CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: Kacip_Fatimah

ANEKA ROTI

  [Copy link]

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 30-1-2008 02:30 PM |All posts

Reply #96 Calimro's post

Rajin you buat dip sendiri.
s roberts........
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 30-1-2008 02:34 PM |All posts

Reply #97 mallanhead's post

Cantik roti you macam bunga plak. Tgk roti tu tiba2 tekak I rasa macam nak makan roti cicah milo. Selera ada je sekarang ni. Boleh montel macam ni....:kant:
s roberts........
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 30-1-2008 02:44 PM |All posts
Originally posted by platinum8 at 27-1-2008 07:09 PM
Hari ni buat Focaccia Bread...taruk 4 herbs, kalamata olives dan parmesan cheese. Makan dengan sundried tomato dip. Focaccia dan Turkish Bread with dip memang menu popular kat most of the restaur ...



mane arrr kat sini nak dipping2 cenggitu sedappp tuhhhhh. Recipe Focaccia Bread tu sis amik kat mane......
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 30-1-2008 03:07 PM |All posts

Reply #103 eena05's post

Focaccia Bread

2 3/4 cups bread or all-purpose flour
1 1/2 tsp salt
1 tsp white sugar
1 tbs instant dry yeast
1 tsp garlic powder/mince
1 tsp dried oregano
1 tsp dried thyme
1/2 tsp dried basil
1/2 tsp dried rosemary
1 pinch black pepper
1 tbs veg/olive oil
1 cup water
1/2 cup pitted black olive - *optional
2 tbs olive oli
2 tbs grated parmesan cheese

Method:
In large bowl, stir together the flour, salt, sugar, yeast, garlic powder, oregano, thyme, basil, rosemary and black pepper. Mix in the veg oil and water.

When the dough has pulled together, turn it out to a lightly floured surface, and knead until smooth and elastic. Gently knead in the black olives during the last few minutes of kneading. Lightly oil a large bowl, place the dough in the bowl, and turn to coat with oit. Cover with a damp cloth, and let rise in a warm place for 20 minutes.
Preheat oven to 230 C. Punch dough down, place on a greased baking sheet. Pat into a 1/2 inch thick rectangle. Brush top with olive oil. Sprinkle with Parmesan cheese.
Bake in preheated oven for 15 - 20 minutes, or until golden brown. Serve warm.

[archived]

[ Last edited by  nhuda at 2-6-2008 01:33 PM ]
s roberts........
Reply

Props Report

Highlander

Ici avec mes amours

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 30-1-2008 03:57 PM |All posts

Reply #101 platinum8's post

kalau buat sendiri boleh kurangkan apa yang patut Plat, kalau belu punya kita tak tau apa yang dia letak. I ada cari untuk sundried tomato dipping, tapi kena letak banyak bahan & cream berbagai tu, hmmmm mana pulak nak mencari kat sini
Driver picks the music - shotgun shut his cakehole
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 30-1-2008 04:20 PM |All posts

Reply #98 hannan6d's post

Mmg sedap weh...

I ambik resipi kat myresipi.com
http://www.myresipi.com/top/detail/816 . Thanks ye yus.

Teringin sesangat makan roti paung ni. D Tu sbb terpaksa buat. Kat sini manalah ada org makang roti paung ni.
Yummy Mummy,
Aussieland....
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 30-1-2008 04:22 PM |All posts

Reply #102 platinum8's post

Roti bunga ni roti terengganu. Teringat dulu2. Sedara my mom selalu hantar dari terengganu roti ni selain dari keropok lekor, serunding dan macam2 lagi.
Yummy Mummy,
Aussieland....
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 31-1-2008 09:32 AM |All posts
Roti yg dibuat sepanjang bulan ni

Ni guna resepi Asas Roti dari Roshayati Johari Rnet ..kosong je tak de tambah apa-apa



buat bentuk bunga ,inti kacang merah


Roti World resepi dari myresipi ...dlm tu bubuh mushroom soup(instant punya jer..)


