor.. tp kongsi ngn member..

adakah RP awak ni boleh membantu saya? sebab saya nak tau pasal akaun..

then macammane kalau saya x nak buat loan?
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 28-10-2008 09:28 AM |All posts

Balas #193 YaKUza80\ catat

salam.

upah kita tgk atas loan.
kalau loan bawah 50k kita caj RM 600-800. kami akan refund 50% kalau loan gagal.
CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 28-10-2008 12:02 PM |All posts
sy nak tanya...sy insyallah bakal jadi usahawan,kalo nak buat loan leh ke...walaupun sy lum ade perniagaan yg sedang brjalan...leh beri sikit informasi care2 nak dptkan loan....bidang yg sy nak uat ialah perhidmatan...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 28-10-2008 02:32 PM |All posts

Reply #195 wira2149's post

u ada masuk sini kejap td..nape x reply saya tanye.. npknya jawapannya RP ni xleh membantu saya.. tq..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 28-10-2008 04:52 PM |All posts
Originally posted by ammar_7e at 21-10-2008 04:29 PM
saya nak bukak bisnes jual alat2 spare part motor.. tp kongsi ngn member..

adakah RP awak ni boleh membantu saya? sebab saya nak tau pasal akaun..

then macammane kalau saya x nak buat loan?



ok thanx.

dalam RP kami memang tak ada cth spare part motor. tapi format rp sama jer. leh pakai mana2 rp yang berkaitan trading.
seeloknya bisnes dah jalan, baru mudah sikit buat loan. cth MARA ngan TEKUN, majoriti nak dah jalan.

kalau macam mara dan tekun, nak apply kena dapat kelulusan pegawai daerah berdekatan.better bincang dulu camna ngan diaorang baru buat RP.majoroiti yang buat kertas kerja ngan saya diaorang dah tahu sumber pembiayaan,tunggu hantar kertas kerja sahaja,

kalau bisnes lum jalan saya boleh suggest PUNB ngan STEB. Tunas tekun niaga pun boleh
CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 31-10-2008 08:31 AM |All posts
Originally posted by mateatmyburger at 28-10-2008 12:02 PM
sy nak tanya...sy insyallah bakal jadi usahawan,kalo nak buat loan leh ke...walaupun sy lum ade perniagaan yg sedang brjalan...leh beri sikit informasi care2 nak dptkan loan....bidang yg sy nak u ...


kalau bakal usahawan masih boleh buat loan. antara agensi yang sediakan kemudahan tenus tekun, STEB dan PUNB.
CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 12-11-2008 10:27 PM |All posts
antara sample terbaru bagi memudahkan anda menyediakan kertas kereja pinjaman :

1- bakeri

2- pertenakan cacing kompos

3- catering

4- restorans

lebih lanjut sila lihat signature. thanx
CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 12-11-2008 10:51 PM |All posts
Mod bagilah lebih sikit credit kat wira2149 nih. Tulisannya amat bagus dan informative.


Soalan saya: Adakan syarikat atau enterprise yang belum cukup setahun akuan banknya layak memohon pinjaman bank tanpa cagaran/koleteral ?Nak cari penjamin pun susah. Bagaimana dengan CGC? Ada jugak sesetengah director yang pernah nama blacklist atau ada rekod buruk bayar loan. Maklumlah rekod bank some of the director ni bukan bersih sangat. Mereka ni giler-giler dan tak pernah serik
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-11-2008 06:19 PM |All posts
saya plan nk buka hotel 3 bintang
sape ade contoh rp ni

tq
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 18-11-2008 12:26 PM |All posts
Originally posted by WonBin at 12-11-2008 10:51 PM
Mod bagilah lebih sikit credit kat wira2149 nih. Tulisannya amat bagus dan informative.


Soalan saya: Adakan syarikat atau enterprise yang belum cukup setahun akuan banknya layak memohon pinj ...


bagi syarikat enterprise yang belum cukup setahun pun layak apply pinjaman bank.Macam mara, syaratnya bisnes dah jalan 6 bulan jer. leh apply.kalau MARA.bank rakyat kalau syarikat baru jalan kalau statement bankkurang cantik mereka pun faham. mana ada bisnes terus up sales nyer.
CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 26-11-2008 12:02 PM |All posts
contoh-contoh kertas kerja pinjaman perniagaan adalah seperti di bawah :

Contoh lampiran                                                          dalam kertas kerja.
  • Cyber cafe
  • Komputer Reseller
  • Butik Kecantikan
  • Cendawan
  • Mini Market (koperasi)
  • Francais penanaman Pisang
  • Makanan Ringan
  • pertenakan Lembu
  • Pertenakan Kambing
  • Sulaman Dan jahitan : embiodary
  • Salun
  • Bakeri
dan lagi...   
  • Kedai Dobi (1) : MARA
  • Kedai Dobi (2) : Loan RM 25,000
  • Penanaman Buah Naga
  • Pertanian: Tanaman Sayuran
  • Ikan Keli : Kolam
  • Kedai Jahitan
  • butik Pakaian : PUNB
  • Cyber Cafe & Komputer Reseller : TERBARU
  • Frozen Food
  • butik Kecantikan : STEB
  • Perusahaan Makanan Coklatl
  • Lembaran kerja penyata untung rugi, aliran tunai dll
  • Format kertas kerja dan rancangan perniagaan
CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 1-12-2008 10:18 AM |All posts
SKIM MODAL USAHAWAN TANI (MUST)
SkimModal Usahawan Tani adalah merupakan lanjutan dari Skim Kredit Mikro(SKM) yang telah diperkenalkan oleh BPM kepada peminjam yangmengusahakan projek pertanian dan industri asas tani
Untukmembantu pengusaha kecil-kecilan memperkembangkan lagi projek-projekyang telah sedia ada dan projek-projek yang berusia melebihi 1 tahun.
Pembiayaan yang melibatkan semua aktiviti pertanian diperingkat pengeluaran, pemprosesan dan pemasaran.
Warganegara Malaysia.
Umur kelayakan di antara 21-60 tahun
Individu yang mengusahakan projek pertanian dan industri asas tani.
Tidak memerlukan cagaran.
Bekas peminjam yang mempunyai rekod pinjaman yang baik atau pendeposit yang aktif.
Mengusahakan projek yang berusia sekurang-kurangnya 1 tahun di lokasi yang sama.
Bayaran proses dikecualikan.
Jumlah pinjaman sehingga RM20,000.
Had pinjaman 100%
Tempoh maksima pinjaman sehingga 48 bulan.
Kadar yang kompetatif iaitu 1.25% sebulan.
Rebat faedah sebanyak 20% dikembalikan secara tunai bagi rekod pinjaman yang baik
CONTOH KERTAS KERJA PINJAMAN ~

YM: n_adawiah

koleksi tudung ekin,instant,emas sadur pada harga borong!

http://assyaimashoppe.blogspot.com
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-11-2014 11:07 AM , Processed in 0.262989 second(s), 28 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top