CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return to list New
View: 22825|Reply: 67

Contoh tiles atau corak yang ada di rumah anda

[Copy link]
Post time 7-2-2007 03:18 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

sayadalam process renovate rumah so tak tau nak pasang tiles jenis macamana maksud saya.. kalau kat dapur dan ruang tamu tu tiles tu nak buh corak macamana , selalu kita tengok orang pasang tiles ni jenis plain jerr.. macam stail lama mungkin ada idea yg boleh di kongsi bersama..
apa yang saya tau kat dapur memang kena guna heavy duty.. so saya nak sekarang ni pening nak caro warna dan corak yg bersesuai utk bilik tido, bilik air dan dapur... kalau boleh biar lah nampak menarik dan lain dari yang lain ...

[ Last edited by  cats75 at 7-2-2007 03:22 PM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-2-2007 03:20 PM | Show all posts | Share
ni ada satu contoh patern yang saya jumpa .. kalau macma ni saya buat kat dapur cantik tak

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-2-2007 03:25 PM | Show all posts | Share
ni ada lagi..
saya ni dah tak tau nak pilih yang macamana
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2007 12:09 PM | Show all posts | Share
ciannya kita tak dder org yg membantu
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2007 12:42 PM | Show all posts | Share
Umah saya pasang tiles yg cem atas tu... tapi tak secantek yg kt atas tu... tukang kampung je yg bwat...

cost upahnyer melambung.... bile ada design2 nih..

dah tak yah taruk carpet...
heheeeee... dapur saya ada tiles corak starburst

[ Last edited by  intanazlynna at 7-3-2007 02:38 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2007 01:11 PM | Show all posts | Share
rasa kat dapur tu ble pasang tile yg x licin tu...selamat la tak tergelincir taim masak..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2007 03:06 PM | Show all posts | Share
terima kasih pada yg mereply nyaaa

kalau kat dapur better pakai yg jenis kesat sikit..
tu laa saya plan nak buat macam bentuk frame tu tp kalau ada sesapa yg kat rumah dia ada contoh saya nak lihat laa..
saya plan nak buat kat ruang family  dan dapur
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2007 08:11 PM | Show all posts | Share
dapur chemp tiles jenis kesat....lupa jenis dan nama dia sebab dah lama....

sekeliling pakai tiles lebih kecil......small squares, different or same color pun ok....
tiles yang besar tu juga boleh potong kecil......
a lit bit macam design galaxy di atas tu....no picture sebab rumah di kampung....

[ Last edited by  chempaka_ku at 7-3-2007 08:15 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2007 08:40 PM | Show all posts | Share
Originally posted by cats75 at 7-3-2007 03:06 PM
terima kasih pada yg mereply nyaaa

kalau kat dapur better pakai yg jenis kesat sikit..
tu laa saya plan nak buat macam bentuk frame tu tp kalau ada sesapa yg kat rumah dia ada contoh saya na ...


Assalamualakum Miawwwww............

Selamat Masuk Ghumah Baru......di ucapkan.

Ada PRO n CON kalau memakai tiles yg kesat di dapur.
1. tidak mudah tergelincir
2. susah nak cuci

Tiles terbahagi kpd bbrp jenis.
1. tiles CERAMIC
2. tiles heavy duty or haemogeneous
a. biasa
b. polish
3. granite
4. marble

SEtiap nya ada PRO n CON.

Tile CERAMIC
- pelbagai corak n nampak bersih
- mudah utk di bersihkan
- murah
- hanya bahagian permukaan sahaja yg di saluti/gloss/cat
- licin biler kena minyak or air
- ada expiry date (biler permukaan sudah haus....)

Heavy Duty tiles aka haemogeneous
- tahan lasak
- skit mahal
- pelbagai corak n warna
- keras
- warna sekata...di luar n dalam
- ada jenis licin n kesat
- pelbagai saiz n brand

sambung................

Wsalam
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2007 09:23 AM | Show all posts | Share
..ader satu lagi... glass tiles...


dapur Intan pakai tiles yg kesat tu... susahnyer nk cuci... sesekali guna berus cuci... sama lah dalam bilik air tuuuu..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2007 09:30 AM | Show all posts | Share
Originally posted by intanazlynna at 8-3-2007 09:23 AM
..ader satu lagi... glass tiles...


dapur Intan pakai tiles yg kesat tu... susahnyer nk cuci... sesekali guna berus cuci... sama lah dalam bilik air tuuuu..


And kat tempat tempat cam gini.......
Di nasihatkan agar TIDAK MEMAKAI/MEMILIH tiles yg gelap.

Khas utk KESELAMATAN keluarga n pengguna di ghumah.