Ni inti bubuh creamed corn
Reply

Props Report

Emperor

M E R D E K A ! 1957- 2005

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 2-2-2008 08:23 AM |All posts
nak wat gok roti tapi nya dok tau hok mana satu nak wat .. so many laaa
◄Assalamu-'alykum wa-rahmatullaahi-wa-barakatuh. Satu Agama Berbeza Pendapat, Matlamat Akhir Ke Jannah Jua. Insya-Alla
Reply

Props Report

Emperor

M E R D E K A ! 1957- 2005

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 2-2-2008 08:31 AM |All posts
Originally posted by maisya at 1/30/08 17:32
Roti yg dibuat sepanjang bulan ni

Ni guna resepi Asas Roti dari Roshayati Johari Rnet ..kosong je tak de tambah apa-apa

http://img. ...


Cantik nya kek ...eh kek pulak. Cantik nya your roti!!!!! boleh buka kedai roti lah.

Er hamba bermohon agar tuan hamba dpt memberikan hamba resepi bagi roti no.1 dan roti gambar no.2.

Terimakasih
◄Assalamu-'alykum wa-rahmatullaahi-wa-barakatuh. Satu Agama Berbeza Pendapat, Matlamat Akhir Ke Jannah Jua. Insya-Alla
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 2-2-2008 08:58 AM |All posts
Originally posted by ** at 2-2-2008 08:31 AM


Cantik nya kek ...eh kek pulak. Cantik nya your roti!!!!! boleh buka kedai roti lah.

Er hamba bermohon agar tuan hamba dpt memberikan hamba resepi bagi roti no.1 dan roti gambar no.2.

T ...


Dua tu guna resepi yg sama..dah ada di archive, check posting #92 ; RESEPI ASAS ROTI
http://forum4.cari.com.my/viewthread.php?tid=93966&extra=page%3D1&page=4
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-2-2008 02:18 PM |All posts
2,3 hari lepas buat meaty beef scroll ngan cheese scroll. Dua2 pakai roti dough yg sama, cuma satu bubuh inti daging dan satu bubuh inti cheese.

Meaty beef scroll


cheese scroll
1

View rating log

Yummy Mummy,
Aussieland....
Reply

Props Report

Highlander

Ici avec mes amours

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 2-2-2008 02:28 PM |All posts
Mallan, you guna recipe roti apa? yang cheese to look so tempting
Driver picks the music - shotgun shut his cakehole
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-2-2008 03:40 PM |All posts

Reply #113 Calimro's post

I guna resipi dari my cookbook 'The Perfect Cookbook - David Herbert', resipi utk pizza dough. Tapi inti I buat sendiri, dpt idea dari kak Noormasri.
Yummy Mummy,
Aussieland....
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 2-2-2008 04:17 PM |All posts
Ni Mexican Bread Ala Roti Boy tu..

1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-2-2008 04:21 PM |All posts

Reply #115 cupcakes's post

Nmpk ori betul your mexican bun you. Dah lama tul I tak beli. Ingat dedulu masa mula2 dia start jual, kena queue bukan main panjang. Kat Perth ni tak de pulak jual mexican bun ni.

You dpt resipi kat mana?
Yummy Mummy,
Aussieland....
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 2-2-2008 04:24 PM |All posts
Originally posted by mallanhead at 2-2-2008 04:21 PM
Nmpk ori betul your mexican bun you. Dah lama tul I tak beli. Ingat dedulu masa mula2 dia start jual, kena queue bukan main panjang. Kat Perth ni tak de pulak jual mexican bun ni.

You dpt resi ...


Thanks.. Letih jugak nak buat roit nih..Masa nih tgh rajin sikit. Letih sebab kena buat tiga benda, Dough roti, Krim untuk Sapu atasroti tu dan Inti..I ambil dari Website Koleksi Resipi Pilihan Diana. Roti nih dah 2-3 hari..You boleh bakar balik kalau sejuk..rasa ttp maintain..

[ Last edited by  cupcakes at 2-2-2008 04:39 PM ]
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 2-2-2008 04:39 PM |All posts
ROTI BOY (MEXICAN BUNS)
Untuk 17 biji roti (setiap satu 55 gram)
Sumber: www.recipezaar.com

Bahan untuk Inti
100 gram mentega bergaram, dilembutkan
1/4 sudu teh esen vanilla
35 gram gula perang

Bahan untuk Topping
100 gram mentega, dilembutkan
80 gram gula aising, diayak
2 biji telur, dipukul sedikit
3 sudu makan NESCAFE dicampurkan dengan 2 sudu besar air
secubit serbuk kayu manis, boleh dicampur kedalam esen kopi
100 gram tepung serbaguna, diayak

