CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 20794|Reply: 67

Contoh tiles atau corak yang ada di rumah anda

[Copy link]

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-2-2007 03:18 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

sayadalam process renovate rumah so tak tau nak pasang tiles jenis macamana maksud saya.. kalau kat dapur dan ruang tamu tu tiles tu nak buh corak macamana , selalu kita tengok orang pasang tiles ni jenis plain jerr.. macam stail lama mungkin ada idea yg boleh di kongsi bersama..
apa yang saya tau kat dapur memang kena guna heavy duty.. so saya nak sekarang ni pening nak caro warna dan corak yg bersesuai utk bilik tido, bilik air dan dapur... kalau boleh biar lah nampak menarik dan lain dari yang lain ...

[ Last edited by  cats75 at 7-2-2007 03:22 PM ]
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-2-2007 03:20 PM |All posts
ni ada satu contoh patern yang saya jumpa .. kalau macma ni saya buat kat dapur cantik tak

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-2-2007 03:25 PM |All posts
ni ada lagi..
saya ni dah tak tau nak pilih yang macamana
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-3-2007 12:09 PM |All posts
ciannya kita tak dder org yg membantu
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 7-3-2007 12:42 PM |All posts
Umah saya pasang tiles yg cem atas tu... tapi tak secantek yg kt atas tu... tukang kampung je yg bwat...

cost upahnyer melambung.... bile ada design2 nih..

dah tak yah taruk carpet...
heheeeee... dapur saya ada tiles corak starburst

[ Last edited by  intanazlynna at 7-3-2007 02:38 PM ]
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-3-2007 01:11 PM |All posts
rasa kat dapur tu ble pasang tile yg x licin tu...selamat la tak tergelincir taim masak..
Diam bukan lg tanda setuju...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-3-2007 03:06 PM |All posts
terima kasih pada yg mereply nyaaa

kalau kat dapur better pakai yg jenis kesat sikit..
tu laa saya plan nak buat macam bentuk frame tu tp kalau ada sesapa yg kat rumah dia ada contoh saya nak lihat laa..
saya plan nak buat kat ruang family  dan dapur
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-3-2007 08:11 PM |All posts
dapur chemp tiles jenis kesat....lupa jenis dan nama dia sebab dah lama....

sekeliling pakai tiles lebih kecil......small squares, different or same color pun ok....
tiles yang besar tu juga boleh potong kecil......
a lit bit macam design galaxy di atas tu....no picture sebab rumah di kampung....

[ Last edited by  chempaka_ku at 7-3-2007 08:15 PM ]
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 7-3-2007 08:40 PM |All posts
Originally posted by cats75 at 7-3-2007 03:06 PM
terima kasih pada yg mereply nyaaa

kalau kat dapur better pakai yg jenis kesat sikit..
tu laa saya plan nak buat macam bentuk frame tu tp kalau ada sesapa yg kat rumah dia ada contoh saya na ...


Assalamualakum Miawwwww............

Selamat Masuk Ghumah Baru......di ucapkan.

Ada PRO n CON kalau memakai tiles yg kesat di dapur.
1. tidak mudah tergelincir
2. susah nak cuci

Tiles terbahagi kpd bbrp jenis.
1. tiles CERAMIC
2. tiles heavy duty or haemogeneous
a. biasa
b. polish
3. granite
4. marble

SEtiap nya ada PRO n CON.

Tile CERAMIC
- pelbagai corak n nampak bersih
- mudah utk di bersihkan
- murah
- hanya bahagian permukaan sahaja yg di saluti/gloss/cat
- licin biler kena minyak or air
- ada expiry date (biler permukaan sudah haus....)

Heavy Duty tiles aka haemogeneous
- tahan lasak
- skit mahal
- pelbagai corak n warna
- keras
- warna sekata...di luar n dalam
- ada jenis licin n kesat
- pelbagai saiz n brand

sambung................

Wsalam
Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 8-3-2007 09:23 AM |All posts
..ader satu lagi... glass tiles...


dapur Intan pakai tiles yg kesat tu... susahnyer nk cuci... sesekali guna berus cuci... sama lah dalam bilik air tuuuu..
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 8-3-2007 09:30 AM |All posts
Originally posted by intanazlynna at 8-3-2007 09:23 AM
..ader satu lagi... glass tiles...


dapur Intan pakai tiles yg kesat tu... susahnyer nk cuci... sesekali guna berus cuci... sama lah dalam bilik air tuuuu..


And kat tempat tempat cam gini.......
Di nasihatkan agar TIDAK MEMAKAI/MEMILIH tiles yg gelap.

Khas utk KESELAMATAN keluarga n pengguna di ghumah.