Tapi setakat membuat sedikit corak di sana sini....its still o.k.
Agar tidak terlalu DULL.

p/s jangan pakai ceramic tiles utk lantai di bilik air
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2007 11:11 AM | Show all posts | Share
cantiknya..rasa2 utk tukar tiles ni next projek la suka tgk tiles kaler2 & border tuh....naper la housing developer tak buat mcm ni sumer yer...asik satu kaleer jer
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2007 11:22 AM | Show all posts | Share
tu laa.. ari tu sayatengok rumah sepupu buat tile bentuk frame cantik lak...
tu laa kalau dapat banyak idea dan cth gambar lagi cun..
saya plan nak buat macam tu kat dapur dan ruang family...
tp kekuranga idea dan corak
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2007 11:28 AM | Show all posts | Share
kalo ruang tamu or familh hall buat camnie sotak payah klagi letak carpet betul tak?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2007 11:31 AM | Show all posts | Share
ha'ahhh .... untung dah situ.. tp kena pandai mainkan warna laa ...
kalau kita beli rumah dah siap memang tak der patern macam ni so kalau nak buat masa kita renovate laa nampak nya
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2007 11:37 AM | Show all posts | Share
cats75,
tu ler bila kita dah pindah & dok sini then nak buat semula tiles..haru jadiknya...mana la nakletak brg & juga nak kawal habuk2..hasil dari hacking job tuh...

carpet pun nowadays bukn murah...mahal tuh....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2007 12:27 PM | Show all posts | Share
tu laa macma saya sekarang ni tgh reno kat dapur dan bilik atas, massaallah dengan debu , habuk nyaa.. nak pindah rumah lain .. tak larat nak pungah barang2 tu.. loni  
bilik utama laa jadi tpt simpan barang2.. sekali tgk macam org pelarian lak
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2007 02:20 PM | Show all posts | Share
tak gakkkk... carpet pun bagi Intan perlu gak... tak kan nak baring tgk tv atas tiles? sejuk kang!!~ heheeeee

kalo kiter nak pasang tiles yg lawa2 ni kiter kena tau kegunaan sesuatu ruang... mungkin foyer kiter leh guna tiles lawa2 ni... untuk tpt letak kete ker...  sebab kalo kiter bwat tiles lawa2 kat tpt yg salah pun tak der guna nyer... menyeksaaa
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2007 03:08 PM | Show all posts | Share
Assalamualaikum semuer,

Setiap pengguna HARUS tahu akan KEBAIKKAN dan KEBURUKKAN barang yg dia ingin gunakan.

Tiles, granite, marble dan yg sewaktu dgn nya adalah utk MENYEJUKKAN ataupun MERENDAHKAN SUHU ghumah SELAIN dari mencantikkan.
Carpet adalah utk menyerap HABA selain mencantikkan juga.

Dan adakah carpet ini sesuai utk negara panas seperti Malaysia??

Semasa teman di Eropah dahulu.
Pabila tiba musim PANAS, deme akan roll the carpet dan membuang habuk nya di luar ghumah.
Tingkap2 di buka.......

Deme hanya menggunakan carpet pada musim sejuk.
Ini salah satu dari kaedah utk MENJIMATKAN KOS letrik.

Utk pengetahuan semuer, selain dari menyerap haba....carpet juga menyimpan habuk, debu, kotoran, hama.....etc
Ia tidak sesuai utk oghang yg mengidap penyakit asthma/lelah etc.

Waallahua'lam
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2007 04:22 PM | Show all posts | Share
Memandangkan teman tgh tercongak2 mencari idea nak buat tiles...teman upkan balik topic ni...so sesapa yg ada picture tiles meh le syer kat sini.....tq in adv...
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2007 08:51 PM | Show all posts | Share
Originally posted by vivitar at 28-12-2007 04:22 PM
Memandangkan teman tgh tercongak2 mencari idea nak buat tiles...teman upkan balik topic ni...so sesapa yg ada picture tiles meh le syer kat sini.....tq in adv...


ppssstttttttttttttt...............dalam pencarian tiles nie , kena tengok poket dulu, vivitar
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2008 11:58 AM | Show all posts | Share
pencuci jenis apa yg boleh kilatkan tiles ye?
sbb nak pindah, tp tile kotor la.. tak berapa kilat.. dah pakai ajax.. tp tak berapa berkesan sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2008 12:01 PM | Show all posts | Share
Originally posted by cats75 at 7-2-2007 03:18 PM
sayadalam process renovate rumah so tak tau nak pasang tiles jenis macamana maksud saya.. kalau kat dapur dan ruang tamu tu tiles tu nak buh corak macamana , selalu kita tengok orang pasang tiles ...

hai cats,
i hope u ok..
most of your tiles cantik2..
tp apa tema rumah u sebenarnya?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2008 12:05 PM | Show all posts | Share
Originally posted by niceghost2005 at 8-3-2007 09:30 AM


And kat tempat tempat cam gini.......
Di nasihatkan agar TIDAK MEMAKAI/MEMILIH tiles yg gelap.

Khas utk KESELAMATAN keluarga n pengguna di ghumah.

Tapi setakat membuat sedikit corak ...

my house pkai marbel yg licin...
serem sejuk baca NG punya info
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2008 12:09 PM | Show all posts | Share
mine lebih kurang gini

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

25-4-2015 12:11 PM GMT+8 , Processed in 0.384374 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list