Bahan untuk Doh Manis
500 gram tepung roti, diayak
20 gram tepung susu, diayak
75 gram gula kaster
1 sudu teh) garam
1 1/2 sudu teh yis segera
1 biji telur, dipukul sedikit
270 gram (270 ml) air atau susu segar (kalau sudah menggunakan susu tepung jangan guna susu tapi gunakan air)
60 gram mentega, dilembutkan

Cara untuk Intinya
Pukul mentega dalam mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan esen vanilla dan gula perang dan pukul hingga sebati. Tuangkan adunan kedalam mangkuk dan bekukan dalam peti sejuk. Bahagikan adunan inti kepada 10 gram dan bulatkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Cara untuk Topping
Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan ringan dan gebu. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Masukkan esen kopi. Masukkan tepung dan putar pada kelajuan perlahan sehingga semuanya sebati. Masukkan kedalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Cara untuk Doh Manis
Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam didalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit. Masukkan yis, telur dan air. Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit. Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin. Kemudian bulatkan adunan setiap bahagian 55 gram (boleh dapat 17 bahagian). Bentukkan bulat. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama 10 minit.



Cara untuk membuat Roti Boy
Menggunakan telapak tangan leperkan adunan roti. Letakkan inti ditangan dan tutup dan kemaskan (mesti tutup betul kalau tidak sewaktu membakar inti akan terkeluar dan cair). Bentukkan bulat dan letakkan atas loyang pembakar yang telah disapu mentega. Ulangi untuk bulatan roti yang lain. Letakkan roti pada jarak 7.5cm diatas loyang pembakar. Ketepikan untuk diperap selama 45 minit didalam suhu suam. Pipe toppping diatas roti bentuk spiral (bulat-bulat) bermula dari tengah. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga roti kekuningan.



Ni resipi yg saya guna utk buat roti tu..Saya copy paste dari Website Koleksi Resipi Pilihan Diana..Resipi nih mungkin ada yg dekat nak sama yg kat dlm Archive tu.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-2-2008 06:28 PM |All posts

Reply #108 maisya's post

Cantik dan montel2 nampak roti Maisya. Air liur I sama meleleh dengan creamed corn tu.....
s roberts........
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-2-2008 06:31 PM |All posts

Reply #112 mallanhead's post

Mallan
Gambar tu memang cantik tapi I nak tengok gambar penuh boleh tak?

Teringin nak buat la. Kalau ada gambar penuh at least boleh bagi I guide cara2 nak bentukkan....
s roberts........
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-2-2008 06:34 PM |All posts

Reply #117 cupcakes's post

Letih skit tak pe asalkan roti menjadi dan sedap dimakan. Teruja pulak I nak cuba buat.....
s roberts........
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-2-2008 08:33 PM |All posts

Reply #120 platinum8's post

Gambar penuh belum masak adalah. Yg dah masak tak de. Kalau nak lebih lanjut esok I tulis or you leh telepon I. OK larrling. Tak boleh nak berforum lelama. Nak tidurkan my anak2 berdua tu. Selagi tak de mommy dodoikan mmg tak de lah tidur.

Meat scroll


Cheese scroll


Dua2 ni sama recipe dough nye. Cuma inti je lain2. Yg cheese tu nampak jelas sikit sbb I tak tabur cheese kat atas.

Ni pulak roti hotdog yg I buat tadi. Esok nak gi bbq kat park.

1

View rating log

Yummy Mummy,
Aussieland....
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-2-2008 09:45 AM |All posts

Reply #122 mallanhead's post

Thanks for those photos. Walaupun belum masak tapi nampak menyelerakan....
s roberts........
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-2-2008 08:34 AM |All posts
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-2-2008 08:46 AM |All posts
rajin bebenor kengkawan wat roti... bila tgk kat sini mmg semangat ler nak wat. but selalunya roti yg rimbun wat tak ler selembut roti yg kita beli kat kedai... ngapa eks... dah jenuh meneliti petua2 yg di berikan kat sini. satu yg rimbun dapat adalah pasal gula, dulu guna gula kasar biaser, so bila baca kat sini kata better guna gula halus, rimbun dah gunakan gula halus n it improve a lot. cuma mmasih lom ketahap yg betul2 lembut lerr. mcm yg jual kat kedai tuuu :
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-11-2014 12:16 PM , Processed in 0.280900 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top