Tapi setakat membuat sedikit corak di sana sini....its still o.k.
Agar tidak terlalu DULL.

p/s jangan pakai ceramic tiles utk lantai di bilik air
Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 9-3-2007 11:11 AM |All posts
cantiknya..rasa2 utk tukar tiles ni next projek la suka tgk tiles kaler2 & border tuh....naper la housing developer tak buat mcm ni sumer yer...asik satu kaleer jer
Salam Ukhwah
Razzs
Andai Dapat Ku Undur Masa

YM: rzman_07@yahoo.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 9-3-2007 11:22 AM |All posts
tu laa.. ari tu sayatengok rumah sepupu buat tile bentuk frame cantik lak...
tu laa kalau dapat banyak idea dan cth gambar lagi cun..
saya plan nak buat macam tu kat dapur dan ruang family...
tp kekuranga idea dan corak
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 9-3-2007 11:28 AM |All posts
kalo ruang tamu or familh hall buat camnie sotak payah klagi letak carpet betul tak?
Salam Ukhwah
Razzs
Andai Dapat Ku Undur Masa

YM: rzman_07@yahoo.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 9-3-2007 11:31 AM |All posts
ha'ahhh .... untung dah situ.. tp kena pandai mainkan warna laa ...
kalau kita beli rumah dah siap memang tak der patern macam ni so kalau nak buat masa kita renovate laa nampak nya
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 9-3-2007 11:37 AM |All posts
cats75,
tu ler bila kita dah pindah & dok sini then nak buat semula tiles..haru jadiknya...mana la nakletak brg & juga nak kawal habuk2..hasil dari hacking job tuh...

carpet pun nowadays bukn murah...mahal tuh....
Salam Ukhwah
Razzs
Andai Dapat Ku Undur Masa

YM: rzman_07@yahoo.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 9-3-2007 12:27 PM |All posts
tu laa macma saya sekarang ni tgh reno kat dapur dan bilik atas, massaallah dengan debu , habuk nyaa.. nak pindah rumah lain .. tak larat nak pungah barang2 tu.. loni  
bilik utama laa jadi tpt simpan barang2.. sekali tgk macam org pelarian lak
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 9-3-2007 02:20 PM |All posts
tak gakkkk... carpet pun bagi Intan perlu gak... tak kan nak baring tgk tv atas tiles? sejuk kang!!~ heheeeee

kalo kiter nak pasang tiles yg lawa2 ni kiter kena tau kegunaan sesuatu ruang... mungkin foyer kiter leh guna tiles lawa2 ni... untuk tpt letak kete ker...  sebab kalo kiter bwat tiles lawa2 kat tpt yg salah pun tak der guna nyer... menyeksaaa
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 9-3-2007 03:08 PM |All posts
Assalamualaikum semuer,

Setiap pengguna HARUS tahu akan KEBAIKKAN dan KEBURUKKAN barang yg dia ingin gunakan.

Tiles, granite, marble dan yg sewaktu dgn nya adalah utk MENYEJUKKAN ataupun MERENDAHKAN SUHU ghumah SELAIN dari mencantikkan.
Carpet adalah utk menyerap HABA selain mencantikkan juga.

Dan adakah carpet ini sesuai utk negara panas seperti Malaysia??

Semasa teman di Eropah dahulu.
Pabila tiba musim PANAS, deme akan roll the carpet dan membuang habuk nya di luar ghumah.
Tingkap2 di buka.......

Deme hanya menggunakan carpet pada musim sejuk.
Ini salah satu dari kaedah utk MENJIMATKAN KOS letrik.

Utk pengetahuan semuer, selain dari menyerap haba....carpet juga menyimpan habuk, debu, kotoran, hama.....etc
Ia tidak sesuai utk oghang yg mengidap penyakit asthma/lelah etc.

Waallahua'lam
Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 28-12-2007 04:22 PM |All posts
Memandangkan teman tgh tercongak2 mencari idea nak buat tiles...teman upkan balik topic ni...so sesapa yg ada picture tiles meh le syer kat sini.....tq in adv...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 28-12-2007 08:51 PM |All posts
Originally posted by vivitar at 28-12-2007 04:22 PM
Memandangkan teman tgh tercongak2 mencari idea nak buat tiles...teman upkan balik topic ni...so sesapa yg ada picture tiles meh le syer kat sini.....tq in adv...


ppssstttttttttttttt...............dalam pencarian tiles nie , kena tengok poket dulu, vivitar
Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 8-1-2008 11:58 AM |All posts
pencuci jenis apa yg boleh kilatkan tiles ye?
sbb nak pindah, tp tile kotor la.. tak berapa kilat.. dah pakai ajax.. tp tak berapa berkesan sgt...
Jangan suka jaga tepi kain orang lain, Kain sendiri yang terlondeh
Kata dulang paku serpih, Kata orang dia yang lebih
Reply

Props Report

eva  

Fighter

Dark Witch

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-1-2008 12:01 PM |All posts
Originally posted by cats75 at 7-2-2007 03:18 PM
sayadalam process renovate rumah so tak tau nak pasang tiles jenis macamana maksud saya.. kalau kat dapur dan ruang tamu tu tiles tu nak buh corak macamana , selalu kita tengok orang pasang tiles ...

hai cats,
i hope u ok..
most of your tiles cantik2..
tp apa tema rumah u sebenarnya?
you might be right, BuT you'll NEVER win the battle
Reply

Props Report

eva  

Fighter

Dark Witch

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-1-2008 12:05 PM |All posts
Originally posted by niceghost2005 at 8-3-2007 09:30 AM


And kat tempat tempat cam gini.......
Di nasihatkan agar TIDAK MEMAKAI/MEMILIH tiles yg gelap.

Khas utk KESELAMATAN keluarga n pengguna di ghumah.

Tapi setakat membuat sedikit corak ...

my house pkai marbel yg licin...
serem sejuk baca NG punya info
you might be right, BuT you'll NEVER win the battle
Reply

Props Report

eva  

Fighter

Dark Witch

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 8-1-2008 12:09 PM |All posts
mine lebih kurang gini

you might be right, BuT you'll NEVER win the battle
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 3-9-2014 02:57 PM , Processed in 0.388465 second(s), 25 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top